Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie KEF Q5 vs AKKUS V1

rosiu82

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałbym poznać opinie ludzi którzy słuchali ww skrzyneczek. Noszę się z zamiarem kupna/zrobienia paczek, kasa jaką mógłbym na to przeznaczyć to ok 1500-1700zl. W tej chwili mam na oku ww zestawy + tonsil siesta. Pokój 18m2. Muzyka różna z dużą przewagą rockowej.

Zastanawiam się jaką klasę prezentuje kolumna DIY na tych podzespołach co V1 w zestawieniu z tym QEFem, będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Plan jest taki, że jeśli różnica nie będzie powalająca to nie widze sensu w samodzielnej budowie.

Pzdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/39194-por%C3%B3wnanie-kef-q5-vs-akkus-v1/

ZDECYDOWANIE najlepsze z tego wszystkiego co wymienileś jest V1 Akkusa. Mocny bas, ciepla, nasycona średnica, i czysta góra. Stereofonia też bdb.

KEF Q5 grają spokojnym, aż za spokojnym dźwiękiem, są "ululane", zamglone, wprawdzie nie wnerwiają, ale gubią tak z połowę dźwięków. Usnąć przy nich można.

Z kolei Tonsile byłyby nawet lepsze od KEFów, gdyby nie jakość góry. Niestety tweeter mocno obniża pozytywne wrażenia z ich odsłuchu. Gra niezbyt czysto, i nie daje zapomnieć o tej swojej nieczystości.

Reasumując, Akkus górą, tylko trzeba mieć do niego mocny wzmacniacz.

Mc jesteś niezawodny, dzięki za szybką odpowiedz sporo mi sie przejasnilo. Jesli zdecyduje sie na stolarska robote to pewnie będę własnym sumptem cos budowal, a jak sie nie zbiore to siesta z opcja modyfikacji.

Jeszcze raz wielkie dzięki.

Chyba uogólniasz: nie wiem, z jaki wzmacniaczem słuchałeś tych KEF-ów, ale z Azurem 540 u mnie, problemu "zamglenia" nie bardzo pojmuję ("ululania" również zresztą). Co do detaliczności to na srebrnych QED-ach głośnikowych wygląda to całkiem inaczej niż na zwykłej miedzi. Atutem kolumn jest natomiast świetna przestrzeń, ciepła średnica i jasna góra (choć tu w zależności od podpiętego IC można uzyskać różny efekt - VDH złagodził górną część pasma).

Moim zdaniem to nie ma nawet o czym mówić. Zestaw DIY będzie lepszy o kilka klas pod każdym względem od gotowej konstrukcji renomowanej firmy w tym przedziale cenowym!!! Jeżeli jest ktoś w stanie zrobić skrzynkę (lub zlecić budowę) to jestem przekonany że jeżeli wszystko zrobi dobrze otrzyma dużo więcej jeśli chodzi o brzmienie!

Poza tym gotowe kity można odsłuchać. Akkus i np. Akustyk dają takie możliwości.

FARGO

Słuchałem tych kolumn na swoim zestawie, uzywając dwóch skrajnie różnych wzmacniaczy lampowych, a także na tranzystorze Arcama z serii Diva. Charakterystyczne cechy tych kolumn były słyszalne zawsze, niezależnie od podpiętej elektroniki.

Żeby nie było nieporozumień, nie twierdzę że są to złe kolumny, w swojej cenie (1600zł obecnie) są w porządku. Jednak w kategoriach absolutnych mozna im zarzucić sporo, a w porównaniu z Akkusami o które pytał autor wątku jestem zmuszony opisać je tak, a nie inaczej. Akkusy są po prostu dużo lepsze.

Mc: być może, Akkusów nie znam. Użytkując te KEF-y zauważyłem, że:

a) wygrzane (w moim przypadku dwa tygodnie intensywnego grania wystarczyły) grają o niebo lepiej

b) dźwięk w sposób istotny można wymodelować kabelkami

c) dobrze współpracują z CA (jasność tego wzmaka dobrze robi tym kolumnom)

d) mnie ten sposób grania bardzo odpowiada (słucham głównie P. Barber, Methenego, C. Wilson ...)

niestety z odsłuchem u Akustyka kiepsko. kumpel chciał odsłuchać zestaw R1 - niestety skończyło się na nie do końca grzecznej wymianie maili a chciał całąEuropę przemierzyć aby to zrobić. Zapomnijcie, że w Akustyku coś posłuchacie. W akkusie tak - tu nie ma problemów.

Tylko że "firmowe" kolumny Ushera grają wyraźnie gorzej niż kity Akkusa na głośnikach Usher.

Poza tym Usher V601 na przykład jest zrobiony na tych o połowę tańszych wooferach.

Ubolewam nad tym, jak podejście do tematu audio na tym forum schodzi na psy.

Koleś do jednego worka wrzuca kefy, tonsile i akkusa, gdzie akkus v1 mógłby kosztować ok 7000zł. i nie różni sie tylko basem, górą czy przestrzenią.

Po drugie ma amplituner yamahy. Czy nikt nie zwrócił na to uwagi? Po co mu kolumny akkusa???

No chyba, że zmieni wzmacniacz, ale nie sądzę żeby mógł wydać ok. 3000zł przynajmniej na coś używanego. Nie wspomnę o kablach....

Potem po kupieniu akkusów (mając yamahe) stwierdza że źle mu to gra, pisze swoją opinie na forum, czytają to nowi użytkownicy i szambo sie zamyka. Niedługo nowe osoby będą poszukiwały kitów avalona, bo akkus i akustyk są nie dobre.

No i jeszcze cos pominąłem. Kolega rosiu pisze w swoim o mnie:

>>Kabli nie słysze w voodoo nie wierze. Za audiofila sie nie uważam...

Ludzie! Gdzie tu jest rozsądek? Gdzie tu pasują konstrukcje Akkusa?

Audio Academy, 9 Sty 2008, 16:41

>>Ubolewam nad tym, jak podejście do tematu audio na tym forum schodzi na psy.

>>Koleś do jednego worka wrzuca kefy, tonsile i akkusa, gdzie akkus v1 mógłby kosztować ok 7000zł. i nie różni >>sie tylko basem, górą czy przestrzenią.

>>Po drugie ma amplituner yamahy. Czy nikt nie zwrócił na to uwagi? Po co mu kolumny akkusa???

No popatrz chlopie, a ja do dzis myslalem ze wplyw na dzwiek poza wzmakiem maja jeszcze kolumny. I to taki calkiem istotny. No ale co tam mam wzmacniacz yamahy.... nie zasluguje na to zeby sobie zrobic kolumny DIY, a juz napewno nie zeby otwierac gebe na forum.

jestes prostak "gosciu"

Trochę pokory Rosiu82.

To niestety typowe dla obecnego pokolenia nastolatków - brak jakiegokolwiek szacunku dla autorytetów. Myślą, że zjedli wszystkie rozumy świata, a tak naprawdę gówno wiedzą o życiu.Być może to kwestia anonimowości w necie.

Marc chlopcze..... do "obecnego pokolenia nastolatkow" nie zaliczam sie od ladnych paru lat, autorytety mam najwyrazniej inne niz ty i nie jest nim bynajmniej AA. Jesli odniosles wrazenie, ze zjadlem wszystkie rozumy swiata to przykro mi z tego powodu, ale oczywiscie masz prawo zeby miec takie wrazenie.

"Gówno wiedza o życiu" ... hehehe tym mnie rozbawiles, bardzo ladnie to ujales, ale pamietaj ze kazdy swoja miarka mierzy:)

Rosiu AA ma sporo racji w tym co pisze. Żeby wydobyć "czar" z dobrych kolumn i żeby była ta magia, to niestety musi też reszta toru być odpowiednia, chociaż osobiście jestem zdania że to elektronikę powinno się dobierać do kolumn a nie odwrotnie.

A odnośnie kolumn markowych i DIY: Kolumny które naprawdę mi się spodobały kosztują 10kzł. Tańszy model tej firmy kosztuje 5kzł. Natomiast koszt wykonania ich samemu to około 2600zł i 1700zł tak w przybliżeniu. Różnica spora, prawda?

Nie podoba mi sie ton w jakim AA sie wypowiada.

Wlasnie dlatego zastanawiam sie czy nie zbudować kolumn samemu. Nie mam osluchania, dlatego sie pytam. Poza tym.... jesli taki siesty beda do tego wzmacniacza wystarczajace, choc nie do konca czaje co jest w nim takiego zlego. Nad pianocraftem wszyscy sie paluja, a tu wielki halo ze Yamaha.

Oczywiscie niektorzy slysza sieciowki..... idac tym rozumowaniem ci co ich nie slysza powinni miec plastikowe wierze. Tak czy inaczej nadal sie lamie czy budowac czy kupic gotowe.

według mnie buduj, ale pilnuj się aby trzymac się projektu skoro nie masz osłuchania. A co do innych wpisów. Uwierz mi, że po prostu słaby wzmak może kompletnie nie być w stanie napędzić kolumn. Ja mam kolumny oparte o projekt bodajże A1 (na aurum cantus) i tak naprawdę jedyny wzmak (wśród tych co miałem u siebie) który wydobył coś z tych kolumn to usher reference 1.5 który kosztuje coś pod 10 000 pln i niestety leży poza moim zasięgiem. Z innymi wzmakami one po prostu mulą mi. Jeszcze jakoś najbardziej mi się podoba z drakulą. Ale zdaje sobie sprawę, że nie osiągnę na niej maksa z tych głośników. A wydawało mi się, że dwudrożne kolumienki to napędzi się wszystkim... Prawdopodobnie! takie tonsile będą bardziej wyrozumiałe dla słabego wzmaka stąd pewnie głos AA. Po prostu ten ampli za chiny nie pewnie nie ruszy porządnie membran i nie złapie ich za pysk. Miałem już na swoim koncie przygodę z amplitunerem. nigdy więcej!

AA ma dużo racji w tym co pisze. Ale sposób zaprezentowania swojego poglądu wybrał nie koniecznie najlepszy. Użył paru sformułowań, które zdaje się rosiu82 odebrał personalnie. I mu się nie dziwię.

".....schodzi na psy..... Koleś..... i szambo sie zamyka."

Gdyby twierdzić, że: mając Yamaszkę nie kupuj lepszych kolumn, a mając słabsze kolumny nie kupuj dobrego wzmaka, to byśmy wszyscy stali w miejscu. Nikt by nie gonił króliczka, a firmy z branży audio miałyby obroty bliskie zeru. W tym również AA. Nie lepiej po prostu napisać opinie o przedmiotowych kolumnach i zaznaczyć, że przy obecnym wzmaku kolegi, lepsze obiektywnie kolumny nie koniecznie muszą wypaść lepiej. Ale za to jakie powstaje miejsce na upgrade pozostałej części toru!! Albo po prostu nic nie pisać - nawet jak ma się zły dzień....

Walcz rosiu82! Weź Y pod pachę i zasuwaj do Akkusa. Samemu najlepiej się przekonasz co z tego wyjdzie. Bo, że V1 jest lepsze od Q5 to już się dowiedziałeś.

Słuchając rozumu....

prawde mowiac tez kiedys dzwonilem do AA i mowilem ( kuzyn chcial odsluchac kolumn) ze mam Rotela RA-04 to pan Michał nie bbyl zachwycony bo budzetowka. Oczywiscie dostosowuje sie do powiedzenia klient nasz pan ale wcale mu sie nie dziwie bo jest tak jak mowi, sprzet mniej wiecej powinien sobie odpowiadac i jakis element nie wybijac, jasne ze kolumny sa najwazniejszym elementem toru ( wg mnie ) i to one graja - ale podlaczone do byle czego zagraja co najwyzej troche lepiej niz bylejak. Potem jedzie odsluchuje takie Phoebe albo z innej formy duzo drozsze kolumny i sie smieje ze olumny za pare tysiecy nie graja.

Osobiscie zaluje ze akurat z Rotelem do AA nie pojechalismy bo mysle ze pan Michal zmienilby zdanie co do niektorych budzetowych wzmacniaczy, wszak nie wszystko co tansze musi byc slabe ale ...bylem kiedy indziej i cholera ..chlop ma racje o ile jeszcze kabelki i cd ujda bo mozna zmienic z czasem to chociaz porzadny wzmacniacz to podstawa.

Rosiu zdaje sie nie bardzo mnie zrozumiał. Ja oceniłem sytuacje ogólną na forum a nie samego Rosia i jego potrzeby. Swoim stanowczym wpisem chciałem chłopaka wybronić i ostrzec przed takimi radami, ale skoro nie nie było to zrozumiałe, to na to juz nic nie poradzę.

Słowo "koleś" jest luzackie i nie wydaje mi sie obraźliwe, a szambo, to jest własnie to co sie dzieje na forum a nie to, co ma, czy chciałby mieć Rosiu.

jak zwykle profesjonaliści przesadzają,

oczywiście, że dobry wzmacniacz zagra lepiej, ale też oczywiste, że każdy budżetowy wzmacniacz hifi lepiej zagra z akkustykami niż z kefami (oczywiście pogląd lepiej jest subiektywny i 20% ma inne zdanie).

Ja miałem same super budżetowe wzmaki (2 diory, kenwood, nad 325, teac) i zawsze lepsze kolumny grały lepiej tj. tonsil exellence lepiej od polaris 120, usher V 601 lepiej od tonsili, a dynaudio focus najlepiej. Oczywiście biorę pod uwagę średnie brzmienie całości, a nie tylko np. bas.

Ok, uznajmy sutuacje za niebylą.

Korzystajac z okazji chcialbym sie dowiedziec co jest takiego zlego w tej yamaszce, ze tak po niej jedziesz?

Trany sankena, rozsadne kondy w zasilaniu, dobre opinie. Mialem wczesniej symasyma i po zamianie moje uszy nie wiedna.

Pozatym to chyba jest tak ze to jednak kolumny/ich ustawienie maja wiekszy wplyw na dzwiek niz sama elektronika? Nie chce tu popadać w skrajności jak "ogromne" roznice po zmianie kabli zasilajacych bo to jedni ponoc slysza a inni nie.

hazardzista,zalezy jaka kolumna i jakie brzmienie.Bo jesli kolumna ma brzmienie ciemne i wygładzone to jest łaskawsza dla gorszego wzmacniacza,ale akkusy sa nie mozna powiedziec ze zimne,ale bardzo czułe na elektronike.Na przejrzystych kolumnach,moze dla nie ktorych smieszne zabrzmi,ale słychac siecówke!dziwne prawda!? ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.