Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Konio: 2 sztuki ( wersja D+S)

Jokerthc: 2 sztuki (wersja D+S)

Zyzio: 1 sztuka(wersja D)

Keff: 1 sztuka (wersja S)

DawidM: 1 sztuka

JA: 2 sztuki ( wersja D+S)

Barton82: 3 sztuki (wersja 2D+S)

Wersja D ma większe tłumienie - do TV, kompa itd., wersja S do audio w szerokim tego słowa znaczeniu :).

=> Benjamin Braddock

Jak tam rozmowy z Filterconem ? - zrealizują takie zamówienie czy też im za mało sztuk....są absolutnie beznadziejni jak dla mnie, wszyscy się biją o pojedyńczego klienta, ciułają grosz do grosza, a oni wypinają się dupskiem...

Edytowane przez zyzio

rozmawiałem ostatnio z Panem z F... i nie będzie problemu, powiedział, że poda mi numer konta zrobię przelew i wysyła. mówił, że na paragon będzie drożej tylko tyle. dzisiaj zrobię przelew za chyba 13 sztuk i czekamy.

Witam, wpadły mi ostatnio w ręce kolumny Monitor Audio RS8. Nie mam ich jednak do czego podlaczyc. W planach mam zakup systemu który je napędzi, ale to za jakiś czas.

Mam zestaw Piano Crafta E400. Czy wzmacniacz od tego malucha podoła z tymi kolumnami? Alternatywą jest wzmacniacz Pioneer A-401. Jak myślicie? Da rade któryś z nich?

rozmawiałem ostatnio z Panem z F... i nie będzie problemu.

On zawsze tak mówi...dopóki nie będziesz miał fizycznie listw nic nie jest pewne....najgorsze jest to, że wpłacisz kasę, a on Ci je wyśle za 2 tygodnie przy dobrych wiatrach...siostrzeniec czekał 2 tygodnie jak jeszcze realizowali indywidualne zakupy....ta firma to farsa.....

Edytowane przez zyzio

Konio: 2 sztuki ( wersja D+S)

Jokerthc: 2 sztuki (wersja D+S)

Zyzio: 1 sztuka(wersja D)

Keff: 1 sztuka (wersja S)

DawidM: 1 sztuka

JA: 2 sztuki ( wersja D+S)

Barton82: 3 sztuki (wersja 2xD+S)

[email protected]: 2 sztuki (wersja 2xD)

faberone: 1sztuka (wersja D)

Edytowane przez Benjamin Braddock

wiecie co to się staje troszkę męczące wasze zamówienia na tym forum,

weźcie sobie załóżcie wątek w dziale np sprzedam czy kupię i tam piszczie

bo bałagan się robi

Focal + Naim

bardzo ciekawy monitorek, taki odpowiednik tonsila czy wyżej? jak sądzisz?

http://www.rrr.lv/lv/produkti/akustiskas-sistemas/serija-x-line/6

http://allegro.pl/radiotehnika-rrr-x-line-mm-4-1-cena-jakosc-i1291350951.html

post-21279-083611300 1288373594_thumb.jpg

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Ciekawe, czy ktoś to w ogóle słyszał. W Polsce chyba tylko w jednym sklepie w Bydgoszczy to można kupić. W internecie nie znalazłem żadnym opinii na ich temat. Gdzieś w jakimś rosyjskim piśmie audio były chyba testy.

Ciekawe, czy ktoś to w ogóle słyszał. W Polsce chyba tylko w jednym sklepie w Bydgoszczy to można kupić. W internecie nie znalazłem żadnym opinii na ich temat. Gdzieś w jakimś rosyjskim piśmie audio były chyba testy.

Oops. W sieci piszą o podłogówkach tej firmy, że są na Vifach, mają bas jak z suba, nieco wycofana średnica. Choć są i tacy, którzy piszą, że to śmieć i skrzynka do DIY. Możliwe, że to takie sowieckie Altusy.

Edytowane przez 4fury4

Witam Panowie, prośba o info co się zmieniło w nowoczesnych systemach sieciowych w dobrej cenie ;) czy coś się w ogóle zmieniło ???

Poszukiwany M-37/38, PC-840 z radiem internetowym, DLNA, NAS. Powinien być dysk twardy ale się nie upieram ;) skoro żaden producent nie chce zarobić i dalej produkują ten szajs ;)

Widzę, że jeśli chodzi o bogatsze amplitunery to powoli wchodzi to w standard (nie wiedzieć czemu bez Wi-Fi, chyba po to, żeby ludzie musieli dokupować klucze bezprzewodowe), oprócz tego dużo jest szajsu, jamników Yamahy, Sony, Denona czy innnych z taką funkcjonalnością

Kiedyś wynalazłem sobie stację sieciową do Denona ASD-51W, to fajny wynalazek ale trzeba go podłączyć do TV a nawet przy podłączeniu do kompatybilnego Denona nie może obserwować spraw ;) na jego wyświetlaczu, tragedia

Denon wypuścił w tym czasie M-38 - nadal bez funkcjonalności sieciowe, mogą sobie schować ten złom ! Tak więc czy jest coś interesującego ?? System a'la M38 PC 840 z wypasionym dużym wyświetlaczem i tak pożądanymi przeze mnie funkcjonalnościami sieciowymi !!!!

acha bo jak już Denon zrobił mały system sieciowy to wygląda jak biało-perłowa zabawka no i to nie ta klasa muzycznie co M-37, nie pamiętam jak się nazywa to cudo, jest na stronie Denona

Poszukaj Denona 103, ma wszystko to o czym wspominasz, wcześniej w wątku powinna być moja opinia o tym sprzęcie plus zdjęcia, bardzo ciężko dostać, najszybciej przez strony z UK. Zmieścisz się w cenie do 2500zł.

Ps. Tu wg. jedne z najładniejszych kolumn podstawkowych w cenie do 1500zł, a dźwięk pewnie też niczego sobie, szczególnie intrygujące jest bardzo bliskie rozmieszczenie przetwornika nisko-średniotonowego z wysokotonowym. Choć to raczej kolumny do niewielkich pomieszczeń(pewnie max. 16m2).

http://allegro.pl/quad-11l2-piano-rosewood-warszawa-24h-odsluch-i1283052759.html

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

ja właśnie słucham strumieni radiowych puszczonych przez vdaca i całkiem ok grają,

tylko lepiej słuchać z lepszym bitrejtem 320 bo takie 128 to nie jest żadna jakość

Focal + Naim

ja właśnie nie bardzo rozumiem dlaczego Denon przestał sto trójkę produkować !!!!!

to znaczy wiem... wkładanie HDD do dobrego audio nie jest fajne... jak to mówią bebechy komputerowe dobrze nie robią

No alae dobrze ekranowana karta Wi-Fi + trochę softu w czym problem !!!

Denon F103 jest na ebayu tylko z Włoch ;)

Witam,

Na wstępie pragnę wszystkich powitać i podziękować :) Forum czytam od ponad roku, ale dopiero teraz postanowiłem się ujawnić :) Dzięki Wam wyedukowałem się nieco w temacie sprzętu audio. Ponadto sprecyzowałem swoje potrzeby muzyczne oraz bardziej świadomie patrzę na sprzęt, wiedząc czego poszukuję. W marcu bieżącego roku, dzięki Waszym postom na forum oraz swoich odsłuchom zdecydowałem się na zakup wieżyczki Yamaha MCR-840. Patrząc na sprzęt krytycznie z perspektywy czasu (na pewno mam już za sobą okres zachwytu :) ) muszę stwierdzić, że jest to typowy średniak, który choć charakteryzuje się bardzo dobrą muzykalnością to jednak po dłuższym osłuchaniu (zapewne ogromną rolę odgrywa tutaj przywiązanie i przyzwyczajenie ucha) nie zachwyca. Słucham sporo klasycznego Rocka, Alternatywy oraz od kilku miesięcy coraz więcej Jazzu, sukcesywnie powiększając swoją kolekcję płyt z tego gatunku :)

Na razie wieża gra na standardowych kablach. Zastanawiałem się nad ich zmianą, jednak nie wiem w sumie jeszcze czego szukać. Z jednej strony trochę mi brakuje basu a z drugiej nie chciałbym zatracić odpowiadającej mojemu gustowi średnicy i góry, którą reprezentuje Yamaha. Obecnie używam pokrętła tonalnego odpowiadającemu regulacji basu. Słyszę poprawę, ale nadal nie jest to. Oczywiste jest, że nie da się oszukać praw fizyki i pewnie nie za wiele już się wyciągnie z tych kolumienek, ale być może Szanowni Forumowicze będą znali jakieś rozwiązanie.

Jeśli chodzi o ustawienie to: wieża stoi na komodzie. Kolumny oddychają i nie są stłumione. Na ścianie "za" wiszą dwa mniejsze obrazki, zatem zapewne tłumienie nie jest idealne. Lewa jak i prawa ściana są puste i dopiero w miejscu odsłuchu zaczynają się różne przeszkody. Podłoga panele + dywan.

Kilka mankamentów, które zauważyłem w swojej wieży, a które mogą zainteresować potencjalnych nabywców.

1. Nie da się włączyć oddzielnie CD/DVD na przykład po to, aby przygotować sobie płytę do odsłuchu (kończąc na przykład słuchanie faktów w radio). Tak samo nie da się wyciągnąć płyty słuchając np radia, nie włączając przy tym sekcji "DISC"

2. Pilot z racji tego, że w pewnej części również jest pokryty plastikiem połyskującym, jest podatny na zabrudzenia i zadrapania. Ja czyszczę go w miarę regularnie a mimo to nie prezentuje się wybitnie okazale w świetle.

3. Najważniejszy mankament zestawu. Co gorsze. Zgłaszałem ten problem poprzez stronę AudioKlanu 4-krotnie i na żadnego maila nie dostałem odpowiedzi. Mianowicie w momencie jeśli korzystamy z USB i podłączamy pendrive'a z zawartością mieszaną tj. Filmy, MP3, wówczas na ekranie telewizora pojawia się na około sekundę menu z wyborem czy chcę odtwarzać MP3/JPEG czy DivX. Wieża jednak dokonuje samodzielnie za mnie wybór (jak menu jest wyświetlone, to nie ma możliwości nawet przez tą sekundę przełączyć się na zawartość innego typu) i włącza DivX. Jest to duże utrudnienie bo muszę mieć dwa pendrive'y. Jeden do muzyki a drugi do filmów. Na ogół najczęściej słuchane płyty zrzucam sobie do 320kbps i wrzucam na Pendrive'a. Irytujące jest również to, że wieża nie kataloguje alfabetycznie nowo dodanych folderów z płytami, tylko wydaje mi się, że według daty skopiowania na pendrive'a (nie ma możliwości tego zmienić).

4. Ostatni już mankament :) Podczas bardzo cichego słuchania na przykład przed snem, niestety, ale potencjometr przeskakuje nierównomiernie przez co w moim egzemplarzu na "skali" głośności jest moment, gdzie wydaje się grać muzyka trochę za cicho, a pogłaśniając niestety kolejnym krokiem jest zbyt głośne ustawienie dźwięku. Jak to jest u Was? Ładnie wygląda taki potencjometr, który ma wbudowany silniczek i się sam przekręca, ale nie pokazywanie poziomu dB na wyświetlaczu jest dużym minusem. Poza tym dochodzi ta kwestia braku możliwości dostosowania odpowiedniej głośności w przypadku bardzo cichego, poduszkowego słuchania :)

To na razie tyle.

W razie pytań proszę o kontakt :)

Cieszę się, że wreszcie się zdecydowałem napisać.

Serdecznie wszystkim dziękuję za wiele miesięcy edukacji ;)

Pozdrawiam!

Edytowane przez l.gajewski

Fajny opis, dzięki że go napisałeś L.Gajewski, z tym że jedna uwaga. Bas jest spory z tych kolumn, nawet z poprzednich kolumn z Piano jest dość duży bas, tylko by usłyszeć te najniższe częstotliwości trzeba być oddalonym od kolumn z 3 metry. Poza tym w zależności od nagrania czy płyty, raz bas jest mniejszy, a raz większy. Przetestuj płyty Plastikmana, czy F.U.S.E.(to i tak ta sama osoba czyli Richie Hawtin), albo te utwory z jego płyt:

Ciekawe czy zmienisz zdanie o kolumnach z Piano Crafta. ;)

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Witam Panowie, prośba o info co się zmieniło w nowoczesnych systemach sieciowych w dobrej cenie ;) czy coś się w ogóle zmieniło ???

Prosze bardzo. Jest WiFi, mozesz podlaczyc dowolny dysk (ten dolaczony tylko 160 GB), czyta FLAC.

philips-mci900-1.jpg

http://www.av.com.pl/index.php?art=988

Mikson dla Ciebie do posluchania.

http://radio.linnrecords.com/

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Tak, ten Philips to jeden z nielicznych pozytywnych wyjątków, w cenie do 4k zł, czyli jednak już różnica w cenie względem Piano jest prawie dwukrotna. Jestem bardzo ciekaw jak on brzmi, ktoś wie gdzie go można osłuchać, bo recka w AV była barrrrdzo pochlebna.

mam wrażenie że jednak więcej jest dizajnu niż dobrego brzmienia,

myślę że niedługo w MM będzie można posłuchać :)

Focal + Naim

Ciekawe czy zmienisz zdanie o kolumnach z Piano Crafta. ;)

Ja wiem, że te kolumny potrafią zejść nisko, natomiast może też w poprzednim poście źle się wyraziłem, bo tak naprawdę nie chodzi mi tylko o sporadyczne możliwości schodzenia niżej. Chciałbym podczas odsłuchu niemal zawsze czuć moc w dolnych pasmach. Nie chodzi mi też przy tym o bardzo mocne granie, tym bardziej, że najczęściej słucham muzyki spokojnie. Niemniej jednak odczuwam, że jak na mój gust trochę brakuje mocy. Zdaję sobie również sprawę, że dużą ułomność do dźwięku wprowadza kubatura mojego pomieszczenia, no ale niestety jeszcze się nie dorobiłem swojego domu z dedykowanym pomieszczeniem :)

Ktoś z forumowiczów napisał, że testował PianoCrafta z Magnatami 555. Jestem bardzo ciekawy tego połączenia. Zastanawiam się czy nie wykrzesałbym więcej z firmowych kolumn do PC, gdybym zmienił kable. Niestety nie bardzo wiem na jakie zwracać uwagę. Nie bardzo mam też możliwość na ich wypożyczanie z tego względu, że czas dla siebie miewam zwykle około godziny 21:00 a wtedy to już wszystko jest zamknięte. Nawet pewnie sam zakup wolałbym dokonać przez internet. Macie jakieś sugestie i uwagi?

Pozdrawiam,

Łukasz

Tylko że na tym właśnie polega prawda o nagraniu i brzmienie np. Piano Crafta że odtwarza to tak, jak miał na myśli miał autor nagrania czy płyty, także czasem jest dobrze, a czasem nie. Ciągłe oczekiwanie dolnego pasma jest pułapką, albo inaczej jest to brzmienie które możemy spotkać w tańszym sprzęcie, który wypacza właśnie przez EQ tego typu brzmienie. Odnośnie poprawy basu, sporo dają eksperymenty z ustawieniem kolumn, jak będziesz miał chwile to poeksperymentuj, włącznie z ustawieniem kolumn pośrodku pokoju. Nie mówię że tak mają być na stałe, ale to da Ci punkt odniesienia do tego jak wiele potrafi wnieść ich dobre rozstawienie czy akustyka pokoju. Oczywiście z czasem najlepiej jest dokupić standy.

Pozdrawiam

@ Mixon

Być może, ale z tego co czytałem to kolumny są bardzo porządnie wykonane, np. to że jest to aluminium, a tak wykonane kolumny z tego przedziału cenowego nie zdarzają się zbyt często. Mi z aluminiowymi obudowami kojarzy się tylko Piega.

Jest jeszcze tansza(200 Euro)wersja MCD 900, bez WiFi i tego firmowego HDD 160GB. W DE MCD 900(799 euro), MCI 900 (999).

Jednak mozna znalezc taniej i tu juz jest to spora komkurencja dla Piano Cr. i Denonow.

http://www.lcdtv-discount.de/default.aspx?TY=item&ST=1&IT=15331&CT=85&AID=0&et_cid=1&et_lid=12&EkiaRefTyp=ps&EkiaRef=ps_4

http://www.edigitech.de/cgi-bin/shop/front/shop_main.cgi?func=det&artnr=42915&rub1=Unterhaltungselektronik&rub2=Komplett%2DAnlagen%20AV%2DSysteme%2CMicro%2DAnlage%20%28%3C20cm%20Breite%29&wkid=21208578506651715&session=1&nocache=1288456791

mam wrażenie że jednak więcej jest dizajnu niż dobrego brzmienia,

myślę że niedługo w MM będzie można posłuchać :)

W niemickich testach nie wypadl brzemieniowo gorzej od Arcama solo i lepiej od Yamahy HiFi MCS-1330. O uzytkowaniu nie wspominajac. Na zywo wyglada rownie fajnie jak na foto. Jestem tez prawie pewny, ze przetworniki w kolumnach to Peerless i Vifa.

post-1391-072913600 1288458003_thumb.jpg

post-1391-005748800 1288458012_thumb.jpg

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

te testy to troszkę są często są mało obiektywne co do brzmienia z jakimi monitorami testowali solo mini? , bo nieraz wyniki są wyciągane przez np dodatkową funkcjonalność np wifi strumień etc

ale faktycznie źle go nie ocenili , jak będzie w MM trzeba będzie pomacać :)

moim zdaniem za 4tys solo mini i rx1 będzie ciekawej grało :) same rx1 zagrają pełniejszym pasmem z dołu i być może z góry, dla mnie samo zestawienie monitorów od tego philipsa i ma rx1 pewnie łatwo określi ich różnicę klas, to jest moja spekulacja i myślę że z dużym prawdopodobieństwem tak jest

Focal + Naim

Tylko tą stronkę którą dał Kichanadeta, jest tam Philips do wyrwania za 2600zł po przeliczeniu + wysyłka 100-200zł, więc zamkniemy się w 3 tyś złotych, a w tej kwocie to może być best buy. Oczywiście, to tylko gdybanie..

Ps. Mnie się ten Philips podoba, choć ma jedną wadę, raczej nie wchodzi w grę wymiana kolumn, ale być może dla wielu nie jest to wada.

Obawiam się, ze ten filipek nic nie warty :( U nas mlaskanie, a na wyspach masakrus: http://www.whathifi.com/Review/Philips-MCI900!40385/ Przy tak rozbieżnych ocenach na 100 % nie jest to sprzęt dla każdego.....

to go troszkę zjechali na wyspach "whether you’re playing a CD or a FLAC file, the sound the Philips produces is fluffy, dynamically flat and lacking in detail.

"

więc tak jak mówiłem jego funkcjonalność podniosła mu ocenę końcową a szkoda bo zapowiadał się fajnie.

Focal + Naim

Witam !!

Dzis przyszlo niestety rozczarowanie moim PianoCraftem 840 :(:(

Nie chce mi czytac zdjec JPeg ani pokazywac napisow w filmach mimo iz juz konwetowalem je na wszystkie sposoby

Mialem pierwotnie txt ale teraz probowalem juz i na .srt, .sub, .ssa i nic, nadal nie pokazuje :(

cos na zasadzie "depending on disc , operation can be prohibiton" czy cos takiego o ile dobrze pamietam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.