Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, super. To już wiem dużo więcej 🙂 
Czy dobrze rozumiem ze dopóki nie zakupie Bluesounda to lepsza jakość dźwięku od tej z Tidala z TV będę mógł uzyskać podłączając do M6S DAC komputer przez USB i puszczanie przez niego Tidala? Czy dobrze rozumuje ze jeśli podpinam komputer przez USB to całą obróbka dźwięku zajmuje się DAC a komputer daje sygnał cyfrowy? Czy sygnał cyfrowy również może być gorszej lub lepszej jakości (np w zależności od komputera) czy tutaj nie ma to znaczenia bo komputer daje zawsze ten sam sygnał a obrabia go DAC?

Jaki kabel USB najlepiej kupić? Czy to tez ma duże znaczenie? 🙂

7 minut temu, Siemian napisał:

Czy sygnał cyfrowy również może być gorszej lub lepszej jakości (np w zależności od komputera) czy tutaj nie ma to znaczenia bo komputer daje zawsze ten sam sygnał a obrabia go DAC?

Jaki kabel USB najlepiej kupić? Czy to tez ma duże znaczenie? 🙂

Komputer sieje zakłóceniami. A to ma wpływ na pracę DAC. Aby temu zapobiec i uzyskać czysty sygnał należy zastosować izolację galwaniczną USB - np. Topping HS01. Brzmienie będzie idealne.

Kabel USB nie ma znaczenia pod warunkiem, że będzie dobrze ekranowany tzw. porządny. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Paczuszka z M6S DAC dotarła. Ogólnie jestem zachwycony. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż takiej różnicy. Nawet nie chodzi o sam dźwięk ale o scenę i rozmieszczenie dźwięku. To jest przepaść pomiędzy v90 a M6s

B66A7082-388C-41B2-9AB7-319F8A083917.jpeg

40 minut temu, Siemian napisał:

Paczuszka z M6S DAC dotarła. Ogólnie jestem zachwycony. Szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż takiej różnicy. Nawet nie chodzi o sam dźwięk ale o scenę i rozmieszczenie dźwięku. To jest przepaść pomiędzy v90 a M6s

Witam,

ale ciasno wpasowałeś:)

Też mam M6S DAC, ale połączone z M5Si - jestem bardzo zadowolony, gra pięknie.

Pozdrawiam

B66A7082-388C-41B2-9AB7-319F8A083917.thumb.jpeg.3340d985f601ea62216dc2c16be624c4.jpeg

Cieszę się że MF nie zawiodło.
Zwróć uwagę na to czy będzie się grzał Wzmak mi ciasno trochę choc M6Si jest mało grzejący się.
Teraz jeszcze dobre źródełko i jesteś w domu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
B66A7082-388C-41B2-9AB7-319F8A083917.thumb.jpeg.3340d985f601ea62216dc2c16be624c4.jpeg

I gratulacje

A jakie temperatury może mieć? Właśnie się nad tym zastanawiałem i myślałem ze muszę to zaobserwować bo wchodzi dość ciasno w szafkę

Dzień dobry, wszystkim Klubowiczom MF.

Dołączam z towarzyszącym mi 2 lata M6-Dac kupionym okazyjnie za 1/4 ceny nowego, z którego jestem bardzo zadowolony. Jestem ciekawy, czy może ktoś Was robił porównanie z M6S-Dac.

W dniu 24.03.2022 o 19:15, Siemian napisał:

A jakie temperatury może mieć? Właśnie się nad tym zastanawiałem i myślałem ze muszę to zaobserwować bo wchodzi dość ciasno w szafkę

Trochę za ciasno mu tam...

M6si ma radiatory z boku więc i one swoje robią w odprowadzaniu ciepła

Grzanie wzmaka to pochodna jego budowy ale również tego jaką mają impedancje twoje kolumny 4? 8 ohm ? I jaka skuteczność xx dB ? Oraz jak głośno lubisz słuchać
M6Si z racji swojej budowy grzeje się mało więc jeśli po godzinie "swojego" słuchania jest mocno gorący to jedyne co się dzieje to skracasz żywotność swoich kondensatorów elektrolitycznych. Jeśli jest tak ciepły - w co nie wierzę - że nie możesz ręki na nim położyć na 10-15 sekund no to bida myśl o jakiejś wentylacji np wentylator wolnoobrotowy od kompa lub innej szafce .

Co mi przyszło do głowy jeszcze to zdejmij z tyłu plecy szafki i odsun ja z 5-10 cm od ściany jak żona pozwoli

Kolumny mam póki co wharfedale diamond 11.4 aczkolwiek w przyszłości chciałbym je zmienić bo raczej nie oddają potencjału zestawu. Czułość 88 dB, 4 ohm. Ogólnie słucham tak maksymalnie do pokrętła na godzinie 12. Raczej głośniej się nie zdażyło jeszcze. Ogólnie wzmacniacz po godzinie grania jest mocno ciepły ale tak ze mogę bez problemu trzymać ma nim rękę (nie parzy). Plecki od szafki wyciąłem już poprzednio jak miałem amplituner kina domowego i jest odsunięty z 15-20cm od ściany 😉

W dniu 24.03.2022 o 19:15, Siemian napisał:

Będziesz miał tam 70'C latem zapewne. M6si ma na bokach tylko trany bezpośrednio przylegające od wzmacniaczy. Zmierz sobie temp.  radiatoróów  po 1h pracy. Powyżej'70 'C jak nie będzie to się nie martw.

Pozdrawiam Łukasz

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Ello
Panowie a jak sie miewa encore connect  do osobnych cd czy streamer?????W podobnym budrzecie

Mało tego u ludzi i nie wiem czy ktoś ma porównanie

W dniu 24.03.2022 o 10:11, Siemian napisał:

Bajeczna ta szafka z Musicalami. Nie wyciągałbym ich z niej nawet jakbym dym zobaczył ;)

Telewizor też super. Mam i chwale sobie.. Model bardzo udany nawiasem mówiąc..

Edytowane przez jimmi

2 godziny temu, jimmi napisał:

Bajeczna ta szafka z Musicalami. Nie wyciągałbym ich z niej nawet jakbym dym zobaczył 😉

Telewizor też super. Mam i chwale sobie.. Model bardzo udany nawiasem mówiąc..

Powiem Ci ze ciepło mi się zrobiło jak wkładałem do niej musicala. Myślałem ze wszystkie wzmaczniacze są takiej samej  szerokości a amplituner kina z sonego był pare cm węższy. Musical wchodzi tak ze zostaje z 1mm luzu 😄

Koledzy mam na stanie :
1 sztuka MF M6si srebrny
1 sztuka M6scd czarny
Wszystko nowe w kartonie nie otwierane. Jeśli ktoś szuka piszcie na priv nigdzie nie wystawiłem jeszcze. Dla forumowiczów cena zawsze najlepsza wiadomo .

• 3 tygodnie później...

Stary sprzęt. Myślę, że warto posłuchać przed zakupem.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pytanie: czy M3si można wybudzic/ uśpić (stand by) pilotem czy trzeba pedałować do szafki ze wzmacniaczem? Pytam, bo nie znalazłem takowego przycisku na pilocie. 

Pytanie: czy M3si można wybudzic/ uśpić (stand by) pilotem czy trzeba pedałować do szafki ze wzmacniaczem? Pytam, bo nie znalazłem takowego przycisku na pilocie. 

MF dba o ruch swoich klientów. Trzeba dymac do szafki

Seria x się rozwija , a przy okazji tajemnica szybkiej śmierci rynkowej M6R dac się wyjaśniła .

2500 €>

musical-fidelity-111.jpg

musical-fidelity-11111.jpg

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Seria x się rozwija , a przy okazji tajemnica szybkiej śmierci rynkowej M6R dac się wyjaśniła .
2500 €>
musical-fidelity-111.thumb.jpg.ef5ed5003ed611a9571e2a21e7cc75ce.jpg
musical-fidelity-11111.thumb.jpg.6a32f6e1a393cb86e6f61ca6996d9149.jpg

Wygląda zacnie. Dual mono - ciekawe jak w środku ale powinno być symetrycznie i może zbalansowany?
Szkoda że nie dali wejścia i2s bo byłby komplet . Mocno poszli do przodu w stosunku do poprzednika . Ciekawe jak z ceną będzie

musical-fidelity-1111.jpg

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

21 godzin temu, jurher napisał:

Tak jak Marcin napisał...ale szybko można się przyzwyczaić 

Mój następca po musicalu (accuphase)ma to samo 😉

4 godziny temu, asterix1 napisał:

Tak jak Marcin napisał...ale szybko można się przyzwyczaić 

Mój następca po musicalu (accuphase)ma to samo 😉

Adaś ma Accu? Uhuhu.. Chyba muszę  częściej się  udzielać,  bo mi takie rewelacje  umykają.

Pozdrawiam Byku serdecznie...

Edytowane przez jimmi

11 godzin temu, jimmi napisał:

Adaś ma Accu? Uhuhu.. Chyba muszę  częściej się  udzielać,  bo mi takie rewelacje  umykają.

Pozdrawiam Byku serdecznie...

😊tak trochę się zmieniło ale lubię Łukaszu tutaj zaglądać 

Nie lubię tego określenia bowiem trzymam ja pod kontrolą ale "szczęka brzęknęła" o podłogę .

Tri-Visty to faktycznie były kaloryfery ! Znajomy w przydomowym garażu zrobił sobie salkę odsluchową ( żona ....) Jak temperatura na zewnątrz była dodatnia pomieszczenia nie wymagało ogrzewanie.

• 3 tygodnie później...
W dniu 18.04.2022 o 19:21, Marcin Wielgus napisał:

MF dba o ruch swoich klientów. Trzeba dymac do szafki

ruch klientów z niższej półki, M6si już ma tego wymogu, z pilota wybudzasz wzmacniacz. Przy okazji czy ktoś sprawdził patent na otwarcie szuflady w swoim MF gdy odtwarzacz CD jest pusty nie trzeba wysuwać tacki otwierając z panelu odtwarzacza, można nacisnąć PLAY na pilocie i szuflada się wysuwa 🙂  

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.