Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo dla nawróconego

Navi

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny raz zostałem poproszony o zaproponowanie zestawu dla znajomego, sprzęt (powinien być nowy) musi zmieścić się w kwocie ok. 2500 zł + kable. Wymyśliłem takie zestawienie: DCD 700AE + Reloop HA-210 + Diamondy 9.1. Z uwagi na dość ostre brzmienie źródła i wzmaka zaproponowałem właśnie diamondy. Co prawda, pewnie jeszcze można wyciągnąć z kieszeni 500 zł i kupić Monitor Audio Bronze BR2, ale myślę, że to już zbyt jasny zestaw by powstał. Potwierdźcie proszę moje myślenie albo zaproponujcie coś innego kierując się Waszym doświadczeniem.

https://www.audiostereo.pl/topic/39165-stereo-dla-nawr%C3%B3conego/

Yamaha PianoCraft E810. I zostaje jeczcze kupa pieniędzy na płyty. Pzd.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Za 2,5K za nowy sprzęt to wiele więcej nie osiągnie niż Yamaha 810.

Gdyby chciał uzywki za 2,5k to można poszaleć ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

zgadzam sie;) moze zaatakowac denona 102, ma troche inne, bardziej cieplejsze brzmienie niz Piano810 ;)

do tej muzyki ktora slucha powinno byc ok.

a czego sie Twoj znajomy chce sie pozbyc:P bo jak jakas wiezyczka, to nie to samo co piano!

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zamiast cd denona polecam Onkyo DX-7355 o niebo lepiej brzmi a ponadto odtwarza mp3. Ja mam konfigurację Onkyo DX-7355+ Reloop HA-210+Tannoy Fusion2 na IC Procab i głośnikowych Procab LS-25 i jestem zadowolony. Żadnego porównania do mikro w stylu Pianocraft czy Denon.

No tak, ale w takim zestawie nie ma tunera oraz pełnego sterowania z pilota. Że o różnicy w cenie nie wspomnę.

Porównywałem kiedyś Piano z budżetowym zestawem stereo (wzmak + cd Yamaha 497 + wharfedale 9.1) i muszę powiedzieć że wieżyczka Yamahy zrobiła na mnie lepsze wrażenie.

Myślę że do małych pomieszczeń (do ok. 15m) i dysponując kwotą do 3000 PLN bardzo ciężko znaleźć coś grającego (i wyglądającego;) ewidentnie lepiej od PC. Mówię oczywiście o nowym sprzęcie.

Navi, 7 Sty 2008, 13:43

>Jeszcze jedno, głośniki muszą być ustawione w regale,

Jeśli kolumny mają być schowane w regale, to zwróć uwagę aby nie miały otworu bas-reflex wyprowadzonego do tyłu, bo efekt brzmieniowy może być opłakany. Muszą to być albo obudowy zamknięte, albo bas-reflex wyprowadzony do przodu (jak w proponowanych przez Ciebie Diamondach 9.1)

Erni, 7 Sty 2008, 15:42

>Myślę że do małych pomieszczeń (do ok. 15m) i dysponując kwotą do 3000 PLN bardzo ciężko znaleźć coś

>grającego (i wyglądającego;) ewidentnie lepiej od PC. Mówię oczywiście o nowym sprzęcie.

Rozumiem, że to niezły sprzęt, ale błagam, bez takich ;-) Kult jaki tu się oddaje PianoCraftowi nie powinien zachodzić aż tak daleko jak w powyższej wypowiedzi ;-)

>marooned, 7 Sty 2008, 19:02

>Rozumiem, że to niezły sprzęt, ale błagam, bez takich ;-) Kult jaki tu się oddaje PianoCraftowi nie

>powinien zachodzić aż tak daleko jak w powyższej wypowiedzi ;-)

Jaki kult? Po prostu od jakiegoś czasu szukam budżetowego zestawu stereo. Słuchałem już kilka systemów do 3000 PLN (w tym wspomniany wyżej porównywałem bezpośrednio z PC) i żaden nie grał ewidentnie lepiej w każdym aspekcie.

Jak tylko uzbieram te 1500 PLN to od razu lecę do sklepu po Piano E410.

Absolutnie jesli ma byc nowe to Piano zagra najlepiej;) jesli ktos lubi styl grania piano, jesli nie, ma denona 102. Mysle ze problem z glowy. Aha pod zadnym pozorem nie wkalda kolumn piano do regalu.Polka, a najlepiej stojaki. co do kablekow to sa rozne koncepcje, ja mam IC sommer xxl, glosnikowe klotz twinaxy 2,5mm2. Grunt to dobrze ustawic sprzet.I dac mu tydzien na wygrzanie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

aha i jeszcze jedno, jak mozna porownywac wieze sony z zestawami mini/midi yamahy, denona, czy onkyo.

desino, 7 Sty 2008, 14:40

>Zamiast cd denona polecam Onkyo DX-7355 o niebo lepiej brzmi a ponadto odtwarza mp3. Ja mam

>konfigurację Onkyo DX-7355+ Reloop HA-210+Tannoy Fusion2 na IC Procab i głośnikowych Procab LS-25 i

>jestem zadowolony. Żadnego porównania do mikro w stylu Pianocraft czy Denon.

Też był bym za takim zestawem, zamiast zaproponowanego przez autora wątku, ale pewnie dla tego że lubię kolumny Tannoy.

rosim, 7 Sty 2008, 19:46

>RX 797 + cdx 497 + maestro II 130 ok. 3K - wieksza moc od piano, podłogówki (nie rezonują przy

>basie)

Już się o Ciebie boję, rosim, ale trzymam za Ciebie kciuki, może nie zostaniesz pożarty za to bluźnierstwo ;-)

plotki:P wpadnij, zdementujemy:D a mam kolumny blisko sciany, wiec nie jest to optymalne ustawienie;)

DawidM - napisałem, że słyszałem, ale nie chodzi mi o opinie innych, tylko słyszałem osobiście jak gra, być może chodzi o warunki odsłuchu i niewygrzanie sprzętu, ale troche sie rozczarowałem....

Rozumiem, byc moze jest tak jak mowisz. Dlatego warto mu dac szanse na pokazanie calego swego uroku, ja jeszcze go calego nie odkrylem, bo mam za maly pokoj zeby ustawic kolumny optymalnie. Wiem jedno, Piano ma duzy potencjal. W klasie do 2500zł nie kupisz lepszego nowego systemu. Denon to alternatywa jesli ma ktos inne preferencje co do stylu grania.

>rosim, 7 Sty 2008, 19:46

>RX 797 + cdx 497 + maestro II 130 ok. 3K - wieksza moc od piano, podłogówki (nie rezonują przy

>basie)

No właśnie - 3K. To jest 100% więcej od ceny PC. I obawiam się, że w takim pomieszczeniu (15m), ten zestaw będzie brzmieć niewiele lepiej, jeśli w ogóle.

Chyba że ktoś jest fanem heavy metal/techno/hip-hop.

Erni, masz rację, nie spojrzałem na powierzcznię pomieszczenia, ja mam zestaw z 797 w 18 m2, myślę, że ta konfiguracja w pomieszczeniu 15 m2 i mniejszym, przepadłaby, tj. nie rozwinęła skrzydeł tak jak w większym pomieszczeniu, do małego to fakt, pc może byc lepszy, pzdr

Co tak wychwalacie te systemy mini;)? Piano nie słyszałem, ale za to mam w sypialni Denona f-101 (teraz zastąpiony przez 102 - dołożone odtwarzanie plików Mp3 oraz nowy design frontpanela - moim zdaniem bardziej kaszaniarski, 101 wygląda szykowniej, ale to kwestia gustu;))

Ale do rzeczy - kupiłem do sypialni bo można było nabyć okazyjnie z prywatnego importu z U.K., system był wychwalany, jakaś nagroda w brytyjskiej prasie audio, świetnie recenzje. A prawda jest taka, że kto posłuchał jako takiego normalnego stereo to będzie się z tym użerał. Ampli nawet w porządku, kolumienki Missiona do kibelka (malutkie) też niezłe ale cd KOMPLETNIE DO BANI. Tak mi się ten system podoba (oczywiście wizualnie), że nawet zacząłem wątek w dziale DIY pt "zachęcanie Denona do grania";). Szukałem porad, co zrobić aby ten cdek jako tako (bynajmniej nie audiofilsko) zagrał. Najchętniej widziałbym przepakowanie bebechów sony 222ES (przetestowany z resztą toru tej mini na kolumnach Elaca) w opakowanie tego Denona, ale niestety, nie ma takiej możliwości. Piano nie słyszałem, ale zakładam, że wcale nie gra lepiej niż podstawowy pełnowymiarowy cd yamahy (lub dvd, bo piano mają teraz "all in one";) a ampli, że brzmi podobnie do podstawowego "pełnego" ampli tej firmy. Jakoś nie spotykam się za często (nawet jak ktoś chce złożyć sprzęt budżetowy) z radami, aby zakupił podstawowe klocki yamahy;)

A cd Denona gra - delikatnie mówiąc - niedobrze;). Przypuszczam, że to gustownie opakowane DCD 485 (ten sam przetwornik). Nie sądzę, aby producenci na potrzeby mini opracowywali całkiem nowe konstrukcje. Przepakowują (co nieco czasem przycinając;)) podstawowe modele, dajągustowną opakowkę i kuzia poszło do klienta;).

Denona nie polecam właśnie z uwagi na ten dziadowski cdek. Zastanawiam się tylko, dlaczego do słuchania muzyki polecacie tanie dvd yamahy;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.