Skocz do zawartości
IGNORED

Goldmund - znajdź 5 szczegółów (quiz)

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwna sprawa - prześledziłem kilka serwisów aukcyjnych (ebay.com, uk, de) i stron z ogłoszeniami, i nigdzie nie ma Pionków 585.

Ogólnoświatowe polowanie się chyba już zaczęło. Ostatecznie to odkrycie ma już ponad miesiąc.

A może to sam Goldmund skupuje wszystkie używane Pionki od kiedy przestali je robić ? Zawsze kilka odtwarzaczy więcej da się wystrugać.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 1 miesiąc później...

Mam pytanie:

Jestem prawie zdecydowany aby użyć któryś z omawianych DVD Pioneera 600 /696/ 585/ jako transport do "lampucery"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... niech mnie ktoś oświeci bo nie wiem. Czy format SACD oraz DVD Audio pojawia się na koaksjalnym wyjściu cyfrowym tychże pionków?

Jeżeli tak to byłaby to bardzo dobra wiadomość.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

ArturP

Ukryta Zawartość

SACD wychodzi tylko po analogu z odtwarzacza, a DVD audio tylko po ustawieniu wyjścia w format stereo PCM (downmix). Tylko w dzielonym odtwarzaczu Linna SACD idzie cyfrowo, ale zakodowany i poprzez jakiś i-link.

Molibden:

>Tylko w dzielonym odtwarzaczu Linna SACD idzie cyfrowo, ale zakodowany i

>poprzez jakiś i-link.

Nie tylko. Dzielone SACD (tzn. transport przesyła cyfrowy sygnał DSD do DAC) proponują także inne firmy, np. Accuphase. Co więcej, są urządzenia zdolne np. przyjąć cyfrowy sygnał DSD, zmodyfikować go i wypuścić na przetwornik w tym samym formacie.

BTW, chyba HS-link, a nie żaden i-link?

dzieki chłopaki

Tak myslałem. Świat byłby zbyt piękny. Wniosek z tego że w roli transportu sprawdzi się doskonale tani Pionek DV 300. W środku są te same piękne bebechy. Zapewne trzeba tu i tam zastosować Oscony, grzebnąć w zasilaniu / ciekawe czy w oryginale jest zasilacz impulsowy?- / oraz dać stabilny kwarc.

Chociaż i bez tych ruchów pionek jest podobno rewelacyjny jako transport. Muszę spróbowac.

To proste Pioneer własnie wprowadza 3 "nowe" dvd : 610 , 410 i 310 . A tak a propos modelu 800 w europie sie nie doczekaliśmy...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 3 tygodnie później...

Gra gorzej od Accuphase DP65, gorzej od Meridiana G06, gorzej od Audio Note CD3, ale chyba lepiej od Meridiana 506. Później jeszcze zrobię porównanie nie na oryginalnym analogu z opampem, tylko na lampowym.

w cyfrze wszędzie oscony, w analogu Black Gate F.

Z tym, że sprzęgające tylko MKS Wimy, wsadziłem nie to co dobre, tylko to co się mieści bo analog na opampach i tak traktuję tymczasowo.

wygląda na to,że w Pioneerach wcale nie siedzą napędy i elektronika Pioneera

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

mam pionka dv-300 i gra dobrze jak odtwarza filmy dvd, divx-y, bajki dla dzieci i inne materiały wideo. wstydu nie ma. natomiast do mojego dotwarzacza cd trudno to porównać.

jeśli przyszłoby mi kiedyś z jakichkolwiek względów słuchać muzyki z tego pionka, to chyba bym stresu nie miał, najwyżej dyskomfort;)

pozdr

chodziło mi o piona 585 (tego niby goldmunda)

teraz ten pionek do kupienia za ok 600 zł, wiec jestem ciekaw jak gra w porównaniu np do cdeków za 2-3 kzł?

• 5 miesięcy później...
  • Redaktorzy

a może ktoś zainwestował również w odpowiedni wygląd i kupił Pioneera DV-LX50, który nie jest wyrobem naleśnikopodobnym.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Epidemia się rozszerza na następne modele Goldmunda. Tym razem padło na nowy uniwersalny odtwarzacz Eidos 20A. Pozostaje tylko rozpracować jaki model Pionka posłużył tym razem do kanibalizacji i zacząć go skupować zanim świat się zorientuje ;)

http://www.goldmund.com/products/eidos20a/

post-8669-100008619 1229965248_thumb.jpg

Od dawna twierdzę że o jakości dźwięku całego zestawu decyduje tak naprawdę źródło, a jest nim płyta, a nie napęd. Jeśli masz do dyspozycji dobry materiał na XRCD czy SACD to rola napędu staje się drugoplanowa i taki Pioneer DVD za 200zł zagra jak marzenie, natomiast kiepska płyta zniszczy dźwięk nawet ultradrogiego Meridiana. Są producenci którzy to rozumieja i nabierają klientów, pakując w drogie odtwarzacze CD bebechy od tanich DVD- to stara sztuczka. Z góry wiedzą że audiofil który kupi odtwarzacz za 10-100kzł ma w domu tylko dobre płyty i zagra ok. Natomiast jeśli wspomniany audiofil wsadzi w kńcu do odtwarzacza kiepska płytę która oczywiście w odtwarzaczu za 100kzł kiepsko zagra, to wina obarczy oczywiście płytę. I tak to sie kręci.

Mam znajomego który do dobrych płyt używa audiofilskiego odtwarzacza, a do kiepskich drugiego taniego. Jaką miał minę kiedy go spytałem jak zagra jego najlepsza płyta na tym tańszym odtwarzaczu. Oczywiście zagrała lepiej niż jego najgorsza płyta na droższym sprzęcie. ot i cała prawda.

josef, 22 Gru 2008, 17:57

>Elbetor???

oh pardon! elbeROTH!

a co do meritum? dowcipniś jakiś?

no przecież te porównania Pioneer-Goldmund są kompromitujące

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Gdyby ktoś jeszcze czekał na maila od Goldmunda, to niepotrzebnie - już dawno odpowiedzieli na swojej stronie. Trzeba przyznać, że są to nieźli jajcarze:

"The wonderful noise generated by the forums about our DVD Players is certainly part of the effect.

In fact we love these guys... They made so much noise that everybody inquires about our now-famous DVD machines!

To help them, we are even showing below the inside of an Eidos 20 so they don't have to buy one to know what's inside. We even included the reference of all the Pioneer parts we use, aren't we nice?"

Tu już deczko bezczelnie:

"Goldmund is using Pioneer DVD parts in all its recent models of CD/SACD/DVD players, simply because they were the best designed. Goldmund has, for each new model, clearly announced which Pioneer model was used and how deeply they were modified.

The recent surge of interest manifested in a few forums about that extraordinary "discovery" may look quite hilarious for our faithful customers who know that for long and know why they bought the Goldmund machine !

But it may also look detrimental to new readers who did not read our announcements and may be mislead by the conspirational and some time offensive tone (inspired by competition ?) that comes with it.

For all those we strongly encourage them to do a listening test between the models mentioned (including competition) and find out by themselves why people are really buying the Goldmund in such a quantity...

Or, are we wrong and do some people buy a CD player to only look at it ?

Anyhow, thanks to all of those who wrote, nicely or not, about us. As they say, the worst people can say about a company is... nothing.

So thanks for the free advertisement."

Źródło:

http://www.goldmund.com/news/2008/02/

http://www.goldmund.com/news/2008/01/

A gdyby ktoś pytał jakie DVD kupić:

Eidos 18CD = Pioneer 300 DVD Player (no HDMI, only S-Video)

Eidos 20A CD = Pioneer 400 DVD Player (with HDMI)

Pozdr.

Jakie to są płyty dobre i kiepskie??. Chodzi o jakość nagrania??

Chyba kolega nie jest aż tak nawiedzony, że słabo nagrane płyty odtwarza w tanim CD-ku??.

Jeśli tak to leżę i kwiczę :))))))))))))))))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.