Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To byly przykladowe sklepy z pierwszej strony google. Cofnij sie wstecz w tym watku- byl podany link do sklepu gdzie taniej kosztowala wysylka

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Ja tez robilem research przed kupnem I ten onkyo okazal sie najlepszy. Bralem pod uwage denon dm 39 ale brakowalo mi radia internetowego w nim takze poszedl w odstawke. Znajoma ma yamaha pianocraft - gra rowniez fajnie ale tez nie ma neta...

są piano z netem

http://pl.yamaha.com/pl/news_events/audio_visual/ifa_mcr-n560/

, mój brat to nabył i całkiem dobry dźwięk

Focal + Naim

Ale mnie onkyo z lepszymi paczkami q acoustics wynioslo taniej:)

To jest jakis nowy model? Gdy szukalem wiezyczki to jej nie widzialem na sklepowych polkach.

Pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich. Posiadam zestaw DENON M39 i mam dwa pytania odnośnie tego sprzętu.Wieża ta posiada układ speaker optimizer..1. Do czego służy ta funkcja? Gdy jest aktywowana to ja nie słyszę żadnej różnicy w dzwięku , żeby coś się działo z dzwiękiem.

2.Czy odtwarzacz cd posiada funkcję cd-text?

3.Nigdzie nie pisze jakiej firmy jest przetwornik audio 192/32 bit czy jest to burr brown czy inny?

Proszę o info

Witaj Rafale ,

Tez posiadam ten model denona i powiem Ci że funkcja speaker optimiser jest skierowana do dołączonych do zestawu głośników.Zreszta jak poszukasz a necie to masz tam mnóstwo marketingowej papki na ten temat.Jak masz inne głośniki niż dedykowane to daruj sobie ta funkcję.Wieża nie posiada niestety cd-textu.Jeśli chodzi o sam przetwornik to producent nic nie pisze na ten temat to fakt, mi to w sumie do szczęścia nie jest potrzebne :)gra dobrze i o to chodzi -u mnie z głośnikami Dali Zensor 1 , a Ty masz głośniki Denona czy jakieś inne?I jak Ci się podoba dźwięk z tego ustrojstwa ?? :D

Witam ponownie. Dzięki za odpowiedz.. Przed tym Denonem miałem kino domowe yamahy ampli+dvd.Słuchałem w większości muzyki z płyt CD.Powiem ci,że z tego KD z muzyką nie było tak krytycznie.Kiedy kupiłem m39 + sc-m39 to dzwięk z tego zestawu był całkiem inny . Z Yamahy był bardziej jakiś taki syczący a tu stonowany jakby bardziej wyraźny . Dokupiłem do zestawiku kable KLOTZ co polepszyło dzwięk a szczególnie basy.Mój DENON gra w pokoju 15 m. Niedawno kupiłem do niego subwoofer Koda Sw 1000 v.2 i gra to super.Na tak małe pomieszczenie większy zestaw nie ma sensu.Kupując ten zestaw zastanawiałem się właśnie z jakimi kolumnami wybrać.Wybrałem z denon z powodu trochę tańszej ceny .Szkoda tylko,że nie ma cd textu. Teraz jest moda na systemy sieciowe.Jestem ciekaw czy te sieciówki denona czy yamahy grają lepiej od m39 ? Chodzi mi o dzwięk. Taką ciekawostkę dodaje link do stron ze zdjęciami M38 i M 39.

http://blog.daum.net/manpower/15975234

http://fr.audiofanzine.com/chaine-hifi/denon/dm-39/avis/r.117087.html

Edytowane przez Rafał73
  • 2 tygodnie później...

Cześć!

Do tej pory mój sprzęcik budżetowy to: Onkyo CR 325 po kablach Klotz. Teraz poszukuję coś nowego, lepszego :) Budżet: do 4 tys.

Po małych poszukiwaniach w internecie zaciekawiło mnie: Onkyo CS-N755. Zagra lepiej niż to co mam? Widziałem, też Denona D-F109, fajna opcja z odtwarzaczem sieciowym, tylko czy ciekawie to zagra?

Może jakieś Wasze sugestie? Słucham głównie Chilloutu, Indie Pop'u, rano przed pracą radio (fajnie, żeby miało radio internetowe, ale nie jest to wymogiem koniecznym, ważniejsza jest jakość dźwięku).

Edytowane przez szeryf1989

No no widze że kolega zaczyna zabawe z realnym dzwiękiem.... Wskazany budzet pozwala zacząć kompletowanie czegoś dobrego na początek.Myśle że koledzy napewno dobrze doradzą.

Cześć!

Do tej pory mój sprzęcik budżetowy to: Onkyo CR 325 po kablach Klotz. Teraz poszukuję coś nowego, lepszego :) Budżet: do 4 tys.

Po małych poszukiwaniach w internecie zaciekawiło mnie: Onkyo CS-N755. Zagra lepiej niż to co mam? Widziałem, też Denona D-F109, fajna opcja z odtwarzaczem sieciowym, tylko czy ciekawie to zagra?

Może jakieś Wasze sugestie? Słucham głównie Chilloutu, Indie Pop'u, rano przed pracą radio (fajnie, żeby miało radio internetowe, ale nie jest to wymogiem koniecznym, ważniejsza jest jakość dźwięku).

Cześć!

Hej,

najrozsądniej będzie jak obie wieżyczki przesłuchasz sobie przed zakupem.Jeśli Ci zależy na sieciówce to dobrze celujesz.Kwestia pomieszczenia - jeśli do 18m2 to Onkyo powyżej Denon, warto tez zastanowić sie czy chcesz nabyć zestaw z dedykowanymi głośnikami czy też iść troszkę dalej i nabyć cos lepszego?Ja z moim denonem m39 tak właśnie zrobiłem kupiłem amplituner razem z innymi głośnikami niż dedykowane.Jeszcze kwestia umiejscowienia sprzętu jak masz wystarczająco miejsca na nowy nabytek i pomieszczenie to wal w coś segmentowego ( wzmacniacz+cd oddzielnie)

Czy ktoś się orientuje gdzie w okolicach Poznania można na żywo posłuchać i obmacać Onkyo CS-N755? Połaziłem po kilku znanych salonach ze sprzętem audio i Onkyo jak na lekarstwo tak generalnie.

• 2 tygodnie później...

Witam Wszystkich!

Jest to mój pierwszy post na forum. Rewanżując się Wam wszystkim za cenne rady na tym forum, które pomogły mi wybrać optymalny dla mnie sprzęt postanowiłem również podzielić się swoimi doświadczeniami związanymi z moim ostatnim zakupem. Być możesz komuś jeszcze niezdecydowanemu pomoże to, chociaż trochę podjąć ostateczną decyzję.

Po 20 latach mój Soniak zakończył żywot. Odtwarzacz kaset padł już wieki temu, ale wiadomo, kto dzisiaj słucha taśm… Na wiosnę CD odmówił współpracy i tym razem już ostatecznie, a ostatnio tuner zaczął kaprysić. Tego już było za wiele. Decyzja podjęta o zakupie nowego grajka. Wymagania: CD, USB, WiFi z radiem internetowym (wiadomo trzeba iść z duchem czasu). Gabaryty mini i monitory, które zmieszczą się na półeczce. Ponadto cena – wiadomo im niższa tym lepsza

Pierwotnie wybór padł na Pioneer X-HM71 z racji dobrego stosunku cena/jakość. Po przeczytaniu wielu opinii, na tym forum również (dzięki ‘cymanowowy’), zmieniłem faworyta na Denon Ceol N8. Szperanina w Internecie za najlepszą ofertą. Jednak kupowanie w ciemno bez odsłuchu to raczej słaby pomysł jak dla mnie. Po za tym ten design fortepianowego plastiku nie przekonywał mnie za bardzo. Zadzwoniłem, więc do najbliższego salonu Denona i umówiłem się na odsłuch.

Trzy sprzęty zostały przygotowane Denon Ceol N8 oraz dwa alternatywne: Marantz M-CR610 oraz Denon F109. Do odsłuchu przygotowane były Dali Zensor 3. Na pierwszy ogień wszystkie trzy po kolei na tych samych kolumnach w trybie direct.

Marantz M-CR610

Wzbudza szacunek. Naprawdę kawał przędnego sprzętu. Dźwięk detaliczny, rozłożony na składakowe, wręcz analityczny. Powiedziałbym, że idealny do jazzu, ambientu i muzyki elektronicznej. Jednak surowe brzmienia Dire Straits brzmiały dla mnie aż nadto rozczłonkowane i uszczegółowione. Przesłoniło to całość brzmienia do tego stopnia, że solówki gitarowe stawały się miejscami nieprzyjemnie irytujące. Większość muzyki słuchanej przeze mnie to rock i ostrzej, zatem wiedziałem już, że pomimo świetnej jakości nie jest to sprzęt dla mnie.

Denon Ceol N8

Przyjemne ciepłe brzmienie. Tym razem jednak całość przesłoniła zbytnio szczegóły. Brzmienie raczej w dole. Niby poprawnie, ale jednak czegoś brakuje. Po Marantzu sprawiał wrażenie, jakby stał na przeciwległym biegunie.

Denon F109

Po pierwszych dźwiękach już wiedziałem, że mamy zwycięzcę. Idealny balans pomiędzy szczegółowością Maratza, a ciepłym i przyjemnym brzmieniem Coela N8 . Słuchanie F109 to była czysta przyjemność.

Podpinamy Denona F109, pod monitorki z zestawu (SC-F109). Od razu słychać jak mu podcięło skrzydła. Może trzeba było zacząć od zestawu domyślnego i na nim poprzestać. Teraz już za późno, czuć ten niedosyt i już widziałem siebie w salonie wspominającego te Zensory 3. Domyślne kolumny grały naprawdę przyzwoicie i zadziwiająco poprawnie, po Zensorach wiedziałem jednak, na co stać ten sprzęt. Podpinamy Zensory 1 – są sporo tańsze od trójek, może dołożę i je wezmę? Dokładnie tego się można było spodziewać, lepiej niż kolumny z zestawu, ale gorzej niż Zensor 3. Przestrzeń jest mniejsza i chyba nie mam ochoty iść na kompromisy. Zostaje Denon F109 z Zensorami 3. Budżet przekroczony ponad dwukrotnie… przeklęty pokój odsłuchowy.

Sprzęt będzie do odbioru jutro – nie mieli wszystkiego w stanie „pudełkowym”. Zmierzyłem jeszcze raz półeczkę i kolumny nie zmieszczą się. Może na boku? Niby nic się nie stanie, ale to lekka profanacja. Chyba trzeba kupić standy i rozstawić jak należy. Gdyby to były kolumny z zestawu to może by mogły stać gdziekolwiek, ale teraz to już nie wchodzi w grę, szkoda by było… przeklęty pokój odsłuchowy :)

Edytowane przez misiomor
usunięcie nieaktywnego formatowania

Chciałbym kupić Denon M39, na Allegro jest sporo ofert z droższymi monitorami w zestawie. Czy warto dopłaćać do nich i czy cena jest proporcjonalna do tego jak zagrają? Porównując standardowe głośniki w zestawie z BOSTON A26, czy Dali Zensor 1 będzie znacząca różnica?

Przykładowe aukcje:

http://allegro.pl/denon-rc-dm39-d-m39-sluchawki-boston-a26-i4567699577.html

http://allegro.pl/denon-rcd-m39-dali-zensor-1-dm39-warszawa-salon-i4490276725.html

Dzień Dobry.

Podczepię się z prośbą o pomoc.

Obecnie jestem zdecydowany na Marantza CR610. Sprzedawca poleca do niego Dali Zensor 3, dając przyzwoitą cenę.

Mój pokój to salon z aneksem +-28m, otwarty na korytarz. Co więcej nie mam innego wyjścia, jak monitory podwieszone na uchwytach w rogach pomieszczenia. Oczywiście trochę je odsunę od ścian.

Dźwięk lubię raczej ciepły, bez przesady z detalicznością.

W związku z tym pytania - czy Zensory 3 dadzą tu radę, czy szukać jakichś większych monitorków, jakich ?? Czy może Zensory i sub? Czy może jest też tak, że więcej z tym wzmacniaczem na monitorach nie uzyskam - i Zensory to taki rodzaj lepszego zła.

Drugie pytanie - czy Marantz znajduje dysk wifi, który jest w sieci domowej ??

Z góry dzięki,

zbyszek

Chciałbym kupić Denon M39, na Allegro jest sporo ofert z droższymi monitorami w zestawie. Czy warto dopłaćać do nich i czy cena jest proporcjonalna do tego jak zagrają? Porównując standardowe głośniki w zestawie z BOSTON A26, czy Dali Zensor 1 będzie znacząca różnica?

Przykładowe aukcje:

http://allegro.pl/denon-rcd-m39-dali-zensor-1-dm39-warszawa-salon-i4490276725.html

Przykładowe aukcje:

Przykładowe aukcje:

Jeśli chodzi o głośniki to warte grzechu są te co wymieniłeś ,ja osobiście posiadam tez tego Denka z Zensorami 1 i jestem zdowolony, zresztą jak poszperasz po necie to zauważysz jak wielu użytkowników tej konfiguracji jest zadowolonych.Bostony słuchałem ale z marantzem,są większe od Zensorów ,tutaj kwestia odsłuchu i preferencji gatunków muzycznych jakich słuchasz.Jak dla mnie Bostony będą troszkę nad wyrost

Obecnie jestem zdecydowany na Marantza CR610. Sprzedawca poleca do niego Dali Zensor 3, dając przyzwoitą cenę.

Mój pokój to salon z aneksem +-28m, otwarty na korytarz. Co więcej nie mam innego wyjścia, jak monitory podwieszone na uchwytach w rogach pomieszczenia. Oczywiście trochę je odsunę od ścian.

Dźwięk lubię raczej ciepły, bez przesady z detalicznością.

W związku z tym pytania - czy Zensory 3 dadzą tu radę

Przeczytaj powyżej moje odczucia z odsłuchu Marantza i Zensorów 3. Jeśli lubisz ciepły dźwięk proponuję posłuchać jakiegoś Denona na tych kolumnach.

Czy Zeonsory 3 dadzą radę? W moim przekonaniu bez najmniejszego problemu. Mam salon 22 m, a te kolumny bez problemu nagłaśniają całe mieszkanie. Kwestia odczuć jest bardzo subiektywna, ale jak dla mnie to chyba najlepsze kolumny podstawkowe. Bez mrugnięcia dopłaciłem różnicę nie decydując się na Zensory 1 (chociaż zabolało w kieszeni) i była to świetna decyzja.

Zensory 3 podpięte do Denona F109 grają wyśmienicie i nawet przy cichym nastawieniu bas jest głęboki, ciepły i aksamitny. Nie tylko go słychać, ale i czuć...

Póki co żaden sąsiad nie przyszedł z pretensjami więc mam nadzieje, że te miłe doznania pozostają w moich "czterech ścianach" :)

Witam,

to mój pierwszy post i chciałem napisać swoje subiektywne odczucia co do sprzętu Marantz CR610 i Denon CEOL N8.

Muzyki słucham bardzo dużo i sam nie wiem dlaczego ale dopiero ostatnio zdecydowałem się na zakup czegoś lepszego do grania. Brałem pod uwagę kilka opcji ale skończyło się na sprzęcie "All in one". Pokój dość nieduży (nawet nie wiem dokładnie ale 10-12m2), sprzęt ustawiony na szafce, brak możliwości ustawienia kolumn dalej od ściany niż max 10cm. Muzyka której słucham to w 90% rock i metal (od vintagowych klasyków po nowoczesne brzmienia) oraz trochę jazzu.

Poszperałem po forach i umówiłem się na odsłuch dwóch powyższych sprzętów z następującymi kolumnami:

1. Q-acoustics 2020i - poszły na pierwszy ogień, jednak mimo wielu pozytywnych opinii mi sie nie podobały. Na Marantzie bas braktycznie niezauważalny, do tego ostra i nieprzyjemna góra. Na Denonie cieplej ale nadal to nie było "to". Dodatkowo brzmienie troche jakby mało otwarte na obu sprzętach

2. Dali Zensor Z1 - oda razu lepiej, znacznie wyraźniejsze dźwięki z gitary basowej, całościowy odbiór o wiele bardziej przyjemny. Co do charakteru elektroniki - podobnie jak wyżej, na moje ucho Marantz grał zbyt wyraźnie.

3. Monitor Audio BX2 - no i tutaj mogłem zakończyć testy. Te kolumny grały zdecydowanie najciekawej, mocny wyraźny bas ale nie dudniący i nie dominujący, pozostawiający miejsca dla innych częstotliwości. Bardzo ładny środek i "mięcho" z gitar. Do tego dźwięk był zdecydowanie większy. To chyba jedyne kolumny na których Marantz się wreszcie odezwał i nie miałem już wrażenia siarczystych i mocno dominujących blach. Mimo iz Marantz stał sie w tej konfiguracji mniej analityczny, to nadal Denon N8 grał dla mnie lepiej - lubie ciepłe brzmienie.

Wyszedłem ze sklepu zadowolony z Denonem i BX2 :). To było na mój gust optymalne rozwiązanie, i uważam że różnica cenowa między nimi nie odbija się na jakości brzmienia i jak na moje ucho to tanszy Denon wypadał lepiej. W sumie to dobrze bo troche kasy w kieszeni zostało.

Widzę że na forum połaczenie N8+BX2 chyba nie jest popularne, ale radzę przetestować, być może komuś też taki układ podejdzie. Na koniec testowałem jeszcze monitory Focal - nie pamiętam modelu ale w cenie katalogowej w okolicach ~1200 zł. Troszke grały podobnie do Dali, ale nie zrobiły na mnie większego wrażenia.

Aha - i po rozpakowaniu nowego sprzętu radzę wyłączyć w N8 opcję "Sound optimization" - jest funkcja która dostosowuje brzmienie to denonowskich kolumn. Ja o tym nie wiedziałem i po rozostawieniu sprzętu w domu zastanawiałem się czy zmienić kolumn na inne. Bas tak dominował że słuchanie muzyki zaczęło być męczące. Dopiero po jakiś 2h grzebiąc w ustawieniach N8 zobaczyłem że taka funkcja jest włączona, przestawiłem na "off" i jest ładnie:)

stecko, mógłbyś mi sprawdzić jak twoje CR-N755 odtwarza FLAC-ki po DLNA ? Czy można je skanować (przewijać)?

Sorki ale jestem na urlopie. Jak wroce to chetnie to sprawdze I dam znac :)

vooyoo, dzięki za odpowiedź.

Póki co żaden sąsiad nie przyszedł z pretensjami więc mam nadzieje, że te miłe doznania pozostają w moich "czterech ścianach" :)

Może sąsiedzi mają gust podobny do Twojego...

Sorki ale jestem na urlopie. Jak wroce to chetnie to sprawdze I dam znac :)

Jednak zdecydowałem się na Denona F109 wersję z DAB i tylko z odtwarzaczem sieciowym. Płyt właściwie już nie używam, bo zgrałem prawie wszystko do FLAC, tak jest bezpieczniej przy małym dziecku.

Chciałem kupić do sypialni coś z DLNA i celowałem w Onkyo CR-N755, ale trafił się F109 w dobrej cenie. Zastąpił Ceola N8, który poszedł do sypialni. Brzmienie F109 jest rewelacyjne w tej klasie cenowej. Typowe dla Denona, ale bardziej szczegółowe niż Ceol N8. Poza tym przyda się więcej mocy do podłogówek.

Zauważyłem jeden mankament tunera F109, przynajmniej dla mnie. Odbiór stacji FM jest z wyraźnym opóźnieniem niż pozostałe tunery, które mam w domu. Trochę denerwujące jest, gdy w pomieszczeniu obok włączona jest ta sama stacja (a słucham właściwie tylko jednej stacji). Daje to efekt echa. Ciekawy jestem czy dotyczy to obydwu wersji tunerów, tej z DAB i tej z FM. Być może wersja DAB posiada jakiś przetwornik cyfrowy także dla sygnału FM, który powoduje opóźnienie, a może to ten nowy cyfrowy wzmacniacz...

Jeżeli ktoś ma na zbyciu DRA-F109 w dobrej cenie, to chętnie kupię drugi do kuchni.

Edytowane przez cynamonowy
  • 3 tygodnie później...

Witam,

Zakupiłem Denona F-109, chciałbym wymienić fabryczne monitorki na coś lepszego do 3000zł nowe lub używane. Pomieszczenie 18m2, jeszcze słabo wytłumione, natomiast największym minusem będzie to, że monitorki będą stać na meblach 20cm od ściany.. Więc chyba jakieś kolumienki z przednim BRem, tylko jakie z czym ten Denon się dobrze zgrywa?

Muzyka pop, rock, blues

Edytowane przez michal.pirat

Zensor 3? Poczytaj parę postów wyżej. Mimo, że te monitory "oddychają" z tyłu, producent twierdzi, że mogą stać przy samej ścianie. U mnie są odsunięte jakieś 10-15 cm od ściany i naprawdę nie mam najmniejszych powodów do narzekań

Witam , widze żes sie napalił na te silvery :).Powiem Ci tak: mam co prawda denona m39 i tez zastanawiałem się nad kolumnami do niego a ze byłem ograniczony miejscem tak jak Ty - niestety sprzęt ustawiony na półce , za głośnikami jakies 10 cm i same gabaryty półki decyzja bez odsłuchu padła na Dali Zensor 1.I w zasadzie fajnie sie zgrywaja z denkiem , ja słucham na nim popu, rocka, heavy metalu i jest dobrze, jak dla mnie strzał w 10.Nie napisałeś nic o wymiarach półki na której będą ustawione skrzynkino ale jak masz zamiar na niej postawić kloce takie jak silvery 2 to mniemam że miejsca jest.Co do połączenia denona z monitor Audio to mam doświadczenie jedynie z modelem BX5 i powiem Ci że grało to fajnie.Jak masz możliwość odsłuchu to zrób to koniecznie.Mnie jeszcze ostatnio zaintrygował taki model kolumienek jak Indiana Line Diva 255, ciekawe klocuchy, nieduże w półke wejdą maja świetny design i jak wierzyć recenzentom świetnie grają naturalnym dźwiękiem bez podbarwień.I ich cena to połowa silverów :)

Wiesz co no nie wiem czy jest miejsca wystarczająco, jakoś sie zmieszczą.. To ta meblościanka.

Kolumny muszą stać na tej szafce co TV i tej drugiej pod witrynką. Nie ma innego wyjścia

http://www.brw.com.pl/katalog-produktow/produkt/1646,mebloscianka-fun-2.html

To jest takie wybieranie kolumn za rok będę mieszkał gdzie indziej i nie wiadomo czy pokój będzie mniejszy, większy czy taki sam.. Chciałbym kupić coś na dłużej i musi to być uniwersalne.

No to musisz ogarnac temat z wymiarami.Obecnie nawet niewielkie skrzynki potrafią ładnie zagrać nawet na większym metrażu.Teraz masz opcję z podstawkowcami za rok jak się przerzucisz na nowe M być może lepiej będzie zapodac podłogowe kolumny.Moja rada jest więc taka sprawdź dokładnie wymiary i wybierz takie rozwiazanie które Ci tam się zmiesci.Możesz zalukac również model wcześniejszy monitor audio rx2 .Zensory też bym obczail na Twoim miejscu.Nie musisz przecież wydawać aż 3000 na klocki,pamiętaj jeszcze o okablowaniu :)

Witam ponownie,

Jaki polecalibyście subwoofer (15 m2) do 600 zł do wieży Pianocraft MCR332, ew. później 840... Subwoofer miałby służyć tylko do muzyki - zależy mi żeby nisko schodził i dobrze grał na niskich głośnościach, ale nie buczał i nie głuszył pozostałej części pasma.

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.