Skocz do zawartości
IGNORED

VELODYNE CHT-10R do sytemu stereo ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wrażenie kolego Arek__45, że lubisz się powymądrzać nie znając tematu. Tego najbardziej nie cierpię na forach - pisania o czymś o czym nie ma się pojęcia.

Skąd wiesz jaki ma u mnie wpływ subwoofer na brzmienie ? Słuchałeś mojego zestawu ?

Wpadnij, posłuchaj a potem wyrażaj wątpliwości poparte już doświadczeniem.

Zapewne sub serii DD zagra jeszcze lepiej. Nie wiem, nie słuchałem ale pewnie niedługo się przekonam ;-) CHT kupiłem na próbę. Test wyszedł pozytywnie więc teraz można drążyć temat.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Do Ciebie nie musze.Braklo by niektorym wyobrazni gdyby zobaczyli co ludzie maja w domu i nie chwala sie na "forach".

A ten "rozlazly" bas to produkuje Twoj system,na plytach go nie ma.

->Arek__45

Chylę czoła przed Tobą ! O najmądrzejszy audiofilu na świecie ! Nie słaszałeś a wiesz jak gra mój system ! Rozumiem, że zastosowałeś interpolację swojego wieloletniego doświadczenia ... spojrzałeś na dane techniczne (a może tylko na zdjęcie ? - to byłoby absolutne mistrzostwo !) i już wiedziałeś jak gra to razem ! Wow !

Raczej nie mamy o czym dalej rozmawiać. Za cienki jestem przy Tobie, Mistrzu !

Z wypiekami na twarzy będę śledził twoje genialne i zawsze trafne wypowiedzi !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Wyluzuj,wiecej dystansu do siebie do innych i ostroznie z wnioskami.:-)

Lubie J.Coltrane,Cheta a wiec jestes na dobrej drodze....miej szacunek do wszystkich.

Ja juz troche czsu zalegam na tym swiecie wiec przypominam ze z dzwiekiem hi-end to mamy wszyscy kontakt na codzien dookola siebie juz od chwili narodzin i niekoniecznie musza to byc instrumenty.

One je tylko porzadkuja zamieniajac w harmonie lub nie...

a wracajac do tematu... faktycznie jest przepasc cenowa pomiedzy CHT a DD ale po srodku jest SPL. O ile CHT jest otwarty to DD i SPL sa zamkniete. Testowalem przez 1,5 roku chyba wszystko co jest godne uwagi na rynku zanim wybralem DD-15. CHT-15 jest naprawde bardzo dobrym klockiem za bardzo mala kase. Jednak po odsluchu DD nie mialem watpliwosci. W moich testach DD-15 wygral w bezposrednim starciu z SUB 25 Paradigma. To tez jest bardzo stereofoniczny sub ale kasa kosmiczna. Inna sprawa jest fakt, iz naglasniam nim 60m2. Poniewaz autor nie ma takich wyzwan co do wielkosci pomieszczenia mozna spokojnie testowac najmniejsze DD. Seria SPL ma podobnie jak DD uklad korekcji z mikrofonem pomiarowym. Jest okrojony w stosunku do DD ale jest. W moim przypadku korekcja ladnie ulozyla suba do pomieszczenia. Do malego pomieszczenia mysle, ze godny uwagi jest tez B&W PV-1. Mala, zwarta i ciezka kulka z dwoma glosnikami i mocy 500 lub 600 W. Zaskoczyl mnie bardzo na plus. Ladnie punktowal. Najlepiej gral ustawiony na szafce na wysokosci ok 1,2m :) Mozna tez rzucic uchem na REL B1...

pozdrawiam

Mam pytanie do wszystkich użytkowników CHT-10R bądź innego z rodziny CHT. Mam tego suba i z odległości poniżej około jednego metra słychać brumienie. Generuje je głośnik, niezależnie jak jest podpięty sub (nawet jak nie jest), co ciekawe brumi tak samo również w trybie standby. Zastanawiam się czy one już tak mają czy problem dotyczy mojego egzemplarza. Proszę o zwrócenie na to uwagę i podzielenie się wrażeniami.

Ja mam SPL i bardzo go lubię. Co do brumienia, to miałem przez pewien czas brumiący sub-woofer Usher i bardzo mi to przeszkadzało, więc zamieniłem na Velodyne SPL-1000, który nie brumi, ma budowę zamkniętą i daje sporo "fun". Całe pasmo wydaje mi się lepiej ułożone jak jest solidny fundament basowy. Żadne proste tricki z Usherem (kable, gniazdko etc.) nie działały, zawsze był przydźwięk.

Na forum kina domowego ktos opisywal problem brumienia CHT. Serwis wyslal go na drzewo twierdzac, ze tak maja wszystkie i juz. Mialem CHT-15R przez kilka dni na testach. Nic nie brumilo i byla idealna cisza. Z powodu brumienia suba innej marki zwrocono mi kase bez najmniejszego probelmu. Co prawda trwalo to chwile ale uznali reklamacje z klasa.

Posiadam CHT-10Q ,który jesta bardzo podobny do CHT-10R. Rownież występowało bardzo wyraźne brumienie. Dopiero podłączenie CHT-10Q przez transformator separacyjny rozwiązało problem. Kolumny i suba mam podłączone poprzez wejścia głośnikowe na subwooferze.

Nie uśmiecha mi się stosowanie transformatora separującego. Zadzwonię jutro do dystrybutora i zobaczymy jak się ustosunkuje do problemu. Swoją drogą ciekawe, że niektóre egzemplarze mają tą przypadłość - myślałem, że powodem jest źle poprowadzona masa, ale wtedy tyczyło by się to wszystkich, no chyba, że problem tkwi w kablach łączących płytki filtra/sterowania i końcówki mocy??

>>troy

Nie polecam podłączania kolumn przez suba wyjściami wysokopoziomowymi. Zaglądnąłem do wnętrza i filtr górnoprzepustowy dla głośników to elektrolity bipolarne - zresztą przy tych pojemnościach to chyba jedyne rozwiązanie. Szkoda trochę degradować tym dźwięk.

Jeśli ktoś chce mogę zamieścić zdjęcia bebechów suba.

• 4 miesiące później...

Ma ktoś porównanie Velodyne Cht 10 Q do cht 10 R ? Bardzo by mi na tym zależało, ponieważ przymierzam się do zakupu suba i nie wiem czy warto dopłacać do serii "Q" ponad 500zł ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję

Q od R jest troszkę mocniejszy i ma mikrofon do strojenia nic poza tym,nie licząc wyglądu.Jak masz pojęcie o akustyce to mikrofon jest zbędny,poza tym najważniejsze są twoje doznania słuchowe a nie wykresy

Wlaśnie że to strojenie daje bardzo dużo. Sma się przekonałem porównując 2 suby do siebie. Różnica w cenie jest 300 zl wiec warto chyba tyle dorzucić..

suby velodyna są klasą samą dla siebie,zakładam że wprawione ucho da radę sobie bez mikrofonu,ale jeżeli ktoś do utawienia suba potrzebuje dodatkowej elektroniki,żeby upewnić sie ze jest ok to ok.Niemniej jednak lokalizcji dla suba nie ma dużo,chyba że mmasz tylko 4 ściany w pokoju bez mebli i dowolność ustawienia.Najważniejszym priorytetem w zestawie 2.1 jest prawidłowe odcięcie góry plus faza,głośność z czasem sobie dopasujesz do całości

CHT 10R już miałem także wiem jak gra. 5 wat więcej (cht10q) to mała różnica, jak na w sumie sporą różnicę w cenie. Może w takim razie CHT 12 R ? Ale tutaj tez mała różnica, tylko głośnik większy. Będzie jakaś różnica przy 30cm głośniku ? (pokój ma 22m2)

jak miłeś 10 cht to w papierach były dane 12,niższa cz. rez. nie pamiętam czy strojenie portu jest też niższe,ale basu bedzie więcej tylko odpowiedz w impulsie się pogorszy-większa masa membrany i jej powierzchnia

miałem okazje kiedyś testować Velodyne CHT-10Q i faktycznie Velodyne do muzyki są bardzo dobre.... ale miałem też kiedyś Monitor Audio Radius R360 i według mnie jest on jeszcze lepszy niż w/w Velodyne. Bas jest bardziej zwarty i punktowy. No i przede wszystkim szybszy. Grał on u mnie w 24m2 i nie miał żadnych problemów mimo mniejszej mocy.

Ale to tylko od tak aby ci co szukają suba do muzy wzięli pod uwagę również Monitor Audio, bo warto.

Dzisiaj dołączyłem do klubu i stałem się szczęśliwym posiadaczem suba Velodyne CHT-8Q :-) Miał być 10Q ale się nie zmieścił. Sub stanie w systemie AV.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 2 miesiące później...

Witam proszę mi napisać czy warto dołożyc drugie tyle i kupić SPL 1000 ultra , czy dać sobie spokój i kupić CHT 10 Q Chodzi mi o muzykę i do kina. Lubię jak w kinie dobrze uderzy i nie wiem czy warto dołozyć kasę i kupić spl czy właśnie sbie darować. W kilku sklepach powiedzili mi że to inna klasa jest aczkolwiek na pewno różnicy bardzo bardzo dużej nie zobaczę jaka występuje w cenie, ale z drugiej strony mówią że inna elektronika , wygląd i jakość materiałów jest bardzo widoczna a to też kosztuje. Proszę o komentarze może co niektórzy macie a widzę że macie te model , nie wiem czy spl 1000 ultra czy wcześniejszą wersję tego modelu. Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi :-)

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• 11 miesięcy później...

Ciekawy jestem Waszej opinii, co myślicie o Kef'ie PSW 2500? Pojechałem po Velodyne, a wróciłem z Kefem, z kolegami słuchaliśmy dość długo i jednogłośnie wybraliśmy kefa.

• 2 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.