Skocz do zawartości
IGNORED

marantz pm 7000 a 7200 i 8000

guerreros

Rekomendowane odpowiedzi

Ja z kolei wolałem tryb A. Dźwięk cieplejszy, bardziej delikatny i więcej na górze się działo, po kilku chwilach scena się pogłębiała. Mimo lekkiej degradacji dynamiki wolałem ten typ prezentacji. Inna sprawa że jak się zrobiło mostek to bas w trybie A był nieporównywalnie głębszy i bardziej zdyscyplinowany niż wcześniej w AB. A po innych rzeczach jak np. kondy w preampie MKP, końcówce (ja dałem FC), diody soft w pre oraz kilku innych rzeczach to robił się na prawdę przyzwoicie grający wzmak w swojej cenie i nie tylko!

Równiez bardzo mile go wspominam.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

dariob135, 21 Sty 2009, 23:29

>witam

>czy ktos moze wie gdzie mozna dostac Marantz PM-14mkII KI

>szukam od dluzszego czasu i nic

>mam moze ktos namiary na ten egzemplarz

Czarny PM 14 jest na audiomarkt.de za 1100 EUR. Ma 8,5 roku, ale to nie jest MKII KI. Znam brzmienie PM14MKIIKI, ale nie słyszałem tego wcześniejszego PM14. Podobno różnica jest wyraźna na korzyść nowszego modelu. Jeśli nie odstrasza Cię kupno w Niemczech, to zglądaj na tę stronę. Kilka tygodni temu były tam 3 egzemplarze PM14MKIIKI, czarny i dwa szampańskie. Kosztowały od 1200 do 1600 Euro, ale dzisiejsza cena Euro trochę zniechęca... Powodzenia. Pozdrawiam

Gdzieś na jednym z ogłoszeń znalazlem opis sprzedawcy PM 7000 że wzmacniacz ten ma 250 watt poboru prądu,czy to możliwe że tak mało? Wskazywało by to na słabą moc tego wzmaka,choć nie chce mi się w to wierzyć

• 1 miesiąc później...

CZY O TAKIE DIODY CHODZI "DIODA BYW29-200" I TAM GDZIE ZAMIENIAMY ELEKTROLIT 470 uF NA 47uF FOLIOWY FAKTYCZNIE GO ZMIEJSZAMY CZY WKRADŁ SIĘ BRAK ZERA. I GDY MOWA KONDENSATORY "ZAMIENIAMY NA LEPSZE " TO CZY BG NP. BĘDĄ LEPSZE??

saxofon, 8 Mar 2009, 21:34

>Sory miało być 47uF na 4,7uF

Elektrolit w ścieżce sygnałowej powinien być spory. Jak go zastąpisz foliowcem, to spokojnie możesz dać mniejszy.

A te diody bo określenia soft recovery nigdzie w sklepach nie znalazłem ale coś mi przemkneło że to takie jak wpisałem wyżej może zadaję banalne pytania ale ja z prostego ludu a dzięki pomocy ludzi dobrej woli zaczyna to wszystko jakoś grać

własnie są na allegro BYV26C soft-recovery

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

McGyver, 8 Mar 2009, 22:11

>saxofon, 8 Mar 2009, 21:34

>

>>Sory miało być 47uF na 4,7uF

>

>Elektrolit w ścieżce sygnałowej powinien być spory. Jak go zastąpisz foliowcem, to spokojnie możesz

>dać mniejszy.

Czy wartość 4,7uF jest optymalna? czy lepiej zastosowac większą wartość. Czy takie MKP jantzen audio Cross Cap będą dobre czy lepiej cos innego? Czy zamiana tego 47uF na 47uF Black Gate N bedzie korzystniejsza

tannoym2, 9 Mar 2009, 01:35

>własnie są na allegro BYV26C soft-recovery

>

Ukryta Zawartość

Panowie jak zrobicie mostek końcówki na tych diodach to przy pierwszym uruchomieniu on Wam pięknie wystrzeli w kosmos.

tannoym2 9 Mar 2009, 02:06

>Czy wartość 4,7uF jest optymalna? czy lepiej zastosowac większą wartość. Czy takie MKP jantzen >audio Cross Cap będą dobre czy lepiej cos innego? Czy zamiana tego 47uF na 47uF Black Gate N >bedzie korzystniejsza

Może być inaczej raczej nie lepiej. Silmic to ZNAKOMITE kondensatory!!!

Ukryta Zawartość

>tannoym<

znalazłem dokładnie te diody do zasilaczamocy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te diiody BYV26C oczywiście że do preampa. Do końcówki zastosowałem szybkie dioda 8A/200V BYW29E 200V które są na allegro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze pytanie odnośnie PM 7000:czy zagra on lepiej z Jamo D570 od KENWOOD KA 1100SD ?Mocniejszy od niego z pewnością nie jest ale jak z jakością dzwięku,mam akurat tego Kena a nie mam Marantza na którego mam ochote

Krajcek

Nie wiem jak grają z tym Kenem ale u mnie z Marantzem PM7000 jest więcej niż dobrze ale jest to subiektywne odczucie i zależy to od wielu czynnikow.Jedno mogę powiedzieć z całą powagą te kolumny trzeba tuningować wtedy pokazują swoje prawdziwe oblicze koszt wcale nie jest wielki.Poczytaj na forum albo pisz na priwa.Napewno Marantz radzi sobie z napędzeniem tych kolumn i nie brak ani dobrego basu i detai jest cała masa ( nie da się słuchać źle zrealizowanych płyt )Ale u mnie wszystko jest" przegrzebane"

Znow muszę sie podeprzeć Waszą wiedzą chodzi mi o obsadzenie zasilacza diodami .Diody mam takie BYW29E-200 czy one są jakoś spolaryzowane czy jest to bez róznicy Pytanie może być dla kogoś idiotyczne ale moje wykształcenie jest dalekie od elektronicznego.I jeszcze diody w przedwzmacniaczu które to są diody czy te z radiatorami czy te drugie ?Do przedwzmacniacza zgodnie z wcześniejszymi zaleceniami mam inne diody.

Problem z poprzedniego postu mam rozwiązany(Dzięki).Ale dla mnie laika pojawił się większy że wlutowanie tych diod to nie tak na małpę tylko trzeba zbudować mostek Gretza i tu jest problem nie wiem czy muszę się pozbyć tych kondensatorów w których miejsce są wlutowane diody na 1 zdjęciu McGyvera i tego rezystora i czy na zewnętrznych nóżkach zintegrowanego mostka oznaczonych + i - to jest napięcie wejściowe a na sąsiednich wewnętrznych wyjściowe?Może ktoś łopatologicznie mi to podpowie np. wlutuj tak samo, te nóżki połącz z tymi a to zmostkuj mam go rozbebeszonego więc z ew. foto no problem.Z góry serdeczne dzieki

.

Ukryta Zawartość

post-1122-100000373 1237302984_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, dostałem do naprawy wzmacniacz zepsuty na skutek nieudolnie wykonywanych modyfikacji. Uszkodzeniu uległa końcówka mocy oraz układy zabezpieczające. Ale to nie wszystko. Jak rozebrałem wzmacniacz i zobaczyłem "jakość" lutów na mostku prostowniczym oraz opampie, to się mocno sdziwiłem jak można odstawić coś takiego. Żałuję że nie miałem wtedy aparatu fotograficznego, zapewniam was, byłoby co oglądać.

Jak nie umiecie lutować, to się nie bierzcie za modyfikacje, bo zamiast sobie poprawić możecie sobie totalnie zepsuć sprzęt!

• 2 miesiące później...

Chciałbym ponowić pytanie z wątku.

Jak mają się w dźwięku starsze modele pm 7000,,pm 68, pm7200 i pm8000 do nowych pm7300, pm8300.

Prosiłbym o opinię osoby która je słyszała.

McGyver. Do Ciebie ze szczególną prośbą kieruję moje zapytanie gdyż jesteś w temacie.

Czy klasa A jest dużo bardziej prądożerna? W specyfikacjach nie ma ani słowa o poborze mocy w klasie AB i czystej A.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• 1 rok później...

Mały temacik mi sie nasunął na początku wątku jest napisane że 7000 68 7200 8000 to to samo ale ze 8000 ma "pstryczek" do klasy A a bebechy te same ale ja teraz widzę ze 7200 ma też ten pstryczek i teraz pytanie o co chodzi czy 7200 na pewno jest bebechowo to samo bo A klasę ma jak nic i czy warto pokusić się o tą A klasę mam 7000 po tuningu i nie mam okazji posłuchać A klasy ile zyskam nie finansowo tylko brzmieniowo =(oczywiście )zakładamy tuning tego 7200

• 3 miesiące później...

Takie małe pytanie o wyjście na equalizer w 7200. Ono jest FIXED czy VARIABLE ? Innymi słowy czy mogę wyjść na końcówkę mocy korzystając z 7200 jako pre ? Na moje oko powinno być FIXED niestety , ale czy ktoś mógłby to potwierdzić ?

M

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.