Skocz do zawartości
IGNORED

DALI 450 padnięty głosnik :(

belmondo

Rekomendowane odpowiedzi

Stało się. Zamilkł mi jeden z glośników średniotonowych w moich 450-kach. Wiem, że jest to jakaś vifa. Pytanie gdzie można ją najtaniej kupić? Może ktoś ma taki głośnik a może można go naprawić?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/39561-dali-450-padni%C4%99ty-g%C5%82osnik/

Wyciągnąłęm głośnik i jak podłądzam go bespośrednio do przewodu głośnikowego to milczy...

Czytając wcześniejsze wpisy np. McGyvera widać iż, byli tacy co rozbierali 450-tki, może komuś zostały jeszcze głośniki po rozbiórce? Przyznam, że najbardziej liczyłem na podpowiedź McGivera. Sądząc po tym co znalazłem w internecie vifa dokładnie takich samych głośników nie produkowała do sprzedaży indywidualnej. Podobna 17-tka ma nakładkę wypukłą i prawdopodobnie inne parametry:( Czy mam rację?

No to jest problem. Takich głośników jak w 450 nigdy nie było w sprzedaży. Najbliższym odpowiednikiem seryjnym byłaby Vifa M18WH (ale ma większy, 18cm kosz). Seryjna VIfa M17WH się nie nadaje, bo ma całkiem inne właściwości mimo podobnego wyglądu.

Można się jeszcze inaczej ratować: kupić 2szt. P17WJ, wsadzić je zamiast dolnych midwooferów, a sprawne M17 wykręcone stamtąd zastosować na pozycji górnych midwooferów. Kolumny będą grać nieco inaczej w zakresie basu, ale będą pracować prawidłowo.

No właśnie. Tak czy tak głośnik jest już zniszczony. Zmieniałem membrany w głośnikach tonsila, ale starą membranę się niszczy. Jak sie do niego zabrac? Jeśli chodzi o dźwięk to raczej nie ma to większego znaczenia bo ten naprawiany poszedłby na bas a z dołu na środek oryginał.

Nawet na basie głośnik naprawiany zagra nieco inaczej od oryginalnego. Poza tym skąd wziąć oryginalną membranę do Vify? Skąd wziąć cewkę? Wstawić tonsilowską? To partyzantka. Kup te Vify P17WJ i wstaw na bas. Oryginały wstaw na średnie tony. To pewny sposób naprawy, bez odstawiania partyzantki, a jednocześnie nienajdroższy, głośniki Vify są tanie w Audiocomponents.

Moim zdaniem należałoby:

- zadzwonic do dystrybutora w PL (obecnego, byłego itd), ew. zapytac sie z kim mieli podpisana umowe na serwisowanie ich sprzetu (sam serwis moze miec cos na stanie)

- jak nie pomoze, wyslac maila do Dali, ew. zadzwonic do nich. Po mailu dac im z kilka dni do 2 tygodni na odpowiedz, w wiekszosci firmy takie nie pracują w trybie "online" :)

- jak w/w metody naprawy zawioda sprobowac dac glosnik do naprawy, moim zdaniem zmiana obydwu głośnikow na inne lub "podobne" da wiecej szkody dla zestawu niz naprawa jednego z głośników.

Uprzedzając bieg wypadków, zna ktoś firmę która podjęła by się regeneracji tego głośnika? Od dystrybutorów nie otrzymałem jeszcze żadnej odpowiedzi... Chodzi też o ewentualną odsprzedaż, nikt nie kupi za rozsądną cenę 450-tek z nieoryginalnymi głośnikami (ja bym nie kupił).

• 10 miesięcy później...

Te głośniki są do kupienia tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) koszt 220 PLN 1 szt

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja naprawiłem niedawno ten głośnik, "odkleiłem" magnes od kosza i mialem dostep do cewki - u mnie coś było na połączeniu drucika z cewki z linka prowadzącą do zaciskow, wystarczylo odwinąć 1 zwój, przeciegnąć drut do linki, usunąć emalię z druta cewki i przylutować do linki. acha uwaga magnes jest klejony i nitowany,więc trzeba bardzo mocna i ostrożnie odczepiać od kosza. ja podważałem ostrym o mocnym nożem dookoła polączenia aż nitowanie puściło. nie podejmuję się naprawiać twojego,ale sam możesz spróbować. potem w miejscu nitów kleisz klejem epoksydowym, np Distal Rapid a krawędź boczną połączenia magnesu z koszem uszczelniasz butaprenem. mi się to udalo i gra normalnie

• 1 rok później...

Odkopię trochę temat.

Gdyby któryś z kolegów szukał oryginalnego głośnika nisko, średnotonowego pod Dali450 to mam o jeden za dużo, jest on w dobrym stanie technicznym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.