Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie KEF Q5 vs AKKUS V1

rosiu82

Rekomendowane odpowiedzi

A Kefa brzmienie znam,i jest ono całkiem inne od akkusowego.Osmiele sie napisac ze Kefy z seri Q sa przymulone szczególnie na wysokich tonach.Ech,co ja mówie,poprostu słabszy sound,ogólnie(porównanie do akkusów A3 które mam)

"Pozatym to chyba jest tak ze to jednak kolumny/ich ustawienie maja wiekszy wplyw na dzwiek niz sama elektronika?

Ale bez przesady.Przecietny amplituner a dobry wzmacniacz HIFI to jednak róznica dosc spora w jakosci,co potem słychac w kolumnach.Nalezy tez o CD pamietac i kablach odpowiednich;-).Jakby miało ustawienie taki wpływ to np ja i wielu forumowiczów sprzedało by swoje CD i wzmacniacze i zakupiło amplituner do KD i dvd i za reszte jak najlepsze kolumny,ale tak nie robia,cos w tym jest,nie sadzisz??;-)

Elfan. Nie popadajmy w skrajnosci, sztuka jest tak dobrac sprzet zeby byl to zestaw optymalny. Chyba, ze planuje sie z gory rozbudowe. Tzn co... czy wzmak nowy za 1200/1300 bylby lepszy od tego ampli? Nie wydaje mi sie. Ja rozumiem ze gdzies trzeba oszczedzic, ale duzo taniej jest wpakowac dodatkowa plytke z tunerem do juz istniejacej obudowy i dodac pare przyciskow niz tworzyc dwa oddzielne urzadzenia. Tak więc krotka pilka kolumny DIY za 1700zl sa za dobre do RX-797 ?

Rosiu posuchaj Audio Akademy.

Akkusa polecam jak najbardziej, bo za ta kontrukcje, co mam musiabym zapaci majatek, a tak sie smieje i slucham muzyki:)) Gotowe kity Pana Albeckiego broni sie dzielnie z konkurencja o wiele, wiele drozsza.

Mialem kiedys wzmak yamahy. Dawne czasy. Kupilem monitory dynaudio audience42 (3kzl) i wiesz jaki byl pierwszy moj krok? pewnie sie domyslasz? Pozegnalem sie z yamaha. Kupilem vincenta sv233 i myslalem ze osiagnalem oslawiona na tym forum ,,nirwane,, :)) Mylilem sie. 42-jki dopiero pokazaly pelnie swych mozliwosci z Audionetem AMP I, PRE 1 G2, ART V2.(35kzl)

Takze powaznie sie zastanow nad tak dobra konstrukcja, jaka jest akkus V1

>Korzystajac z okazji chcialbym sie dowiedziec co jest takiego zlego w tej yamaszce, ze tak po niej

>jedziesz?

To skorzystaj jeszcze raz i posuchaj dowolnego wzmaka z zakresu 5-7 kzl a pojmiesz w lot ,czego brakuje yamaszce!

pozdrawiam johny

dobry wzmaxniacz ponad wszystko - naprawde tu warto zaryzykowac. A ta twoja Yamaszka to nie zwykly amplituner? Mialem AX-570 - wydawalo mi sie ze niezly wzmacniacz ( a podejrzewam ze lepszy od Twojego ampli) - tez 10kg wagi a przegral pojedynek z malym budzetowym Rotelem RA-931 mimo duuuzo wiekszej mocy yamaszki. Nie ma co patrzec na specyfikacje, ba nawet na elementy z jakich co jest zbudowane bo nie zawsze niestety to gra.

Choc prawde mowiac z AA -to Mimasy chyba moglyby spokojnie grac z budzetowka - niezle kolumny ale nie maja tego czegos co ma phoebe na przyklad.

rób te akkusy, ale jak znam życie będa się ciagnąc niemiłosiernie przy tej yamasze - może nawet gorzej od jakiś firmówek przystosowanych z założenia do współpracy z jakimiś słabiakami do kina domowego. Ale trzeba myśleć perspektywistycznie:) Po prostu któregoś dnia wpadnie do Ciebie kumpel z mocnym 150 watowym piecem z prawdziwego zdarzenia i zastawisz kota aby kupić sobie takowy;))) ja też mam teraz problem bo nie wiem skąd tu wziaść dychacza na porządną końcówkę:)

rób akkusy!

>>Rosiu

Zły jest cały projekt, a bardziej rzecz ujmując za bardzo oszczędny. Taki amplituner da ci tylko dźwięk; płaski, bez głębi, bez barwy. Ot tak, żeby tylko mocno grało. Ale nie zapominajmy też, że mocno, wcale nie musi oznaczać wydajnie prądowo (jak to sie teraz określa). Akkus robi kolumny na głośnikach bardzo wysokiej jakości, głośniki te mają duże magnesy i ciężkie nasycone jakimiś specyfikami membrany. Taka Yamaha nie wydobędzie z nich tego co Plinius, Electrocompaniet, Primare czy Atol, bo nie będzie miała na to siły.

Kiedyś tak sie mówiło, że to kolumny są najważniejsze i mają duży wpływ na dźwięk niż sama elektronika, ale to były lata 80, gdzie nawet ja nie miałem pojęcia o tym co to jest barwa, głębia, lokalizacja, plany, przejrzystość, kontury itd. No i nie było wtedy tego, co jest teraz.

Tak od razu nikt ci tego nie wytłumaczy i najlepiej jak sam do tego dojdziesz, ale minie wtedy jakies 5-10 lat, normalna kolej rzeczy w zdobywaniu wiedzy a w tym wypadku nauczenia sie rozpoznawania dobrego brzmienia i umiejętnego zestawienia swojego systemu Hi Fi.

Ktos kiedys na forum napisał, że kupił jakies drogie B&W za okazyjną cenę jakiś 3000zł (nowe ok. 10000) i kupił do tego Nada za 2000zł i płacze, że mu nie gra i pyta - dlaczego? Przeciez mam bardzo dobre kolumny...

>Audio Academy, 12 Sty 2008, 12:02

>Kiedyś tak sie mówiło, że to kolumny są najważniejsze i mają duży wpływ na dźwięk niż sama

>elektronika, ale to były lata 80, gdzie nawet ja nie miałem pojęcia o tym co to jest barwa, głębia,

>lokalizacja, plany, przejrzystość, kontury itd. No i nie było wtedy tego, co jest teraz.

Czyli mam rozumieć, że w przypadku budowy kolumn nastąpił znacznie większy postęp niż w przypadku wzmacniaczy?

Dlaczego, z jakich powodów?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Nie Erni, tak masz tego nie rozumieć.

Napisałem, że kiedyś tak sie mówiło. Chodziło mi o to, że bardzo mało osób w Polsce posiadało jakąkolwiek wiedze na temat hi fi. Czego mozna sie było nauczyć na Altusach i Techniksach?

Przyszły lata 90 a z nimi także nowinki hi fi, no i zaczęło się.

>>Plinius, Electrocompaniet, Primare czy Atol

mysle ze nie trzeba od razu rzucac az takimi nazwami, sadze ze na poczatek to dobry bedzie nawet jakis dobrze wybrany uczciwy klocek budzetowy np NAD C352 czy Rotel RA-04 czy drozej Caspian a i tak pokaze duuuzo wiecej od ampli Yamaszki.

>>Erni

Konkretne modele podałem wyzej, czyli Plinius, Electrocompaniet, Primare itp. To po pierwsze.

Po drugie, nigdy nie słuchałem u siebie czy u jakiegoś klienta konstrukcji Akkusa. Akkus używa bardzo dobrych głośników, ale co z nimi robi, nie wiem. Podejrzewam, że sie starają. Z drugiej strony, znam firmę, która produkuje bardzo dobre głośniki i sprzedaje również opracowane kity na tychże głośnikach. Są to jedne z gorszych kitów (konstrukcji) jakie słyszałem. Myślę, że zamiar jest celowy. Klient raczej nie może dostać dopracowanego kitu, bo kto by kupował kolumny kilka czy kilkanaście razy droższe, na tych samych głośnikach?

No ale to sie dzieje w Europie zachodniej, gdzie sprzedaje sie tego w ogromnych ilościach i jest nieco inne podejście do tematu.

Poza tym Tool, Metallica, Rammstein, Korn czy Pink Floyd będą czadowniej grały przy dwóch głośnikach niskośredniotonowych.

Audio Academy

No ale chyba jeden producent nie bedzie robil lipy i nie zrobi kilku zestawow skladajacych sie z tych samych glosnikow (dokladnie) inaczej zaaplikowanych, bo jak sie wytlumaczy ze w jednych odwala panszczyzne a w drugich sie bardziej stara?

Spojrzmy na Phoebe i Hyperiony - czy tam Hypki mialy byc udoskonaleniem Phoebe do wiekszych pomieszczen czy inaczej zaaplikowana konstrukcja dla ludzi z nieco glebszym portfelem?

poza tym dajmy na to jest inny prpblem - takie KEFy kosztowaly niedawno 4000 teraz 1500, jesli tak wiekszosc producentow 'oszukuje" klientow to nie ma co sie dziwic ze ludzie coraz czesciej wola kupic rzetelne konstrukcje AA, Akkusa i inne, bo i kupowanie formowych jest jakims ryzykiem.

Sam nie wiem czy podrozenie Hypkow w wersji I do III o ponad 1000zl jest spowodowane przyrostem jakosci czy pzede wszystkim znaczkiem zeby nie podlaczac do nich byle gowna ( bo wtedy wlasnie robi sie szambo).

Nie wiem do końca jak to jest z tymi kitami, ale sam tego doświadczyłem, jeszcze chyba w 98r. Klient zamówił dużą kolumnę a mnie nie chciało sie robic projektu i kupiłem gotowy kit. Podłączyłem, usiadłem i..... zdrętwiałem. Zagrało tak fatalnie, że nie wiedziałem co robić i co ruszyć żeby było dobrze i nie była to kwestia wygrzania kolumn, bo puściłem je chyba na cały tydzień, dzień i noc, żeby grały. I co? I nic.

Coś tam oczywiście poprzerabialiśmy ze wspólnikiem i było lepiej, ale nie tak jak to sobie wyobrażaliśmy.

Niedawno sytuacja sie powtórzyła (miesiąc temu). Mój znajomy zamówił prosty trzydrożny kit tej samej firmy. Nie chce mi sie pisać co sie działo...

>>Sam nie wiem czy podrozenie Hypkow w wersji I do III o ponad 1000zl jest spowodowane przyrostem jakosci czy pzede wszystkim znaczkiem zeby nie podlaczac do nich byle gowna ( bo wtedy wlasnie robi sie szambo).

I to jest bardzo dobre zdanie. Czasami trzeba zrobić wysoką cenę, żeby nie podłączać byle czego.

A Hypki podrożały o 1000zł, bo trzeba jakoś żyć :) No i na przełomie 6 lat ceny sie pozmieniały niestety.

• Redaktorzy

rosiu82 - sam napisałeś, że nie jesteś audiofilem i przede wszystkim, że nie jesteś osłuchany. No to jak na Boga możesz cokolwiek wiedzieć o budowaniu kolumn. Kolumna głośnikowa to nie latawiec, albo kartonowy model Mitsubishi Zero. Oczywiście bardzo możliwe, że po samodzielnym wykonaniu kolumn będziesz zachwycony efektem finalnym, ale równie prawdopodobnie, że będziesz jedyna osoba z tego efektu zadowoloną.

Zamiast oburzać sie na forumowiczów o zdecydowanie większym osłuchaniu i wiedzy fachowej polecam poświęcić nawet miesiąc na pojeżdżenie po salonach audio i znajomych posiadających sensowne zestawy audio i wyrobienie sobie własnego zdania nt. jakie brzmienie Ci odpowiada i z jakim dźwiękiem chciałbyś obcować na co dzień.

A teraz o konfiguracji kiepski wzmak +dobre kolumny - z przykrością stwierdzam, że to się nie uda. Na odwrót już prędzej ( poczytaj wrażenia z prezentacji Kena Ishiwaty, który pod topowe Marantze podpinał Tannoyki R1).

W zabawie w audio jest jedna prosta zasada: "shit in, shit out" i nie ma cudów, a dobre kolumny na pewno pokażą mizerię amplifikacji. Nie chcesz zmieniać ampli, nie zmieniaj, ale potem nie płacz, że to wina kolumn. Jeśli jednak w (niedalekiej) przyszłości planujesz zmienić wzmacniacz to kup lepsze kolumny a potem kombinuj. A na prawdę jest w czym wybierać. Na początek polecam trochę "klasyki" - Sugden Optima, Debsen B100, Arcam Alpha 8, niesamowity maluch trudny do upolowania Moth Integrated, a z polskiego podwórka Sound Project 2SE lub 3SE, ewentualnie Struss 140. Wszystkie powyższe wzmaki "chodzą" na rynku wtórnym w okolicach 1,2-2kzł, więc to nie majątek a już szansa na dobry dźwięk

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

AD, Fr@ntz. Nie oburzam sie na forumowiczow tylko na sposob w jaki wyrazaja swoje, sady. Roznica jest mysle spora, taki wpis MG, a wpis AA.

Co sie tyczy budowania to pytam sie o KIT czyli gotowy projekt przeciez, ja sie nie chce porywac z przyslowiowa motyka na slonce i odrozniam projektowanie od budowania.

Sądziłem, ze ampli majacy w RMS 100W przy 8R (RMS to chyba w miare rzetelna norma?!) da rade uciagnac 18cm glosnik. Na wzmaki z zakresu 4-6k zl narazie mnie nie stac i narazie nawet nie mam zamiaru tyle kasy ladowac we wzmaka. Co innego kolumny, jesli moge samodzielnie zbudowac kolumny mogace dac dziwiek warty duuuzo wiecej niz ich koszt to czemu by tego nie zrobi w celu przyszlej rozbudowy.

Wlasnie po to sie pytalem zeby uslyszec konkrety (i uslyszalem). Seryjnie ta yamaha jest za slaba dla takiego zestawu?

Kolumny z mojego profilu to w zasadzie akkusy(w zasadzie, bo kupujacy zazyczyl sobie wymiany tytanowych audaxow na jedwabne ushery i stosownych zmian w zwrotnicy,wiec w cennikach nigdy nie bylo takiej konfiguracji) i jestem z nich bardzo zadowolony. Gra to z taka elektronika jak widac i nie odczuwam dyskomfortu. Natomiast bardzo wyraznie przyjemnosc sluchania ogranicza mi maly i zagracony pokoj. Testowo przenoslem kiedys swoj sprzet do dwa razy wiekszego pomieszczenia i zagral nieporownywalnie lepiej. No ale takie sa skutki wepchniecia kolumn miedzy telewizor,lawke treningowa, gitare i troche innego zlomu ;) Szczesliwie mam w planach wieksze lokum, wiec dam im niedlugo pograc w odpowiednich warunkach.

no wiesz.. jak już zwróciłem uwagę Drakula daje radę. Nie ma sensu porównywać tego do budżetowej japońszczyzny a co dopiero do ampli:) mówi to posiadacz takowej z lampowym pre:)

• Redaktorzy

rosiu82 - papier dużo wytrzyma, lepiej nie sugeruj sie tym co piszą producenci (sprawdź przy okazji ile ta Twoja Yamaszka żre prądu i porównaj z deklarowana mocą wyjściową ;) )

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Rosiu skoro jesteś z Wawy to dzwoń do Akkusa i zapytaj się czy mają w swoim sklepo-mieszkaniu w Warszawie te V1 a jak tak to pakuj tą Yamahę i dymaj to Akkusa na odsłuch i po problemie :))

Ja tam popieram antykablowców, a Yamaha to nie najgorszy wzmacniacz... ostatefcznie możesz na niej nakleić jakąś audiofilską naklejkę np. z napisem "naleśnik" :))

A jaki masz pre? Bo tez musze w koncu cos dorzucic. Poki co jade na czyms takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale zawwsze chcialem lampe :)

PS

Przepraszam autora watku za pozatematyczne wtracenie ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rosiu82, 12 Sty 2008, 19:14

>Sądziłem, ze ampli majacy w RMS 100W przy 8R (RMS to chyba w miare rzetelna norma?!) da rade

>uciagnac 18cm glosnik.

No niestety. Często nie dają rady. Zwykle za taki stan rzeczy odpowiada wydajność prądowa zasilania.

>Na wzmaki z zakresu 4-6k zl narazie mnie nie stac i narazie nawet nie mam

>zamiaru tyle kasy ladowac we wzmaka.

Chwilowo gram na zestawach opartych na wooferach Ushera identycznych jak w kicie V1 Akkusa połączonych z tweeterami Etona. Napędzam to tanim, importowanym z Chin lampowcem na lampach KT88, z tym, że po modyfikacji. Nie ma żadnego problemu z napędzeniem wooferów Ushera, co więcej gra z taką dynamiką i kopem, że mało który tranzystor jest mu w stanie dorównać.

Co ciekawe, ten sam wzmacniacz we współpracy z bajecznie łatwymi do napędzenia wooferami Vifa XT grał tak sobie, ujawniając tendencje do popadania w nadmierną natarczywość. Kluczem do sukcesu jest prawidłowa konfiguracja systemu.

>Co innego kolumny, jesli moge samodzielnie zbudowac kolumny

>mogace dac dziwiek warty duuuzo wiecej niz ich koszt to czemu by tego nie zrobi w celu przyszlej

>rozbudowy.

I o jest słuszna idea.

>Wlasnie po to sie pytalem zeby uslyszec konkrety (i uslyszalem). Seryjnie ta yamaha jest za slaba

>dla takiego zestawu?

Raczej tak. Jeżeli chciałbyś mimo wszystko pozostać przy Yamaszce, to sugeruję KITy oparte na wooferach Vifa XT. Wielokrotnie przekonałem się, że te midwoofery są łaskawe dla budżetowych wzmacniaczy, i grają dobrze nawet podłączone do co lepszych miniwieżyczek (Piano Craft), rzecz jasna większą klasę pokazując przy współpracy z lepszą amplifikacją (np. lampowe monobloki na triodach).

• Redaktorzy

przecież nikt ci nie obiecywał, że będzie łatwo. Jesli po zmianie kolumn nie usłyszysz różnicy to happy You - masz problem z głowy i kase na inne zachcianki, jeśli usłyszysz to ... życzę wyrozumiałej małżonki ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• 4 tygodnie później...

Nie było mnie tu wieki ale tak sobie czytam i czytam i zabiorę głos - mam dwie konstrukcje Akkusa. Projekt A3 w wykonaniu "królewskim" jak określił to jeden z kolegów z forum i drugą konstrukację w układzie WTW opartą o glośniki takie jak w zestawie V1 (w projekcie też pomagał mi Pan Witold Albecki).

Więc tak po krótce - Akkus buduje doskonałe zestawy. Oczywiście odbiór muzyki to kwestia subiektywna, jednak trafia nimi w mój gust muzyczny i bardziej podobają mi się muzycznie Jego kity niż oryginały Ushera (a co mam takie zboczenie ;) ). Duży, dynamiczny dźwiek, pełen szczegółowości, smaczków i nie za bardzo natarczywy. Doskonała stereofonia i muzykalność.

Aby jednak te smaczki wydobyć trzeba dać głośnikom szansę. Tu się zgodzę z Panem Michałem z AA i z McGyverem. Ushery mają potęzne magnesy, dość twarde zawieszenia i by zagrały potrzebują PRĄDU!!! Nie jakiegoś cherlaka ważącego 8-9 kg i opisanego 200W. Potrzebują prawdziwych amperów. U mnie napędza je Xindak XA6950V. Niby 100W/8 Ohm ale rozkłada na łopatki wiele "renomowanych" konstrukcji. Ostatnio kolega przyniósł Denona PMA-1500AE. Tak jak dał sobie radę z A3 i zagrał z nimi bardzo dobrze, tak przy Usherach poległ prądowo.

To tak w kwestii przemyśleń i pochopnych opinii.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.