Skocz do zawartości
IGNORED

pytanie do znawcow cd vs dvd

kaliope

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, ktoś mi ostatnio napisał ze dvd-player wystarczy do cd jeśli ma dobre parametry. Dysponuje pionierem DV-525, który kupiłem pare lat temu za 2.5tys. Oto jego dane. Na co mam patrzeć przy parametrach dvd-playera żeby właśnie mieć pewność ze dobrze zagra tez przy cd? Proszę o jakieś porównanie danych mojego dvd z dobrym cd-playerem.

Audio Frequency Response: 4Hz - 44kHz (96kHz sampling)

Signal to Noise Ratio: 115dB

Dynamic Range: 102dB

Total Harmonic Distortion: 0.002%

tak wiec czy to kiepskie dane?

https://www.audiostereo.pl/topic/39383-pytanie-do-znawcow-cd-vs-dvd/

>kaliope

Parametry techniczne niczego nie mówią i chyba nigdy nie powiedzą o dźwięku. Ostatni raz patrzyłem na takie rzeczy jak w szkole średniej brałem na raty:) kaseciaka. Miałem do wyboru w okolicach 1000 zł. Albo sony albo Technics. Wziąłem sonego bo miał w instrukcji wyższe wartości. Potem już nigdy mnie te wartości nie interesowały, bo albo coś gra i to słychać albo nie. Tam w instrukcji nie pisze czy to dobrze zagra czy nie. Disco ma rację, trzeba posłuchać i innej rady nie ma.

Mam player DVD który nieudolnie resampluje 44,1 khz do 96 khz co bardzo pogarsza dokładność reprodukcji - nagraj na CDA plik z sinusem 20 khz i jeśli będziesz słyszał częstotliwości których nie powinno być to znaczy że masz kiepski odtwarzacz do CDA ( ale lepiej aby ten test robiła osoba doświadczona - ty możesz zniszczyć sprzęt lub nie zidentyfikować zniekształceń). Oczywiście to nie wszystko ( jedynie wykrywanie IMD ) ... ale zawsze coś.

Kyle piłeś coś ?

W jaki sposób:

- chcesz usłyszeć 20kHz ?

- chcesz odróżnić czy to co 'usłyszysz' będzie zawierało 'częstotliwości których nie powinno być"

Może zacznij najpierw od ksiązki o budowie ucha i tym co rzeczywiscie jestes w stanie usłyszeć ???? Poza tym przejdź się na badanie słuchu i niech Ci zrobią audiogram, założe się, że się mocno zdziwisz :)

kaliope, nie wydawaj kasy w ciemno.

Zabierz swojego playerka do jakiegos sklepu lub kolegi i porównajcie.

Jeżeli będziesz na własne uszy słyszał Ci się że coś zagra lepiej i dźwięk bardziej będzie Ci się podobać, masz problem finansowy :).

Jeżeli nie - ciesz się z tego co masz.

Zapomnij o parametrach, one NIC nie mowią o dźwieku.

barni, 13 Sty 2008, 20:38

>Kyle piłeś coś ?

>

>W jaki sposób:

>- chcesz usłyszeć 20kHz ?

>- chcesz odróżnić czy to co 'usłyszysz' będzie zawierało 'częstotliwości których nie powinno być"

>

>Może zacznij najpierw od ksiązki o budowie ucha i tym co rzeczywiscie jestes w stanie usłyszeć ????

>Poza tym przejdź się na badanie słuchu i niech Ci zrobią audiogram, założe się, że się mocno

>zdziwisz :)

LOL

To mnie zadziwiłeś ... swoją niewiedzą.

Napisałem ( literki za małe ? ) że przy nieudolnym resamplingu powstają częstotliwości z tego pliku ( sin 20K w 44,1 k ) których być nie powinno ( np. ~8 khz )

ps. piłeś coś ? ... nie ? To lepiej wypij ( np. kawę ) bo śpisz ...

barni, 13 Sty 2008, 20:41

>Zapomnij o parametrach, one NIC nie mowią o dźwieku.

Jak ktoś nie umie ich interpretować .... to jak czytać chińskie "krzaczki" nie znając zupełnie tego języka ... ale wiesz barni - nie każdy jest taki jak TY

Aha .. jeszcze pytasz :

"W jaki sposób chcesz odróżnić czy to co 'usłyszysz' będzie zawierało 'częstotliwości których nie powinno być"

No i tutaj barni się kłania myślenie - skoro nie słyszę 20 k ( o czym wiedziałeś ... nieprawdopodobne jak na Ciebie ) ... a usłyszę np. 8 khz to chyba jest to coś czego być nie powinno nie ????

kaliope, 13 Sty 2008, 20:01

>a czy dobre dvd np za 1tys bedzie i tak gorzej teoretycznie grało od jakies cedeka za 500zl?

Robiłem takie porównania. Lepiej wypadały CD. Głowy jednak nie dam , że jest tak w każdym przypadku.

Miałem tego Pioneera, w stereo zagrał dopiero po podłączeniu do niego zewnętrznego przetwornika Audio Alchemy DAC. SAM gra kiepsko jak zresztą większość odtwarzaczy DVD. Proponuję posłuchać, jeżeli jest oczywiście możliwość odtwarzacza DVD - CD BLUENOTE KOALA.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.