Skocz do zawartości
IGNORED

MAESTRO 180 vs. BALBOA 30 vs. JAMO S606

czarlz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam swiadomosc tego, ze wszyscy tutaj maja dosc zapytan w stylu "Ktore glosniki polecacie?". Sam nie lubie zadawac takich pytan, dlatego zrobie to nieco posrednio. Przesiadam sie z samorobek na glosnikach Tonsila, moj budzet wynosi okolo 1,2 kzl. W tej kategorii cenowej znalazlem kilka interesujacych pozycji.

1) Tonsil Maestro II 180 - moj cichy faworyt

Na tak: sentyment do Tonsila, duza masa, dwa przetworniki niskotonowe, a z danych czysto katalogowych.. niezla skutecznosc i nisko konczace sie pasmo przenoszenia, poza tym serwis na miejscu

Na nie: narazie jestem na etapie szukania minusow

2) JBL Balboa 30

Na tak: ladny design, "szanowana" firma (?), niezla skutecznosc

Na nie: kopulka z laminatu tytanowego, "mala" masa, pasmo konczy sie na 47 Hz (katalogowo), jeden przetwornik niskotonowy w porownaniu z Tonsil Maestro

3) Tannoy Mercury F3

Na tak: "szanowana" firma (?), "spora" masa, ladne pasmo, kopulka tekstylna

Na nie: 2-drozna (?), jeden przetwornik niskotonowy w porownaniu z Tonsil Maestro

4) Jamo S606

Na tak: masywne, 8 calowy przetwornik niskotonowy, teksylna kopulka, ciekawy design

Na nie: zostalem uprzedzony do Jamo przez pewna osobe, 6R impedancja, nie wiem czy posiada zwrotnice (?!)

Pomieszczenie, w ktorym maja grac jest rzedu 25m2. Ze wszystkich wymienionych udalo mi sie posluchac jedynie Tannoy F3. Bylem pod wrazeniem, ale niestety nie mam jak sie odniesc do pozostalych konstrukcji. Jezeli ktos znajdzie chwile czasu i odrobine checi to prosilbym o krotkie skwitowanie wymienionych pozycji. Dodam, ze nie zalezy mi na wzywaniu sasiadow za pomoca decybeli, po prostu zaczynam kompletowac w miare przyjemnie grajace kilka mebli :-). Poza tym wszystkim nie musza to byc glosniki nowe, nie mam uprzedzen do uzywanych. Z gory dziekuje za wszelkie opinie. Pozdrawiam!

czarlz

niech Cię nie zwodzi 2-drozność, czy ilość przetworników niskotonowych, sam mam marestro II 130 i mimo, że sa tam 2 średnioniskotonowe 13-tki potrafi zejść niżej niż altusy z ogromnymi niskotonowcami, wiele zależy od przetworników, wiele od samej konstrukcji kolumny

moje maestro II 130 najlepiej radzą sobie zwłaszcza z muzyką, ogólnie to nazwę, akustyczną (jazz, klasyka itp.)

najlepiej, jakbyś posłuchał wszystkich kolumn i wybrał coś wg własnych preferencji, za tonsilem oczywiście przemawia serwis na miejscu, łatwość zdobycia przetworników, poza tym moje maestro pod względem wykonania (obudowa) są perfekcyjne

pozdrawiam

Wlasnie z tym odsluchem jest problem. We Wroclawiu panuje straszna klapa jesli chodzi o salony audio, bo o saturnach i MM tutaj nie wspominam. Tego akurat jest w brut. Co do muzyki, to wlasnie pod cos melodyjnego, spokojnego szukam. W gre wchodzi oczywiscie stereo i tylko stereo. Wyrzekam sie efekciarstwa. Narazie prawie wszystko przemawia mi za Maestro, chociaz ciagle frapuje mnie ten zestaw Jamo, tylko ze nigdzie nie mozna tego posluchac, nawet obejrzec! Z drugiej strony budzetowe wersje Jamo chyba nie slyna z solidnosci, bo slyszalem o brakach zwrotnic..bleh. Pozdrawiam!

Bylem, zobaczylem..... i na tym stanelo. Ze wszystkich stojacych tam zestawow podlaczonych bylo.. zero? Pozniej malo-mily mlody chlopak, ktory srednio, poki co, docenia swoja prace uroczyscie obwiescil mi, ze absolutnie nie ma mozliwosci odsluchania jakiegokolwiek kawalka tej WYSTAWY, bo do tych kolumn producent nie daje im kabli (trudno zeby dawal..), a te kable, ktorymi handluja do tego celu nie sa wykorzystywane. Pojechalem wiec do Euro Rtv Agd w Arkadach.. no i szczesliwie staly akurat Jamo S606 podlaczone (jako jedyne ze wszystkich - wiecej szczescia niz rozumu). Szczerze mowiac, to bardzo mi sie podobaja.. wizualnie. Sa strasznie masywne, z trudnem udalo mi sie je troche przemiescic. Nie podoba mi sie jednak cudowanie z glosnikiem z boku. Jak to gra? - Trudno powiedziec cos o brzmieniu kolumn kiedy stoja jedna przy drugiej i to w takiej stodole. Z tego co sie jednak udalo uslyszec to niskie bez przesady, a niektorzy unosza sie na ich temat, ze trzesa sie sciany, itp. Srednie i wysokie w porzadku jak za takie pieniadze. Zacheca mnie jednak tylko ich wyglad, zniecheca natomiast "Jamo" i opinia zestawow do muzyki rozrywkowej.. a poszukuje czegos stonowanego, bardziej uniwersalnego. Czy ktos ma w ogole jakas opinie na temat tego co siedzi w srodku tych kolumn? Jak ze zwrotnica?

P.S. Uwazac na zrodlo, tj. na kompakt.. mialem watpliwa przyjemnosc puszczenia plytki z odtwarzacza DVD, a to bylo jakies nieporozumienie. Dobrze, ze wczesniej Jamo graly z tunera i slyszalem jak graja, inaczej pomyslalbym sobie, ze cos z nimi nie tak.

• 3 tygodnie później...

Witam.

U mnie graja Maestro 180 z Denonem 2106 (niestety ampli a nie stereo bo kobieta sie uparla na kino). Podczas wyboru sluchalem ze swoim ampli wiele kolumn, m.in Infinity, Wharefadale, Jamo, QQ, JBL e90, Magnat, Canton i innych w granicach 900-1500zl za sztuke i prawde mowiac nic lepiej nie galo. Jesli szukasz czegos uniwersalnego to Maestro naprawde sa odpowiednie i lepiej graja od wiele drozszej konkurencji. Do tego jeszcze, jak juz wspominano niski koszt serwisu tonsili.

Moim glownym kryterium wyboru byla wiernosc naturze czyli bez przebarwionych basow, pudelkowych wysokich, wyrazistosc tonow srednich i szczegolowosc calego pasma. Jesli cos mialo grac lepiej od Maestro to koszt byl juz odpowiednio wyzszy, powyzej 2000zl za sztuke, takze naprawde warto. Slyszalem ze Siesta sa nawet lepsze ale jeszcze nie natrafilem na opinie i przyrownania Maestro do Siesta, ale pewnie warto dozbierac do Siest.

Pozdrawiam.

• 1 rok później...

Witam, grzesik, jeśli chodzi o jakość wykonania,materiały i disain....to Siesty do S 606 Jamo, to jak porównać "Fiata" ..., do "BMW"...poprostu inna bajka,..,jeśli chodzi o parametry "na papierze", to wartości porównywalne,.. jeśli chodzi o moc to Jamo mocniejsze o.... , albo aż o ..tyle ; czyli 30 %,..i to się słyszy, np. przy KD. , wymiata tonsila,...,jeśli chodzi o dzwięk ..."stereo".., to zależy do czego się to podłączy,.(narowisty-mocny wzmak-Pionieera, czy-delikatnie,ciepło brzmiący np.Denon., np. do muzyki ...(jak ktoś lubi :klasyka...,ariee..np. Bocceli, itp. to te głośniki są w stanie z siebie wydobyć ....takie partie dzwiękowe, "wyższe pasma" że "mucha pada z wrażenia" ,..tonsile mogą pozazdrościć....., jęśli chodzi o typ muzyki bardziej , dance,pop,techno,soul,..to przyznam że brakuje im troche "pary "i głębi,"środkowej sceny" w niższych zakresach , ale można to po "części" naprawić sub-em,Wzmakiem( o bardziej ciepłym brzmieniu , albo dobrym CD-kiem) trzeba poeksperymentować,..ja tak zrobiłem ,.bo "nowoczesne DVD" to inna bajka co do "audio" ...bez porównania np. ze starym ,dobrym CD-kiem,...każdy ma inny gust i oczekuje czegoś innego , pozdro..

A ja standardowo biorac pod uwage wymagania autopra i jego budrzet polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdaje mi sie ze lepsze od wszystkich wyzej wymienionych, a napewno od S606 i JBL.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.