Skocz do zawartości
IGNORED

PMA-860, Sony SCD-XB940, coś nie tak !

Robertpixel

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do fanów słuchania muzyki stereo, po ciężkich bojach w zdobywaniu wiedzy na temat sprzętu audiofilskiego (głównie na tym forum, ale nie tylko) zdecydowałem się skompletować sobie sprzęt stereo kupując głównie na Allegro (zawsze to lepszy sprzęt za mniejszą kasę), CD-ka Sony SCD-XB940 bo zależało mi na formacie SACD, no i 1/4 ceny sklepowej, Denon PMA-860 za czystość dzwięku, cenę i dobry wykop, no i kolumny z czego jestem najbardzej zadowolony to Audio Academy Hyperion III (chciałem już zamawiać w piątek nowe Phobe II, patrze na Allegro a tu 6-cio mieś. Hypki III stan ideał, w cenie Phobe, no to pojechałem, odsłuchałem i kupiłem).

I mam więc takie pytanie odnośnie takiej konfiguracji sprzętu, co jest nie tak w odsłuchu szybszej muzyki głównie Rocka że robi mi się lekki (delikatnie to ujmując) hałas, zamiast czystości odtwarzania. Jeśli słucham np. Seal - The best of 1991-2004 jest super po prostu miód w uszach, czy np. Sting-a, Dire Straits albo Diana Krall, bas - niesamowity, potężny, krótki i tak niski że momentami zastanawiam się czy ja go słysze czy czuję, średnie dość naturalne, szczególnie wokale są super, no i te wysokie, takie delikatne, suptelne, nie metaliczne, wogóle nie szeleszczą jak w niektórych kolumnach które odsłuchiwałem, jak by ktoś młotkiem w blachy walił ( tak prawde mówiąc to na ponad 200 orginalnych płyt CD które mam, czysto - tak "audiofilsko" gra około 8-10 sztuk).

Ale jeśli włącze np. Bon Jovi, Bryam Adams lub U2, to głównie średnie tony robią się hałaśliwe, jak bym słuchał sprzętu za 500 zł, i męczy słuchanie takiej muzyki. Proszę więc was o radę, co zrobić, czy wymienić wzmaka na inny lub wymienić wszystkie elektrolity, czy CD-eka Sony po prostu nie nadaje się do zwykłych płyt Audio CD, a może nic nie zmieniać tylko doinwestować w tunning tego sprzętu ? . Kolumn raczej nie uwzględniam do wymiany, bo po pół rocznych odwiedzinach w sklepach Audio, i odsłuchaniu kilku wybrańców (KEF, DALI, PARADIGM, B&W i kilku innych do 2000 zł) bezapelacyjnie wybrałem AA Hyperiony III. Kable mam pojedyńcze Chinch 2 szt. OFC the spirit XXL by SOMMER, a do kolumn Real Cable® - Professionnel Difference Control OFC 6mm2.

Liczę na waszą życzliwość i profesjonalizm w rozwikłaniu mojego problemu.

ps. No chyba że stwierdzicie, że się po prostu czepiam i wymagam od taniego sprzętu nie wiadomo co , liczę na szczere odpowiedzi.

Pozdrawiam.

hyperiony podobno "smaża na średnicy" a Denonek tez mocno podaje na twarz i potrafi być neico krzykliwy. Zmień wzmaka bo ten szybko Ci pójdzie bo to fajny i chodliwy sprzet (ale nie do każdego zestawu) i kup coś cieplejszego z obszerniejszym dołem. Może yamacha jakaś? kable też potrafią dac niemiłą barwę. Pamiętam jak mnie na denonie z niedobraną resztą toru przysmażało przy graniu gitarowym. Zmiana kabli na jakieś inne (od siostry porzyczyłem lunę 5) dała poprawę barwy i mniej wyostrzeń.

Również myślę,że ten Denon to za jasny i za szybki wzmacniacz jak na te kolumny(ogólnie większość sprzętu denona to jasne i szybkie brzmieniowo konstrukcje). Słyszałem opinie,że ze wzmacniaczami typu Marantz np. PM-75 lub podobnie grające te kolumny wypadają doskonale jednak Denon jest szybki, dokładny czasem wręcz ostry i w połączeniu z jasnymi kolumnami może wyjść (i tu wychodzi) sieczka.

Okablowaniem obawiam się,że możesz dużo nie zdziałać ale kto wie.Ja w temacie okablowania jestem dość sceptyczny aczkolwiek wiele już miałem okazje razy się zdziwić efektem zmiany okablowania więc nie neguje:)

Pozdrawiam i proponuję poczytać troszkę na temat samych kolumn, nieco o "ciemniejszych" wzmacniaczach i jak będzie okazja samemu posłuchać i dobrze trafić:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Osobiscie polecałbym Ci Marantz'a PM 8000 lub 7000. Myślę, że nieźle spisałby się Sony z serii ES, przeważnie grają nieco ocieplonym dzwiękiem, ale za to z dużym wykopem, szczególnie seria 7 i 8.

A najlepiej napisz to Pana Michała z AA, on Ci najlepiej zarekomenduje jakiś wzmak. Są to co prawda uniwersalne kolumny, ale adresowane raczej dla duetu z bardziej audiofilskim sprzętem niż Twój Denon.

Tja... ale nie zagra ze wszystkim. Kolumny w nim nie powinny właśnie wypychać średnicy ani być jasne! Swoją drogą ten Denonek w stanie perfekt a nie smietnikowym sromotnie przegrał z Drakulą.

No nie spodziewałem się tak szybkiej i licznej odpowiedzi, jestem mile zaskoczony, i dziękuje za sugestie. Tak myślałem że ten Wzmak Denona jest za ostry, właśnie jak to Seba78 zauważył przy gitarach, ale elektrycznych z Fuzz-em, bo gitara klasyczna dość ładnie brzmi, kupiłem go tylko dla tego, bo mam sentyment do starszych sprzętów ( po prostu były solidnie wykonane ), bardzo dobre opinie, no i cena - dałem za niego 500 zł. Więc jak ktoś jest zaiteresowany to odsprzedam.

No to widzę że znowu czeka mnie polowanie na kolejny piąty Wzmacniacz, żona chyba się będzie musiała przyzwyczaić do tych kolejnych zmian ( te forum pełne jest nałogowców, bo widze że tu większość forumowiczów jest naćpanych tą manią, HIHI ). Więc na początek myślę że do Sony SCD-XB940 i kolumn AA Hyperionów III to typuję takie Wzmaki:

Sony TA-F870ES

Sony TA-F700ES

chociaż tak do końca nie jestem przekonany do Sony-ego, ale obym się mylił ( kilka sprzętów tej firmy które miałem to typowa masówka, dobrze wykonana, i bezawaryjna )

Marantz PM 68

Marantz PM 84

Marantz PM 7000

kiedyś sprzęt tej firmy jak oglądałem w niemczech w latach 90-tych, to mi ciary przechodziły, wydawał mi się taki "audiofilski"

lub może coś z Rotela np.

ROTEL RA-980BX , no tu to strzelam bo nie znam brzmienia Roteli

Słucham dość zróżnicowanej muzyki, i wiem że dobrać Wzmacniacz będzie dość trudno ( Sting, Dire Straits, Pink Floyd, U2, Seal, George Michael, Madonna, The Corrs, Jean Michel Jarre, Mike Oldfield, Enigma, Krafdwerk, troszkę Jazz-u - Diana Krall, a i czasami coś z dobrze brzmiących płyt Techno-Trance ).

Z moich obserwacji tego forum, wiem że z Waszą pomocą, nie ma siły, na pewno coś dopasuję do mojego zestawu, czekam na Wasze propozycje, jakie modele .

Pozdrawiam wszystkich co mają śrubę, jak ja, na punkcie sprzętu Stereo.

Polecam do ostrzejszego grania wzmacniacz, który można tanio kupić na Allegro - Kenwood KA-4040R dźwięk misiowaty ale pełny, nawet ostre nagrania brzmią przyjemnie i można słuchać godzinami. Sam taki posiadam, choć na codzień nie używam, to trzymam w szafie, gdyż czasami warto zmienić brzmienie jak najdzie mnie taka ochota. Pzdr

Miałem podobny efekt do momentu kiedy grałem budżetowym ale przyzwoitym wzmakiem Rotela - był suchy jak wiór w mojej konfiguracji i przy cięższej i ostrzejszej muzie poprostu był jeden wielki zgiełk. Sprzedałem go i teraz gra w zestawieniu z miękko grającymi Tannoyami i tak naprawdę dopiero tam się wpasował w resztę toru.

Ja natomiast przeszedłem z lekką nieśmiałością na Sony ES bo większośc użytkowników twierdziła, ze gra neutralnie - tak jak pozwoli na to źródło, no i muszę powiedziec, że nie żałuję tego kroku. Polecam Ci oczywiście odsłuch - może ktoś w pobliżu ma jakiegoś ES'a i nie trzeba będzie ryzykowac - ja jednak na Twoim miejscu opchnąłbym 860 (powinna szybko znaleśc nabywcę) i spróbował w najgorszym wypadku nawet w ciemno z ES'em.

Wojkubi wspomniał tu o włączeniu filtra w CD-eku ( SCD-XB940 ) sprawdziłem przy filtrze od 1 do 4, powiem tak, różnica jest tak nie wielka przy włączonym filtrze że przy słuchaniu Rocka, i tak Denon gra dość ostro średnimi tonami.

Nieznam nikogo w pobliżu mojego miejsca zamieszkania (okolice Wałbrzycha) kto posiadałby Sony ES, Hyperiony które kupiłem od gościa, on miał podłączonego Soniego 808ES, i powiem tak Jazz którego słucha brzmiał cudownie, szczena mi opadła, jak puściłem płyte SIMPLE RED ( bo tylko taką miał pod ręką oprócz Jazz-u) to jak by grał sprzęt za kilka stówek, jakieś takie same średnie tony. Więc troszkę jestem sceptycznie nastawiony do ES-a, no ale w 15 min. to można sobie co najwyżej w nosie podłubać.

Radziłem się Michała z AA, i zasugerował mi wzmaki coś z europejczyków min. NAD C352 lub Primare 20, cena tych wzmaków jest troszkę wyższa niż zakładam w swoim budżecie ( coś do 1200 zł ). Odradza Japońce typu Denon, Yamaha, czy Luxman. Skłaniam się kupić, i wypróbować SONY z serii ES, choć to też japoniec ale inny ( np.700ES może z moim CD-ekiem zagra dobrze ) lub Marantz PM78.

Musi to być Wzmacniacz który kontroluje Bas, i jest tak głęboki jaki daje mi teraz ten Denon PMA-860, średnie muszą być uspokajające nawet przy Rokowej muzyce ( coś w rodzaju, czym dłużej się słucha tym bardziej się chce, bo teraz jest odwrotnie, im dłużej słucham Rokowych utworów tym jestem bardziej wkur.... że to tak brzmi drażniąco na mój cały organizm) no i wysokie tony w normie, grające nawet najwyże partie. Jedno co może troche denerwować przy tego typu sprzętach ( dobry CD-ek, kolumny, wzmak) że tak naprawde dobrze nagranych płyt AudioCD (słucham i kupuje tylko orginalne płyty CD) jest nie wiele, do tej pory słuchając muzyki na zwykłym wzmacniaczu od kina domowego i kolumnach za 600 zł, nie było żadnej różnicy, wszystkie CD gramy jak CD.

Szkoda że nie ma wypożyczalini Wzmacniaczy, ach to by była uczta dla uszu. Jeśli znacie jeszcze jakieś sprawdzone typy wzmacniaczy które grają jak wyżej określiłem, to proszę podajcie jakieś propozycje.

jak jesteś z wałbrzycha to może chce Ci się podjechać z kolumnami do jeleniej, daleko nie jest i zobaczyć jak grają hipki z wzmakiem własnej roboty za niewielkie!!!! pieniądze. właśnie ten wzmacniaczyk o mocy ok 80 W wyparł zdecydowanie denona.

Seba78 dziękuje za zaproszenie, ale przetransportować Hyperiony nie jest prosto, mam je w idealnym stanie więc musiałbym je pakować pierw do kartonów, no i troche ważą.

Dziękuję wszystkim za sugestie, teraz będę polował na jakiś okazyjny model, jak kupię i spasuje się z moim zestawem (oj będzie trudno bo jestem wybrednym maniakiem SACD stereo) to dam znać na forum.

I jeszcze miałbym prośbę do Wojkubi, czy mógłbyś opisać mi dokładniej jak działają te filtry 1-4 w SCD-XB940, bo nie posiadam instrukcji.

Pozdrawiam

witam.

proponowałbym zastąpić Denona - Primarem A20 MKIII. wydajny wzmacniacz, niemęczący dźwięk. trochę budżet przekracza cenowo, ale jakby twardo negocjować ? pewnie za 1,5 - 1,6 kzł byłby do kupienia. oczywiście z drugiej ręki.

pozdr.

Łukasz

witam.

sam mam taki odtwarzacz i jedyne co znalazlem odnośnie filtrów, to w teście w SAT-AV Dodatek Stereo 11/2000r. (autor testu jest Filip Krupa) taki fragment:

"...odtwarzacz sony moze zostac odebrany jako brzmiacy zbyt powsciagliwie i nie otwarcie w zakresie srednich tonów. odnioslem wrazenie lekkiego ich wycofania lub sciemnienia. pewne zastrzezenia mialem tez do niezbyt przekonujacej spojnosci sredniego i wysokiego zakresu czestotliwosci. w wydobyciu bardziej jaskrawej i zywej barwy, lepszej namacalnosci instrumentów i wokali oraz ogolnej homogenicznosci przekazu, pomocne okazalo sie skorzystanie z filtru cyfrowego numer 3. Przy tym ustawieniu dokonałem wiekszosci odsluchów. Bardzo dobrej jakości były też soprany -czyste nie przejaskrawione, wolne od zapiaszczenia. Ustawienie fabryczne STD z filtrem o ostro spadajacej charakterystyce ("brick wall") cechuje sie pewna granulacja wysokich tonow oraz lekkim rozmyciem źródeł pozornych, a filtr nr 4 daje brzmienie wyraźnie zaokrąglone i nieco zbyt spokojne. Filtry AV umożliwiają subtelne, acz slyszalne zmiany charakteru brzmienia"

pozdrawiam,

Tomek

Myślę że do typu muzyki, który opisałeś, doskonale sprawdzi się Musical Fidelity E 1. Wzmacniacz za śmieszne pieniądze a potrafi bardzo wiele. Usłyszysz dopiero jak brzmi Seal i Simple Red.

>> Robertpixel

Witam,

Miałem kiedyś odtwarzacz XB940 (z Creek 5350SE i ESA Meritum1) i trochę podobne odczucia. Agresywna średnica. Przy cichym odtwarzaniu wszystko idealnie ale wraz ze wzrostem głośności pojawiał się bałagan i nieprzyjemna natarczywość w średnim zakresie. Przy muzyce akustycznej słabo widoczne a przy elektrycznej bardzo wyraźne. Manipulacja kablami niewiele dała. Kombinowanie filtrami to strata czasu. Pomogła wymiana CD na inny. Arcam CD92. Też jasny ale bez tak natarczywej średnicy. To Sony ma coś nie tak z tym zakresem.

Z mojego doświadczenia wynika, że zanim zaczniesz zmieniać wzmacniacze to pożycz inne CD i sprawdź czy to nie wina XB940.

Pozdrawiam,

Tomek

Pamiętaj jednak o tym, co padlo na początku tego watku- tylko około 10% płyt CD nadaje się do słuchania, bo reszta jest źle nagrana. W sumie taka jest prawda o rynku CD. Ale sam pisałeś że kupujesz tylko oryginały, wiec poczyn parę zakupów. Kup nowy Kraftwerk Minimum Maximum na SACD- szczeka Ci opadnie, zreszta tu na forum juz ktos odspiewał pochwaly temu wydawnictwu, kup Dark Side Floydów W wersji SACD, kup coś z nowosci na XRCD(są drogie ale kup chociaż Dire Straits żeby poczuc różnicę), kup Watersa z QSound czy Schulze z ostatniej serii zremasterowanych CD. Jesli wtedy dobitnie okaże się że dźwięk masz cudowny jak sam pisałeś, wówczas zastanowisz się czy warto wymieniac klocki dla pozostałych 190 źle nagranych płyt. Pamietaj ze jesli wszystkie płyty zagrają poprawnie, to wtedy zadna nie zagra cudownie. Nie ma złotego srodka.

W wątku pojawiają sie Hyperiony III. Mam w związku z tym pytanie czy Roksan Kandy i hyperiony to zgrani kompani do szeroko pojętej muzyki rockowej od u2 przez pink floyd itd?

> asfanter

Rzeczywiście masz racje co do płyt CD, jeśli wszystkie zagrają dobrze, to wróce do momentu gdzie słuchałem muzyki na Amplitunerze Dolby Digital Denona ze zwykłymi kolumnami, i właśnie tam wydawało mi się że każda płyta gra czysto i pięknie. Dobry sprzęt ma to do siebie że obnaża wszystkie niedociągnięcia płyt i nagranej muzyki.

Mam płyte SACD Pink Floydów-Dark side of the moon, i chcę właśnie dokupić sobie Kraftwerków SACD, bo już słuszałem o tej płycie że jest nie zła, ale pech chciał że pada mi laser w Soniaku i nie chce mi czytać SACD, czyta tylko AudioCD. Musze zawieść go do serwisu i chyba laser wymienić.

W tym tygodniu będe miał Wzmacniacz SONY 700ES, więc porównam odsłuchy na Denonie PMA-860 i tym ES-sie. Jestem ciekaw czy będzie jakaś znaczna różnica w brzmieniu, napisze jak wypadło porównanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.