Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gratuluję wyboru, swoją drogą nie słuchałem Teaca bo nigdzie nie był dostępny w okolicy że sie tak wyrażę.

Jeszcze jakieś ciekawe kolumienki do tego zestawu kolega dobierze i czekamy na opis.

Tak na marginesie to kolega kupuje nie ze względu na wygląd???

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Docent01 Czytałem na stronie 175 że posiadasz nowe kolumny Kefa Q300 czy można prosić o recke jak i ich foto Jak się zgrywają z tą yamaszką?? Na you tube znalazłem filmik który przedstawia jak mały tenonek potrafi napędzić dużo większe kolumny.

Link: http://www.youtube.com/watch?v=L1Do9NA6duU&playnext=1&list=PLA0EC1AB09C9AC6DD&index=30

Całkiem nieżle sobie poczyna to maleństwo z tymi głośniczkami.Ale co do jakości to jestem ciekaw jak to gra w żeczywistaości. Z pewnością to maleństwo nieżle się grzeje.

Gratuluję wyboru, swoją drogą nie słuchałem Teaca bo nigdzie nie był dostępny w okolicy że sie tak wyrażę.

Jeszcze jakieś ciekawe kolumienki do tego zestawu kolega dobierze i czekamy na opis.

ech..to trudne.

"Wychowałem" się na dużych klockach diory, potem kilka technicsów a potem ślub, przeprowadzki, inne wydatki...i cale lata bazowalem na jakis jednoklockowych kinach domowych ktore wiadomo do czego sie nadają... Ale w koncu, gdy sytuacja sie ustabilizowala, najwazniejsze zakupy poczynione - można wreszcie wrocic do czegoś porządnie grającego (porządnie jak na takiego "audiofila" jak ja, heh). Wplanie była pianocraft e810 ale wiosną 2010 musialem kupić pilnie drugi samochód... i zakup piano przesuniety został na jesien. Ale jesienią...była już seria mcr... Niestety

Przez moment mialem KD onkyo z bluerayem - ale sprzedane. Na szczescie. Popelnilem klasyczny błąd - kupilem KD zeby bylo uniwersalnie - i było do kitu, tym bardziej że jak obejrze dwa filmy w roku - to jest sukces. Nawet żona mnie wysmiała.

No to padło na yamahę r-s300 / cd-s300. wszystko fajnie, ale jak zobaczyłem to na żywo - dramat. Zastanawiam który skończony idiota pcha na frontpanele jakieś kretyńskie naklejki informujące o fenomenalnych parametrach tegoż?! Gdyby jeszcze odklejenie naklejki nie pozostawialo sladów...byłoby ok. Ale nie!

Na kilka egz dostępnych w pewnym sklepie w jednym zle spasowana obudowa z jednej strony, w drugim z drugiej strony, trzeci egzz krzywo zmontowanymi pokrętłami...To ma byc ta legendarna yamaha??!

Rzut oka na piano. Niee, dajcie spokój. Ja rozumiem że to podobno och i ach ale bede musial na nią patrzeć. A nie zniesę widoku tego ohydnego durszlaka na obudowie i gniazda na ipoda. To kolejny kretynski wynalazek. OK, jak ktos se chce podlaczac to luz ale nie mozna gniazda dac z tyłu jak chociazby w r-s300 ??

Znalazłem pionka. No, już lepiej. Ladne wykonczenie, brzmienie podobno tez piekne. Niestety, opinii w PL praktycznie żadnych, na zagranicznych stronach już więcej. Generalnie pozytywne choc w AV jakos specjalnego zachwytu tez nie bylo. Problem - nie mam gdzie tego odsłuchac.

Wchodzę na to forum, czytam prawie 180 stron... Hmm, teac... wyglad ok, brzmienie podobno też.. Szukam cen - ok, może mnie slubna nie zabije. To znacznie przekracza budzet (bo jeszce porzadne kolumny) ale... raz sie zyje.

Reasumując - nie jest najwazniejszy wygląd bo gdyby tak bylo to kupilbym KD w jednym klocku pioneera - ladne, sliczne i błyszczące. Idealnie pasuje do TV i dekodera n!. Ważne jest brzmienia....ale w połączeniu z wyglądem. Bo nie dosc ze musze tego sluchać to jeszcze nie moge sie wkurzać na to patrząc,

pozdrawiam

Docent01 Czytałem na stronie 175 że posiadasz nowe kolumny Kefa Q300 czy można prosić o recke jak i ich foto Jak się zgrywają z tą yamaszką?? Na you tube znalazłem filmik który przedstawia jak mały tenonek potrafi napędzić dużo większe kolumny.

Link: http://www.youtube.com/watch?v=L1Do9NA6duU&playnext=1&list=PLA0EC1AB09C9AC6DD&index=30

Całkiem nieżle sobie poczyna to maleństwo z tymi głośniczkami.Ale co do jakości to jestem ciekaw jak to gra w żeczywistaości. Z pewnością to maleństwo nieżle się grzeje.

często nadmierne wychylenie membran jest oznaką dużych zniekształceń wynikających z problemów z wysterowaniem , filmik nie jest dobrym wzorcem poprawności grania, samemu trzeba posłuchać ale wydaje się ciekawym połączeniem

ten teac to nie to samo co 500 w budowie, ponoć średnio 300 gra, alton może coś więcej napisze bo chyba miał 500

wolałbym kupić w dobrym stanie 500, albo arcama solo mini :)

Focal + Naim

Arcam to sprzęt z wyższej półki, Teaca nie wszędzie można posłuchać a szkoda, bo wygląda fajnie chociaż kupując tylko wyglądem to osobiście Kenwood K-1000 podoba mi się najbardziej.

Był nawet taki moment że chciałem zamówić w ciemno.

Tak w innym temacie też jestem ciekaw jak zgrały się koledze kefy z 640.

Edytowane przez vidocq

W kwestii wyglądu nie ma ładniejszych mini niż Luxman, TRI, Primare, oczywiście brzmieniowo także nie można im nic zarzucić.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

wygląd kwesta gustu a co do ich brzmienia nie wypowiem się bo żadnego nie słuchałem :)

mi osobiście podoba się minimalizm prosta forma dizajnerska :) czyli to co mam obecnie ;)

Focal + Naim

jak różnica jest do tysiaka to 1330, gra bardziej wyrafinowanie ,

teraz to już dobra cena jest na nią http://www.tophifi.pl/towar/id/63/mcs1330/

Tylko ta "dobra cena" wywołana jest dopiskiem "Produkty mogą pochodzić z ekspozycji i nosić ślady użytkowania."

Gdy go nie było cenili się trochę wyżej.

kiedyś kosztowała ponad 4tysie :)

Kiedyś to nawet dużo więcej kosztowała:

yamahamcs1330cena.png

sympatyczny malec , jest dzielona ciut większa sonata też z głośnikami

http://www.cambridgeaudio.com/series.php?SID=43

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Witam,

od paru dni szukam czegoś do słuchania tak naprawdę radia w dobrej jakości, w tej chwili mam radiobudzik Sony za 80zł i mi radio kolor "pierdzi" w centrum warszawy... W końcu pomyślałem, że mini wieża z pilotem będzie najlepszym rozwiązaniem.

Szukam czegoś tak do 400zł i za to chciałbym mieć:

* bardzo dobry odbiór radia(nie jestem audiofilem:)

* bardzo dobrej jakości dzwięk(nie jestem audiofilem:)

* radio ma być cyfrowe z RDS

* pilot

do tej pory wyszukałem coś takiego:

1. http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/op...html#content_3c

2. http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/op...10ev.bhtml#opis

a tym sony zaciekawiłem się bo ma b. dużo dobrych komentarzy i niską cenę:

3. http://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/op...html#content_3c

pomyślałem sobie też że może zaszaleje i kupie coś lepszego do 600zł(absolutny max) i wyczytałem na forum, że to by była dobra opcja:

4. http://www.skapiec.pl/site/cat/31/comp/351246

Czy jest jakakolwiek różnica w jakości dźwięku pomiędzy opcją 1, 2, 3 a 4?

Ja rozumiem, że może jest różnica pomiędzy Pianocraftem i najtańszym JVC, ale sprzęt za 1000+ nie wchodzi w grę, chodzi mi głównie o to czy jest wyczuwalna różnica pomiędzy sprzętem za 300zł a za 600zł?

Który sprzęt wziąść?icon_smile.gif Macie może jakieś włąsne typy "budżetowe"?

Antena...

domyślam się, że w odbiorze radia w dobrej jakości antena w formie kabelka nie wchodzi w grę i moje pytanie jest, czy mini wieże maja w standardzie antenę metalową? A jeżeli nie to jak poznać czy do wieży można taką antenę podłączyć ?

CA One - recka średnio wyszła.

http://www.whathifi.com/Review/Cambridge-Audio-One/

Edytowane przez wieżozwierz

Kolego miałem identyczny dylemat ( dobry grajek do pokoju w pracy, głównie radio czasem płyta ) i kupiłem na Allegro Grundiga z serii OVATION :

http://www.grundig.pl/index.php?id=374

To takie niewielkie w sumie radyjko, tyle że grube bo z tyłu głośnik basowy. Jakość dzwięku jest zadziwiająca, odbiór radiowy świetny, funkcjonalność też ( jest pilot! )

Mi udało się nabyć od "handlowca" powystawowe za 295 PLN . Polecam!

Ness123,

Proponuję "zaszaleć" i dodać do planowanych 600zł kolejne 99zł by kupić mini Yamaha MCR-040. Obecnie trwa promocja i można ją nabyć za 699zł:

http://www.tophifi.pl/towar/id/1599/xd/1/mcr040_z_ovi/

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Wow, świetna cena, jak za tego malucha.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

A ja się zakochałem i będę miał teraz problen....

http://allegro.pl/cambridge-audio-sonata-ar-30-cd-30-2kolory-30-tani-i1413618168.html

Maksymalnie na sprzęt miałem przeznaczyć 1500 złotych i właściwie byłem zdecydowany na Denona M38, ale zobaczyłem Cambridge Audio Sonate i się zakochałem. No właśnie, na razie tylko zobaczyłem, a nie słuchałem jak się to ma do konkurencji? (do Denka np.?). Problem jest jeden, nie wiem czy to będzie grało z jakimiś niedrogimi kolumnami czy musi mieć coś z wyższej półki? Bo już przekraczam budżet.

A przy okazji czy Ampli Sonata DR30 jest dużo lepsze od AR30? Różni je ten DAB i coś jeszcze? Bo cenowo sporo.

Pozdrawiam

Gdyby, któryś z kolegów reflektował to mam do odstąpienia po kosztach komplet części i wytłumienia do monitorów pianocrafta serii 400 lub 410 (810).

Wersja ekstremalna z audiofilskimi mundorfami na wysokich.

Cena za tego Cambridge podana przez kolegę w ogłoszeniu to chyba nie jest superokazja?

yyyy, no ja to mogę tylko zweryfikować tak:

http://www.skapiec.pl/site/cat/27/comp/563264

http://www.ceneo.pl/2697710

Czyli +/- 500 zł w stosunku do aukcji. Prawdą jest, że wcześniej patrzyłem na strony dystrybutorów i tam komplet kosztował dużo drożej.

Tak czy siak, warto?

Myślę że w tej cenie warto, jeśli podoba Ci się dźwięk CA, i jak dobierzesz do niego jakiś wspólnie grające z tym sprzętem monitory powinno być bardzo dobrze, poszperaj też w wątku o CA(niższe serie z czym dobrze grają, na 99% dobrze powinny także zagrać z SONATĄ).

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Witam .

No wreszcie po długim oczekiwaniu dotarła do mnie wieżyczka.Już nie mogłem się w końcu doczekać.Paczka została dostarczona kurierem dpd widać że tam dbają o przesyłki bo karton nie był w cale poniszczony dosłownie jak ze sklepu. Gdy już była u mnie w domu nadszedł czas na rozpakowanie .Sciągnołem folie czarną z kartonu a tu oczom ukazał się karton od kolumn z systemu, myśle sobie chyba kolo się pomylił i wysłał mi same kolumny zamiast elektroniki,ok zaglądam dalej patrzę w srodku są jeszcze dwa kartony od DVD i Ampli.Byłem dosłownie zdumiony ze paczka została tak starannie spakowana.Mało tego w aukcji nic nie pisało że jest jescze na gwarancji a tu nagle sie okazuje że gwarancja jest do 18.05.2012.Czyli jeszcze ponad rok .To teraz byłem juz całkiem hepi. W końcu wyciągnołem całą elektronikę i moje oczy ujżały sprzet w idealnym stanie jak ze sklepu dosłownie zero nawet najmniejszych rysek na wyświetlaczu.Wieżyczka odstała swoje (3godz) aby doszła do siebie .W końcu mówie se nie czas ją podłączyć. Podłączyłem ją u ojca w pokoju (25mk2) pod kolumny b&w 601.I zaniemówiłem. Porównywałem z Soniakiem i tak:

Jak na moje ucho jest to jaśniejsza elektronika od Soniacza,Natomiast jest duża różnica w graniu tz. U soniaka można było zauważyć czasami symbilanty ,zapiaszczenie ,ale było to łagodne a tu jest czysto brak piasku ale wysokie stały sie takie twardsze. Nie są takie hm jak by to napisać?? Może koledzy się domyślą o co mi chodzi. Natomiast reszta pasma gra też trochę inaczej niż soniak tz.Jak dla mnie średnica jest tu na swoim miejscu nie jest z tyłu ani nie wychodzi na pierwszy plan .Co prawda przesłuchałem dopiero ze 3płytki ale juz mogę wstępnie tak to ująć. Co do basu jest on słyszalny odziwo lepiej niż soniacz tz. Przy sonym gałka od basu londowała na godzinie 3 a tu ledwo co między 1 a 2 godz.Każdy wie o co chodzi.Jest on mięsisty z dobrym wykopem nie ma mowy o kluchach czy o wolnym tempie. Ampli potrafi je wystereować bez zadnego ale.Jak narazie to wszystko A wsprawie dzwięku muszę się jeszcze osłuchać tak ze tydz. aby coś więcej napisać. Ale jak na razie jestem zadowolony i to bardzo.Teraz jeszcze tylko wymiana kabelków a potem w drógiej połowie roku kupno lepszych kolumn.

Załanczam foto choć jest kiepskiej jakości.

DawidM powiedz mi jak ściągnąć ten plastik aby nie uszkodzić obudowy dodam że nie chcę je rozkręcać bo ma gwarancję.Waro było sie potargować na 930zł z wysyłką z 1130.Co do DVD długo wczytuje ale co tam wkładam płytkę zanim dojde do kanapy zdąży się wczytać. Tak że mi to nie przeszkadza ,i wiesz co ci powiem Z początku chciałem kupić 640 ona jest bez dvd i gdybym to zrobił to bym żałował bo w porównaniu z dvd wiwy 128d yamaha jest o 100% lepsza.

POZDRAWIAM Marcin R.

post-25069-067796200 1296144440_thumb.jpg

post-25069-033402700 1296144447_thumb.jpg

post-25069-058680400 1296144454_thumb.jpg

post-25069-049668900 1296144460_thumb.jpg

post-25069-089930500 1296144465_thumb.jpg

ja tam mam wiwe128 podłączoną do vdaca i divixy śmigają :)

kratkę zdejmujesz tam chyba są jakieś piny malutkie paznokciem podważasz:)

z ciekawości jakie kabale tam masz? te czerwone?

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

DawidM powiedz mi jak ściągnąć ten plastik aby nie uszkodzić obudowy dodam że nie chcę je rozkręcać bo ma gwarancję.

Pokazywałem już kiedyś jak to wygląda:

img3739resize.th.jpg img3742resize.th.jpg img3744resize.th.jpg

Najważniejsza dla tego pytania jest trzecia fota, gdzie widać ładnie konstrukcję owych kołków. Ja to załatwiłem tak, jak mówi Mikson, czyli wsuwając (od strony krótkiego boku oczywiście) paznokieć między "czapeczkę" kołka, a obudowę i uciśkając jego "nóżkę", jednocześnie podciągając za "czapeczkę" do góry. Dwie minuty i było po sprawie.

A ja się zakochałem i będę miał teraz problen....

http://allegro.pl/cambridge-audio-sonata-ar-30-cd-30-2kolory-30-tani-i1413618168.html

Maksymalnie na sprzęt miałem przeznaczyć 1500 złotych i właściwie byłem zdecydowany na Denona M38, ale zobaczyłem Cambridge Audio Sonate i się zakochałem. No właśnie, na razie tylko zobaczyłem, a nie słuchałem jak się to ma do konkurencji? (do Denka np.?). Problem jest jeden, nie wiem czy to będzie grało z jakimiś niedrogimi kolumnami czy musi mieć coś z wyższej półki? Bo już przekraczam budżet.

A przy okazji czy Ampli Sonata DR30 jest dużo lepsze od AR30? Różni je ten DAB i coś jeszcze? Bo cenowo sporo.

Pozdrawiam

Jakbys sie jednak zdecydowal to polecam zestawienie z podlogowymi Celestion F28. Naprawde to zestawienie moze zaskoczyc a male pudelka Cambridge spokojnie radza sobie z wysterowaniem nawet duzych podlogowek (jak np. F38). Niestety zmartwie cie - swoj pelny potencjal Cambridge pokaza dopiero na kolumnach z podobnego przedzialu cenowego co one same :) ale zapewniam ze warto - mozna sie zakochac od pierwszego... uslyszenia :)

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Kable głośnikowe to Sonik Link Aero Speace Technology AST75 Loudspeakers Cable made in england 2X1,33mm. a kable ic Thomson High-End OFC Audio-Video SignalCable kierunkowe

post-25069-010918900 1296156856_thumb.jpg

Kable głośnikowe to Sonik Link Aero Speace Technology AST75 Loudspeakers Cable made in england 2X1,33mm. a kable ic Thomson High-End OFC Audio-Video SignalCable kierunkowe

nie miałem ich u siebie ale z tego co czytałem raczej są przyzwoite ale nie wybitne kable w swojej cenie

pozdrawiam

Focal + Naim

Miałem z pianocraftem sonic linka AST200 (oj pięknie go w gazetkach wypromowali!) i to była maksymalna porażka, ten kabel mulił niesamowicie.

Zamiana na płaską plecionkę jantzena to było coś pięknego:)

a jednak emil słyszysz różnice w kablach więc nie jest źle :)

http://www.audiostereo.pl/diora-nowe-produkty-2010_73802.html/page__st__100

są fotki bebchów nowej taniej diory i wygląda bardzo przyzwoicie czyżby mały polski hit rynkowy się szykował?

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Jak już pisałem w czesniej to sa przejściowe kable mam zamir kupić inne.

Co do kolumn co byście mi polecili z nowych:

1.Monitor Audio RX1 cena 2200zł

2.B&W 686 cena 1700zł

3.Kef Q100 cena 1990zł

4.Focal 705 cena ??

5.Dynaudio 2/6 cena 1900zł

6.Dali Lektor 1 cena 1500zł

Coś z nowych do 2000zł. Najlepiej na przetworniku 13-14cm do10mk2

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.