Skocz do zawartości
IGNORED

Krótka charakterystyka - podstawkowe

ciupaga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Potrzebuję Waszej szybkiej i prostej odpowiedzi, a w zasadzie opinii, które z n/w kolumienek proponujecie do jasnego zestawu audio. To raczej plebiscyt niż opinia - taka zabawa dla chętnych.

1. Dynaudio 50 - 52

2. Epos M12.2

3. ProAc Studio 110

Czekam na odpowiedzi

Ile prądu jest z siebie wydać ten jasny zestaw?

1. Dynaudio potrzebują go bardzo dużo żeby zagrać

2. Bardzo łatwo napędzić ale potrzebują prądu do basu

3. Potrzebują jeszcze więcej prądu :-(

• Redaktorzy

ciupaga - jeśli do tego co posiadasz, to .... Cambodża nie jest najlepszym pomysłem, ale na upartego zainteresuj się Dynkami a potem na gwałt szukaj wydajnego prądowo pieca.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

wyczułeś mnie :) niestety o ile poprzednie Triangle TZX w zestawieniu z CA grały fantastycznie tzn. jasne+analityczne źródło CA i ciepłe, muzykalne przestrzenne i dokładne to nowe Triangle ES z tym zestawem są kompletnie nie trafione ! Zimne, powielające analityczność, oddechu - szukam alternatywy ale w inny sposób, stąd ten wątek

Zmienil bym wzmak na Twoim miejscu, ale jesli juz tak ma byc to chyba pozostaja Ci te dynaudio. Ostatnio sluchalem ow eposow z taka elektronika jaka masz i to nie gralo... o muzyce rockowej zapomnij. Jeden wielki balagan w mojej opini. Potem wrzucono pseudo muzyke w stylu pitu pitu, brzdeki i pomrukiwania dla sluchajacych inaczej... moze i fajne na 2 minuty sluchania, po chwili dzwiek znow draznil i meczyl. Generalnie negatywne wrazenie (kolega ktory siedzial obok rowniez podzielal to zdanie)

Dziękuję za Wasze opinie. Zauważam tendencję do zestawiania sprzętu w sposób kontrastowy. Dla przykładu jasna analityczna elektronika i muzykalne kolumny lub muzykalne elektronika i neutralne głośniki. To oczywiście uproszczenie ale wiem, że czekają mnie nadal poszukiwania ale kozystając z Waszych doświadczeń będę mógł lepiej rozumieć charakter głośników.

Pozdrawiam

• Redaktorzy

Tendencje tendencjami a u mnie gra muzykalny wzmak z muzykalnymi kolumnami i CDkiem o takim samym charakterze, Tylko DAC dodaje adrenaliny a ostatecznie kropkę nad "i" postawiły srebrzone IC i neutralne głośnikowce.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

jak wyżej wspomniałem to tylko uproszczenie i nie będę polemizował z Waszymi doświadczeniami bo ufam Wam na słowo. Jeszcze jedno pytanie dot. Dynaudio - jaka jest róznica (poza numerem i ceną) w Dynaudio 50 a Dynaudio 52

• Redaktorzy

Nie wiem, czy coś nie zmieniali w zwrotnicy i przetwornikach, ale w 52-kach obudowa została dodatkowo usztywniona i wytłumiona

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Powiedz mi Fr@ntz czy w związku z tym, że Dynaudio ma bass-reflex z tyłu i przy umieszczeniu ich w odległości max 20cm od tylnej ściany nie będzie za dużo rozmywającego i dudniącego basu ?! a dalej rozmytej stereofonii. Nie słucham głośno muzyki - potencjometr w większości przypadków jest na godzinie 9:00 max 10:00.

• Redaktorzy

ciupaga - stawianie Dynek w takiej odległości od tylnej ściany to totalne nieporozumienie. Może trochę zamącę Ci w głowie, ale zostawiłbym Triangle (bo to na prawdę świetne kolumny) i zmienił amplifikację na coś bardziej muzykalnego (zaczynając od Densena B100 przez Musical Fidelity z serii A i X aż do lampowców).

ps. Z trianglami bardzo fajnie grał mój stary wzmacniacz Sound Project 3SE.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz... to bardzo cenne uwagi - dziękuję, za podpowiedzi i że znalazłeś dla mnie czas przed Świętami. Niestety warunki lokalowe nie pozwalają mi na zastosowanie kolumn podłogowych lub podstawkowych z bass-reflexem z tyłu dlatego tak niewiele opcji w cenie do 3tyś mi pozostaje. Więc faktycznie albo wymiana wzmacniacza (szkoda bo zestaw tak fajnie wygląda) albo .... no właśnie CO ?!

>>>Nie słucham głośno muzyki - potencjometr w większości przypadków jest na godzinie 9:00 max 10:00

Malo wydajny pradowo wzmak + DYnki = niestety slaba konturowosc dolu pasma zwlaszcza przy malym natezeniu dzwieku, obawiam sie.

• Redaktorzy

Do cichego grania i klasyki to poleciłbym dobrze zrobione klony Totem Mite (tylko zamiast tonsilowego gwizdka aluminiowy Seas), tylko na te 40 cm warto je odsunąć

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

do 3 kzł powinieneś jeszcze posłuchać Spendor S3/5 (nowe kosztuja ok 3700)- to podstawkowiec w obudowie zamknietej, więc mniej kaprysi przy ustawianiu.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

W tym momencie "zamrożone" mam prawie 3kzł w Triangle Comete ES ale myślę, że z ewent. odsprzedażą po przystępnej cenie nie powinno być problemów. Szkoda, że sprzedałem poprzedni model TZX bo grały super chociaż trochę grzały górą ale mogłem się pobawić zwrotnicą i może udałoby się odpowiednio je skonfigurować. Poszukiwań CDN...

• Redaktorzy

ciupaga - dla tego przynajmniej dla mnie sensowniejszym posunięciem byłoby poszukanie nowej amplifikacji, niż wymiana całkiem fajnych kolumn. To Cambodża ogranicza możliwości Twoich kolumn, a nie odwrotnie. Przemyśl to.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

z pewnością przemyślę to... ale muszę Ci powiedzieć, że to co słyszę z Cambridga przez słuchawki (Sennheiser 555) jest dobrze naszkicowanym rysunkiem dźwiękowym ze wszystkimi szczegółami i nie będę ukrywał, że takiego sprzętu szukałem. Miałem Denona, który był "misowaty" oraz Yamaha-ę szybką i trochę natarczywą dlatego szukam kolumn muzykalnych, ciepłych, dźwięcznych (ale bez przesady) z powietrzem i nie przesadzonym basem - pewnie za dużo wymagam ? chociaż jak już wcześniej wspomniałem Triangle TZX były bliskie ideału

• Redaktorzy

A ze słuchawkami jest tak, że jak chcesz klasę dźwięku jaką w nich słyszysz przenieść do zestawu "kolumnowego" to bez ładnych paru kzł (tak koło 10) za element nie zejdziesz.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

jakoś nie mogę, po prostu szkoda mi ludzi, którzy pod wpływem "dobrych rad sprzedawców" i kolorowych gazetek topią kasę w Cambridge'a, czy Denona a potem miotają się jak ryby w sieci próbując wycisnąć z takiego zestawu sensowne brzmienie.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 23 Gru 2007, 20:27

>No to jeszcze nie słyszałeś dobrego wzmaka ;)

No i tu Fr@ntz "uderzył" w samo sedno. Triangle są super, ale potrzebują właściwego wzmaka.

Nie wiem czy ktoś wcześniej coś napisał na ten temat, ale Triangle potrzebują min 100-150 godzin wygrzewania, a ciupaga już je skreśla z listy po 2 tygodniach od momentu zakupu. Moje Triangle Altea potrzebowały na rozwinięcie skrzydeł ok. 1,5 miesiąca.

U mnie grają na przemian z tranzystorem grającym w czystej klasie A lub niedrogą lampką na KT88/6550. Dzięki dwóm różnym amplifikacjom mam możliwość "kapryszenia" od czasu do czasu. Żadna z tych amplifikacji nie góruje nad drugą - są po prostu inne, jak znudzi mi się jedno brzmienie to przełączam sobie kolumienki pod drugą.

Podumowując : ciupaga, wygrzej chłopie te głośniki, daj im pograć tak z miesiąc, choćby i z tym Cambridgem, a później podejmuj decyzje.

Pozdr

• Redaktorzy

Dokładnie, zresztą w większości recenzji Triangli właśnie na długotrwałe "docieranie" kładziony jest nacisk. Pozbywanie się fajnych kolumn jest mocno dyskusyjny. Poza tym wymiana Cambodży nawet na jakiegoś leciwego Sugdena czy nawet Musical Fidelity z serii Electra (to na prawdę śmieszne pieniądze) powinna przynieść oczekiwaną poprawę. A jakby jeszcze udało się upolować Musical Fidelity X-A100R to byłaby bajka.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

wtrącę moje trzy grosze, wprawdzie triangle i proaki tylko odsłuchiwałem a dynaudio posiadam,

myślę że Franz idzie w dobrym kierunku - traingle są najsłabsze z wymienionych kolumn szczególne jeżeli chodzi o kopułki wysokotonowe (tu szczególnie dynki biją ich na głowę). Nawet sprzedawca w tophifi wskazywał mi na ostre wysokie tony w trianglach, co się potwierdziło. Być może zmiana CA na inne klocki też jest zasadna. Uważam, że najbardziej wymagajace wobec elektroniki są proaki a nie dynadio. Niska efetywność dynek nie jest tu naważniejsza, bo np. bas maja lekko podbity a proaki nie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.