Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, podobnie jak w X333ES tyle że tam siedzi KSS-272A ale wydaje się czytać trochę wolniej niż ten w 227ESD.

Kilka zdjęć PCB z mojego 227ESD: 227ESD Picasa

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

coś tam się pojawia z laserów po ebayach

te rzadsze modele również

http://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=sony+kss&_sacat=0&_odkw=sony+kss&_osacat=0&_trksid=p3286.c0.m270.l1313

pzdr. Łukasz

Edytowane przez łukasz

Albo taniego sony ES/ESD za 150-200zł.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Nie bardzo opłacalne. Potrzebuję do DCD-1520. Chciałem sobie sprawić 227ESD bo raz, że miałem opracowaną dobrą modyfikację analogu CDP-950, a 227 nie ma kilku jego wąskich gardeł, a dwa mógłbym przetestować tego Denka.

Wsrod sprzetu ES sa zdarzaja sie zaniedbane staruszki, wlasnie taki wzmacnacz TA-F222ES trafil do mnie. Zajmuje sie naprawa sprzetu, a sprzet Vinatage, i do tego taki szczegolny jak ten wzmacniacz jest dla mnie wyzwaniem. Najgorzej, ze jest to wersja amerykanska, na napiecie 120V. Czy ma ktos jakis sposob aby przejsc na 230V,

Taa musial byś kupić taką samą uszkodzoną z dobrym TRAFEM :D

wzmacniaczy/koncówek/ampli po przez transformator z usa na eu raczej sie nie powonno podłaczać bo nie zagra to tak jak wersja EU.

PRE CD ITP jak najbardziej nie ma tam zmiennego poboru.

Ewentualnie kupić trafo na zamówienie o takich parametrach

pzdr. Łukasz

a musial byś kupić taką samą uszkodzoną z dobrym TRAFEM :D

Tak, tylko skad wziasc taki uszkodzony, chetnie bym kupil uszkodzony sprzet ES niezadrogo,

wzmacniaczy/koncówek/ampli po przez transformator z usa na eu raczej sie nie powonno podłaczać bo nie zagra to tak jak wersja EU.

PRE CD ITP jak najbardziej nie ma tam zmiennego poboru.

Tak, autotransformator, ze wzgledu na duza pobierana moc i wymog dobrych/stabilnych parametrow nie wchodzi w gre,

Ewentualnie kupić trafo na zamówienie o takich parametrach

Tak, ale boje sie ze cena takiej uslugi w normalnych zakladach bedzie nieoplacalna, pozostaje dobrac cos z jakis uszkodzonych wzmacniaczy. Choc to nie bedzie latwe, poniewaz sprzet z wyzszej polki ( bo taki jest ES ) ma naprawde powazne podejscie do poszczegolnych elementow wzmacniacza. Ten transformator ma szczegolna budowe: jest b.duzy i ciezki. Drut nawojowy jest gruby (srednica 1 mm), wszystko jest po to aby mial b.duza wydajnosc pradowa, aby dzwiek byl jak najlepszy. Narazie mysle o jego przewinieciu, we wlasnym zakresie go rozebralem (ciezka sprawa, byl zespawany) i bede szukal zakladu co mi nawinie uzwojenie pierwotne. Wie moze ktos jakie jest napiecie zmiene na wtornym uzwojeniu ?,

Choc to nie bedzie latwe, poniewaz sprzet z wyzszej polki ( bo taki jest ES )

Są ES i są ES.

Moim skromnym zdaniem nie opłaca się nic robić. Takie wzmacniacze widziałem na aledrogo po ok. 200 zł. Owszem są artyści wystawiający je w cenach kosmicznych, każdy ma prawo do swojego kosmosu ;P......

Nie lepiej już skoro się przy nim upierasz kupić normalnego za +/- 200 zł. A tego sprzedać za parę groszy ???

Ale jak napisał Łukasz to nie jest nic o co warto się bić.

http://s409.photobucket.com/albums/pp178/lcas06/allegro/?action=view&current=P1000956Large.jpg

Tu sobie można to "cudo" obejrzeć od środka ( od leniwca dla leniwców)

Edytowane przez Shrek777

Witam,odnośnie trafa do ESa przewinąć trzeba tylko pierwotne,przekładnia trafa jest taka sama dla 11o i230v trzeba przeliczyć i nawinąć odpowiednio więcej,pod warunkiem że zmieścisz drut w karkasie pierwotnego.Pozostaje kwestia rdzenia,musi być mocno ściśnięty i zespawany inaczej będzie buczał.Osobiście też bym przewiną trafo zamiast wstawiać troidalne,Powodzenia Roman.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam.

Poszukuje wzmacniacza z linii ES ale nie wiem jaki Tz mam dwa cd-ki i chciałbym pod któregoś coś dopasować.CD-KI to Sony cdp-X202ES oraz cdp-XA3ES Jakie wzmaki polecacie dodam tylko że kolumny to B&W DM602.a Kable MONSTER Z2 Reference a Chinch-y na razie brak tz są ale takie se leciwe Thomsona High-End.Proszę o radę.Dziękuję:)

Witam.

Poszukuje wzmacniacza z linii ES ale nie wiem jaki Tz mam dwa cd-ki i chciałbym pod któregoś coś dopasować.CD-KI to Sony cdp-X202ES oraz cdp-XA3ES Jakie wzmaki polecacie dodam tylko że kolumny to B&W DM602.a Kable MONSTER Z2 Reference a Chinch-y na razie brak tz są ale takie se leciwe Thomsona High-End.Proszę o radę.Dziękuję:)

Witam . Miałem cdp-xa3es a do niego ta-f630 esd i kolumny Visaton (monitory wlasnej konstrukcji ) i tylko powiem ze orkiestra po zamkniecu oczu stala przede mną . Ganią tutaj ten wzmacniacz że muł ale wszystko zależy w jakiej konfiguracji . Ja bylem zachwycony barwą , szczegółami , stereofonią , dynamiką , detalami i tym czymś POWIETRZEM , ODDECHEM WOKALISTÓW to jest coś .

Witam!

Chciałbym sobie kupić jakiegoś CD Sony ES, serii 5, 55, 555, 559 lub 7, 77, 777, 779 ale jak się dowiedziałem, może być problem jak laser padnie.

Znalazłem takie coś:

http://www.ebay.de/itm/KSS-151A-Laser-lens-for-AIWA-DENON-TEAC-WADIA-SONY-/270718926441?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f081afe69

Z opisu wynika, że pasuje do CDP-X55ES. Czy jak kupie taki odtwarzacz to mogę się zabezpieczyć czymś takim?

Czy wystarczy sama dioda z linku poniżej, też ponoć pasuje:

http://www.ebay.de/itm/5pcs-Sony-KSS-151A-Laser-Lens-LD-Laser-Diode-KSS151A-/260766943230?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cb6ebc7fe

Skoro i tak szukasz cedeka z niedostępnym laserem to najlepsze będą XA20ES, XA30ES i XA50ES.

Skoro i tak szukasz cedeka z niedostępnym laserem to najlepsze będą XA20ES, XA30ES i XA50ES.

No tak, do tych co wymieniłeś to naprawdę niedostępny. A ty pojawia się światełko nadziei. Chcę się dowiedzieć czy możliwa jest późniejsza naprawa lub wymiana lasera w 55ES

do 20 i 30 są dostępne lasery kss 213 dostępny w każdym kiosku:)

do 20 i 30 są dostępne lasery kss 213 dostępny w każdym kiosku:)

O no to wybaczcie, myślałem że do wszystkich ES-ów nie ma laserów.

A jak się mają dźwiękowo te 20 i 30 do X55? Lepsze, gorsze, inne?

I jak jest z tą diodą do X55 - nada się czy trzeba cały mechanizm?

Stivi kiedys nie chciales odemnie FA3ES za 650zł w bardzo dobrym stanie. A tak na marginesie to ten wzmacniacz jest slaby w kazdym calu. Nie polecam.

Do 1500zl moze uda ci sie kupic 707ES lub 770ES. Chyba jedyny rozsadny wybor za ta kase.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Dacie radę coś podpowiedzieć w sprawie tych laserów do X55ES?

sprawdź na stronie http://www.thevintageknob.org/

tam jest seria ES i inne sprzed lat dość skrupulatnie opisane plus forum na którym można poszperać.

Chłopaki dziękuję!

Proszę o jednoznaczną odpowiedź: czy do Sony CDP-X55ES te lasery z linków powyżej są pomocne w późniejszej naprawie czy nie? Mogę bardzo tanio kupić taki CD i szukam zapasówki. Jak się te części NA PEWNO nie nadają to proszę o info.

Bo wpis "SONY CDP-X55ES CXD2552Q – CXD1244 KSS-270A / KSS-151A wydaje się jakoś dwuznaczny.

Edytowane przez konradskala

wydaje się jakoby niby pasował też KSS151. ale org siedzieć powinien tam kss271 :)

pzdr. Łukasz

Teraz to już całkiem nic nie wiem, co tam w końcu jest? 151, 270 czy 271?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.