Skocz do zawartości
IGNORED

kit avt2850 - wzm. sluchawkowy kl. A

hessus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nareszcie znalazłem czas na poskładanie wzmacniacza;)

Gra bardzo ładnie wciągająco , z miejsca rozłożył na łopatki dziurki we wzmaku i cd.

Ale jest jeden problem! Brruummii! Nie jakoś strasznie ale jednak, jak gra muzyka to prawie nie słychać. Dokładałem / zmieniałem już kondensatory w zasilaczu i nic.

DC dało się ustawić na 0 mV, aczkolwiek trochę pływa w zakresie +/- 2mV, napięcia na R16 R17 na jednym kanale 125mV na drugim 160mV tranzystory niestety nie parowane:(

Użyte podzespoły :

Zasilacz – C1,2 Nichicon PW(M) 2200uF 35V, C5,6,7,8 Panas. FC ; C3,4,9,10 Wima, D1-4 MUR860 D5-8 byv26c

Wzmacniacz – T3,4,5,6,9,10 ON SEMI ; T1,2 ???? z north, T7,8 ???? T11,12 Toshiba rezystory Beyschlag poza R2,3,7,13,16,17

Trafo 2*9V 0,65A (chyba trochę za słabe, grzeje się i nie mogę ustawić wyższego napięcia jak 9,2V na P1,2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5151-100001055 1257710493_thumb.jpg

post-5151-100001056 1257710493_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz za słabe trafo lub za małe napięcie na wyjsciu albo jedno i drugie . Też tak miałem i podkręciłem napięcie teraz mam 11V i cisza . Jak dasz za małą pojemność przed stabem to też brumi . Ja miałem na początku 1000uF i było mało . Teraz mam 2200uF i jest OK . Ale widzę że też masz taką pojemność . Powinieneś skompensować termicznie trany . Te dwa pomiędzy tranami mocy daj na pastę przewodzącą i do radiatora . I te które są do siebie na płytce też na pastę i na to koszulka termo .

I po eksperymentuj z kondkiem wejściowym . Masz tam Wimę . Naprawdę można cuda brzmieniowe osiągnąć. Układ bardzo wrażliwy na jakość i sygnaturę tego kondka . Z tego co zauważyłem to im większa pojemność tym większy dzwięk ale czy lepszy to nie wiem . Na początku miałem 4,7uF począwszy od elny cerafiny , BGN , BC , Tantal , Rubycon itd itd . Teraz mam 2,5 uF MKP i jest teraz tak jak chcę . Za pomocą tego kondka można ustawić sobie brzmienie pod swoje preferencje i pod słuchawki . Ja mam HD 600 i tak mi pasuje . Ale z innymi słuchawkami może będą lepsze inne pojemności kondka wejsciowego . Niestety trzeba eksperymentowac ale warto .

Też tak myślę o trafie zwłaszcza, że się grzeje bardziej od radiatorów.

Trany T9,10 są już przymocowane do radiatora, co prawda nie na pastę a na podkładki silikonowe takie jak widać pod T11,12.

A co do T4,6 i T3,5 to się zrobi;)

dzięki

Zadałem wcześniej takie same pytania i miałem takie same problemy

Zgadzam się z Kajo min 2200 w zasilaczu (ja dałem boczniki ):) To masz !!

Zmień trafo na 2x12 min 30 AV i powinno być ok

Z trafem 2x9 strasznie brumi wbrew temu co piszą inni ? CIEKAWE ?

To jest bardzo dobry wzmacniacz

zasilałem ten wzmacniacz napięciem 2 x 6,2V i nic nie brumiło, aktualnie zasilany jest z trafa 2 x 9V, pojemność po mostku 1000uF i też jest OK, także napięcie zasilania nie przedkłada się na przydźwięk

jacekw, 10 Lis 2009, 18:13

witek64, 10 Lis 2009, 18:00

Dzięki ;)

Wygląda na to, że nie napięcie a natężenie tu odgrywa kluczową rolę, moje trafo jak już pisałem jest zdecydowanie za słabe(Indel TS 12/007 2X9V 0,65A) podczas pracy nagrzewa się do około 50 st. , muszę kupić nowy.

Ma lub zna ktoś źródło na tranzystory 2sk170BL poza north, zamierzam je poparować i dobrze by było je gdzieś kupić taniej.

>>> jazzby

zobacz tutaj:

Ukryta Zawartość

cena wydaje się być atrakcyjniejsza, choc ciągle trzeba dać 4 złocisze

Ukryta Zawartość

Co do 2SK170BL to proponuję zwrócić się do sprzedawcy na Allegro MARKG_2006.

Kiedyś miał te tranzystory w dosyć dobrej cenie - może więc i teraz załatwi.

A jak wygląda ten wzmacniacz na tle AVT 2464? Warto robić ten drugi? Akurat wczoraj skończyłem robić płytkę dedykowaną pod ten wzmak, części dopasowane do tego co mam w szufladzie;)

Może ktoś sie skusi zrobić i porównać z avt2850. PCB mogę podesłać na maila.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Złożyłem ten zestaw, lecz niestety nie działa jeden kanał.

Na tranzystorze 2sc4793 między emiterem a masą są jakieś dziwne 'minusowe' napięcia na mierniku. Tak samo między, kolektorem a masą.

Na bazie jest prawidłowe napięcie ~11V.

Czym to moze byc spowodowane? Spalony tranzystor? Czy coś sknociłem przy lutowaniu?

Napięcie wejściowe jest prawidłowe, tam gdzie ma być +12 jest ~11,5V, a tam gdzie -12 jest ~-11,5V. Dopiero potem coś złego się dzieje i tak jakby odwraca faze.

jacent3, 15 Lis 2009, 15:12

>Może ktoś sie skusi zrobić i porównać z avt2850. PCB mogę podesłać na maila.

-----------------------------------------------

Dla jednego mostka nie opłaca się robić dwustronnej PCB, proponuję zastosować zwykły, przewlekany mostek - zworę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.