Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo za 10 000

dagi

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję pomocy w wyborze jak najlepszego zestawu stereo z półki cenowej w okolicach podanego budżetu.

Preferencje co do rodzaju dźwięku - nasycona barwa, ciepło, muzykalność, otwartość, kontrola basu.

Muzyka - jazz, klasyka, rock (nie za ostry).

Generalnie ma to grać analogowo i czytelnie, także podczas nocnych odsłuchów

Mam takie pomysły:

Musical Fidelity A5/CD5

Krell KAV 400xi(300i)

Naim Nait 5i

Cayin cdt17a/265ai

Zadnego z tych zestawów nie słuchałem.

Prosze o podpowiedź, w która stronę mam się zwrócić, a co mogę odpuścić.

https://www.audiostereo.pl/topic/39509-zestaw-stereo-za-10-000/

Tylko elektronika.

Jeśli ktoś zetknął się z zestawami jw proszę o wpis.

Jeżeli coś innego warte jest grzechu, również.

Mogą być różnice cenowe.

Niekoniecznie sprzęt będę kupować u dystrybutora (raczej na pewno nie).

do autora - część z tych elementów kiedyś słyszałem, o części opowiadał mi kolega, który słyszy podobnie jak ja ;) i jest bardziej czuły na wszystkie niuanse.. na tej podstawie :

1. dość różne pod względem charakteru są te klocki a (krell i naim to już wogóle)

2. musiałbyś posłuchać ile się da, najlepiej u siebie w domu przez parę dni każdy

3. pod ten opis brzmienia i cenę to mi zestaw Creeka Clasica podchodzi oczywiście z niezbyt jasnymi kolumnami ... ja mam 5350 se z paradigmami studio 20 v.4 i jest to zestaw kompromisowy...mogłem mieć kolumny gdzie dobre płyty pokazywały znacznie "lepszy" (subiektywnie) dźwięk ale rocka i metalu szeroko rozumianego słuchać na tym nie mogłem... obecnie kupuję płyty i wszysktiego słucham z przyjemnością chyba, że sama muzyka mnie zmęczy....

Gość rochu

(Konto usunięte)

xniwax, 18 Sty 2008, 22:35>

>Aż tak dobrze Ci gra Ta "trójka" Audiomatusa?

Okres zachwytu nowym nabytkiem już minął a ja jestem nadal bardzo zadowolony.

Powiem tyle. To co napisał Elberoth w recencji Audiomatusów jest całkowicie zgodne z rzeczywistoscią.

W połaczeniu z wygrzanym juz Lynx 2B to na prawdę dobry set.

...a może TO:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

gra uczciwie, ładnie wygląda (WAF b.wysoki) no i cenowo teraz tez super

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na początek sprawdziłbym zestaw Yamahy. W recenzjach chwalą więc warto zapoznać się z brzmieniem.

Drugi zestaw który chodzi mi po głowie to zestaw Audiomatusa (słuchałem u Rocha - praktycznie brak zastrzeżeń) + CD MHZS 88E. Może być ciekawie.

Jak CD nie podejdzie to warto wypróbować e-sound CD-E5. Potem już wyższa półka.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Warlords

(Konto usunięte)

Posiadam Cayina 265 AI i sprawdza się on w każdym rodzaju muzyki, niezależnie czy jest to extremalny metal czy też muzyka poważna, jazz. CD jaki używam to Rotel RCD 990. Jak zgrywa się z Cayinem CD 17 A tego nie wiem. Słyszałem że zarówno z Cayinem CD 15 A, CD 17 A zgrywa się bardzo dobrze.

Warlord a jak gra ten cayin napisz cos wiecej.

U nas mało cokolwiek o tej firmie i ceny wysokie.

To zresztą dotyczy wszystkich klocków, w tym również second hand naszych szacownych audiofili.

Ale w UK ceny że aż miodzio można zaszaleć.

Gość Warlords

(Konto usunięte)

Cayin 265 AI gra bardzo szczegółowo, z dobrym kontrolowanym basem. Brzmienia nie da się słowami opisać, najlepiej posłuchać. Kupiłem go od człowieka który słucha klasyki i był z niego bardzo zadowolony. Sprzedał go gdyż kupił coś lepszego. Dystrybucją w Polsce zajmuje się Fotopub ( 6900 zł ) i Hornet ( cena duuuużo niższa ).

potwierdzam:

Cayin 265 Ai to naprawdę dobrze grający tranzystor.

czysta klasa A, dual-mono, świetne wykonanie. brzmienie ładnie nasycone, spójne. prądowo wydajny, tak więc mimo stosunkowo małej mocy na papierze - daje sobie dobrze radę.

oczywiście w kategoriach bezwzględnych są (i to nawet całkiem sporo :) ) wzmacniacze grające lepiej.

swego czasu zestawiłem go z dzielonymi Omakami (Jewel Four + Jewel One) - no i wkrótce Cayin został sprzedany :)

pozdrawiam.

Łukasz

Pieniadze juz sensowne. Podane typy.. hmm..

Jezeli jest to poczatek przygody z hi-fi to kazda opcja dobra - wkilka miesiecy po zakupie dotrze czy zestaw trafiony czy nie i zacznie sie poszukiwanie 'lepszego'. Stad nauka na bledach niemal nieunikniona. ;-)

Przy Twoich preferencjach indealna jest lampa lub hybryda ale pewnie tego jeszcze nie wiesz. Im wczesniej sie dowiesz tym lepiej - sprobuj! Lampa nie gryzie! Wrecz przeciwnie - jest to subtelny, cieply, dynamiczny dzwiek pelen szczegolow ale kompletnie inaczej podanych niz przez tranzystor. Naprawde warto sie zabawic. Ale moze faktyczne, na poczatek jakis tranzystor by zrozumiec o co chodzi? Twoj wybor.

Co do detali ja na przyklad z podanej czworki nigdy nie zdecydowalbym sie na Krella. Takze pewnie Cayin odpadlby prze redukcji. MF albo Naim. Ale to naprawde 'mniejsze zlo'.

pozdro

soso

Soso dobrze wiem ze lampa, ale chyba jeszcze do niej nie dojrzalem.

Poza tym na lampe miejsca za bardzo nie mam. Plazma, dvd, podłogówki, audio - wszystko w salonie.

Dlatego m.in podalem przyklad MF, bo czytałem, że dźwięk podobny. A cdt cayina ma wyjście lampowe.

A na temat krella czy naima wiele nie wiem.

Ponoć to gdzieś tam blisko hajend sie zaczyna?

Wszelkie inne propozycje również mile widziane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.