Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki dobrać gramofon?

wlod

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze lepiej kupić lepszy, nieważne, czy nowy, czy używany, lepszy to lepszy :) a wkładkę zawsze będzie można kiedyś zmienić. Tylko, żeby ten nowy był rzeczywiście lepszy.

Ciężko powiedzieć jaka jest gradacja ważności, wszystko co wymieniłeś jest ważne. Ja bym tylko podzielił jeszcze gramofon na gramofon (goły) i na ramię - ono ma kolosalne znaczenie, ale gdy nie będzie miało solidnej podstawy w postaci dobrego, ciężkiego, stabilnego gramofonu, nie pokaże swoich możliwości.

pozdrawiam.

Pytam bo mysle o stopniowym dochodzeniu do celu. Jest kilka rozwiązań i traktuje je równoważnie. Np myśle o zakupie np. Pro-jest rmp1 z jakąś lepszą wkładką i to pierwszy etap potem jakaś solidna podstawa pod ten gramofon, potem ewent ramie..wkładka, lepszy preamp itd. Drugie rozwiązanie to jakaś używka w podobnej cenie i dalej j/w.

Za Synromkiem:

Dokładnie jest tak jak pisze.

Pierwsza rzecz to solidny gramofon.

Potem wkładka - inaczej na nic zda się lepsza skoro ograniczać ją będzie TT. Takie lanie Pb98 do malucha.

Potem preamp.

Jak pisałem wyzej: Thorens to około 500-650zł. Plus ewentualne SME3009 to około 1500zł.

Może Pro-Ject RPM9.1 się do niego zbliży jakością dżwięku....

Nie ma sensu pakować pieniędzy w rodzime konstrukcje. Lepiej wydać raz a dobrze.

Pozdrawiam

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Właśnie tak bym chciał. Raz a dobrze. Thorens za 500 -600 zł nie znalazłem. Znalazłem THORENS Gramofon Thorens TD 158 i THORENS TD 170-1 ale to ok 1100-1500 zł. no i starocie np. THORENS TD145 MK II. Czy te nowe thorensy 158 i 170 są warte grzechu?

Szukaj serii 3xx:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pamiętaj , że tego czego jest dużo na aukcjach .... tego się nie kupuje.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Project rpm1 - nie słuchałem go, ale myślę, że pierwszy z brzegu 25-letni Pioneer za 300zł z allegro. zagra lepiej jak on.

Nie wiem jakie są Twoje możliwości finansowe, ale sądząc po Twym "o mnie" nie są bardzo wąskie i jeśli vintage i jeśli "raz a dobrze" to:

Thorens 150 albo 160 MKII + SME 3009 (1200 - 2500 PLN w zależności od stanu, renomy sprzedawcy etc)

Thorens 125 MKII + SME 3009 (1500 - 3000 PLN)

A wiec za 1500 zł. możesz mieć coś duuuuuuuuuużo lepszego niż wspomniany pro-ject.

To są sprawdzone przez lata, klasyczne zestawienia.

Trochę drożej wypada kombinacja:

Thorens 124 + 3009 albo 3012 (od 2500 do nawet 5000 PLN, gdy z ramieniem SME 3012)

Garrard 301 albo 401 + SME 3009 albo 3012 (trochę taniej od poprzedniej propozycji)

Oczywiście na początek można kupić sam gramofon (nawet z originalnym ramieniem w przypadku thorensów) a dopiero potem rozbudowywać i tak:

thorens 150 albo 160 - tak jak pisał ahaja - można dostać już za 500zł jak się poszczęści.

thorens 125 mkII można dorwać już za 1000zł.

Thorens 124 i Garrardy to różnie, ale od 1500 do 3000 PLN.

SME 3009 dostać można już za 800 zł., normalna cena to około 1000 (w rcm-ie sprzedawali jeszcze niedawno nówki za prawie 3 tys.)

Innym klasykiem z gramofonów jest Linn Sondek LP 12 - z prostym ramieniem Linna można go dostać już za 2500, z dobrym za 4000-5000.

To są pewniaki, totalna klasyka, dobrze opisana w internecie, oczywiście można eksperymentować z kombinacjami, bo ramion jest sporo, ale to raczej zabawa dla doświadczonych.

Poza tym jest cała masa świetnych innych gramofonów vintage w podonych cenach, a najbardziej cenione (np. wysokie modele micro-seiki) osiągają zawrotne ceny. Ja ograniczyłem się do łatwo dostępnej klasyki.

Jeśli interesuje Cię coś nowego na podobnym poziomie (np na poziomie thorensa 160 + SME 3009), to trzeba wydać min. te 4-5 kawałków na gramofon + ramię.

Potem tylko pre i wkładka :)

synromka, 8 Sty 2008, 15:49

>Garrard 301 albo 401 + SME 3009 albo 3012 (trochę taniej od poprzedniej propozycji)

skoro Garrard to może i Lenco L75/L80? To też idler z ciężkim talerzem.

Do ciężkiego oryginalnego ramienia Denona DL 103 i gra muzyka ;-)

Lenco w dobrym stanie to 100 ojro. Rega - 250 ojro i w budżecie 1500 PLN mieścimy się z b. przyzwoitą wkładką MC.

Ponoć (o losie! ponoć bo moje Lenco jeszcze w drodze ... ) świetnie się zgrywają z Regą RB300 i z ramionami Linna.

wątek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>kubedes

Bardzo możliwe, na lenco się nie znam, choć wiadomo, że to kolejny klasyk.

Zgadzam się, że za 1500 zł. można złożyć bardzo fajny tor analogowy (od wkładki do pre), choć osobiście wolałbym pomału uzbierać na "raz a dobrze (albo lepiej)" i tak sam zrobiłem.

W ogóle moje propozycję są dla osób, które wiedzą, że chcą wejść w winylowy świat poważniej, które już posmakowały toru za 1000 zł. i chcą wejść o oczko wyżej... nie wiem, czy wlod jest na tyle zdeterminowany :)

>>>synromka,

8 Sty 2008, 15:49

"....Project rpm1 - nie słuchałem go, ale myślę, że pierwszy z brzegu 25-letni Pioneer za 300zł z allegro. zagra lepiej jak on...."

Jeśli w ogóle zagra, ha, ha.

>>>vlod,

Jeżeli chcesz poprawić coś szybko, "tu i teraz", to najlepiej rozejrzeć się za wkładką. Dźwięk tanich gramofonów określają wkładki jakie w nich zamontowano. Do taniego gramofonu, z takim sobie ramieniem, nie zakłada się jednak drogiej wkładki, bo gramniak będzie dla niej ograniczeniem, nie pozwoli jej rozwinąć skrzydeł. Powiedziałbym, że do polskich Fonik nie ma sensu zakładanie wkładki droższej niż jakieś 200 zł (nowa). Droższe wkładki wymagają stabilniejszego ramienia dla właściwej pracy, cichszego, mniej "brudzącego" napędu i możliwości kalibracji ramienia i wkładki (czego polskie gramofony nie zapewniają, albo zapewniają tylko po części).

Wbrew temu co buńczucznie twierdzą moi Szanowni Przedmówcy, odnajdziesz wymienione tu cechy gramofonów w konstrukcjach Pro-Jecta. Pod jednym wszakże warunkiem - odpuścisz sobie gramofony najtańsze (właśnie RPM-1 i Debut, ten ostatni niezależnie od wersji produkcyjnej). Czyli od modelu 1.Xpression w górę cennika.

Osobie, która tydzień temu przytachała gramofon ze strychu, i na dobrą sprawę pierwszy raz widzi go dokładnie na swoje własne oczy, a na dodatek nie ma smykałki techniczno-elektryczno-fizyczno-elektronicznej, ZDECYDOWANIE ODRADZAM zakup odzielnego, używanego werku (napędu) i poszukiwanie do niego osobnego, pewnie tez używanego, ramienia. Nawet gdyby były zrobione ze szczerego złota i kosztowały złotówkę.

Pozdro,

Yul

>>Yul

Czekałem na Twoją kontrę :)

Wiadomo przecież, że piszę o sprzęcie vintage, który jest sprawny. Nie róbmy z vintage demona i nie straszmy nim dzieci, odrobina instynktu samozachowawczego pozwoli każdemu rozsądnemu człowiekowi wyczuć, czy dana aukcja jest podejrzana, czy raczej ok, pewnie, że ryzyko jest większe niż przy kupnie nowego, ale bez przesady. Chyba wszyscy wiedzą na co się narażają kupując vintage, nie trzeba dotaktowo ich straszyć. Kłopot rzeczywiście jest transportem, ale i tak dobry, sprawdzony sprzedawca umie pakować sprzęt (kupiłem wysyłkowo 3 gramofony, sprzedałem 2, kupiłem ramię, jedno sprzedałem, etc. i co? Żadnej kontuzji podczas podróży! Widać Matka Częstochowska miała te paczki w swej opiece).

pozdrawiam!

Troche mi się rozjasniło. Wczesniej często najpierw coś kupiłem potem pomyślałem teraz chce zamienic kolejność. Innymi słowy nalezy zawęzić krąg zainteresowań tzn. odrzucam mysl o budżetowych pro-jectach, goldringu czy redze. W zasadzie pozostały dwa warianty. Pierwszy minimalistyczny czyli do swojej fonici dokupuje np wkładke Grado Black szukam jakiegos zmyslnego preampu i czekam na lepsze czasy i drugi wariant tzn poluje na coś starszego np z Thorensa itd ale porządnego ewent np cos z pro-jecta środka oferty. Wariantów pośrednich brak. No i wybijam sobie z głowy skaładanie oddzielnie gramonfon dobór ramienia itd.

>>wlod

Thorensy często mają już zamonotwane przez poprzedniego właściciela ramię SME (chociaż chyba swego czasu thorens montował fabrycznie SME do 125tek), wówczas problem montażu ramienia odpada, ale nie jest to trudne, skoro ja z pomocą forumowiczów z audiostereo dałem radę :)

pozdrawiam i życzę udanego zakupu!

• Redaktorzy

"Osobie, która tydzień temu przytachała gramofon ze strychu, [...] ZDECYDOWANIE ODRADZAM zakup odzielnego, używanego werku (napędu) i poszukiwanie do niego osobnego, pewnie tez używanego, ramienia. Nawet gdyby były zrobione ze szczerego złota i kosztowały złotówkę."

Powiedziłbym raczej - ZWŁASZCZA.

No ja też bym chetnie kupił za 1 zł ze szczerego złota i coś bym moze złozył a tak na marginesie to minęły juz dwa tygodnie. Choć troche się boje "staroci" to troche mnie to kręci. Czy między np takim Thorensem Td 125 i Td 145 sąduze różnice, niezależnie od ramienia? Wstyd się przyznać ale cały czas szukam.

>>>włod,

"....Wstyd się przyznać ale cały czas szukam...."

A to akurat bardzo dobrze, że szukasz, a nie kupujesz na łapu-capu. Zapytaj synromka ile wcześniej czytał, sprawdzał, grzebał po stronach www, zanim sobie złożył Thorensiaka ze SME.

Ok. Wiem jedno nie będe przerabiał swojej fonici. Co do modeli z drugiej ręki mam już jakieś mgliste rozeznanie. Jednak jeżeli poszedł bym w kierunku nowych gramofonów i powiedzmy odrzucił typowo budżetowe klocki to w co można w miare bezpiecznie uderzyć. Z oferty Pro-jecta spodobały mi się nastepujące modele:Pro-Ject 1-Xpression III oraz Pro-Ject RPM5. Spotkałem w necie dość dużo ciepłych słów o tych gramofonach. Czy warto w któryś z nich zainwestować, dokupić pózniej lepszą wkładke (albo od razu zamówić z lepszą wkładką)?

Dobry wieczór.

Thorens 145 należy do trochę mniej cenionych Thorensów ale nadal jest to porządny sprzęt (prawie identyczny jak 160, choć już o mniejszej renomie (w ogóle 14x i 16x to bardzo podobne gramofony)). W sprawie pro-jectów to zwróć się do Yul'a, on Ci pomoże :)

pozdrawiam!

Dobry wieczór.

To się nazywa rozdarcie. W zasadzie cały czas zawężam krąg poszukiwań. W tej chwili w zasadzie ograniczyłem poszukiwania do kilku modeli własnie ciekawszych thorensów i projectów z średniej półki.

synromka dzięki za rade.

Dobranoc

>>>synromka,

Nowy Thorens TD-160 to stał niedawno w "naszym" Best Audio. Fajna maszyna, no ale toto z ramieniem Regi kosztuje coś z 7-8 tysięcy. Cokolwiek drogo, ehh.

>>>wlod,

Co do Pro-Jectów to opinie o nich są podzielone. Na audiostereo akurat te gramofony nie mają za dobrej prasy. Jakby lepiej jest w Anglii. Anglicy polubili Pro-Jecta, a trzeba pamiętać, że to jest trudny i wymagający rynek do sprzedaży gramofonów. Sprzedać Anglikowi gramofon, to tak jakby sprzedać Turkowi owczą skórę na kożuch albo Eskimosowi lody.

Zastanawiam się czasem skąd taka różnica w odbiorze tych gramofonów się bierze. Polski dystrybutor uzbraja je ostatnio tylko w najtańsze, bazowe wkładki. I tu chyba jest pies pogrzebany. Stąd narzekania recenzentów-malkontentów: niby dobrze, ale..., bardzo dobry gramofon, ale trzeba poszukać lepszej wkładki..., itp., itd. Anglicy robią odwrotnie - zakładają do Pro-Jectów wkładki o cenach zbliżonych lub nawet lekko wyższych od cen samych gramofonów.

Jeśli wolno doradzać, to przy zakładanym budżecie ok. 2000 zł wybrałbym RPM-5 bo ma solidniejsze ramię niż 1.Xpression. Ma natomiast pewne minusy użytkowe - brak pokrywy w komplecie (jeśli to dla Ciebie istotne) i kiepski kabel połączeniowy na wyposażeniu (trzeba wymienić i koniec). Można go w przyszłości upgradować dokupując moduł kontroli szybkości obrotów (SpeedBox SE), zmieniając okablowanie wewnętrzne ramienia lub szarpnąć się na ramię Linna (ramiona Pro-Jecta są zgodne ze standardem osadzania ramion Linna, posiadają tę samą geometrię - długość, przesięg i offset angle).

Za podobne pieniądze można kupić Technicsa 1210, najtańsze Regi, Thorensa TD-295 (ale to też produkcja Pro-Jecta), Goldringa (produkowany przez Regę), NAD'a (też Rega). Rozważałbym jako ewentualną alternatywę tego Technicsa, ale nie będzie tak uniwersalny jak RPM-5.

>>Yul

Dawno w Best Audio nie byłem, jak będę w okolicy, to wdepnę, może jeszcze tam stoi.

Z nowych gramofonów do 2000 zł., to chyba najlepszą prasę w necie ma Technicsic sl-1200/10. Słyszałem go, solidna maszyna.

RPM5 to dobry gramofon, przed zakupem Lenco miałem okazję go słuchać w Best Audio i mieści się w budżecie 2kzl - ja jednak lubię "starocie" :)

Nie wiem czemu w dyskusji odpadła tak szybko Rega - używana p3 z RB300 za 1000 zł ostatnio poszła na allegro. Bardzo dobry gramofon z jeszcze lepszym ramieniem, które później można wykorzystać...

No właśnie. Przeanalizowałem wszystkie za i przeciw i zdecydowałem również ze względów praktycznych zamówić coś z środka ofert Projecta, ale mam dylemat z jaką wkładką? Mój typ to Pro-Ject RPM5 z wkładką Sumiko Pearl lub Pro-Ject 1-Xpression III z tą samą wkładką. Czy to zagra? Czy może warto rozważyć zakup z inną wkładką?

• 3 tygodnie później...

Dzięki za sugestie i porady. Dzisiaj dotarł do mnie gramofon. Pozostaje mi tylko złożenie...i okaże się. Myśle ze na poczatek nie powinno być żle. Wyszedłem z założenia ze pierwszy gramofon mógłby być nowy, poczytałem o gramofonach i wkładkach i zdecydowałem się na model RPM5 SuperPack i preamp Phono Box SEII. Gramofon zaopatrzony jest we wkładke Ortofon Salsa i podpiety będzie do Phono Boxa SEII. Pozostało więc złożenie i ustawienie pojemności w preampie i odpalenie. Reasumując dołączam do świata analogu.

>>>wlod,

Powitać, powitać ! Ciekawe jak Ci to przypasuje, szczególnie w kontekście Meridiana. Czy wkładka i ramię były skalibrowane fabrycznie ? Czy na linii gramofon-pre masz interkonekt "z pudełka" czy jakiś inny ?

Pozdro,

Yul

Wkładka skalibrowana fabrycznie. Ramie ..no cóż troche za wysoko ustawione (nie ma idealnej równoległości). Próbuje ustawić vta ale imbusem dołączonym trudno, boje się że złamie (moze musze dokupic jakiś imbus w masywną rączką), strasznie zaciśnięte śruby. Z IC będe kombinował na razie ze względu na uziemnienie wpiąłem od gramofonu do pre "fabryczny IC", oczywiście drugi IC juz znacznie lepszy. Mam jeszcze dylemat z ustawieniami pre dla wkładki MC Salsa. Ustawiłem parami zworki 100 pF i 22 Ohms ale nie mam pewności czy dobrze, moze ktoś podpowie. Na razie pierwsze odpalenie i chyba ok. W zasadzie same plusy- brzmienie, jakość wykonania, wygląd no i ogromny minus - pokrywa. No ale musi pograć to napisze więcej. Bałem się ze sprzęt nie dotrze w całości. Przez przypadek firma kurierska wysłał w przeciwnym kierunku ale dobrze się skończyło. Aha i jeszcze jedno ustawiłem gramofon na płycie granitowej (25 moze 30 kg).

>>>wlod,

wlod, 30 Sty 2008, 20:11

"....ustawiłem gramofon na płycie granitowej (25 moze 30 kg)..."

Matko kochana ! Zakosiłeś tę płytę z cmentarza ???

Żartuję, pewnie lepsze to niż jakieś chwiejne "cuś". Te wkręty które trzymają kolumnę ramienia są rzeczywiście zakręcone nieprzytomnie. Widocznie Czesi mają silniejsze łapy niż Polacy. Odkręcać trzeba jednak "z czuciem", kluczyk nie może się wyślizgnąć przy tym z łba śruby, bo może być niedobrze.

Gramofon i wkładkę trzeba trochę "dotrzeć" - to w końcu urządzenia stricte mechaniczne (no, mechaniczno-elektryczne).

Co do ustawień przedwzmacniacza dla Ortofon MC Salsa, to niech się wypowiedzą specjaliści od wkładek MC.

Pozdro,

Yul

Płyte zrobili na zamówienie ledwo uniosłem. Kupując gramofon pytałem o platformy antywibracyjne przedstawicieli pro-jecta. Genearalnie wniosek był taki, ze kilkakrotnie jest lepsza granitowa płyta o analogicznych wymiarach a do tego kilka razy tańsza niz płyta pro-jecta. To nie miałem wyboru. Faktycznie dobrze gdyby ktoś podpowiedział pare słów nt ustawień preampa dla wkładki MC. Intryguje mnie troche ta sprawa ustawienia ramienia bo tylko to mi zostało do ustawienia, moze czesi mają jakies specjalne imbusy ja próbowałem z wyczuciem odkręcić ale boje się ze złamie imbus, a tak na marginesie to wydaje mi się ze nie zawsze nowe znaczy "gorzej" bo jest się w plecy finansowo. Wiadomo że z drugiej reki zawsze kupi się taniej ale.. np u mnie odpakowujac mojego superpacka zauważyłem pod tekturą (tzw. drugie dno) zafoliowaną "bonusową"płyte Friday Nigh in SF - audiofilskie tłocznie po prostu super.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.