Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, ciszyn11 napisał:

Chyba Chevioty byłyby lepsze do tego metrażu. Miałem podobny dylemat w moich 25m i postawiłem na 12 cali. Kluczowe w jakiej odległości od linii kolumn słuchasz

Około 2,50

1 minutę temu, Ronaldo9 napisał:

Około 2,50

2.5m byłoby ok, ale musiałyby stać dość wąsko, bo mają ponad 60cm szerokości. Coś czuję, że będą teraz spore wyprzedaże na Tannoye, bo zamykają fabrykę w Szkocji

Teraz, ciszyn11 napisał:

2.5m byłoby ok, ale musiałyby stać dość wąsko, bo mają ponad 60cm szerokości. Coś czuję, że będą teraz spore wyprzedaże na Tannoye, bo zamykają fabrykę w Szkocji

Znalazłem pare w uk z 2018r za 3999£,ale myślę że  zejdą  na 3500£.zakup W ciemno wiec troszkę się obawiam.za 4100 moge mieć dc10a,są też triangle cello  lub Delta mojego kolegi.sam nie wiem

5 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Znalazłem pare w uk z 2018r za 3999£,ale myślę że  zejdą  na 3500£.zakup W ciemno wiec troszkę się obawiam.za 4100 moge mieć dc10a,są też triangle cello  lub Delta mojego kolegi.sam nie wiem

Ceny dobre, ale w ciemno to duże ryzyko. To specyficzne granie, nie wszystkim się podoba. Ardenów nie słuchałem, jedynie Cheviotów. Dla mnie bomba, chociaż nie były lepsze od moich starych z lat 70. Obecnie włożyłem je w większe obudowy i jest bajka.

29 minut temu, ciszyn11 napisał:

Ceny dobre, ale w ciemno to duże ryzyko. To specyficzne granie, nie wszystkim się podoba. Ardenów nie słuchałem, jedynie Cheviotów. Dla mnie bomba, chociaż nie były lepsze od moich starych z lat 70. Obecnie włożyłem je w większe obudowy i jest bajka.

Raczej się skusze na Triangle Delta. Mialem je juz u siebie  wiec mniej więcej je znam i z kieszeni nie trzeba będzie  za dużo  dokładać. 

Raczej się skusze na Triangle Delta. Mialem je juz u siebie  wiec mniej więcej je znam i z kieszeni nie trzeba będzie  za dużo  dokładać. 

Daj znać jak poszło ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
3 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Daj znać jak poszło ?

Dc10a jutro będą u mnie.powiedz mi czy w 10ti miałeś opcje je dociążyć???

Edytowane przez Ronaldo9
Dc10a jutro będą u mnie.powiedz mi czy w 10ti miałeś opcje je dociążyć???

Nie

Witam serdecznie Wszystkich. To mój pierwszy post na forum  i od razu zwracam się z prośbą do właścicieli wzmacniacza MF M6si. Jestem na etapie poszukiwania wzmacniacza do moich kolumn PMC twenty 24. Zastanawiam się nad powyższym wzmacniaczem. W sieci czytałem wiele pozytywnych testów ale też test w którym zarzucono wzmacniaczowi to, że jest mało rozdzielczy i ma przytłumione wysokie tony co przyznam trochę mnie zmartwiło bo lubię wsłuchiwać się w detale. Zacytuję opinie "Pojęcie dynamiki tego wzmacniacza zawęziłbym do makroskali, bowiem w skali dźwiękowych faktur, wybrzmień, artykulacji drobniejszych uderzeń w klawiaturę, bębnów czy szarpnięć strun gitary, mamy do czynienia z przekazem bardziej pod linijkę, umiarkowanie żywym, w żadnym razie najeżonym transjentami." Będę wdzięczny za opinie użytkowników i proszę o wyrozumiałość.

Jan

6 godzin temu, Jan_P napisał:

Witam serdecznie Wszystkich. To mój pierwszy post na forum  i od razu zwracam się z prośbą do właścicieli wzmacniacza MF M6si. Jestem na etapie poszukiwania wzmacniacza do moich kolumn PMC twenty 24. Zastanawiam się nad powyższym wzmacniaczem. W sieci czytałem wiele pozytywnych testów ale też test w którym zarzucono wzmacniaczowi to, że jest mało rozdzielczy i ma przytłumione wysokie tony co przyznam trochę mnie zmartwiło bo lubię wsłuchiwać się w detale. Zacytuję opinie "Pojęcie dynamiki tego wzmacniacza zawęziłbym do makroskali, bowiem w skali dźwiękowych faktur, wybrzmień, artykulacji drobniejszych uderzeń w klawiaturę, bębnów czy szarpnięć strun gitary, mamy do czynienia z przekazem bardziej pod linijkę, umiarkowanie żywym, w żadnym razie najeżonym transjentami." Będę wdzięczny za opinie użytkowników i proszę o wyrozumiałość.

Jan

Cześć. Wydaje mi się, że wszystkie przez Ciebie opisane cechy dźwięku mogą być względne (reszta systemu , akustyka, odbiorca) . Ja gram na M6si z rozdzielczym przetwornikiem, na niezbyt wysokim modelu kolumn, w ogarniętej z grubsza akustyce ? .... i jest rozdzielczo, muzykalnie i detalicznie. W elektronice spektakularne zjawiska dźwiękowe, opór kalafoni na strunach wiolonczeli i każdy detal wokalu. Rozbicie dźwięków  perkusji i ich trwanie w czasie już kolejnych dźwięków utworu- Niesamowite wrażenia.   Jak dla mnie - jest super, cały czas coś zmieniam ..., poszukuję...,  takie hobby.  Ale nie odczułem jeszcze potrzeby, zmiany wzmacniacza. I cały czas, "coś nowego z niego wyciskam" ?  Większość odsłuchów, odbywa się na niskich głośnościach. W moim systemie, nie zauważam cech wymienionych przez Ciebie. Ale pewnie, gdyby postawił obok inny  wzmacniacz...? Albo inne kolumny? Albo ktoś inny usiadł i posłuchał mojego systemu. ?

MIłego weekendu

Edytowane przez Adah
uzupełnienie
5 godzin temu, Adah napisał:

. i jest rozdzielczo, muzykalnie i detalicznie.??

Bardzo dziękuję za pierwszą opinię. Adah twoje słowa są światełkiem w tunelu. Do tej pory używałem Rotela A14 i Yamahy AS-1100 ale nie były to udane połączenia z moimi kolumnami PMC.

Janku ja moją przygodę zacząłem z M6i właśnie dzięki temu forum. Miałem kolumny facal Chorus 836v i dla mnie było za ostro na górze i czytając o tych kolumnach okazało się że nie jestem odosobniony w tej opinii. Ponadto pomimo 3 driverów tj głośników na basie było słabo i ... Doczytałem że te kolumny przy niskich częstotliwościach schodzą nawet do 2.5ohm i stało się dla mnie jasne że basu nie będzie bez solidnego prądu .
Zapisałem się na forum i poprosiłem o radę . Wśród opinii absolutnie dominowało wskazanie na MF M6i. Znalazłem kupiłem i :
- góra została ulagodzona bez utraty detalicznosci. Uszy przestały krwawic a już myślałem o sprzedaży tych Kolumn
- bass to był szok dla mnie jak te kolumny zagrały na basie (wtedy jeszcze nie wiedziałem co to bas z 15" głośnika )
I od tego czasu jestem z MF. Z kojnymi wyższymi modelami. Nigdy nie żałowałem.
Co do historii MF to kiedyś były bardziej ciepłe tj stare modele. Dziś jest moda na neutralność i transpartnosc ale MF nadal jest wierny swojej sygnaturze dźwięku choć nie taki ciepły jak 20 lat temu. Takie jest moje zdanie. Nie wątpię że inni je podzielają i się odezwa tutaj.
Oczywiście źródło , kolumny , kable ... Ma na to wpływ już kolega pisał powyżej ale moje zdanie jest takie jak powyżej .

22 godziny temu, Jan_P napisał:

W sieci czytałem wiele pozytywnych testów ale też test w którym zarzucono wzmacniaczowi to, że jest mało rozdzielczy i ma przytłumione wysokie tony co przyznam trochę mnie zmartwiło bo lubię wsłuchiwać się w detale.

Trzeba posłuchać czy będzie połączenie odpowiadać i tyle. Kolumny PMC Twenty.24 jak wynika z testu w Audio górny skraj pasma mają podbity więc szukanie wzmacniacza który będzie jeszcze nawalał sopranami to proszenie się o wyraźne podbarwienia. Poza tym to raczej odczucie subiektywne recenzenta wynikające z zestawionego systemu bo przecież sam wzmacniacz nie gra.

2 godziny temu, sls napisał:

Trzeba posłuchać czy będzie połączenie odpowiadać i tyle.

sls masz 100% rację. W tygodniu przesłucham jak wzmacniacz gra z moimi kolumnami. Prawdą jest to co piszesz, że PMC mają bardzo szczegółową górę dlatego Yamaha nie była właściwym wyborem. Myślałem też o Heglu 190 ale tu mnie przestrzegano, że będzie za detalicznie. Często polecano mi by spróbować wzmacniacza Electrocompaniet ECI-6 ale tutaj cena przekracza mój budżet. W moim zasięgu jest używany Electrocompaniet ECI-5 MKII ale niewiele jest o nim opinii użytkowników. Może ktoś z Was go testował przed wyborem MF M6si.

15 godzin temu, Jan_P napisał:

sls masz 100% rację. W tygodniu przesłucham jak wzmacniacz gra z moimi kolumnami. Prawdą jest to co piszesz, że PMC mają bardzo szczegółową górę dlatego Yamaha nie była właściwym wyborem. Myślałem też o Heglu 190 ale tu mnie przestrzegano, że będzie za detalicznie. Często polecano mi by spróbować wzmacniacza Electrocompaniet ECI-6 ale tutaj cena przekracza mój budżet. W moim zasięgu jest używany Electrocompaniet ECI-5 MKII ale niewiele jest o nim opinii użytkowników. Może ktoś z Was go testował przed wyborem MF M6si.

Zapytaj sie tutaj

https://www.audiostereo.pl/forum/279-tematy/

Witam. Słuchał ktoś kiedyś Impuls Audio Horizone ewentualnie Lighstrom, jak ta polskie kolumny mają się do Pylon Audio Diamond 28 lub 30. Teraz więcej porównuję kolumn i testuję czego wcześniej nie robiłem, i tak w czwartek będę miał na tapecie Diamond 30 z Triangle Antal i jeszcze raz Focal Aria 926.  Obudowa zamknięta to strata na basie czy inna jego jakość. Pozdrawiam

P.s byłem w klubie impuls audio ale nie mogę dodać komentarza zamknięty czy co?

Edytowane przez Trismus
I znowu do kolegi Wielgus pytanie co wyszło z tymi Akustiksmi RR14 bo są na sprzedaż RD 12. Pozdrawiam

Hej Trismus
Nie bardzo rozumiem pytanie ja nie mam Akustykow i nie miałem .
Na sprzedaż mam ale JBL L-65 oraz JBL 4315 ale to inna bajka - Olx. No i oczywiście jak coś trzeba pomóc z MF to możecie na mnie liczyć. Z Triangle też.
Osobiście wiem że MF się bardzo dobrze zgrywają z Triangle no I z Facalami jak u kolegi powyżej i u mnie też były.

16 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Hej Trismus
Nie bardzo rozumiem pytanie emoji3.png ja nie mam Akustykow i nie miałem .
Na sprzedaż mam ale JBL L-65 oraz JBL 4315 ale to inna bajka - Olx. No i oczywiście jak coś trzeba pomóc z MF to możecie na mnie liczyć. Z Triangle też.
Osobiście wiem że MF się bardzo dobrze zgrywają z Triangle no I z Facalami jak u kolegi powyżej i u mnie też były.

Prostuje . Widziałem kolegi posta chyba na forum akustik pytał o te kolumny dlatego zapytałem . Kolega chciał je wtedy sparować z MF 6SI. Pozdro

Prostuje . Widziałem kolegi posta chyba na forum akustik pytał o te kolumny dlatego zapytałem . Kolega chciał je wtedy sparować z MF 6SI. Pozdro

Aaaaaaa zgadza się wieki temu nie kupiłem . Ale za to cały klub Akustyka przeczytałem. Ten najwyższy model był n sprzedaż bodaj w Poznaniu. Wisiał na allegro długo ale nie zdecydowałem się. Chyba niewiele osób ma te paczki w PL. Zamknięta obudowa hmmm ciekaw jestem jak gra bas bo i przetwornik konkretny tam jest.
Poszedłem w inną stronę JBL L300

Musical skromnie i po cichu wprowadził nowy produkt  . Phono stage M3x Vinyl . Made in EU.

2_m3xvinyl-silver-front.png

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Cześć
Macie doświadczenia z M6si i połączeniem via. HT (home theater), graniem M6si tylko  jako końcówki mocy?

Macie. Co cię trapi? Ja tak gram z Yamahą w HT

3 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Macie. Co cię trapi? Ja tak gram z Yamahą w HT

W m6si Ht realizowane jest tylko via RCA,   u Ciebie też masz via RCA? Jakie kabelki przetastowałeś w tym połączeniu? Chcę spróbować HD30 wpiąć przed M6 i myślałem nad kabelkami do tego połączenia. Ciekaw jestem co lepiej "siądzie" Rca na "srebrze", czy może jakiś "miedziak" ? Masz jakieś własne obserwacje? Jaką konfigórację "HT" masz u Siebie?

Edytowane przez Adah
uzupełnienie
4 godziny temu, Adah napisał:

W m6si Ht realizowane jest tylko via RCA,   u Ciebie też masz via RCA? Jakie kabelki przetastowałeś w tym połączeniu? Chcę spróbować HD30 wpiąć przed M6 i myślałem nad kabelkami do tego połączenia. Ciekaw jestem co lepiej "siądzie" Rca na "srebrze", czy może jakiś "miedziak" ? Masz jakieś własne obserwacje? Jaką konfigórację "HT" masz u Siebie?

Właściwie pytanie dla wszystkich którzy do M6si podłączyli przedwzmacniacz via RCA. 

Teraz czekam na M6xi oraz integrę w klasie A.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

We wszystkich modelach które miałem M6i ..... Nu-Vista 600 tak jest czyli po RCA.
To czy srebro czy miedź to już zależy od twojego systemu i od preferencji a czasem i od konstrukcji kabla. Miałem kolumny jasne i "ostre na górze" to tylko na miedzi słuchałem a teraz z JBL L300 to bawię się różnymi . Mam 2 x2 zestawy acoustic zen reference. Jedne na srebrze drugie na miedzi.
Z innym preampem nie łączyłem ale zainspirowales mnie . Połączę z pream Aloia który mam. Ciekawe co wyjdzie

Ta funkcjonalność MF że można zdefiniować jedno wejście na HT lub AUX jest mega użyteczne jak widzę jak inni walczą z przełącznikami i kablami żeby kino policzyć z stereo to jestem happy z MF. No I oczywiście kino domowe dostaje nowe życie z frontami napędzani przez MF i amplituner zajmuje się tylko surroundem

I tu Teac jest lepszy bo bypass działa po XLR.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.