Skocz do zawartości
IGNORED

Przestrzenny wzmacniacz

H.Himler

Rekomendowane odpowiedzi

Po to jest to forum bysmy mieli wzajemne zaufanie no i tu trzeba kierowac sie intuicja

No dosc fajna ideologia...szkoda ze nie przyjela sie na forum:( ....a intuicja.hmm....podobno kobiety maja dobra...moja sciemnia jak nic:)

Chcę zwrócić uwagę tylko na jedno: może to i dobry wzmacniacz, ale przyślą Ci go do domu i prawdopodobnie przestrzeni jak nie było tak i nie będzie, może ewentualnie nastąpi niewielka poprawa.

Taki truizm który jednak trzeba przypominać: żadne recenzje, porady, dobre opinie nie zastąpią odsłuchu klocka w konkretnym pomieszczeniu i konkretnym systemie, mogą jedynie sugerować kierunek zmian jakich można oczekiwać.

Sprzęt audio to jedna z tych dziedzin gdzie najczęściej nie wystarczy dużo przeczytać i zapłacić żeby uzyskać dobry efekt. Dobry system audio dobiera się miesiącami albo i latami.

Są różne szkoły i gusty, nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania z prostego powodu - żaden system nie dorówna przekazowi na żywo, może jedynie na różne sposoby się do niego zbliżać.

I dla większości audiofilów właśnie to ciągłe nienasycenie i gonienie króliczka jest największą zabawą ;-)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Przepraszam, ale ta firma NVA to jakiś makabryczny żart. Oto co znalazłem w dziale z warunkami gwarancji:

"Listed below are acceptable speaker cables. If cables other than these are used, our guarantee will be invalidated."

Dalej mamy listę kabelków. W przypadku użycia innych kabli niż te z listy, gwarancja nie obowiązuje. Serdecznie dziękuję za takie przedsięwzięcie...

Przestrzen bedzie nawet w zlej akustycznie salce. poprostu wygenerowane przez system informacje beda slyszalne dla sluchacza. Jesli jednak wzm nie przekaze prawidlowo informcji o przestrzeni z nagrania to nawet najlepsza sala odsluchowa nic nie pomoze.

Wydaje mi się, że ten który posiadam (ASL AQ1009 - Cadenza) właśnie taki jest. Ma bardzo dobrą przestrzeń (spatialy expanded sound - to z niektórych recenzji). Z wysterowaniem trudnych kolumn to już może być różnie. Raczej tylko do średnio trudnych.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Nienormalny, 29 Gru 2007, 15:25

>Przepraszam, ale ta firma NVA to jakiś makabryczny żart. Oto co znalazłem w dziale z warunkami

>gwarancji:

>

>

>"Listed below are acceptable speaker cables. If cables other than these are used, our guarantee will

>be invalidated."

>

>

>Dalej mamy listę kabelków. W przypadku użycia innych kabli niż te z listy, gwarancja nie obowiązuje.

>Serdecznie dziękuję za takie przedsięwzięcie... sa to bezkompromisowe konstrukcje..i tyle, wymagajace niskopojemnosciowych kabli ... problem poszukiwania kabli mamy z glowy...

podsumowując jak narazie mamy firmę NVA ,ktorej raczej nie da sie u nas posluchać i niskie thd we wzmakach co moze zawężyc krąg poszukiwań. myslałem ze zakladając ten watek padnie mase modeli roznych wzmaków, a tu nic. wniosek z tego ze chyba faktycznie rynek zdominowany jest przez sucho grający nieprzestrzenny sprzet.

sluchalem kilka razy Halcro głownie na roznych wystawach i dzwieki brzmiały tam bardzo krotko były natychmiast gaszone,wrecz momentalnie znikały nie pozostawiając po sobie śladu. dla wielu np. recenzentów taki dzwiek nazywa się audiofilskim dla mnie jest nie do przyjecia.

Ladnie to opisales. To jest typowa cecha wzm o duzych thd na malych sygnalach. Mozg nie mogac kontynuowac przebiegu sygnalu az do poziomu zera dla wytworzenia wlasciwych informacji o naturze i swoich odczuciach/emocji co do sygnalu ucina jak by ten proces odczbierajac dzwiek jako plaski i bez wypelnienia tym co jest nazywane przestrzenia. Birze sie to z sytuacji w ktorej thd zakrywaja informacje o przebiegu sygnalu. I choc sa one na bardzo niskim poziomie to wystarcza aby zniszczyc przekaz. czasami sie zdaza ze jakis wzm lampowy ma niezla przestrzennosc. Moze poszukaj lampaika. Ale nie chinskiego wciskanego tu na forum a raczej starego lampowca z dobrymi trafami a nie sieciowymi robiacymi za glosnikowe.

Himler, na podstawie Twoich wypowiedzi dochodzę do wniosku że nie szukasz dobrego wzmacniacza, ale dobrego źródła. Te wybrzmienia, pełna i otwarta scena to w większości przypadków zasługa dobrego źródła, wzmacniacz co najwyżej może to zepsuć.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

No to czego szukasz na audiofilskim forum, jak dźwięk audiofilski Ci nie odpowiada?

Wstaw kolumny do pustych rogów w pustym pokoju - będziesz miał wybrzmienia i przestrzenność, że hej !

podłaczając rozne wzmaki do tego samego zrodla,raz była przestrzen raz jej nie było. oczywiscie zrodlo tez jest wazne, ale w tym watku chcialbym sie skupic na wzmaku oczywiscie jeżeli masz propozycje zódła które posiada takie cechy to pisz.chetnie posłucham.

oczywiście, że jest nie do przyjęcia. miałem podobny problem szukając wzmacniacza słuchawkowego. tragiczne odejście w sensie brak odejścia lub rozmazane i nieczytelne w przypadku zmulonych wzmaków. stwierdziłem wtedy, że to musi być lampa. w końcu zdecydowałem się na to, co w "o mnie" i jest super. dźwięk potrafi zanikać tak długo jak trzeba i jest czytelny do końca. czyli jednak tranzysotr też to potrafi, musi być po prostu odpowiedni.

Moim zdaniem wzmacniacze pracujące w klasie A cechują się "zwiększoną" przestrzennością. Scena jest obszerna i jest dużo powietrza. Dźwięk jest oderwany od kolumn.

Z droższych można spróbować Sugden.

Z tańszych Jungson Ja-88D Class A, Dussun V6 , V8.

Z bardzo drogich Gryphon, Accuphase i inne.

Konstrukcje na triodzie SE.

Jak koledzy zauważyli słusznie gra cały system. Wzmacniacz sam nie wykreuje przestrzeni. Nawet IC czy głośnikowce mają wpływ na przestrzeń i lokalizację. Już nie mówię o CD czy kolumnach ...

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio: wreszcie jakies wzmaki: kiedyś sluchalem Sudgena(nie pamietam ktory model) i faktycznie był niezły jednak miał zbyt małą moc wiec odpadł, poza tym bardzo rzadko się trafiają:(

Densen? taki z duza gala? a kto powiedzial ze dobrze? dyskusja dotyczy wzm wybranych na drodze pomiarow a nie opowiesci zaslyszane z pism o graniu czegos tam. A jedynym wyraznym wyroznikiem przestrzennych wzm sa male thd dla malych poziomow. I tyle. Np. GC gra milo i ladnie ale przetrzeni w nim nie ma bo ma spore thd na malych sygnalach. Czesto lampy ze swoimi drganiami wew ogranow takich jak siatki i anody daja zludzenie przestrennosci. Te drgania robia za kamere poglosowa. Ciemniaki jednak tego nie slysza ze to wibracje mechaniczne a nie rzeczywisty przekaz.

senicz w jednym ma tu rację - wysokie thd przy małych sygnałach zaburza scenę. Ale nie samym thd scena jest budowana

to, co pisze Senicz wydaje się wręcz logiczne. informacje dotyczące przestrzeni, to informacje subtelne i "ciche". wydaje się logiczne, że wzmacniacz nie powinien tych informacji tracić ani w jakiś sposób "zagłuszac".

byca ma rację. Doborem komponentów za przetwornikiem i na wyjściu CD można nawywijać sceną, że aż miło. To samo tyczy się innych aspektów brzmienia, ale to tak na marginesie. Tak więc przychylam się do poglądów, że potrzebne jest przede wszystkim odpowiednio przestrzenne źródło (bo trójwymiarowy absurd też się da osiągnąć), a za nim mało wnoszący, a dużo przenoszący wzmacniacz.

Kiedys robilem proby ze roznymi wzm mierzac je po testach odsluchowych. Te najbardziej przestrzenne mialy bardzo niskie thd na malych sygnalach. Na duzych sygnalach thd byly podobne. Dlatego warto kupowac tylko takie ktore maja male thd dla 10mW.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.