Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@ Terma77

Masz refleks chłopie...to ja już dawno wiem. Swoją drogą masz tupet, na szczęście mam dobry dzień, więc Ci się upiecze.

Swoją drogą te forum i nowi użytkownicy, coraz bardziej mnie zadziwiają..

Edytowane przez DawidM

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Użytkownik DawidM napisał

Mam takie moze blache pytanie, ale nie daje mi ono spokoju, czy maskownice w Piano daja jakis wplyw na dzwiek, i czy warto je sciagnac czy moze zostawic kolumny z maskownicami?? Z gory dzieki za odpowiedz.

Niezłe pytanie, myślę że odpowiedź adekwatna będzie...Maskownice w iano są zdejmowalne!!! Ściągnij i sie przekonaj...

Faktycznie co za pytanie :))) Nieźle świadczy o pytającym hehehe. Po prostu bez komentarza uahahaha :)))

Edytowane przez SZROT

dają Panie, jak ktoś nie zna budowy głośników to pomyśli że one same grają! :)

Właśnie :)))! Ciekawe psychoakustyczne zboczenie u siebie zauważyłem - wolę jak maskownice zasłaniają mi głośniki - choć tak niewiele kolumn ma je na tyle dobrze zrobione, że można sobie na to pozwolić. Na przykład zostawienie maskownic na kolumienkach w Denonie d-m38 lub 107 uważam za grzech śmiertelny - kompletnie rozwalają brzmienie. W Mordaunt-Shortach np. niektóre spokojnie mogą zostać i nie ma to wpływu na odsłuch, a przynajmniej minimalny i czasem na korzyść - maskownice troszkę złagadzają dźwięk. A dlaczego wolę nie widzieć głośników? Od razu jakoś tak wyobraźnia podpowiada sposób ich budowy, zgrania, pracy, konstrukcji i wszystkie te elementy i szczególiki, które dla kogoś kto kiedyś bawił się w konstruowanie kolumienek, od razu rzucają sie w oczy i na uszy. To jakoś tak rozprasza czasem i nie pozwala się skupić na najważniejszym. Szkoda, że maskownice najczęściej muszą być zdjęte do poważnego słuchania :(((

Edytowane przez SZROT

Witam,

drodzy forumowicze:

ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ...

coś na temat miniwieży Kenwood K-821DV

(http://www.kenwood.eu/products/home/systems/compact_component/K-821DV/)

patrząc po firmie (szczególnie w zakresie car hi-fi) i manualu (kilka ciekawie zorganizowanych funkcji) może to być poręczna propozycja na fajną muzykę do sypialni.

Chętnie poznam Wasze opinie.

Czy ktoś go słyszał na żywo - ciekaw jestem porównania wrażeń odsłuchowych z innymi sprzętami taj kategorii (Yamaha E730, Yamaha 640, Onkyo V645, Denon D38 itp. ).

Czy ktoś go widział na żywo? Jak bardzo "plastikowo" wygląda?

Czy ktoś ma doświadczenia z serwisem Kenwood?

Czekam z niecierpliwością.

Niestety tak...

--------------------------------

Ja robię sobie Panowie dłuższą przerwę z forum.

Kontakty na PW oczywiście będę odbierał i czytał.

Dzięki i Pozdrawiam(wszystkiego dobrego życzę)!

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Cena w granicach najmniejszego Denona, a w środku DAC i DVD, więc zdziwiłbym się jakby miał jakość dźwięku tego Denka, choć po udanym k-1000 można się spodziewać więcej. Szkoda, że jeszcze nikt tego nie testował, przynajmniej nie znalazłem.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Na początku chciałbym powitać wszystkich dlatego że jest to mój pierwszy post na forum :P

Ale do tematu. W tym tygodniu zostanę szczęśliwym posiadaczem systemu DENON CEOL dlatego właśnie z tym sprzętem związane będą moje pytania.

1. Pierwsza moja inwestycja to zmiana oryginalnych przewodów głośnikowych (które nadają się jako wieszaki na pranie) na nowe. Moje preferencje muzyczne to Jazz, Chillout i tym podobne brzmienia z przewagą kobiecych głosów. Pytanie do forumowiczów jakie przewody w dość rozsądnej cenie możecie POLECIĆ oraz jeśli ktoś jest z KRAKOWA ... a wiem że są tacy to gdzie takie wynalaski mogę kupić :)

2. Czym powinienem się sugerować wybierając wtyczki do przewodów oraz na co zwrócić uwagę przy konfekcjonowaniu przewodów.

3. Na co powinienem zwrócić uwagę przed pierwszym użyciem aby nie puścić zestawy z dymem oraz na czym dokładnie polega wygrzewanie zestawu.

4. Czy o czymś zapomniałem?? ;)

Z góry dziękuję za wszelkie informacje oraz pomoc.

1. Pierwsza moja inwestycja to zmiana oryginalnych przewodów głośnikowych (które nadają się jako wieszaki na pranie) na nowe. Moje preferencje muzyczne to Jazz, Chillout i tym podobne brzmienia z przewagą kobiecych głosów. Pytanie do forumowiczów jakie przewody w dość rozsądnej cenie możecie POLECIĆ oraz jeśli ktoś jest z KRAKOWA ... a wiem że są tacy to gdzie takie wynalaski mogę kupić :)

Nie wiem jak brzmi Denon Ceol ale to jakie dobierzesz do niego kable zależy od Twpich preferencji słuchowych oraz pojemności portfela. Sam mam Denona DM 38 i gra jak dla mnie ładnie, czysto z odpowiednią ilością detali. Natomiast Denon DF-107, którego odsłuchiwałem grał jakby przykryty kocem. Koledzy z forum piszą, że po wymianie okablowania "problem" znika. Napisałem "problem" gdyż tak naprawdę chodzi o styl grania a nie jakieś wady techniczne.

Generalnie temat kabli to nie kończąca się historia i tyle ile jest kabli i ilu słuchaczy tyle opinii o nich (kablach). Co do kabli głośnikowych to poczytaj testy na http://audio.com.pl/testy/kable-glosnikowe zaś interkonekty na http://audio.com.pl/testy/interkonekty

Poza tym jest jeszcze dział opinii należący do tutejszego forum, tam też znajdziesz sporo recenzji http://www.audiostereo.pl/opinie_sprzet.html

Najlepiej oczywiście przed zakupem pożyczyć jakieś kable ze sklepu (za kaucją) i sprawdzić u siebie jak grają. W Krakowie ze sklepów audio masz: top hi-fi, nautilius, audiotrendt.

2. Czym powinienem się sugerować wybierając wtyczki do przewodów oraz na co zwrócić uwagę przy konfekcjonowaniu przewodów.

Generalnie panuje zasada "im mniej na kablu, tym lepiej" aczkolwiek tak naprawdę "wtyczki" jak je nazwałeś, przydają się jak często zmieniasz okablowanie. W codziennym użytkowaniu jak dla mnie są nie potrzebne. Pozostaje kwestia zarobienia końcówek kabli głośnikowych przez np. ich ocynowanie cyną b.dobrej jakości. Kolega mikson jest tutaj specem od kabelków i ich zarabiania :-) Ja jeszcze swoich nie zarobiłem i mam gołe żyły.

3. Na co powinienem zwrócić uwagę przed pierwszym użyciem aby nie puścić zestawy z dymem oraz na czym dokładnie polega wygrzewanie zestawu.

+ do + a - do - lub kolorami. Jak tak podłączysz wszystko będzie OK. Gdybyś miał wątpliwości to skieruję Cię do instrukcji obsługi ;-)

Odnośnie wygrzewania nie będę się wymądrzał i skieruję Cię do http://audio.com.pl/faq/co-to-jest-wygrzewanie-sprzetu-jak-sie-je-przeprowadza

4. Czy o czymś zapomniałem?? ;)

Nie zapomnij się podzielić wrażeniami z odsłuchu przed i po wymianie okablowania i napisz czy przyzwyczaiłeś się do tego śnieżnobiałego koloru ;-)

W rozważaniach nad wymianą (zamianą) mojego PC 640 postanowiłem najpierw spróbować wymienić fabryczne monitory na coś lepszego. Wstępni kandydaci to MA BR(BX)2, STX MX-140, Dynaudio 40. W sytuacji kiedy okazałoby się, że taka wymiana nie spełnia moich oczekiwać mógłbym na ich podstawie zbudować cały zestaw, wcześniej pozbywając się PC.

Czy PC da radę odpowiednio wystereować te monitory?

Może są jeszcze jakieś modele w cenie do 2tys. zł które nadawały by się do sprawdzenia z PC? Sprzęt może być oczywiście używany.

Typ muzyki tak jak pisałem wcześniej to raczej relaksujące spokojne dźwięki.

W rozważaniach nad wymianą (zamianą) mojego PC 640 postanowiłem najpierw spróbować wymienić fabryczne monitory na coś lepszego. Wstępni kandydaci to MA BR(BX)2, STX MX-140, Dynaudio 40. W sytuacji kiedy okazałoby się, że taka wymiana nie spełnia moich oczekiwać mógłbym na ich podstawie zbudować cały zestaw, wcześniej pozbywając się PC.

Może są jeszcze jakieś modele w cenie do 2tys. zł które nadawały by się do sprawdzenia z PC? Sprzęt może być oczywiście używany.

Nie wiem czy MA BR spelni Twoje oczekiwania w polaczeniu z ta elektronika, podejrzewam ze nie. STX nie slyszalem, jakos tak omijam ta firme. Być moze Dynaudio beda strzalem w 10. Spróbuj też posłuchać jakichs Epos'ów. A może jakies starsze modele KEF lub Tannoy? Zastanawiales sie tez nad jakimis podlogowkami?

Nie wiem czy MA BR spelni Twoje oczekiwania w polaczeniu z ta elektronika, podejrzewam ze nie. STX nie slyszalem, jakos tak omijam ta firme. Być moze Dynaudio beda strzalem w 10. Spróbuj też posłuchać jakichs Epos'ów. A może jakies starsze modele KEF lub Tannoy? Zastanawiales sie tez nad jakimis podlogowkami?

Na podłogówki mam za małe pomieszczenie (ok. 10m2). Raczej sprawdzą się monitory które grają dość ciepło ale zarazem przejrzyście. Mógłybś podać na które modele KEF i Tannoy zwracać uwagę.

Współczuję szczerze. Moje zdanie jest podparte niestety dość obfitym doświadczeniem - Yamaha tak stroi swoje systemy typu PianoCraft, że wymiana fabrycznie dedykowanych kolumn nie jest prostym przedwsięzięciem, a nawet często niemożliwym. Co nie oznacza, że nie warto próbować, bo warto, ale sukces - również z monitorami z wyższych półek - nie jest wcale gwarantowany.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Współczuję szczerze. Moje zdanie jest podparte niestety dość obfitym doświadczeniem - Yamaha tak stroi swoje systemy typu PianoCraft, że wymiana fabrycznie dedykowanych kolumn nie jest prostym przedwsięzięciem, a nawet często niemożliwym. Co nie oznacza, że nie warto próbować, bo warto, ale sukces - również z monitorami z wyższych półek - nie jest wcale gwarantowany.

Biorę to pod uwagę. Dlatego chciałbym kupić jakieś sensowne monitory na bazie których w przypadku niedopasowania z PC złożyłbym nowy zestaw. Do mojej listy dopisuję jeszcze Uher'y S520 i KEF IQ3.

Skoro tak, to faktycznie trudno cos doradzic, bo nawet jesli bedzie to konstrukcja w miare sprawdzona to elektronika Yamahy moze cos tu znieksztalcic. Trudno sobie wyobrazic zeby firma robila to specjalnie - stroila swoje zestawy, hmm... jak to wgole mozliwe i jaki mialoby sens? Moze to po prostu dobrze optymalnie dobrane do siebie elektronika i kolumny? Bo to by znaczylo ze na wyjsciu sluchawkowym tez jest znieksztalcony sygnal? Lub na innyc wyjsciach? Czy tylko na zaciskach glosnikowych producent znieksztalcil sygnal, a nastepnie dopasowal do niego strojenie kolumn? Hmm... troche to grubymi nićmi szyte, jeśli na przykład sprzedawałby cześci takiego zestawu równiez osobno np. same kolumny. Zaciekawiło mnie to, aż chciałbym sprawdzić jak będzie brzmiało połączenie 640 z Wharfedale 9.2

Biorę to pod uwagę. Dlatego chciałbym kupić jakieś sensowne monitory na bazie których w przypadku niedopasowania z PC złożyłbym nowy zestaw. Do mojej listy dopisuję jeszcze Uher'y S520 i KEF IQ3.

Nowsze KEF'y z serii IQ sobie daruj od razu - to nie bedzie cieple brzmienie, lepiej pod tym wzgledem wypadna troche starsze z serii Q.

Skoro tak, to faktycznie trudno cos doradzic, bo nawet jesli bedzie to konstrukcja w miare sprawdzona to elektronika Yamahy moze cos tu znieksztalcic. Trudno sobie wyobrazic zeby firma robila to specjalnie - stroila swoje zestawy, hmm... jak to wgole mozliwe i jaki mialoby sens? Moze to po prostu dobrze optymalnie dobrane do siebie elektronika i kolumny? Bo to by znaczylo ze na wyjsciu sluchawkowym tez jest znieksztalcony sygnal? Lub na innyc wyjsciach? Czy tylko na zaciskach glosnikowych producent znieksztalcil sygnal, a nastepnie dopasowal do niego strojenie kolumn? Hmm... troche to grubymi nićmi szyte, jeśli na przykład sprzedawałby cześci takiego zestawu równiez osobno np. same kolumny. Zaciekawiło mnie to, aż chciałbym sprawdzić jak będzie brzmiało połączenie 640 z Wharfedale 9.2

Nowsze KEF'y z serii IQ sobie daruj od razu - to nie bedzie cieple brzmienie, lepiej pod tym wzgledem wypadna troche starsze z serii Q.

OK. Czyli które monitory w cenie do 2tys. zł byłby optymalne? (mogą być używane)

Usher s-520. W cenie do 2000 nic lepszego nie znajdziesz ! Ale czy sie zgraja z Yamaha tego juz nie wiem! Z Denonem grały ładnie ,ale roznica nie była na tyle duza w stosunku do firmowych monitorów Denona, aby wydawac dodatkowe 1800 zł !

Na chwile koledzy wroce do kwestii czulosci tunera w Denonie D-M38. Niedawno "sprzeczalem" sie tutaj z innym kolega (przepraszam, nie pamietam nicka w tej chwili), ktory twierdzil, ze Denon slabie lapie stacje bo potrzebuje lepszej anteny niz ten drucik, ktory dolączany jest do zestawu.

Otóż od jakiegos czasu mam przyjemnosc testowac Magnata MC1. Podlaczylem ów drucik, ten sam na ktorym gra Denon i okazuje sie ze Magnat wylapuje stacje jak szalony. Powiedzmy wiec sobie szczerze: Denon ma slaby tuner. Niestety. Co oczywiscie nie zmienia mojej oceny Denona - b.dobry zestaw.

Uprzedzjac pytanie: Magnat wykonany jest jak na cene przystalo. Prezentuje sie naprawde okazale, jakosc wykonania swietna. Minusy jesli chcodzi o obsluge drobne: niewygadne wyjmowanie plyty, blacha na gorze moglaby byc grubsza (front za to jest gruby i piekny), szuflada moglaby chodzic ciszej (ale naped pracuje cicho.)

Brzmienie: sluchalem z Eposami M5, Missionami i firmowymi od MC2.

Z Missionami za cieplo. Z Eposami - bardzo ladnie. Neutralnie, ale gładko w calym paśmie (tutaj slychac lampe, wygladza brzmienie, choc duzego ocieplenia nie slychac). Z Eposami malo basu bylo, ale to kwestia kolumn, nie graja one duzym basem. Chyba najfajniej gra to z firmowymi kolumnami, troszke slabsza przestrzenia od Eposow, ale spojniej. Kolumny Magnata nadaja jednak specyficzny charakter: srednica nie jest ocieplona, wiec to daje wrazenie czystosci brzmienia (jak ktos jest przyzwyczajony do mgielki jak w Eposach, ProAcach, to nie bedzie zachwycony) ALE gora jest lagodna, przelom srednicy i gory tez, to wraz lekko podbitym wyzszym basem daje ciekawe brzmienie: czyste ale muzykalne.

Mam nadzieje posluchac MC2 dla sportu niedlugo.

Ogolnie Magnat jak dla mnie jest POWAZNA alternatywa dla Piano i Denonow.

To tyle:)

Co do małej czułości tunera w Denonie 38 w pełni się zgadzam. W pokoju obik mam jakiegoś starego pioneera z bardzo podobnym "drucikiem" jako anteną i łapie wszystko jak leci i to bez najmniejszych oporów. Natomiast w denonie jest tak jakby niektórych stacji w ogóle nie było.

Nie miałem okazji słuchać Magnata. Faktycznie z wyglądu cacko ale ta cena .... :-( Wg mnie ze względu na wysoką cenę nie jest to sprzęt tak rozpowszechniony jak zestawy Piano / Denon i wg mnie nie może stanowić alternatywy właśnie ze względu na stosunek cena / jakość.

Panowie jak to jest? ...czy waszym zdaniem Denon D-f107 sprosta podłogowym głośnikom np. Canton GLE 470 ? Jestem zachwycony ich brzmieniem ale słyszałem opinię że w połączeniu z tak dużymi głośnikami Denon może się sam wyłaczać ??? Jeśli to ma jakieś znaczenie to powiem tylko że nie jestem fanem głośnego słuchania muzyki ( w domu rzecz jasna)Volume na godzinie 9-10 spokojnie mnie satysfakcjonuje .

Wracając do Jamo SUB 210... poza niebieską diodą jest jak najbardziej ok, czasami przy cichym słuchaniu jest w stanie się sam wyłączyć (auto off) ale można mu wymusić działanie (on), suba można bardzo dobrze wyregulować tak żeby nie dudnił a jedynie uzupełniał. Póki co nie stwierdzono fabrycznej wady "buczenia" w stanie spoczynku, wyłącza się automatycznie po paru minutach. Naprawdę bardzo przyzwoity sprzęt jak za tę kasę (nowy ~600 zł)

Największa wada: Niebieski LED

Można się przyczepić do: wyłącznika z tyłu obudowy

Nie polecam Usherów S520 do Piano Crafta. Szczególnie że masz zmodyfikowane kolumny od Piano(które same grają już bardzo dobrym dźwiękiem), jeśli chcesz poczuć różnicę w brzmieniu, a nie jedynie poznać inne granie, to interesują Cię monitory od 2k do 3k zł. I tu zbliżyłeś się już do racjonalnego limitu wydatków na Piano Crafta.

Starszą wersję jeszcze można wzbogacić o DAC, a w nowym pole manewru się kończy(no chyba że interesują Cię modyfikacja źródła o stopień lampowy, ale tu już musisz popytać się czy w nowej wersji Piano, taka modyfikacja ma rację bytu - czy jest miejsce i jak mocno wnętrze nowej wersji się zmieniło w stosunku do poprzednika).

Edytowane przez DawidM

Nie polecam Usherów S520 do Piano Crafta. Szczególnie że masz zmodyfikowane kolumny od Piano(które same grają już bardzo dobrym dźwiękiem), jeśli chcesz poczuć różnicę w brzmieniu, a nie jedynie poznać inne granie, to interesują Cię monitory od 2k do 3k zł. I tu zbliżyłeś się już do racjonalnego limitu wydatków na Piano Crafta.

Starszą wersję jeszcze można wzbogacić o DAC, a w nowym pole manewru się kończy(no chyba że interesują Cię modyfikacja źródła o stopień lampowy, ale tu już musisz popytać się czy w nowej wersji Piano, taka modyfikacja ma rację bytu - czy jest miejsce i jak mocno wnętrze nowej wersji się zmieniło w stosunku do poprzednika).

To w takim razie pozbywając się Piano i budując nowy zestaw w oparciu inne komponenty oraz Usher'y S-520 uzyskam znacząco lepszy dźwięk czy będzie to ten sam poziom co PC. Jeżeli tak to jakie są Twoje propozycje monitorów w przedziale 2-3k zł. Pytam gdyż wszędzie te Usher'y są bardzo dobrze oceniane szczególnie w takiej muzyce której słucham.

Edytowane przez VoodoGT
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.