Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  651 członków

Sony Klub
IGNORED

Klub Miłośników Sony z serii ES

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Nienawidze tych suwakowych przelaczników z calego serca a szczegolnie tych z pojedynczymi blaszkami :-) Wazne ze chcialo Ci sie przy tym grzebac.

Kondy w zasilaczu impulsowym pewnie wszystkie upieczone :)

Edytowane przez Marek.S

witam

mam pytanie do znawcow tematu

kupilem ostatnio soniaka 337esd mial byc ok ale nie jest

sprzet generalnie jak nowy zero kurzu wsrodku nie byl nawet rozkrecany wczesniej

przed wlaczeniem postanowilem rozkrecic i popatrzec

po wlaczeniu okazalo sie ze dziala tylko jeden kanal a drugi milczy

we wnetrzu zas odkrylem ze jeden dac sie grzeje dosyc mocno

czy oznacza to ze kaput czy nie wiadomo i mozna cos pogrzebac

generalnie uwazam ze sprzet polowe conajmniej zycia gdzies przelezal bo wyglada jak jakby dopiero co z fabryki wyszedl a laser tak chula ze naprawde jeszcze czegos takiego nie widzialem zeby tak cudownie naped wykonac jego bezszelestnosc szybkosc to geniusz

mam nadzieje ze mozna go wskrzesic bo jesem pewien ze jeszcze z dziesiec lat bezproblemowego dzialania lasera

POMOCY gdzie moge to naprawic

Jak na 10 minut słuchania to gra nawet fajnie. Jeszcze Bumpalump odsprzeda mi swojego SONY CDP-557esD i będzie komplet ;) (żartuje oczywiście). Jestem jeszcze ciekaw takiego urządzenia jak SONY CDP-X7esD. Kiedyś się trafi.

Wczoraj naszła mnie taka myśl.Ciekaw jestem co macie do powiedzenia w tej kwestii. Otóż przyszedł do mnie ten wspomniany CD player i zaczęło mnie zastanawiać wyjście coaxialne. Skoro producent je instaluje to po to by go używać. Z tego co pamiętam i co wiem (bo zresztą posiadam) to wejście coaxialne ma na pewno przedwzmacniacz SONY TA-E77ESD. Oprócz tego przedwzmacniacza wejście coaxialne i optyczne ma jeszcze SONY TA-F650esD ale to nie ma sensu, bo 650esD w odniesieniu do np. odtwarzacza SONY CDP-X779ES (te same lata produkcji) ma się nijak, bo to zupełnie różne półki sprzętu. Wyjścia XLR można jeszcze wyjaśnić np. przedwzmacniaczem SONY TA-E80ES. Zastanawiam się co producent miał na myśli, współprace z jakimi urządzeniami instalując to wyjście w odtwarzaczach a jednocześnie nie oferując użytkownikom swoich dac-ów ze swoim logo. No chyba, że się mylę i coś mi umknęło. Wiem, że były takie urządzenia jak SONY DAS-702ES/703ES, ale po nich w europie już nic nie było i były dedykowane do konkretnych odtwarzaczy Nie biorę pod uwagę SONY DAS-R1, bo był dedykowany do CDP-R1. Na dokładkę dorzucam zdjęcie małego odważnika TA-F800ES :)

post-18153-0-71608400-1486223228_thumb.jpg

post-18153-0-65928800-1486223234_thumb.jpg

post-18153-0-29314700-1486223240_thumb.jpg

Edytowane przez Bartek_Gdynia

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

To ten 555esd z allegro?

X7esd spodziewam sie bedzie gral podobnie do 557esd

Jeśli chodzi o wyjscia, to byc moze w zamysle bylo uzytkowanie z dacami innych firm

Btw DAS-R1 jest do kupienia za 5k i tak sie zastaawiam :p

a takoz jeszcze na allegro ktos usiluje sprzedac wzmacniacz 870 bez klapki

wyglada to to jakby z wystawki

warto to wziac bo cena juz nawet atrakcyjna a mi chodzi o muzyke a nie wizualne wzrokowe doznania

mam 50es i tez sie zastanawiam czy lepiej to moze grac czy niekoniecznie

To ten 555esd z allegro?

X7esd spodziewam sie bedzie gral podobnie do 557esd

Jeśli chodzi o wyjscia, to byc moze w zamysle bylo uzytkowanie z dacami innych firm

Btw DAS-R1 jest do kupienia za 5k i tak sie zastaawiam :p

Tak, 555esD to ten z allegro. Chociaż to nielogiczne i bez sensu to przyjmijmy taką wersje że producent brał pod uwagę używanie z DAC-ami innych firm. No dobrze ale w 1989r. jakie to mogły byc DAC-i? Denon DAP-5500? TA-E77ESD? I tylko tyle? było jeszcze takie urządzenie powstałe z współpracy firmy Marantz/Philips i nosiło nazwę odpowiednio dla Marantz-a CDA-94 i dla Philips-a DAC960. Ale to też nie pasuje, bo wymieniony DAC był przewidziany do współpracy z odtwarzaczem Marantz CD-94

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Witam Panowie (i Panie jeżeli tu takowe są),

Kupiłem niedawno Sony 570es. Sprzęt dwudziestoparoletni ale zaskoczyło mnie w jakim stanie do mnie przyszedł. Zewnątrz stan idealny :)

Gra naprawdę ładnie, czysto i neutralnie . Niskich tonów brakuje przy niskich poziomach głośności ale czym głośniej tym dużo lepiej. Mam jednak pytanie bo przy kręceniu pokrętłem głośności w pewnym zakresie ruchu słyszę trzaski. Jaka na to rada?

Przy pewnych utworach mam czasem wrażenie że kolumny grają jakby za szybą lub jakby je przykryto kocem. Zastanawiam się na ilę wpływ na to ma jakość utworów. W tej chwili muzkę puszczam z laptopa ze Spotify. Wydaje mi się że wszystkie utwory powinny być tej samej jakości albo przynajmniej zbliżonej a różnice są duże. Ma ktoś z tym doświadczenie?

I jako, że to mój pierwszy zakup sprzętu używanego postanowiłem zajrzeć do środka i przesłać wam zdjęcia do weryfikacji i oceny. Raczej nie wygląda żeby coś było grzebane.

post-65413-0-35154900-1486471749_thumb.jpg

post-65413-0-40573900-1486471769_thumb.jpg

post-65413-0-11019700-1486471809_thumb.jpg

post-65413-0-94071800-1486473447_thumb.jpg

Edytowane przez dobcio

Hej...

Najpierw go przeczyść środkiem do tego przeznaczonym i nastrój żeby ładnie z oporem się kręcił, a później jak nic nie pomoże to wymieniaj..

ja

Ech... Zazdraszczam... :)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Jakby ktos na zachodzie (konkretnie Benelux) widzial ogloszenie o czarnego XA2ES z uszkodzeniem w prawym gornym rogu (moga to byc resztki naklejki) - oszust, omijac szerokim lukiem.

Witam Panowie (i Panie jeżeli tu takowe są),

Kupiłem niedawno Sony 570es. Sprzęt dwudziestoparoletni ale zaskoczyło mnie w jakim stanie do mnie przyszedł. Zewnątrz stan idealny :)

Gra naprawdę ładnie, czysto i neutralnie . Niskich tonów brakuje przy niskich poziomach głośności ale czym głośniej tym dużo lepiej. Mam jednak pytanie bo przy kręceniu pokrętłem głośności w pewnym zakresie ruchu słyszę trzaski. Jaka na to rada?

Przy pewnych utworach mam czasem wrażenie że kolumny grają jakby za szybą lub jakby je przykryto kocem. Zastanawiam się na ilę wpływ na to ma jakość utworów. W tej chwili muzkę puszczam z laptopa ze Spotify. Wydaje mi się że wszystkie utwory powinny być tej samej jakości albo przynajmniej zbliżonej a różnice są duże. Ma ktoś z tym doświadczenie?

I jako, że to mój pierwszy zakup sprzętu używanego postanowiłem zajrzeć do środka i przesłać wam zdjęcia do weryfikacji i oceny. Raczej nie wygląda żeby coś było grzebane.

Kolego, zaraz mnie tu zjadą, ale on tak gra. Ożywa dopiero przy odkręceniu gałki.

Ja się też zdziwiłem, bo u mnie Yamaha nie wymaga żadnych korekcji, ani lodunessów. Mogę ustawić na naprawdę mikrogłośność i ciągle słyszę lekkie pomruki :)

Soniakowi brakuje loudnessu dla naprawdę niskich głośności.

Edytowane przez maniek21

Kolego, zaraz mnie tu zjadą, ale on tak gra. Ożywa dopiero przy odkręceniu gałki.

Ja się też zdziwiłem, bo u mnie Yamaha nie wymaga żadnych korekcji, ani lodunessów. Mogę ustawić na naprawdę mikrogłośność i ciągle słyszę lekkie pomruki :)

Soniakowi brakuje loudnessu dla naprawdę niskich głośności.

Zostajesz przy Yamaha, czy sprzedajesz? Ja posiadam Sony 670ES. Miałem Yamaha 870, ale dawno temu. Dla mnie była za jasna, ale czytałem Twój wpis, że Yamaha cicha itd(trafo itp). Mój Sony też jest cichy, zero buczenia itp.Na chwilę obecną nic nie zmienię, budżet mam mocno ograniczony. W głowie tyle pomysłów, ale moja druga połowa ma inne zdanie, heeh.

Edytowane przez desperado

Zostajesz przy Yamaha, czy sprzedajesz? Ja posiadam Sony 670ES. Miałem Yamaha 870, ale dawno temu. Dla mnie była za jasna, ale czytałem Twój wpis, że Yamaha cicha itd(trafo itp). Mój Sony też jest cichy, zero buczenia itp.Na chwilę obecną nic nie zmienię, budżet mam mocno ograniczony. W głowie tyle pomysłów, ale moja druga połowa ma inne zdanie, heeh.

Nosi mnie na wymianę, ale jak zechcę wrócić do Yamahy, to będzie ciężko. A-720 widziałem ostatnio za ponad 700zł i to w średnim stanie. Przesadzają ludzie. Moja jest idealna, stąd trochę się waham. Nie wiem czy warto na Soniaka, albo Pioneera się przesiadać.

Myślałem też o PM-80.

Jesteś zadowolony z 670ES? Niczego nie brakuje? Yamaszka z moimi obecnymi kolumnami mogłaby brać ciut cieplej. Tutaj lepiej sprawdził się Pioneer, ale znowu mocy miał połowę z tego co Yamaha.

Nosi mnie na wymianę, ale jak zechcę wrócić do Yamahy, to będzie ciężko. A-720 widziałem ostatnio za ponad 700zł i to w średnim stanie. Przesadzają ludzie. Moja jest idealna, stąd trochę się waham. Nie wiem czy warto na Soniaka, albo Pioneera się przesiadać.

Myślałem też o PM-80.

Jesteś zadowolony z 670ES? Niczego nie brakuje? Yamaszka z moimi obecnymi kolumnami mogłaby brać ciut cieplej. Tutaj lepiej sprawdził się Pioneer, ale znowu mocy miał połowę z tego co Yamaha.

Miałem 550ES, a teraz ma 670 i jest lepiej, bardziej dociążony na basie i bez stk, tylko rezystory stabilizatora się gotowały, ale to mam za sobą bo wymieniłem.. W swoim czasie posiadałem Yamahe AX870, ale ten regulowany loudness to jakieś nieporozumienie. W direct tez za jasno. Kwestia kolumn. Acz kolwiek Yamaha była bardziej taka otwarta. Teraz mam inny pokój i inne warunki odsłuchu, więc jednoznacznie odstęp między wzmacniaczami jest kilka lat po sobie w innych warunkach. Yamaha grała za miękko, wole sony, chociaż Pioneer SA-8800 też robi robotę:)

Miałem 550ES, a teraz ma 670 i jest lepiej, bardziej dociążony na basie i bez stk, tylko rezystory stabilizatora się gotowały, ale to mam za sobą bo wymieniłem.. W swoim czasie posiadałem Yamahe AX870, ale ten regulowany loudness to jakieś nieporozumienie. W direct tez za jasno. Kwestia kolumn. Acz kolwiek Yamaha była bardziej taka otwarta. Teraz mam inny pokój i inne warunki odsłuchu, więc jednoznacznie odstęp między wzmacniaczami jest kilka lat po sobie w innych warunkach. Yamaha grała za miękko, wole sony, chociaż Pioneer SA-8800 też robi robotę:)

Właśnie ten STK mnie odstrasza i obawa o brak basu w 550ES.

Basu 550 ma sporo, z perspektywy czasu oceniam ten bas jako taki lekko podbity w okolicy 50hz, 670 potrafi zagrac bardziej miekko.

Przy obecnych cenach 670 i roznicach jakie wystepuja miedzy nim a 550 polecal bym z czystym sumieniem 550. Chociaz napewno bedzie trudniej odsprzedac niz 670.

Mozna jeszcze pomyslec o 690es, jest tylko troche ubozszy na basie

Ahh, z chęcią bym się zamienił z moim N55ESMKIII, na tego N77ES, ale pewnie musiałbym dopłacić :)

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Basu 550 ma sporo, z perspektywy czasu oceniam ten bas jako taki lekko podbity w okolicy 50hz, 670 potrafi zagrac bardziej miekko.

Przy obecnych cenach 670 i roznicach jakie wystepuja miedzy nim a 550 polecal bym z czystym sumieniem 550. Chociaz napewno bedzie trudniej odsprzedac niz 670.

Mozna jeszcze pomyslec o 690es, jest tylko troche ubozszy na basie

A jak przy cichym słuchaniu? Nie traci na dynamice?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.