Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, dedal75 napisał:

Nie no niemożliwe , tylko nie mów że zastąpi go jakoś Smsl czy Sabaj które podobno takie MF koszą. Co się stało ? Pzdr 

Coś tam się zorganizowało w budżecie...i znów swędzi zmienić...coś tam trochę wyżej...nie mam ciśnienia na sprzedaż. Bardziej zależy mi na sprzedaży kolumn, które okazały się za małe do mojego salonu ( ok. 35 m.kw.), a, że nie chcę ich oddać za darmo bo jestem pierwszym właścicielem i są w bdb stanie to tak mnie naszło, że może dołożyć do wzmacniacza...a kolumny później.....a jak by ktoś miał m500 w dobrej cenie..i bym sprzedał swojego M6i to....tak sobie myślę ;-) myślałem też o Encore225 ale nie wiem jak to brzmi i czy nie będzie to krok w tył w stosunku do M6i co mam teraz....miał ktoś okazję porównać? tj. M6i vs Encore 225?

O Panie 😊 

Nie śledzę dokładnie wątku ale wydawało mi się że Byłeś zachwycony . Ale ok choroba postępuje 😉. Pzdr

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Coś tam się zorganizowało w budżecie...i znów swędzi zmienić...coś tam trochę wyżej...nie mam ciśnienia na sprzedaż. Bardziej zależy mi na sprzedaży kolumn, które okazały się za małe do mojego salonu ( ok. 35 m.kw.), a, że nie chcę ich oddać za darmo bo jestem pierwszym właścicielem i są w bdb stanie to tak mnie naszło, że może dołożyć do wzmacniacza...a kolumny później.....a jak by ktoś miał m500 w dobrej cenie..i bym sprzedał swojego M6i to....tak sobie myślę ;-) myślałem też o Encore225 ale nie wiem jak to brzmi i czy nie będzie to krok w tył w stosunku do M6i co mam teraz....miał ktoś okazję porównać? tj. M6i vs Encore 225?

Encore jak pytałem to mi odradzano, ze względu na sekcje streamera.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
5 godzin temu, dedal75 napisał:

O Panie 😊 

Nie śledzę dokładnie wątku ale wydawało mi się że Byłeś zachwycony . Ale ok choroba postępuje 😉. Pzdr

Panie nadal jestem 🙂🙂 dzisiaj sprzedałem przetwornik Denafripsa Ares II gdyż nie zgrał się w moim systemie....wiem że główną winę ponoszą kolumny bo jak pisałem są za małe na ten metraż...mam dwa dni wolne to chyba tak trochę z dużej ilości wolnego czasu dzisiaj zachęcony szybką sprzedażą Denafripsa wystawiłem MF m6....ps. tak jeszcze szukam zanim sprzedam wzmacniacz ( i o ile sprzedam🙂) daca do niego....ma może ktoś daca Musicala M6s ( czarny kolor) w dobrej cenie i stanie na sprzedaż?🙂🙂 tudzież co Byście polecili z dacòw do MF M6i ?( cena tak do ok. 4000 zł., używany, warunek wyjście XLR)

Edytowane przez kaziu106
5 hours ago, krzysztof.filipak said:

Encore jak pytałem to mi odradzano, ze względu na sekcje streamera.

Cos w tym  jest .Ostatnio  zerkałem.na encore connect  i w klubie MF na fb mi odradzali więc  odpuściłem. 

Godzinę temu, kaziu106 napisał:

Musicala M6s ( czarny kolor) w dobrej cenie i stanie na sprzedaż?🙂🙂 tudzież co Byście polecili z dacòw do MF M6i ?( cena tak do ok. 4000 zł., używany, warunek wyjście XLR)

Przekracza budżet, ale na OLX masz za 6800 zł, M6X DAC, do negocjacji z sierpnia br (nie, to nie mój).

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

10 minut temu, Rokownik napisał:

Przekracza budżet, ale na OLX masz za 6800 zł, M6X DAC, do negocjacji z sierpnia br (nie, to nie mój).

Od sierpnia używam M6x i w dalszym ciągu mnie cieszy. Jeśli spasuje się z końcówką to nawet na początek można jako preampa używać.

2 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

Od sierpnia używam M6x i w dalszym ciągu mnie cieszy. Jeśli spasuje się z końcówką to nawet na początek można jako preampa używać.

Tyś mnie chłopie z nieba spadł. 🙃

Bo świta mi w głowie właśnie takie cuś.....tylko końcówka M8S-500s. Jakieś uwagi? Spostrzeżenia? Rady? Cokolwiek.....😊?

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

1 minutę temu, Rokownik napisał:

Tyś mnie chłopie z nieba spadł. 🙃

Bo świta mi w głowie właśnie takie cuś.....tylko końcówka M8S-500s. Jakieś uwagi? Spostrzeżenia? Rady? Cokolwiek.....😊?

Z tą końcówką go nie zestawiałem. Z opinie linia M8 idzie w kierunku druta wzmacniającego i bezkresna dynamika. Więcej Pan Michał z NaTematAudio być coś kwieciście opowiedział, przy moich zakupach rzetelnie się zachowywał bez wciskania.

Jak ja robiłem modernizację to przerzuciłem kilka daców z całkiem tanich jak D90se, przez nowego Liberty i w końcu pojawiła się nowość M6x, więc wypożyczyłem go razem z preampem M6pre i Unico Pre z racji że końcówkę mam Unico DM.

Dac z samą końcówką jest naprawdę szybki, z naturalnym lekkim ociepleniem, ale jak dla mnie brakowało lekkiego wygładzenia. I tu świetnie spasował mi się M6pre. Unico Pre co dziwne w parze nie podszedł mi, za dużo lampy w lampie.

CO do daca to świetnie się spisuje, żadnych problemów. Posiada tryb stałego wyjścia i regulowanego. Jak wtykniesz słuchawki to automatycznie odłącza wyjście i przełącza się na regulację. Regulacja głośności na Sabre, więc pokrętło to enkoder wieloobrotowy.  MQA obsługuje, ostatnio pojawił się natywnie w Roonie.

Witam
Mam pytanko czy Focal Aria 948 zgra się z MF m6si, czy w tej cenie kolumn poleci ktoś coś innego? Pomieszczenie 42 m muzyka przeróżna głównie pop rock.

Tak spasują się . Moje początki z MF to lata temu polecono mi na tym forum MF do Focali Chorus 836v które mi "nie grały" . MF M6i zagrał z nimi pięknie. Nareszcie był bas z wypełnieniem i góra się zrobiła fajna. Oczywiście Aria 948 to wyższa półka ale jestem pewien że tak jak z Triangle rowniez MF będzie grał bardzo dobrze z Facalami.

Parę dni nie było mnie w klubie a tu widzę że koledzy jakieś zakupy szykują mam nadzieję że dobre ceny macie bo drogie to nasze hobby.

Co do M6x DAC to ważny wpis bo na razie mało tego w w naszych rękach więc ciężko o opinie

Łączył ktoś z użytkowników MF M6i z daciem Hegel Hd25?...tak się zastanawiam czy by nie zakupić:) Jak ktoś miał okazję posłuchać dajcie znać jak to razem zabrzmi.... Póki jeszcze nie sprzedałem wzmacniacza to jeszcze trochę chcę pokombinować:)... Wiecie jak to jest....:)

Ja łączyłem ale z hd 20 z M6si i całkiem nieźle to grało, na stałe mam spięty MF 6sr dac i jest tak dostojniej (równo), ale czytając recenzje hd 25z Audio https://audio.com.pl/testy/stereo/przetworniki-c-a/1278-hegel-hd25 to by wychodziło ,że gra mniej więcej jak MF 6srdac, co do ich recenzji hd 20  wpełni się zgadza to co napisali. 

Edytowane przez Renia239

Nie wytrzymałem no i kupiłem Hegla HD25 😉 Wczoraj podłączone na szybko...przy codziennym hałasie domowym ale....pierwsze wrażenie bardzo duża dynamika. Na pewno nie jest to spokojne granie. Barwa neutralna. Nie jest ani za ciepło ani za zimno. Instrumenty krojone wyraźną kreską, stopa perkusji czy tudzież bas sprężysty, nie lejący się, szybki ale schodzący głęboko. W ostatnim czasie przerzuciłem kilka daców przez mój system i tak w skrócie:

Topping D70 - na kości AKM 4497 : Troszkę ocieplone granie z naciskiem na wyższy bas i niższą średnicę. Góra pasma taka normalna, nie robi łał ale też nie przeszkadza. Scena raczej na linii głośników z dosłownie leciutką tendencją do wychodzenia przed. W skrócie uniwersalne granie. 

SMSL M400 - na kości AKM 4499: Mocno ocieplone granie. Pierwsze co rzuciło mi się w uszy to pogrubiona średnica i bas, który jest lekko zaokrąglony i ciut mocniejszy niż w Toppingu D70. Góra pasma lekko delikatniejsza niż w Toppingu D70. Szerokość sceny na podobnym poziomie. Jednak w porównaniu do D70 wokal jest jakby troszkę wysunięty do przodu. Reszta jest odtwarzana jakby na linii kolumn. W skrócie dla tych co lubią ciepłe granie oraz dla tych, którzy mają zbyt jasne systemy i chcą je znaturalizować tudzież ocieplić.

Audiolab M-Dac z zasilaniem Tomanka - Neutralne granie z tendencją do ochłodzenia. Wysokie tony wyraźne i obecne, szczegółowość na średnim poziomie. Średnica neutralna czasem szczupła. Bas, krótki szczególnie w jego wyższym i średnim podzakresie. Sam dół basu trochę mniej kontrolowany. Szerokość sceny mniejsza niż w D70 i SMSL M400. Granie troszkę przed kolumnami, trochę ofensywnie. W skrócie poprawny dac, który gra dość czysto i dla tych, którzy mają system, któremu brakuje trochę ofensywnego grania ( nie umiem tego opisać inaczej 😉 )

Denafrips Ares II na R2R - Neutralne granie z zaznaczonym basem, a szczególnie jego dolnym podzakresem. Średnica lekko wycofana tj. barwa nie dopalona, a sam jej zakres nie wychodzi do przodu. Tak jak bas jest zaznaczony i obecny w pomieszczeniu tak srednica miałem wrażenie była lekko z tyłu. Ten dac gra tak jakby lekką v-ką. Z tym, że jest to także zależne od trybu czy gra w NOS/OS. Teraz już nie pamiętam, na którym jak grał ale pamiętam różnicę. Tj. na jednym trybie grał dość ciemno tj. wysokie tony były jakby wyciszone takie udelikatnione. Cała sygnatura brzmienia była przesunięta w dół z tym, że średnica tak jak pisałem była leciutko wycofana. Było to takie granie mniej energetyczne. Na drugim trybie grał z bardziej zaznaczonymi wysokimi tonami. Sygnatura jaśniejsza. Z uwagi, że nie chce nikogo wprowadzać w błąd gdyż nie pamiętam już na jakim trybie jak to grało ale chcę przekazać, że zmiana trybów powoduję zmianę sygnatury grania. Szerokość sceny podobna jak w D70 i SMSL M400. Jednak trzeba powiedzieć, że ten dac miał z ww. lepszą jakby holografię w głąb. Dawał takie wrażenie, że ustawia poszczególne dźwięki trochę po swojemu ale fajnie i zaskakująco. W skrócie- tutaj jest ciężko bo ten dac gra kompletnie inaczej niż ww. to chyba jest zasługa ew. cecha R2R. Trzeba posłuchać. Jednym się spodoba inni go sprzedadzą dalej. Plusem dla mnie była fajna holografia, a minusem wycofany i mało obecny wokal.

Hegel HD25 na kości AKM - kilka godzin grania więc na pewno wrócę jeszcze do opisu po weekendzie. Tak na szybko - Pierwsze co rzuca się w uszy to dosć wyraźna słyszalność poszczególnych instrumentów jednak fajnie układające się w całość. Bardzo duża dynamika. Noga sama przytupuje. Barwa naturalna. Wszystkie podzakresy bardzo ładnie zgrane nic się nie wybija. Jeśli chodzi o poszczególne pasma to bas jest tu spręŻysty dobrze kontrolowany w całym pasmie i schodzi najniżej z ww. daców. Średnica jest wyraźna ale nie jest ofensywna. Trzyma się na równi z resztą choć słychać dużo szczegółów np. w barwie głosu. W średnicy, która pomimo, że nie jest ocieplona ale jest bardzo naturalna i zróżnicowana w porównaniu do daców o cieplejszej sygnaturze brzmienia słychać jakby więcej szczegółów np. jak wokalista jest blisko mikrofonu i bierze oddech to ten oddech jakby wyraźniej słychać w stosunku do cieplejszych daców. Góra pasma obecna jednak nic nie syczy i nawet gorzej zrealizowane nagrania nie są cierpieniem. Scena jest podobnej szerokości jak w D70 i SMSL M400 i gra na lini głosników ale z leciutkim gdy potrzeba wypchnięciem dżwięków z zakresu średnicy do przodu. Nie jest to ofensywne granie...jest dynamicznie ale nie wkurzająco i narzucająco się. W skrócie; Dac, który pomoże ożywić ospałe systemy, nie powodując ich rozjaśnienia. Jest to dac, który da dużo energii w basie, doda mu sprężystości i pozwoli nisko zejść...myślę, że jest to spowodowane wyżej opisaną dynamiką. Plusem Hegla jest to, że pomimo iż wyciąga dużo informacji z nagrania to nie rani nam uszu przy gorzej zrealizowanych materiałach. Tak w dużym skrócie i na szybko ten dac w słuchaniu jakby na nic nie zwraca naszej uwagi i po chwili orientujemy się, że słuchamy muzyki a nie daca. Jak posłucham dłużej u siebie w systemie i coś mi się nasunie istotnego co do moich obserwacji z dźwięku tego Hegla dam znać 😉 

PS. Pamiętajcie i weźcie pod uwagę, że to są moje subiektywne odczucia. Moje warunki akustyczne są po prostu " zwykłe" tj. salon otwarty na kuchnię i wszystko co tu opisałem jest tym co ja słyszałem na moim systemie i w moich warunkach mieszkaniowych 🙂 Pozdr!!

Edytowane przez kaziu106

Przez przypadek rzuciłem okiem na parametry MX-DAC.

To urządzenie z innej epoki. Wymaga mocnej aktualizacji parametrów .

Jeżeli chodzi o serię MX potrzebny też jest napęd CD dla streama i wogóle . Tak więc oczekuje od MF już czterech urządzeń 😉 :

MX-DAC MK2

MX-transport

Integra M6xi

Integra class-a

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Przez przypadek rzuciłem okiem na parametry MX-DAC.
To urządzenie z innej epoki. Wymaga mocnej aktualizacji parametrów .
Jeżeli chodzi o serię MX potrzebny też jest napęd CD dla streama i wogóle . Tak więc oczekuje od MF już czterech urządzeń :

MX-DAC MK2
MX-transport
Integra M6xi
Integra class-a

Nie wiem czy MF czyta nasze forum ale coś w tym jest że powinni odświeżyć ofertę. Chińczyk nie lubią próżni i ja skutecznie wypełniają swoimi konstrukcjami które są co raz lepsze. Nie wszystkie ale ...

40 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Nie wiem czy MF czyta nasze forum ale coś w tym jest że powinni odświeżyć ofertę. Chińczyk nie lubią próżni i ja skutecznie wypełniają swoimi konstrukcjami które są co raz lepsze. Nie wszystkie ale ...

Liczy się jakość, nie ilość. Jak tu: Muzyka dla pokoleń - Bryston

https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/prezentacje/3424-muzyka-dla-pokolen-bryston

Edytowane przez DLL
11 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Najważniejsze forum w Europie środkowej? Muszą czytać i analizować 😉

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Wczoraj sprzedałem Xaviany.....Tak na szybko mam do szanownych użytkowników pytanie. Wiem że każdy lubi inne brzmienie i dla każdego coś innego będzie fajnego ale będę szukał kolumn i tu mam kilka typów... jeśli ktoś słuchał któregoś z zestawień dajcie znać jak to razem gra...ew. co polecacie w budżecie do ok. 5500 zł. z używanych kolumn. Salon o wymiarach 9m.x5 m. ale powierzchnia odsłuchowa to 5m.x 4m. i dalej otwarte do tych 9 m. Wiem że lepiej odsłuchać ale z używanymi czasem jak są daleko i w dobrej cenie czasem nie ma takiej możliwości.. wstępnie myślałem o Dynaudio Emit 30 ( model 2021), Jean Marie Reynaud Euterpe Jubile, Audio Physic Classic 5 lub 8 , Paradigm Premier 700F.... słuchał ktoś z Was z ww. w połączeniu z Musical Fidelity m6i ( ew. z innym wzmacniaczem). ? 

Mogę ci polecić  Triangle Esprit Antal Ez u mnie gra to super z M6 SI, do tego kabelki VDH Orchid i Revelation miód malina 🙂

Fajne połączenie z M8xi to Dynaudio Contour. U mnie Contour 20 i u recenzenta z Soundrebels Contour 30.

Wiem, że te moje to trochę wyższe modele, ale może seria Emit ma podobną sygnaturę.

Z kolei u mnie grają też Triangle, ale z serii Borea BR09. Też dobrze zgrywają się z M6si. 

Zgadzam się i z @Renia239 również. Połączenie z Triangle to "pewniak" i coś co mógłbym zaryzykować w ciemno. MF z Triagle bardzo synergistycznie się zgrywa. Jeśli chcesz nowe z pełną gwarancją ale w super cenie (bliskiej ceny z drugiej ręki) to pisz na priv. Ogarnę każdy model z obecnie produkowanych i "będzie Pan zadowolony"

🇬🇧 Musical Fidelity | Prezentacja wzmacniaczy serii M

Zapraszamy na film:

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Panowie jakby ktoś szukał M6si to dla was cena 9k PLN

https://www.olx.pl/543658868

Nowy karton rachunek gwarancja

16 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie jakby ktoś szukał M6si to dla was cena 9k PLN

https://www.olx.pl/543658868

Nowy karton rachunek gwarancja

Wielka różnica w porównaniu nu vista 600 ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.