Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki dobrać gramofon?

wlod

Rekomendowane odpowiedzi

Być może, choć ta wersja SEII ma moim zdaniem jeszcze zapas. Wcześniej słuchałem na preampie DIY za ok. 500 zł na baterie (akumulatorki) no i róznica jednak dość spora. Wydaje mi się że jest to ograniczenie ale może jeszcze nie na poziomie wkładki za 1 tys-1,5 tys.zł.

• Redaktorzy

"Tu jest "pies pogrzebany". Mam tak dobrany system, że raczej szukam "podrasowań" właśnie polegających na podbudowaniu "przejrzystości". zmierzam do krystalizacji zamiast ułagodzenia, choć tak naprawde chodzi o kosmetyczne zmiany."

Lyra, np. podstawowy model Dorian. Lyry są przejrzyste. Słucham teraz Skali i opinia się potwierdza.

Nie mam pewności ale chyba z kalibracją jest w miarę ok. Na pewno wysokość ramienia, waga(nacisk) i antyskating jest ok, co do reszty (azymut) nie eksperymentowałem. Jak gra Salsa?. Wydaje mi się że to bardzo porządna (dlatego wogóle zastanawiam się czy jest sensowne by myśleć o innej wkładce, tym bardziej że chyba się jeszcze nie wygrzała), "grzeczna" wkładka, choć na japońskich winylach pokazuje pazury ale generalnie jest spokojnie, grzecznie, kulturalnie ale mimo wszystko dość detalicznie. Zalety to moim zdaniem: gra dość głośno, mało trzasków, wzorcowa stereofonia,kultura, gładkość...spokój. Wady: moim zdaniem...spokój, trochę a mało blasku na dole i górze.

>>>wlod,

No i jeszcze ta "nieskończona" kalibracja. Rozumiem, że trzech ustawień (overhang, tangency i azymut) nie ruszałeś ? Żeby trochę ożywić brzmienie, można zastosować trik z odciążeniem wkładki. Nastaw minimalny możliwy nacisk (taki, jaki podaje producent wkładki) i zmniejsz antyskating od minimum (pierwszy rowek od strony pivotu). Pomaga także takie ustawienie VTA, aby ramię było trochę za wysoko (wyżej od strony pivotu).

Witam społeczność audiofilską.

Czy ktoś mógłby coś napisać mi o gramofonach REVOXa?

Jak są oceniane dźwiękowo.Czy warto inwestować w ten sprzęt.Na niemieckim Ebayu jest duży wybór tych urządzeń i wyglądają bardzo atrakcyjnie przy cenie rzędu 250-400 euro.

Pozdrawiam

B790

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5723-100005864 1207062575_thumb.jpg

post-5723-100005865 1207062574_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie odpowiem bezposrednio na Twoje pytanie, ale jest niestety szansa, ze z dostepnoscia at-110 moga byc problemy.

Chcialem w tym tygodniu nabyc ta wkladke w jednym ze sklepow internetowych. Otrzymalem informacje (nie wiem na ile autorytatywna), ze dystrybutor AT wycofal ja z rynku (przynajmniej polskiego).

Czy ktos moze potwierdzic/zaprzeczyc?

Witam! REVOX jest bardzo wrażliwą maszyną.AT 110 będzie jasna, bardziej interesująca może być ORTO 520 /założony budżet/, ale mając GO nie należy oszczędzać. Najlepiej do NIEGO pasuje SHURE, oczywście to moje zdanie.Trzeba pamiętać, że wymiana nie jest łatwa. pzdr

• 1 rok później...

Mam pytanie do znawców firmy Thorens. Po przeczytaniu Waszych postów chciałbym nabyć jakiegoś używanego Thorensa. Którego z obecnie dostęnych na allegro byście mi polecili ? Nie mam zbyt wygórowanych wymagań, ale też nie lubię wyrzucać pieniędzy. Mój sprzęt grający jest raczej budżetowy wzmacniacz NAD (podstawowy) i kolumny ESA ostinato.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Strasznie mnie naszło ostatnio na gramofon. A jednocześnie ponieważ płyty kurzą się już chyba o dobrych 15 lat, to tak odstałem od wiadomości na ten temat, że kompletnie nie wiem na co się zdecydować. Będę się więc trzymał tego Thorensa, jak go tak zachwalacie, tylko którego wybrać. niestety w tej chwili nie mam zbyt poważnych zasobów na zakup, a naszło mnie.

Możecie coś doradzić ? W powyższych linkach jest model TD 280, TD 318, TD 115 i tajemniczy Phonograph SE. Rozumiem że ten 318 może być ciekawy, tylko czy wart swojej ceny ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Thorensy 115 i 280 odpuść. Ten phonograph se wygląda jak td 166 to uproszczona wersja 160. 318 to dobry gramofon ktoś tu pisał że podobno 3xx i 5xx to najlepsze serie thorensów. Ja nie wiem sam mam 160 i jestem b zadowolony ale 800 to przesada. Za te pieniądze można kupić 125 a to już fajny thorens. Swoją 160 kupiłem za 400 a 145 (jej automatyczną wersję) za 270. Na thorensach jednak świat się nie kończy.Na początek nie wydawałbym dużo kasy tylko musisz trafić na sprawny egzemplarz żeby się zniechęcić

> XpioX, 24 Wrz 2009, 19:34

Ten TD-318 jest naprawdę OK (i jest w poszukiwanym, brązowym kolorze). Świetna maszyna - sam miałem przed obecnym gramofonem 318 mk III

Cena jest chyba nieco przesadzona z uwagi na widoczne na zdjęciach zarysowania i drobne uszkodzenia plinty. Negocjuj ze sprzedającym - może obniży cenę wywoławczą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za Waszą pomoc. Tak się zastanawiałem dlaczego odradzane są jednak pewne modele Thorensa. Tu znalazłem fajną tabelę z porównaniem poszczególnych modeli Thorensa. Ogólnie fajnie zebrane dane.

Ukryta Zawartość

Co do tego że koncentruje się tylko na Thorensie. Zwykle mam taka taktykę, jak coś kupuje to najpierw wybieram jakąś firmę (żeby nie oszaleć ze zbyt dużą ilością możliwości) i dopiero w ramach tej jednej firmy robię szczegółowe poszukiwanie.

Czy chodzi o to że nie mają one tego "resorowanego" zawieszenia silnika i ramienia ?

Czy raczej o po prostu niższą klasę akurat tych modeli ?

Ukryta Zawartość

Bo na przykład mają talerz z wytłoczki blaszanej ... teraz to o dziwo normalne jest ...

Bo miały słabszy silnik mimo dopracowanej reszty ...

Bo miały słabsze łożysko ...

Od Thorensa ideę miękkiego zawieszenia skopiował Linn czy też Acoustic Research ... i wiele innych.

Seria 3xx czy 5xx to pod względem technicznym najbardziej dopracowane konstrukcje tej firmy. Model td524 ma na przykład silnik 256 polowy ... więcej nie trzeba mówić chyba ... :-))))

Pasjonaci wiedzą czego szukać. Szuka się zawsze tego ... czego jest mało. :-)

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 6 miesięcy później...

115 raczej nie jest wart zainteresowania. 145 za 400 to całkiem dobry zakup. Naturalnie trzeba sprawdzić silnik , łożysko i ramię. 145 to automatyczna wersja 160 czyli podnosi ramię i zatrzymuje obroty po zakończeniu płyty. Poza tym to proste urządzenie. Silnik na 220V (naturalnie ziala i przy obecnym napięciu sieciowym).Prędkość obrotów zależy od częstotliwości prądu która w sieci jest bardziej stała niż napięcie (Ono z kolei nie ma wpływu na prędkość obrotów). Polecam do tego gramofonu TTPSU (czyli zasilacz - stabilizator)opisane na tym forum.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.