Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Audioholik.

Porównywaliśmy yamahę z denonem,kenwoodem,onkyo i jakimś philipsem,oraz z wieżą o wyjątkowo chińskim pochodzeniu.Wygrała yamaha E810.Lecz tak, jak pisałem b. dobrze gra z tannoy'ami m2,5.Nawet rozważaliśmy sprzedaż oryginalnych kolumienek- lecz "Moja Pani "dokonała wyboru ze względu na walory estetyczne i małe gabaryty.Z żalem więc dla moich uszu tannoy'e sprzedajemy.

Biedne uszy!!!!! -właścicielka. Pozdrawiamy.

>Bonawentura

Ach te kobiety, tylko o bibelotach myślą;).

Ja tam bym jej kupił na imieniny/urodziny Musicala Fidelity A1 - to byłoby niezapomniane wrażenie (w każdym razie estetyczne;)).

Ciekawie jeszcze mógłby wypaść Alchemist Kraken (jeden z najpiękniejszych wzmacniaczy)

>bonawentura

... ale jeśli koleżanka to przyszła wybranka ... po takim prezencie różnie mogłyby się potoczyć dalej losy związku. Trzeba kobietom dawać czego chcą, przynajmniej ma się spokój;)

Ale cieszy się bardzo. Niestety to nie był prezent. Zapracowała osobiście. Ja pomagałem tylko. A i odpowiedzialność o wiele większa na mnie spoczęła. Dzięki za miłe "sekundowanie". Tym samym sprawę uważam za zamkniętą.Pozdrawiamy.

@ bonaventura zawsze istniej mozliwosc tuningowanie kolumn, zagraja tak ze ich nie poznasz;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

DawidM.

Ale "Kobieta" lubi nowe i majstrować się boi. Niech sie cieszy ,a to urocze brać w tym udział. I ten zachwycający fortepianowy lakier! Czym to czyścić?! A my tu Panowie o jakims tuningu.To są prawdziwe problemy-serio mówię.

Audioholik twierdzi ,że się wygrzeje. I tego się trzymajmy,dobrze?

bonaventura, 20 Lut 2008, 21:04

>Audioholik twierdzi ,że się wygrzeje. I tego się trzymajmy,dobrze?

ja tak nie twierdzę, sądzę jak już wcześniej mówiłem że Piano gra zbyt mało szczegółowo, słabo separuje dźwięki, bas zbyt pukający, ogólnie gra chłodno i bez wyrazu, aczkolwiek racja wygląd ma naprawdę dobry, ale dla mnie sprzęt powinien przede wszystkim grać - tutaj zdecydowanie bardziej przekonał mnie jvc exa10, szkoda że go nie posłuchaliście

PS a którego modelu Onkyo i Kenwood słuchaliście?

pozdr

nie zgodze sie z tym;) co jak co ale mikrodynamika i separacja dzwiekow jest na wysokim poziomie, wysokie tony sa najbardziej soczyste z wszystkich mini-sytemow;) co do wygrznaia glosnikow, to moje zaczely grac po 3 tygodniach-i przez 3 tygodnie nie gralem glosniej niz godz.9. Co do czyszczenia to ja uzywam szmatek bawelnianych(bron boze przecieranie na mokro) :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>DawidM

separacją dźwięków i w wysokich Piano IMHO nie dorównuje ex-a10, jvc ma K2, dvd-a i zakres pasma przenoszenia głośników rozszerzony z 20 do 50kHz... generalnie jesli chodzi o te 2 mini to zgodzisz się że to dwie różne szkoły brzmienia i po prostu trzeba wybrać które bardziej komu pasuje i tyle...

pozdr

Panowie!

Przeczytałem cały wątek i być może pomyliło mi się ,co kto stwierdził.Za co przepraszam.Nie dotarliśmy do jvc.Z resztą te porównania odbyłyby sie w różnych miejscach.Zaś w jednym było onkyo 815,kenwood, o którym było na forum(ma usb z przodu) i yamaha.Mój sprzęt osobisty wygląda fatalnie, lecz gra ,że hej.Powody zakupu yamahy wyjaśniliśmy wcześniej.Tu jest problem w monitorach. Z takim małymi B&W (tylko nie pytajcie dziś jakimi ,nie pamiętam) zagrała po prostu ładnie.Nie spodziewałem sie ,że dvd może tak ładnie zagrać.Dzięki za informacje ,żeby nie czyścić na mokro.

Jednak trudno opierać się całkowicie na subiektywnych doznaniach.Z drugiej strony Wasze Panowie opinie dały kierunek poszukiwań. Niebagatelną rolę odegrała też cena.Za yamahę zapłaciliśmy w najlepszym stosunku ceny do jakości.Tak mi się przynajmniej wydaje.

>audioholik

>...i zakres pasma przenoszenia głośników rozszerzony z 20 do 50kHz

ciekawe kto te dźwięki z zakresu 20khz-50khz jest w stanie usłyszeć?;). Ja mam chyba słabowity słuch, wysiadam;)

Swego czasu Technics w katalogach firmowych tak podkreślał rozszerzone pasmo, jakie zdolne są przenosić jego urządzenia (łącznie z jakimiś firmowymi kolumnami na dodatek do systemu). Podkreślał też jakie to ważne dla "wiernego i dobrego" dźwięku. Ale jakoś klienci nie docenili tego "wiernego przekazu Technicsa", sprzedaż spadała i Matsushita koncentrując się na kinie "zawiesiła" markę Technics.

@ audioholik chyba Cie rozczaruje ale glosniki Piano graja od 55Hz do 80kHz przy -30DB i od 55Hz do 28kHz przy -10DB. JVC ma lepiej najladniej rozparcowana srednice w systemach mini, Piano ma najbardziej soczyste wysokie dzwieki, na brak basu takze nie anrzekam i efektu skrzynki o ktorym mowisz nie dostrzeglem(byc moze chodzi o to ze moje glosniki sa tylko 20cm od sciany i mam niewielki pokoj..12m2).

K2 to technologia ktora "upieksza" dzwiek, cos jak cyfrowe oczyszczanie dzwieku mp3 by brzmialo ono na wiecej kbps niz ma, tak samo ma sie z cd-audio ;) Ja tam korzystam z podbijania probkowania plyt cd-audio w Piano i tez dziala:)

clo2, 20 Lut 2008, 22:48

>Co to jest to "K-2" któro "ma JVC", bo leszcz jestem i tak mnie to zastanawia. Mógłbyś coś więcej?

K2 to (w skrócie) system upsamplingu poprawiający jakość standardowych płyt CD... powinieneś znać k2 z audiofilskich płyt JVC XRCD/K2 http://www.jvc.fi/files/jvc/jvc_nostot/K2article-homecinemachoice.pdf , tutaj masz jeszczeporównania płyt z K2 http://www.audio.com.pl/akademia/2004_06_p22.pdf

PS co do technicsa to postawiłon na zły format czyli DVD-A tak jak Toshiba na HD-DVD...

wywiad z twórcami k2 http://www.audio.com.pl/akademia/2004_06_p25.pdf ...poszukam jeszcze czegoś bardziej technicznego ale jako że to patent jvc obawiam się że mogą do końca nie zdradzać działania tego systemu

osobiście cenię sobie bradzo technologię K2, tym bardziej że w Pioneerze mam Legato czyli teoretycznie taki odpowiednik k2 ze strony Pioneera i tam system ten IMHO nie sprawdza sie najlepiej (słucham na wyłączonym legato)

>audioholik

>"separacją dźwięków i w wysokich Piano IMHO nie dorównuje ex-a10"

bo

>"jvc ma K2, dvd-a i zakres pasma przenoszenia głośników rozszerzony z 20 do 50kHz"

Właśnie w związku z tym zapytałem co to takiego to "K-2"

Ale doprecyzuję - z tego co zrozumiałem, to:

1. "separacja dźwięków" (doprecyzuj o co chodzi, nie to żebym nie rozumiał ale tak żeby dla wszystkich było to jasne) - urządzenia które mają "K-2" są pod tym względem lepsze od tych które "K-2" nie mają?

2. W jakim sensie (ISTOTNYM Z PUNKTU WIDZENIA SŁUCHAJĄCEGO) urządzenia o paśmie ograniczonym np do 20kHz nie dorównują tym z rozszerzonym pasmem np do 50kHz?

Na temat K2 sporo pisałem tutaj: http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=36257&all=1

K2 to nic innego jak marketingowa nazwa algorytmu ditheringowego opracowanego przez JVC

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

>audioholik

No to przeczytałem wątek do którego dał link yayacek. JVC wydaje zremasterowane przez siebie płyty, które brzmią dla wielu lepiej - oznacza je K2. Co ciekawe do ich słuchania i docenienia różnicy wystarczy zwykłe cd.

Tylko teraz dodatkowe pytanie (bo pytania do ciebie z mojego postu powyżej nadal aktualne):

3. Czy sprzęt JVC, który ma "na pokładzie" owo " K2 ", robi w trakcie odtwarzania na nim to samo ze zwykłych płyt, co studio z materiałem wydając specjalne przygotowane płyty "K2"?

clo2, 21 Lut 2008, 14:09

>Teac H300 z pilotem - dla nieprzekonanego do pełnych klocków miłośnika mini (aspiranta;)) znalazłem

>nawet przypadkiem okazyjną cenę - 250zł;)

Bardzo fajny wzmak w tej cenie :-) ładny i tani !

-> clo2

>Tylko teraz dodatkowe pytanie (bo pytania do ciebie z mojego postu powyżej nadal aktualne):

>3. Czy sprzęt JVC, który ma "na pokładzie" owo " K2 ", robi w trakcie odtwarzania na nim to samo ze

>zwykłych płyt, co studio z materiałem wydając specjalne przygotowane płyty "K2"?

--------------

Oczywiście, że nie.

K2 jest tylko tam, gdzie mamy coś wspólnego z przetwornikami A/D/A.

K2 to nazwa własna (marketingowa) algorytmu ditheringowego - algorytm ditheringowy ma zastosowanie wszędzie tam, gdzie następuje redukcja słowa bitowego w dół (np z 20 bitów na 16 bitów).

Od nazwy wlasnej tego algorytmu JVC nazwało cały proces tworzenia płyt CD w technologii K2 (która tak na marginesie mało co różni się od standardowego procesu).

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

yayacek, 21 Lut 2008, 15:22

>Od nazwy wlasnej tego algorytmu JVC nazwało cały proces tworzenia płyt CD w technologii K2 (która

>tak na marginesie mało co różni się od standardowego procesu).

nie wiem na ile różni się proces jvc tworzenia płyt CD od procesu standardowego, ale wiem jak dobrze te CD XRCD/ K2HD są nagrane... także jakie te zmiany by nie były ich efekt końcowy jest, co najważniejsze, słyszalny a nie marketingowy:-) tak samo z K2 na pokładzie danego urzadzenia, jak mówie dla porównania mam Legato Link Conversion który z tego co się orientuje powinien służyć temu samemu celowi a jednak moje wrażenia po odsłuchu były negatywne i w ogóle z Legato nie korzystam...także każdy stosuje jakies tam modyfikacje które widać albo raczej słychać są kluczowe stąd każdy opatruje je swoją nazwą np. K2, Legato

clo2, 21 Lut 2008, 13:24

>>audioholik

>

>No to przeczytałem wątek do którego dał link yayacek. JVC wydaje zremasterowane przez siebie płyty,

>które brzmią dla wielu lepiej - oznacza je K2. Co ciekawe do ich słuchania i docenienia różnicy

>wystarczy zwykłe cd.

>

>Tylko teraz dodatkowe pytanie (bo pytania do ciebie z mojego postu powyżej nadal aktualne):

>3. Czy sprzęt JVC, który ma "na pokładzie" owo " K2 ", robi w trakcie odtwarzania na nim to samo ze

>zwykłych płyt, co studio z materiałem wydając specjalne przygotowane płyty "K2"?

to nie jest to samo, jest to wykorzystanie technologii /algroytmu który również wykorzystywany jest w procesie tworzenia płyt K2/XRCD ale jvc przygotowując płyty XRCD / K2HD bierze opd uwagę jeszcze więcej innych czynników (patrz link powyżej - wywiad z jednym z twórców K2)

@ audioholik glosniki Piano graja od 55Hz do 80kHz przy -30DB i od 55Hz do 28kHz przy -10DB. JVC ma lepiej najladniej rozparcowana srednice w systemach mini, Piano ma najbardziej soczyste wysokie dzwieki, na brak basu takze nie anrzekam i efektu skrzynki o ktorym mowisz nie dostrzeglem(byc moze chodzi o to ze moje glosniki sa tylko 20cm od sciany i mam niewielki pokoj..12m2). Dalej, mam podbijanie probkowania dla plyt cd-audio w Yamaszce. Co prawda nie obsluzy mi plyt nagrywanych w technologi "JVC", ale muzyka na nia wydawana w ogole nie trafia w moje gusta. Takze nie place za zbedne rzeczy, co do szkoly brzeminia to sie zgadzam, zestawy graja zgola odmiennie, za co im chwala bo mamy w tym segmencie wybor:)

clo2, 21 Lut 2008, 11:44

>>audioholik

>>"separacją dźwięków i w wysokich Piano IMHO nie dorównuje ex-a10"

>bo

>>"jvc ma K2, dvd-a i zakres pasma przenoszenia głośników rozszerzony z 20 do 50kHz"

>

>Właśnie w związku z tym zapytałem co to takiego to "K-2"

>Ale doprecyzuję - z tego co zrozumiałem, to:

>1. "separacja dźwięków" (doprecyzuj o co chodzi, nie to żebym nie rozumiał ale tak żeby dla

>wszystkich było to jasne) - urządzenia które mają "K-2" są pod tym względem lepsze od tych które

>"K-2" nie mają?

>2. W jakim sensie (ISTOTNYM Z PUNKTU WIDZENIA SŁUCHAJĄCEGO) urządzenia o paśmie ograniczonym np do

>20kHz nie dorównują tym z rozszerzonym pasmem np do 50kHz?

ad1 bardzo dobrze prezentuje dźwięk poszczególnych instrumentów, nie łączy ich w taką jedną kluchę tylko pozwala wyodrębnić różne szczegóły..tutaj pomaga fakt że poszczególne głośniki (niskotonowe i wysokotonowe) napędzane są odrębnymi wzmacniaczami (bi amping) czyli każdy robi to co najlepiej potrafi, K2 pomaga poprawić szczegółowość poszczególnych dźwięków poprawia dźwięk nie tylko w zakresie ponad 20kHz...takie jest moje zdanie jak mówię na podstawie odsłuchu,

co do DVD-A to oczywiście jakość jest genialna, ale wybór płyt znikomy także szkoda że JVC nie zdecydowało się na wsparcie SACD:-( posłuchać muzyki poważnej na SACD na EX-A10 to by było coś:-))

ad2 odpowiedz masz w linku zamieszczonym przez Dawida, co prawda jest to marketingowa broszurka ale większość recenzentow w tym ja:-) potwierdza opisany tam wpływ na dźwięk

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.