Skocz do zawartości
IGNORED

odtwarzacz CD ciepły przejrzysty

skyrobin

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie, stanąłem przed wyborem odtwarzacza CD do ok. 10k za nowy lub używany do 5k. Bardzo pożądane byłoby dla mnie żeby jego brzmienie stało po cieplejszej stronie neutralności na średnicy, wskazane żeby przy tym był przejrzysty, dynamiczny z dobrą stereofonią. Najważniejsze żeby nie schładzał wokali i nie męczył technicznym brzmieniem.

Zastanawiam się nad Meridian z serii 506 lub 508? Czy to jest dobry wybór?

Myślałem też o MBL. Szczerze powiem, że nie wiem w którym kierunku podążać.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

https://www.audiostereo.pl/topic/38942-odtwarzacz-cd-ciep%C5%82y-przejrzysty/

Grasz teraz na stelmachu? Może niekoniecznie warto pójść w Meridiana - jeśli szukasz czegoś szczegółowego jak Stelmach i jednocześnie ocieplonego to LektorIV może być rozwiązaniem.

Tak, na Stelmachu ale przymierzam się do końcówek Audiomatus gdzie średnica jest lekko schłodzona i chciałbym docieplić ją dobrym źródłem. CD ma być alternatywą do preampa lampowego. Chciałbym pozostać przy pre pasywnym, czyli nie degradującym brzmienia źródła.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Pioneer PD-95 gra właśnie takim brzmieniem - szczegółowo, dynamicznie z super stereofonią, ale jednocześnie miękko i bardzo muzykalnie. Ciężko go upolować wprawdzie, ale imo warto.

Kal

Ten Pioneer to fajna sprawa ale sprzęt wiekowy a z laserami chyba krucho. Dobrze byłoby relaksować się przy muzyce bez poczucia dyskomfortu, że za dzień, miesiąc coś padnie.

ten sprzęt jest naprawdę solidny - mój egzemplarz jest z 92 roku a śmiga jak zwariowany - nie ma najmniejszego problemu z czytaniem, wyszukiwaniem, przeskakiwaniem - radzi sobie bez najmniejszego problemu z CD-R. Ponoć przeszedł przegląd w DE w Pioneerze, więc niewykluczone że laser był wymieniony.

pozdrawiam

Kal

@arek67

poszukuję odtwarzacza do Audiomatus + Harbeth SHL5.

W jakim sensie nie ma sensu zakup dobrego playerka w odniesieniu do sprzętu w "o mnie"? Czy chodziło Ci o mezalians mojego aktualnego wzmacniacza Exposure z Meridianem?

@TomekL3

Fajny ten Meridian G08. Jeszcze nigdy nie kupowałem na eBayu więc musiałbym poczytać o płatnościach, kosztach dodatkowych itp. a przede wszystkim gdzieś go wcześniej posłuchać.

Tak. CD za 5kpln SH to za dobrze dla EX:) Ale to co planujesz to inna bajka. W tej cenie to dwa typy; Lektor IV będzie tak jak chcesz ale spokojnie lub Naim CDX mniej przestrzennie. Resztę warunków te źródła spełniają. Albo jak chcesz taniej i trochę gorzej to NAD S500 od kolegi z wątku obok, który chce się go pozbyć:) A jak chcesz lepiej SH to na pewno nie Meridian G08 ale np. starsze Gryphony w granicach 8000-9000 pln.

@arek67

Prawie w ogóle nie słucham metalu więc "spokój" Lektora IV pewnie nie przeszkadzałby mi. Przestrzenność i dobre wokale to coś co bardzo sobie cenię. Nie chciałbym żeby źródło ograniczało definitywnie tą kojącą przyjemność :)

Ponadto ważne jest żeby player nie ograniczał skali i intensywności barw. Czy ten Lektor IV taki jest? (Nie licząc Naima)

Lektor IV jest dobrze nasycony w barwy. A do tego ma wbudowane pre. Ale będzie kosztował gdzieś z 7000 pln i do tego trudno dostać z drugiej ręki. Nowy to chyba pow. 11000 pln.

Z lektorem zaoszczędzisz na pre, sieciówce i jednej parze IC. Ja bym się nawet nie zastanawiał, szczególnie że do Audiomatusom przyda się coś o trochę cieplejszej barwie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Skyrobinie,

Chyba sprawa nie jest prosta z dobraniem cech odtwarzacza. Mam na myśli to, że jak nawet nie kupisz/znajdziesz idealnego. tzn. pasującego po Twój profil, to możesz sobie zawsze kształtować dźwięk. Gram Linnem Genki, który niektórzy uważają za "kartonowy", mało muzykalny itp. Ale przez liczne z nim eksperymenty (linia zasilająca, sieciówki, listwa) zrobiła się baza do poszukiwań charakteru dźwięku. Kombinacje z kolcami, płytą granitową, platformą Troksa pozwoliły mi na znalezienie optimum. Nie wiedziałem, że to na czym stoi źródło ma taki wpływ na dźwięk. No bo zasilenie (sieciówki itp. - to wiadomo). Ostatecznie "Linek" potrafi słodko i muzykalnie zagrać. A na początku o to go nie podejrzewałem.

@stachu7012

Tak, to z pewnością prawda o czym napisałeś.

Wielokrotnie miałem okazję się przekonać, że jeśli nawet brzmienie aktywnego elementu systemu "nie do końca leży" to pewne zmiany kombinacji elementów pasywnych czy też tzw. akcesoriów mogą spowodować, że brzmienie stanie się więcej niż satysfakcjonujące. Te zmiany wydają się bardzo niewielkie jednakże decydujące w przyciągnięciu uwagi słuchającego na dłuższy czas (pomiędzy kolejną wymianą sprzętu :)

Najpierw chciałbym obrać kierunek poszukiwań a potem konkretne źródło sygnału pod kątem zgodności z posiadaną w najbliższej przyszłości amplifikacją i moimi preferencjami. Stąd ten wątek na forum.

Oczywiście moim wyborem nie musi być Lektor IV, bo każdy problem ma z reguły więcej niż jedno rozwiązanie.

Dla mnie Lektor gra plasko jak dvd. Niby wszystko jest ale jakies takie nijakie. Zreszta co sie dziwic uzyty w nim dac to typowy przedstawiciel dvddac. czyli sigma delta i wyjscie napieciowo czyli ma to o czym ostrzegam w swoim watku o kupowaniu cd.

>Dla mnie Lektor gra plasko jak dvd.

Najpierw go BUCU poznaj i posłuchaj, OK?

A potem pisz. Szczęśliwego Nowego Roku - niech twoja głowa poradzi sobie sama z sobą.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Lektor jest kiepski. ma dac cs4398 a to jest makabra. BB w opisie pcm1702 podaje ze 1bitowce maja problem z liniowoscia na niskich poziomach. I rzeczywiscie wedlug teorii dr.W.S. o prawidlowym odtworzeniu przestrzeni decyduja niskie thd dla malych poziomow. Tak wiec petla intelektualna sie zamyka i zaciska na gardle zlych grajkow.

skyrobin -->

Zestawienie Harbeth - Lector to nie jest najlepszy pomysł ...

Lector ma piękną barwę podobnie zresztą jak Harbethy, tyle że złożenie ich razem może być jak przesłodzona herbata ... na dłuższą metę nie do przyjęcia.

Audiomatusa darował bym sobie już na wstępnie ... poza dynamiką nie oferuje nic więcej !!!

zdezintegrowany_3PO

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.