Skocz do zawartości
IGNORED

wybór kolumn do muzyki i kina

Gość Przemski

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Poszukuję zestawu głośników spełniającego poniższe wymagania, a ponieważ nie mam ogromnych możliwości odsłuchowych, chciałbym poznać zdanie doświaczonych użytkowników tego forum.

Siebie nie mogę określić jako bardzo osłuchanego, ale wiem czego szukam, może nie zawsze trafnie określam różnice ale je rozpoznaje.

Głównie słucham następujących gatunków muzyki: rock,metal,jazz, ale kolumny będą służyć również do oglądania filmów DVD oraz gier komputerowych więc muszą być jaknajbardziej uniwersalne.

Pokój odsłuchowy ma niestety małe wymiary: 12m2 i nie jest dobrze wytłumiony (pracuję nad tym).

Kolumny przednie będą współpracować narazie z amplitunerem Yamaha model 430 w kinie, natomiast przy słuchaniu muzyki

ze wzmacniacza stereofonicznego (docelowo NAD 3020 ale to się jeszcze może zmienić).

Wymagania:

-jak najpełniejszy charakter brzmienia, tak aby odtworzyły dobrze również muzykę symfoniczną

-brak faworyzowania żadnego z zakresów

-bez wyraźnego zaniedbania któregoś z zakresów

-brak wyostrzania (harsch)

-dźwięk otwarty, nie jakby grały zasłonięte kurtyną

-raczej głęboki, mięsisty i zróżnicowany tonalnie bas

-mogą grać "ciepło", ale nigdy za "ciepło"

-najlepiej cztery (dwie pary) identyczne kolumn podstawkowe o cenie

nie przekraczającej 1400 zł za nową parę

-głośnik centralny dopasowany tonalnie, o cenie nie przekraczającej 1200 zł

Moje typy:

-Paradigm Monitor V.3 + MiniMonitor + CC270 (niestety cena zbyt wysoka, nawet import, nie spełniają w 100% wymagań)

-Wharfedale Diamond 8.2 + 8.2 + 8C (mój faworyt, spełniają większość wymagań, muzykalne i przyjemne, docenione przez redakcje większości fachowych pism (liczne nagrody), bardzo atrakcyjne cenowo

860 zł za parę 8.2 i 600 zł za 8C) w tym miejscu prosiłbym o komentarze i opinie na temat tego zestawu

inne marki, które w tym momencie się mi nasuwają

-B&W (wydaje mi się że najbardziej by pasowały, ale niestety albo najniższe modele albo egzemplarze używane, nie ukrywam że najbardziej pozytywnie myślę właśnie o tej marce)

w tym miejscu prosiłbym o najwięcej sugestii

-Acoustic Energy (wydaje mi się że nie spełni przynajmniej połowy wymagań, ale mogę się mylić)

-Mission (słuchałem do tej pory, posiadam model 701, spełnia praktycznie wszystkie wymagania ale gra za ostro i potrzebuję zmiany na coś bardziej subtelnego, ale z potencjałem; niestety dobranie głośnika centralnego praktycznie niemożliwe, chyba że m7c2 lub z serii m3/m5)

-KODA (ODPADA! za charakter brzmienia i dużo braków)

-ESA (niestety - cena)

-JAMO (raczej odpada, nie znam średnich modeli)

-Eltax (najniższe modele na pewno odpadają, kiepskie centralne, wyższych serii nie znam)

-JBL (trudno mi podejść obiektywnie do tej marki)

-DALI (nigdy nie słuchałem, może seria Blue?)

Sądze że fachowa rada na ten temat przyda się nie tylko mnie i temat będzie cieszył się dużym zainteresowaniem, w związku z czym uprzejmie proszę o wypowiadanie się.

Z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/3864-wyb%C3%B3r-kolumn-do-muzyki-i-kina/

Ja bym tam zbierał na Paradigma-w kinie rewelka, a do rocka też wymarzone-myślę, że jak by się wygrzały i pograły ze 100h spełniłyby twoje wymagania w 100 %. Oczywiście moja opinia jest subiektywna, gdyż lubię to kanadyjskie brzmienie, nie stronię od rocka i metalu, gdzie sprawdzają sie wyśmienicie.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

...zgodnie z prośbą nieco krócej....

Proszę o propozycje zestawu kolumn spełniającego w jak największym stopniu poniższe wymagania:

Wymagania:

-jak najpełniejszy charakter brzmienia, tak aby odtworzyły dobrze również muzykę symfoniczną

-brak faworyzowania/zaniedbania żadnego z zakresów

-mogą grać "ciepło", ale nigdy za "ciepło"

-raczej głęboki, mięsisty i zróżnicowany tonalnie bas

-brak wyostrzania (harsch)

-brak kompresji

-dźwięk otwarty, nie jakby grały zasłonięte kurtyną

Przeglądając katalogi wybrałem najciekawsze zestawy do weryfikacji, jednakże nie niestety możliwości ich oceny we własnym zakresie:

B&W 601 S3 (1280 zł) + B&W 601 S3 (1290) + LCR 60 S3 (1060 zł)

B&W 303 (1000 zł) + B&W 303 (1000) + LCR 3 (770) lub też LCR 60 S3

Wharfedale Diamond 8.2 + 8.2 (860 + 860 zł) + 8C (600 zł)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.