Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Po co MF wielokanałowe końcówki do KD . Nigdy nie mieli procesora i chyba nie będą mieli

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Po co MF wielokanałowe końcówki do KD . Nigdy nie mieli procesora i chyba nie będą mieli

Przetrwali najgorsze czasy wejścia KD na rynek robiąc stereo i teraz ...? Pojęcia nie mam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Cokolwiek . Czekam na M6xi lub M6x PRX ( z polskim smaczkiem)

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Cokolwiek . Czekam na M6xi lub M6x PRX ( z polskim smaczkiem)

W serii „x” trafa robi firma Toroidy . W Dacu trafo to cisza i tylko cisza.

W serii „x” trafa robi firma Toroidy . W Dacu trafo to cisza i tylko cisza.

Jak coś zapragniecie z jakiejkolwiek serii to wiecie gdzie mnie szukać

Po ponad tygodniu udało mi się posłuchać i " przetestować" kable xlr firmy MB Audio od Pana Marka Brożka. Do odsłuchu po wpłaceniu kaucji dostałem więcej kabli niż chciałem za co Panu Markowi bardzo dziękuję gdyż dorzucił gratis 2 xlr-y;-). Do odsłuchu stanęły więc metrowe odcinki kabli Crystal Gold, Aurora 2, Hybrid oraz Diamond. Sprzęt na jakim słuchałem: Musical Fidelity M6i, Topping D70, kolumny Xavian Jolly, kable głośnikowe Chord Clearway X, listwa zasilająca Taga Harmony PF 1000v2 , kabel zasilający Melodika o długości 1 metra. Pomieszczenie odsłuchowe salon z otwartą kuchnią o wielkości ok. 35 m.kw. ( jednak kolumny ustawione przy jednej ze ścian tj. lewa kolumna w odległości ok. 40 cm. a prawa praktycznie bez ściany bocznej bo jest dopiero za około 3 m....po prostu zwykły mieszkalny salon codziennego użytku z dywanem na podłodze i bez żadnych pułapek i ustroi akustycznych).

Ok. no to odsłuch:)- pamiętajcie, że na każdym systemie i u Każdego z Nas w jego warunkach akustycznych może to zabrzmieć troszkę inaczej ale, że udało mi się wszystkie te kable odsłuchać u mnie w domu na moim systemie więc subiektywnie starałem się wychwycić zauważone różnice 😉

1. Crystal Gold- kabel srebrny z dodatkiem złota. kabel który gra bardzo przestrzennie, jest w swoim brzmieniu bardzo lekki tj. wysokie tony naturalne, nie podkreślone choć bardzo szczegółowe, średnica daje wrażenie naturalnych dźwięków szczególnie jeśli chodzi o ludzkie głosy także w filmach, nie wybija się przed szereg i nie jest ofensywna choć przez swój charakter grania kabla czyli przestrzenność i lekkość daje wrażenie odrywania się od kolumn. Bas jest najmniej eksponowany, jest dość dobrze kontrolowany i punktowy. Kabel poleciłbym do systemów gdzie brakuje powietrza w dźwięku. Kable pozwolą odświeżyć brzmienie. Moim zdaniem dobrze sprawdzą się w zbyt przyciemnionych systemach oraz tam gdzie trzeba uspokoić bas. Podsumowując- kabel zgodny z nazwą;-) czyste granie z dobrze ułożoną sceną oraz bardzo naturalną średnicą i delikatną górą.

2. Aurora 2  - miedziany. Kabel, który gra po przeciwnej stronie w stosunku do Crystala. Brzmienie dociążone. Kabel, który uratuje chudo brzmiący system. Sygnatura dźwięku przesunięta w dół i podlana oleistym sosem miedzianym. Kabel gra dość dużym basem, mniej punktowym niż w Crystalu. Kabel gra jakby po ciemnej stronie mocy . Jeśli ktoś ma problem ze zbyt jasno brzmiącym systemem to ten kabel na pewno dociąży brzmienie i uspokoi zbyt nerwowe kolumny. Szczegółowość i zwiewność jest tu na pewno mniejsza niż w Crystalu ale w zamian dostajemy taką otulinę ciepełka nie tracąc zbytnio dynamiki tj. nie jest to kabel mulący brzmienie gdyż dynamika pomimo ocieplenia jest naprawdę dobra to trzeba pamiętać, że jest to kabel grający na pewno oktawę niżej lub dwie niż Crystal co w chudo brzmiących zestawach może być ratunkiem na dopełnienie brzmienia.

3. Hybrid- miedziano-złoto-srebrny. Kabel po części łączący precyzję srebra oraz dopełnienie miedzi. Kabel grający bardzo równo, wszystkie pasma są jakby na równi eksponowane. Jest to kabel, który w moim systemie zagrał najbardziej ofensywnie i najbardziej dynamicznie. Moim zdaniem Hybrid sprawdzi się w systemach, które potrzebują dawki dynamiki oraz bardziej ofensywnego grania. W zasadzie wszystkie pasma-wysokie-średnie-bas były jakby wypośrodkowane względem Crystal Golda i Aurory 2. Różnicą-przynajmniej w moim systemie było to, że dźwięk był bardziej ofensywny i wychodził jakby przed kolumny tj. scena była przed kolumnami, a w Aurorze 2 i Crystalu zaczynała się na linii kolumn.  Z czego trzeba zaznaczyć, że z tych trzech wymienionych w Crystalu ta scena była jakby najszersza taka swobodna i wychodziła poza szerokość kolumn-być może przez swobodną i przestrzenną charakterystykę grania Crystala. W Aurorze szerokość sceny była bardziej skupiona, a w Hybrydzie tak jak pisałem wychodziła do przodu i szerokością była ciut większa niż a Aurorze 2.

4. Diamond- kabel srebrny ze złotem. Powiem krótko- w moim systemie zdecydowanie najlepszy. Chyba najlepszym jego opisem będzie słowo- „ analogowy „. Nie dawał tyle ocieplonego brzmienia co Aurora 2 ale wprowadzał w muzykę płynność, nie był tak delikatny na górze jak Crystal gdyż wysokie tony pokazywał z większym zaznaczeniem choć nigdy nie zagrał ostro.( tu trzeba zaznaczyć, że w miarę godzin grania wysokie tony stały się jakby bardziej kulturalne i zróżnicowane ). Bas był bardzo dobrze kontrolowany i zarazem jędrny. Nie była to ciepła klucha ale też nie było to uderzenie w karton. Po prostu bas kiedy trzeba było to wybrzmiewał tyle ile powinien. Jeśli chodzi o średnie tony to są one wyraźne i troszkę wyeksponowane do przodu. Wyraźnie słychać przez to wokalistę, który stoi jakby ciut bliżej nas jednak nie jest on oddzielony od reszty muzyki tylko delikatnie przybliżony w Naszą stronę. Daje to także plus w dialogach filmowych, które są przez to wyraźne. Scena jest połączeniem Hybrida i Crystala. Jest prawie tak szeroka jak w Crystalu i minimalnie wychodząca przed kolumny ale jest to granie bliżej linii kolumn ale jednak jakby to nazwać….wyjście holograficzne w odpowiednim momencie.

Podsumowując;-) Każdy kabel nadesłany przez Pana Marka Brożka wprowadzał do systemu coś nowego. Każdy miał swój sposób na pokazanie dźwięku wychodzącego z kolumn. Jest to o tyle fajne, że możemy poprzez odpowiedni dobór kabla doszlifować brzmienie i uzupełnić to czego nam akurat w systemie brakuje. U mnie w moich warunkach akustycznych i na mój-gust-słuch sprawdził się MB Audio Diamond który dał mi najwięcej emocji w muzyce dając delikatnego dopełnienia w analogowym klimacie, dał też dość szeroką i taką trochę trójwymiarową scenę i dopełnił to fajnym jędrnym basem. Na pewno zachęcam przed zakupem do wypożyczenia kabli aby sprawdzić jak odnajdują się w Naszych systemach. Kontakt z producentem kabli Panem Markiem Brożkiem oceniam naprawdę pozytywnie tj. konkretna rozmowa, a do tego szybka wysyłka no i dorzucone kable gratis do odsłuchu;-) Mam nadzieję, że mój mini test komuś chociaż trochę pomoże w wyborze choć pamiętajcie, że jest to moja subiektywna opinie i każdy musi sobie sam posłuchać 😉 na co namawiam!

Kilka słów ode mnie nt M6si. Miałem do tej pory M2si grającego na Sapphirach 25. Wszystko było fajnie ale trochę brakowało mi detali w muzyce. Była przestrzeń, ciepło, wokale tylko chciałem usłyszeć trochę więcej na górze. Wahałem się - ponieważ nie chciałem mieć sterylnie grającego górą wzmacniacza, a coś co trochę ukaże urodę wysokich tonów. Naczytałem się recenzji dotyczących M5si oraz M6si. Sądziłem, że piątka mi wystarczy, tylko zapytałem sam siebie, czy nie będzie mnie korciło za kilka dni, tygodni by jednak sprawdzić jak brzmi 6tka, która ma same bardzo dobre recenzje w sieci. Znalazłem w dobrej cenie M6si i zaryzykowałem zakup bez odsłuchu. Podpiąłem i... to była (i jest nadal) bajka. Nie ma mowy o szpilkach czy kłuciu w uszy. Detale się pojawiły, ale nie zdominowały przekazu, nadal jest to muzyka spod znaku MF, z ciepłem, przestrzenią, dodatkowo jego moc powoduje, że trzyma poziom w całym paśmie. Podkręcony do godz. 9 daje wystarczające doznania. Potencjometr jest bardzo precyzyjny, nie jest tak, że 50% mocy pojawia się do godz. 8, a potem to strach podkręcać. Nie, tutaj jest bardzo stopniowe zwiększenie poziomu głośności.

Polecam.

Kilka słów ode mnie nt M6si. Miałem do tej pory M2si grającego na Sapphirach 25. Wszystko było fajnie ale trochę brakowało mi detali w muzyce. Była przestrzeń, ciepło, wokale tylko chciałem usłyszeć trochę więcej na górze. Wahałem się - ponieważ nie chciałem mieć sterylnie grającego górą wzmacniacza, a coś co trochę ukaże urodę wysokich tonów. Naczytałem się recenzji dotyczących M5si oraz M6si. Sądziłem, że piątka mi wystarczy, tylko zapytałem sam siebie, czy nie będzie mnie korciło za kilka dni, tygodni by jednak sprawdzić jak brzmi 6tka, która ma same bardzo dobre recenzje w sieci. Znalazłem w dobrej cenie M6si i zaryzykowałem zakup bez odsłuchu. Podpiąłem i... to była (i jest nadal) bajka. Nie ma mowy o szpilkach czy kłuciu w uszy. Detale się pojawiły, ale nie zdominowały przekazu, nadal jest to muzyka spod znaku MF, z ciepłem, przestrzenią, dodatkowo jego moc powoduje, że trzyma poziom w całym paśmie. Podkręcony do godz. 9 daje wystarczające doznania. Potencjometr jest bardzo precyzyjny, nie jest tak, że 50% mocy pojawia się do godz. 8, a potem to strach podkręcać. Nie, tutaj jest bardzo stopniowe zwiększenie poziomu głośności.
Polecam.

Dobrze , że miałeś dobrych doradców

Btw - tak potencjometr nie jest liniowy i bardzo precyzyjny. Przy 220w to inaczej nie da rady choć nie każda firma o to dba.
Cieszę się że tak dobre doznania i że "mogłem pomóc".

• 2 tygodnie później...
W dniu 6.08.2022 o 13:45, DLL napisał:

U mnie wniosek ten sam na Supra EFF-I Individual - XLR od AVcorp. Jest lepiej ale tak jak Marcin proponował aby sprawdzić ten sam kabel po RCA.

Czy ten interkonekt jest wart swoich pieniedzy? Do jakich innych XLR interkonektow moglbys go porownac?

2 godziny temu, luckyguliver napisał:

Czy ten interkonekt jest wart swoich pieniedzy? Do jakich innych XLR interkonektow moglbys go porownac?

Na wtykach złoconych Neutrika. Komentarz na AV Corp jest że równo i detalicznie, więc jak w tej cenie bez ceregieli zagra pewnie tak samo jak kawałek dobrego mikrofonowego kabla np. Sommer SC-Galileo 238 Plus i wtyki Nutrika.

A tak ogólnie to co chcesz uzyskać spinając tym kabelkiem.

Edytowane przez krzysztof.filipak
3 godziny temu, krzysztof.filipak napisał:

Na wtykach złoconych Neutrika. Komentarz na AV Corp jest że równo i detalicznie, więc jak w tej cenie bez ceregieli zagra pewnie tak samo jak kawałek dobrego mikrofonowego kabla np. Sommer SC-Galileo 238 Plus i wtyki Nutrika.

A tak ogólnie to co chcesz uzyskać spinając tym kabelkiem.

W sumie polaczenia po XLR. Zadnych specjalnych wymagan nie mam na ta chwile bo moj sytem znow przechodzi radykalna przebudowe. Posiadam tylko jeden tani interkonekt XLR w swoim arsenale. Mialem przez chwile warkocz z miedzi Neotech'a ale kolega pozyczyl i slad po nim zaginal. 

W sumie polaczenia po XLR. Zadnych specjalnych wymagan nie mam na ta chwile bo moj sytem znow przechodzi radykalna przebudowe. Posiadam tylko jeden tani interkonekt XLR w swoim arsenale. Mialem przez chwile warkocz z miedzi Neotech'a ale kolega pozyczyl i slad po nim zaginal. 

Z Neotecha to ja ostatnio nabyłem Neotech Nemoi 1220 XLR na wtykach Viablue. Świetny kabel ale nie najtańszy niestety. Wart każdej złotówki.

• 2 tygodnie później...

Panowie, od długiego czasu chodzi mi po głowie MF myslałem o m3si, ale czasem pojawiają się używane wyższe modele. Czy słuchał ktoś MF z Audio Physic classic 8. Czy warto parować te kolumny z MF . Może ktoś w kilku słowach opisać to połączenie i charakter grania ???

W zeszłym tygodniu sprzedałem swój dac Topping d70. Aktualnie szukam czegoś na jego miejsce. Budżet do 3500 zł. ( używany ). Wstępnie myślałem o Topping D90, Denafrips Ares II, Aune S8pro, SMSL M400. Miał ktoś możliwość słuchania MF M6i/Si z którymś z wymienionych daców? Ew. co będzie ewolucją w stosunku do Toppinga D70. Szukam spójnego brzmienia z zaznaczonym acz dobrze kontrolowanym basem i nasyconą średnicą. Z góry dzięki;-) Ps. i również przychylam się do wyżej napisanego pytania przez kolegę Robert 7800 co do brzmienia MF z Audio Physicami Classic 8;-). Pozdrawiam serdecznie!

Edytowane przez kaziu106

PS.2 Do tych ww. daców do listy chciałbym dorzucić jeszcze NuPrime DAC9...ew. Musical Fidelty M6s...ale nie wiem czy z tym Musicalem bym się zmieścił w budżecie...;-0

Nie wiem czy pomogę ale dlugi czas grałem na MF A300 z Ap Tempo 2 i było to dobre połączenie szczególnie z głośnikowymi Red Dawn. Sygnatura dzwieku nowych wzmaków pewnie się zmieniła ale warto sprawdzić.

7 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Ello

Panowie tak na szybko.jest do wzięcia   ENCORE CONNECT ex demo za 5kzl ,warte jest to tej ceny???

Ja bym brał  ale cena mocno niska 1/4 ceny wiec trochę podejrzane  gdzie jest haczyk.

22 minutes ago, Renia239 said:

Ja bym brał  ale cena mocno niska 1/4 ceny wiec trochę podejrzane  gdzie jest haczyk.

To sprawdzony sklep  w uk .kupio3m u nich nu vista 800+cd oraz inne graty.nigdy nie było problemu.z jednego radiatora schodzi farba.

Screenshot_20221028-101459_eBay.jpg

Screenshot_20221028-101519_eBay.jpg

Najbardziej zależy mi na  samym cdeku.reszta dodatkow  mile widziana boję się tylko ze  tyle bajerów w jednyj skrzynce będzie się zawieszać itd.

cd to pewnie jak zwykle u musicala raczej najsłabszy ale za te pieniądze to nie ma się nad czym zastanawiać za te pieniądze to nawet nowej  M3 cd nie kupisz.

• 2 tygodnie później...

Cześć

Zabieram się za wymianę całego zestawu, ale niestety ze względu na finanse podzieliłem to na etapy. I tak na pierwszy ogień idzie elektronika (obecnie NAD).

Melduję się w klubie, chociaż nic z Musicala jeszcze nie mam. Ale po kilku odsłuchach praktycznie jestem zdecydowany na zakup musical fidelity m6si (czekam na black friday), który póki co będzie grał z Dali Opticon 6.

Pytanie zaś dotyczy odtwarzacza cd. Czy m3scd to dobry wybór? Pasuje mi w nim obecność wejść koaksjalnego i optycznego ale nie jest to wyznacznik. Natomiast nie miałem okazji go dotąd posłuchać.

Czy może jednak celować w inny cd?

Cześć
Zabieram się za wymianę całego zestawu, ale niestety ze względu na finanse podzieliłem to na etapy. I tak na pierwszy ogień idzie elektronika (obecnie NAD).
Melduję się w klubie, chociaż nic z Musicala jeszcze nie mam. Ale po kilku odsłuchach praktycznie jestem zdecydowany na zakup musical fidelity m6si (czekam na black friday), który póki co będzie grał z Dali Opticon 6.
Pytanie zaś dotyczy odtwarzacza cd. Czy m3scd to dobry wybór? Pasuje mi w nim obecność wejść koaksjalnego i optycznego ale nie jest to wyznacznik. Natomiast nie miałem okazji go dotąd posłuchać.
Czy może jednak celować w inny cd?

Witaj Wojciechu. Zakładam że trochę postudiowales wątek klubowy ? Jak nie to zachęcam dużo informacji znajdziesz

Co do CD to masz w systemie DAC czy zamierzasz użyć CD jako DAC ? Co może sugerować twój wpis .

8 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Witaj Wojciechu. Zakładam że trochę postudiowales wątek klubowy ? Jak nie to zachęcam dużo informacji znajdziesz

Co do CD to masz w systemie DAC czy zamierzasz użyć CD jako DAC ? Co może sugerować twój wpis .

Wątek oczywiście przeczytałem cały, i to wieki temu.

CD ma robić za DAC, głównie do TV.

Witam

Mam pytanko czy Focal Aria 948 zgra się z MF m6si, czy w tej cenie kolumn poleci ktoś coś innego? Pomieszczenie 42 m muzyka przeróżna głównie pop rock.

Tak informacyjnie mój Musical Fidelity m6i jest na sprzedaż. Stan idealny. Cena z kablem Melodika ( nie posiadam oryginalnego zasilającego)  6200, cena bez kabla 6000. Polecam. Na wszelkie pytania oczywiście odpowiem tu lub na telefon 604 488 047. Zdjęcia wystawiłem w znanym portalu zakupowym:) Pozdrawiam serdecznie.

Nie no niemożliwe , tylko nie mów że zastąpi go jakoś Smsl czy Sabaj które podobno takie MF koszą. Co się stało ? Pzdr 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.