Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

najpierw napisz ile chcesz przeznaczyć na kable głośnikowe i czy chcesz lekkiego rozjaśnienia :)

na kable chcę przeznaczyć max 50 zł/mb. Co do rozjaśnienia, to wydaje mi się, że denon 38 i pianocraft 840 grają jasno i detalicznie więc raczej kierować się będę w delikatne ocieplenie dźwięku i dodanie lekkiego basu.

Czy jest gdzieś (oczywiście orientacyjnie) określony % wpływ IC i kabli głośnikowych na dźwięk ? Chodzi mi o to, co bardziej wpływa na brzmienie IC czy głośnikowe i jakie to mogą być %

Na początek chyba wezmę CHORD CARNIVAL SILVERSCREEN i zobaczymy co on reprezentuje.

A co powiecie o kablach głośnikowych Supry ?

Edytowane przez Marek76

carnival lekko też ma rozjaśniający charakter więc może być nie to czego szukasz, przetestuj też resona głośnikowego, supra lekko zamula dól i troszkę sztucznie pokazuje detaliczność niby nie nachalnie ale raczej nie do końca naturalnie jak dla mnie , miałem supre classic 4.0 słuchałem 2.5 i ply 3.4

z głośnikowego poszukaj może ultralink challenger,

Focal + Naim

Mam ten numer AV, wg. nich najlepiej zainwestować w Magnaty lub Dali, w zależności co się w dźwięku lubi. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Sa do kupienia na ebyu za 750 Euronow.

http://cgi.ebay.de/Denon-SC-CX-303-Kirsch-/220742143342?pt=DE_Lautsprecher_Martin&hash=item336541cd6e

I nowe ciekawe monitorki od Heco -Music Colors 100.

http://www.av-magazin.de/Klang-Heco-Music-Colors-100.4010.0.html

post-1391-017357400 1298212456_thumb.jpg

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

"My guess is that the Denon will measure a bit fuller and warmer in the midrange, perhaps even the inverse of the "smile EQ" effect".

Ten "koc" się nie spodoba ;)

ja mam lekko wycofaną średnicę ocieploną i jest jak dla mnie ok :)

ładnie wykonane te maluchy , ale 11cm midbas i 3kg nie wywołują entuzjazmu ;)

http://www.meridian-audio.com/features/audio-core-200--dsp3200-loudspeakers.aspx

ciekawy mini system

tylko ta cena ......

post-21279-043919700 1298212999_thumb.jpg

post-21279-041608900 1298215229_thumb.jpg

post-21279-037357500 1298215314_thumb.jpg

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

ja mam lekko wycofaną średnicę ocieploną i jest jak dla mnie ok :)

ładnie wykonane te maluchy , ale 11cm midbas i 3kg nie wywołują entuzjazmu ;)

http://www.meridian-audio.com/features/audio-core-200--dsp3200-loudspeakers.aspx

ciekawy mini system

tylko ta cena ......

Na produkty Meridiana patrzę na ogół jak na ciekawostki, nie na coś co można kupić. Coś rodzaju niebieskiego smoka. Gdzieś może taki fruwa, ale kto go widział, kto go słyszał...

Mam ten numer AV, wg. nich najlepiej zainwestować w Magnaty lub Dali, w zależności co się w dźwięku lubi. :)

Dali pewno gra górą jak pamiętam, możesz rozwinąć. Najlepiej foto art. zrób :P

Na produkty Meridiana patrzę na ogół jak na ciekawostki, nie na coś co można kupić. Coś rodzaju niebieskiego smoka. Gdzieś może taki fruwa, ale kto go widział, kto go słyszał...

Mialem okazje sluchac tego zestawienia meridiana na tegoroczynym Hörtest w Hamburgu z tym, ze kolumny podlogowe. Szalu nie bylo.

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Witam wszystkich serdecznie, nie będę zaczynał w stylu mam xxx pieniędzy co kupić, bo tego było już od metra a po przeczytaniu tak z 1/3 wątku coś tam się dowiedziałem. Ale mam za to inne pytanie: co sądzicie o tej ofercie http://www.tophifi.pl/towar/id/1663/ warto? a po drugie: starałem się śledzić wątek Magnata MC2 ale w końcu nie wiem czy chwalił go ktoś kto go akurat nie sprzedawał, możecie mi to naświetlić bo nie mam możliwości posłuchania a recenzje są tylko po niemiecku...

Ciekawe jak gra ten Marantz z monitorami Yamahy.

Swoją drogą jak chciałem kupić Piano z innymi monitorami yamahy (NS-BP400) to się nie dało a teraz takie komplety.

Mialem okazje sluchac tego zestawienia meridiana na tegoroczynym Hörtest w Hamburgu z tym, ze kolumny podlogowe. Szalu nie bylo.

Szał pewnie był - cenowy. W końcu niebieskie smoki latają wysoko...

to była kiedyś ich najwyższa seria :) ponoć rewelacyjnie grająca ale wymagająca co do wzmaka

osobiście nie pogardziłbym tym http://cgi.ebay.de/Chario-syntar100-high-end-Lautsprecher-Gestellen-/280633127074?pt=DE_Lautsprecher_Martin&hash=item415709b0a2 :)

te już słuchałem http://www.puntoaudio.it/interna.php?id_prodotto=390

teraz troszkę żałuję że nie zdecydowałem się na nie wcześniej :)

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

xlambertx -> owszem sprrzedawalem Magnata, ale juz dawno przestalem a On ciagle u mnie gra :-) W mojej opinii, najlepsza miniwieza na rynku.

To nie był broń Boże przytyk do Ciebie :) ale mam taką... wadę, że każdy zakup muszę poprzedzić porządną lekturą :) a może masz namiary na jakieś testy (byle nie po niemiecku), dziwi mnie to, że nie mogę nic znaleźć (widziałem recenzję Magnata MC1)

Witam wysztkich!:)

xlambertx, ja też waham się pomiędzy Piano a Magnatem MC2, dla Magnata brakuje mi jakiejs opini z pierwszej ręki. Oczywiscie czytałem to co pisał D4ncer... Wrzuc na forum gdybyś cos ciekawego wyszperał, albo opinię gdybyś kupił. Ja dotarłem jedynie do recenzji niemieckich i czeskiej.

To nie był broń Boże przytyk do Ciebie :) ale mam taką... wadę, że każdy zakup muszę poprzedzić porządną lekturą :) a może masz namiary na jakieś testy (byle nie po niemiecku), dziwi mnie to, że nie mogę nic znaleźć (widziałem recenzję Magnata MC1)

Czy nie lepiej lekturę zastąpić porządnym odsłuchem?

Czy nie lepiej lekturę zastąpić porządnym odsłuchem?

Sprawa się komplikuję, bo klocek ten jest rzadko na odsłuch sprowadzany.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Bardzo zacny, tylko to już większy koszt, około 8000zł z przesyłką.

Jutro się wybieram na porównanie pianocrafta 840 vs denon 107 (na innych IC niż fabryczne), ciekawe co z tego wyniknie. Czy "magiczny" koc zostanie zdjęty czy też nie :-) Jak denek zagra fajnie (bez koca), to dopiero będę miał zagwozdkę. Zostać przy pianocrafcie czy go opychać i brać denka. Przy takim scenariuszu pewniebędę musiał co nieco dołożyć kasy :-(

IC, które zamierzam sprawdzić: Klotz LaGrange 107, Acrolink 6N-A2050II oraz Nordost Spellbinder.

Dla mnie podpinanie kabla typu Acrolink za 500zł do mini-wieży kosztującej mniej niż 2000zł pozbawione jest logicznego sensu - tu nic się nie usłyszy/poprawi. Próbowałem z Acrolinkami, Harmonixami i nic. Tu jako IC w zupełności wystarczy Klotz, który jest, nota bene, naprawdę świetnym kablem. Używam go w swoim systemie głównym i kapitalnie się sprawdza. Ważne jest aby zaopatrzyć go w lepsze wtyki niż jakieś "firmowe" Nakamichi :)

Moim zdaniem szkoda pieniędzy na jakieś wymyślne kable do mini-wież - takie do 50zł w zupełności wystarczą, a nawet będą aż "za dobre".

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

@Violet

dzięki za radę. Acrolinka mam pożyczonego więc go będę mógł oddać. Klotz i Nordost to już moja własność. NA tym Klotzu mam końcówki Neutrik. Niestety jestem lewy w sprawach lutowania, cynowania, itp. więc pewnie końcówek nie będę zmieniał.

Neutrik jest wielce OK!

Edytowane przez Violet

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

W Denonie df-107 wystarczy zmienic kable głośnikowe, zmiana IC jest niepotrzebna !

Przeczytałem na innych postach, ze ludzie maja problem, bo Denon M38 szumi na wejsciach Aux 1, Aux 2 !Marek 76 Tobie tez dzieje sie cos podobnego?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.