Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowa Wrzosowa- II edycja. Zapraszam

morawka

Rekomendowane odpowiedzi

Poniewaz szczęsliwym trafem pod mój dach zagoscilo troche nowego ciekawego sprzetu zapraszam chetnych lampowców ( ale nie tylko - fajne tranzystory tez mile widziane ) aby posłuchac kilku ciekawych konfiguracji.

Szczególnie licze na uczestników ostatniego spotkania ( węgiel mi sie kończy .... )

Moje propozycje :

Wzmaki :

Spark 710 , końcówka Omak- triode class A ( w pewnej przenosni jest to odzwierciedlenie powiedzenia że nie szata zdobi człowieka/wzmaka, nastawcie sie na niespodzianke )

McGyver ma wziąść swojego MA po kolejnej modyfikacji ( słuchałem , jest naprawde o niebo lepiej , a z tymi kolumnami na Usherach i Etonie ( z nowa zwrotnicą ) u niego w domu dzwiek z wykopem i głębią

Kolumny :

JBL Ti 1000 ( 16kg monitorki, nie kojarzyc z estradowym brzmieniem )

Mysle ze chlopaki z Studio 16Hz przywiozz pare ciekawych skrzynek

Cd :

Tu tez licze na Was ja proponuje Marantza Cd10

Z powodu warunkow lokalowych liczba miejsc ograniczona do ok.10 osób

Miejsce : Sosnowiec- Wrzosowa

Termin : Piatek 25.01 godz do ustalenia ale mysle ze ok.15-16

Chetnych zapraszam do wpisywania

Ilu ludzi tyle opinii

https://www.audiostereo.pl/topic/39599-lampowa-wrzosowa-ii-edycja-zapraszam/

Czy i ja mógłbym podjechać? Oczywiście, jeśli byłby problem z miejscem, to oczekuję odmowy bez skrupułów :)

Mogę zabrać monobloki GC w biampie... ewentualnie castle Harlech, ale tu byłby już problem bo są wielgaśne :)

Z "pustymi rękami" trochę głupio przychodzić. Pomimo sporych rozmiarów jestem gotowy przynieść moje budżetowe Chorusy 716S. Jeżeli oczywiście "zmieszczą" się w programie testów.

Mysle ze nadmiar sprzetu nie bedzie problemem ( chwilowo moze stać w drugim pokoju )

Ale dla porzadku piszcie co weźmiecie . GC jestem ciekaw , nie słuchalem. Wojciechu twoje chorusy znam bo mialem prawie takie same Opal 615, z monoblokami Phase na EL34 brzmiały calkiem nieźle, z tym ze nie wiem jakie /ile kolumn weźmie McGyver - żebysmy sie pomiescili

Ilu ludzi tyle opinii

Nie przesadzajmy z mnogością sprzętu, bo w rezultacie niczego nie posłuchamy porządnie.

Zabieram parę kolumn dobrze grających z pentodowcami, i parę kolumn dobrze grającą z triodowcami. Skoro ma to być spotkanie pod kątem porównania wzmacniaczy lampowych, to sądzę że to wystarczy. W końcu na tym spotkaniu świat się nie kończy, doszły mnie słuchy że są plany kontynuacji. Jak będą chętni, to można zrobić spotkanie pod kątem porównania kolumn czy odtwarzaczy CD czy też kabli. Albo wszystkiego po kolei, cyklicznie. Aczkolwiek optowałbym za tym, by cykliczne spotkania były raczej "monotematyczne" (jak wzmacniacze, to wzmacniacze. Jak kable, to kable. Jak źródła, to źródła. Bez mieszania, bo się zrobi chaos). Będzie to służyło zachowaniu porządku i systematyczności.

Cieszę się, że sprawa została wyjaśniona - Chorusy zostają u mnie w domu. Czy godzina rozpoczęcia zostałą już potwierdzona. Ja przed 16-tą na raczej się nie wyrobię. A tak przy okazji gdyby ktoś potrzebował pomocy przy transporcie sprzętu, to mogę zaoferować siebie wraz z samochodem. Uprzedzam tylko, że "Lanosik" wielkoludem nie jest i np. z wielkimi podłogówkami może być kłopot.

No Panowie, pisać proszę!

Na zachętę kilka fotek:

Co powaliło gospodarza? Dźwięk czy wino Vinicjusza?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na początku myślałem że to dźwięk go powalił ale pod koniec to chyba wino ;]

Bardzo miłe spotkanie. Dziękuję kolegom za miła atmosferę, Gospodarzowi za lokal i McGyver-owi za umiejętność otwierania wina ... ręcznikiem :]

Trudno coś napisać na temat brzmienia. swietny Spark świetny MA ukraińska końcówka i preamp Phast nie zbyt mi przypadł do gustu. GC hmmm konturowo jasno i chwilami ostro.

To ja może coś dopiszę, choć piwko+winko zrobiło dobrą podstawę i właśnie dobiłem się czym innym ;)

Przede wszystkim wielkie dzięki dla gospodarza za miła gościnę! Z niecierpliwością czekam na ciąg dalszy.

GC- zaczne od niego, bo tak jak mówiłem przed wpięciem, ze skutecznością kolumn 86-87dB będzie to chłopak do bicia. Choć i tak uważam, że się wybronił. Brakowało wypełnienia dołu i drive'u... O zaletach ciężko się wypowiadać, bo...

...Najważniejszym elementem całego odsłuchu był pokój.... który niestety był mało sprzyjający. Wysokie męczące, czasami jazgotliwe (poklask i to straszliwy), basik na ciągłym wzbudzeniu ;) O prawdiłowej stereofoni, ułożeniu sceny, umiejscowieniu instrumentów... nie było mowy. Tzn scena była, ale mocno zaburzona i płaska... pod koniec z JBL odsuniętymi od ściany zaczęło coś się nawet układać. W zasadzie pogląd na temat odłuchiwanych klocków w głownej mierze opiera się na odczuciach co do barwy, wypełnienia itd. Nie ma sensu rozwodzić się o zestawach głośników w obliczu w/w czynników... choć kopółka z pianocrafta w aplikacji McG (ala MIMO) zadziwiła (cena, jakość/dźwięk).

Nr 1 to moim zdaniem Spark. Ok, może niezbyt naturalny, może z pewnym podbarwieniem (ja bym go nazwał "candy" ;>). Mi po prostu przypadł do gustu... ładne wypełnienie, ciepełko, bas-zamordyzm. Cały czas grał równo (równo podbarwiony heh), z własnym, konsekwntnym pomysłem na (osłodzony) przekaz. Dobre kontury i po prostu miłe słuchanie. Może bas nie schodził super nisko ale to już pewnie kwestia kolumn.

Nr 2 to imho Aniołek. Bardziej kulturalny i stonowany... krok w stronę neutralności jednak kosztem pewnej magii... CZegoś mu brakowało, takiej kropki nad i... tej maggi w rosole :P Dla niektórych to zapewne zaleta, a już bez dwóch zdań mogę się zgodzić, że w innym lokum po odpowieniej konfiguracji stać go na więcej...

Nr 3 Phast+Omak- w zależności od kabelków/konfiguracji czasem krzykliwy (ale to już raczej wynik warunków odsłuchu, jednak będąc uczciwym, w/w radziły sobie lepiej). Przyjemny w odbiorze, najbardziej stonowany i powściągliwy w przekazie. Taki starszy, kulturalny dżentelmen bez nałogów :)

To tak zupełnie ogólnie i subiektywnie. Jeszcze raz podkreślam, wrażenia (takie bardziej przemyślane, wenętrzne) raczej można interpolować z tego co usłyszeliśmy... bo warunki/lokum były ciężkie.

A ja ze swej strony dziękuję Gospodarzowi i Uczestnikom spotkania za miłą atmosferę i wprowadzenie mnie w zupełnie mi do tej pory nieznane rejony muzyczno lampowe. Co do wrażeń to bardzo pozytywnie przy wysokiej jakości realizacji nagrań. Przy kiepskim, bądź wręcz tragicznym poziomie realizacji cudów nie stwierdziłem Chyba żadna lampa w takim przypadku nic nie pomoże. Pytanie co dalej pozostaje ciągle aktualne.

Dodam jeszcze tylko, że tak jak w przypadku Przedmówcy Spark wydał mi się najbardziej wiarygodny. Dla mojego niewprawnego ucha realizm przekazu jest zdecydowanie ważniejszy niż audiofilska neutralność czy jakieś tam inne rzeczy.

Aby podtrzymać ducha wspólnych spotkań proponuję datę 4 II poniedziałek i spotkanie w moim skromnym studio. Temat spotkania do ustalenia ;] Chętnie skonfrontował bym MA i Sparka w nieco bardziej sprzyjającym pomieszczeniu.

Znajdą się chętni??

Jestem zainteresowany kupnem płyt. W przypadku jeśli jest to jeszcze aktualne to proszę o kontakt. Zainteresowana sprzedażą osoba powinna wiedzieć o co chodzi. Ja niestety się zagapiłem i nawet nie znam nicka by się skontaktować.

Czy nadal są chętni na spotkanie w najbliższy poniedziałek?? Ciekawe było by gdybyśmy przytaszczyli to co było ostatnio u Morawki i posłuchali w nieco innym pomieszczeniu, taki podsuwam pomysł. Kto jest za?

Ja jestem za. A nawet przed

Ukryta Zawartość

post-3550-100001919 1201652233_thumb.gif

post-3550-100001920 1201652233_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.