Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

44 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Fajny artykuł.
Ciekawe jak oni rozumieją "Misją marki jest oferowanie klientom Hi-Endu o czysto europejskich korzeniach w przystępnych cenach. " emoji6.png

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Piszą o tym tak, iż konkurencja będzie droższa od Musical bo ma inne podejście do budowy klocków. Fajnie to jest wyjaśnione na przykładzie Dzielonego M8sPRE + M8s700m / M8s-500s 

Prawdopodobnie najlepszy stosunek jakości do ceny

"Tym samym seria M8s oferuje najprawdopodobniej najlepszy stosunek kombinacji mocy i jakości dźwięku w stosunku do swojej ceny.

Przy czym, jak zauważa prezes i założyciel Musical Fidelity, Antony Michaelson: jeśli ktoś poszukuje produktu z designerską obudową, wykonanego z egzotycznych materiałów, których nazwy pozwolą nam nauczyc się nowego słownictwa, do tego z niepowtarzalnym frontem, który będzie stanowił formę męskiej biżuterii to seria M8s nie spełni jego wymagań.

Z kolei, jeśli ktoś poszukuje maksymalnych osiągów technicznych oraz absolutnie perfekcyjnego dźwięku i maksymalnej mocy bez grama "biżuterii i świecidełek", gdzie cały projekt został poddany funkcjonalności, to seria M8s została stworzona z myślą o właśnie takich osobach.

Monofoniczna końcówka mocy M8s-700m oferuje co najmniej 700W mocy na kanał, ale faktyczne pomiary testowe wychodzą daleko poza tę liczbę i z zapasem przekraczają 900W RMS przy 8 ohmach. Oznacza to, że końcówka mocy M8s-700m wysteruje dowolną kolumnę głośnikową na świecie. Chociaż końcówka M8s-700m cenowo jest zaliczana do hi-endu, to w dalszym ciągu oferuje znakomitą relację ceny do jakości w klasie najlepszych urządzeń na świecie.

M8s-700m charakteryzuje się niezwykłą klarownością i dynamiką dźwięku, ponadto potrafi wygenerować niemal holograficzną scenę dźwiękową co zapewnia niezapomniane przeżycia podczas odtwarzania pełno-skalowych koncertów orkiestrowych. Z M8s-700m nigdy nie poczujesz ograniczeń."

"Chociaż stereofoniczna końcówka M8s-500s cenowo jest zaliczana do hi-endu, to podobnie jak monofoniczna M8s-700m w dalszym ciągu oferuje znakomitą relację ceny do jakości w klasie najlepszych urządzeń na świecie - być może najlepszą ze wszystkich aktualnie produkowanych urządzeń na świecie.

Zarówno M8s-500s jak i M8s-700m charakteryzują się niezwykłą klarownością i dynamiką dźwięku. Obie końcówki potrafią wygenerować niemal holograficzną scenę dźwiękową co zapewnia niezapomniane przeżycia podczas odtwarzania pełno-skalowych koncertów orkiestrowych, a w szczególności sekcji z bogactwem instrumentów grających najniższe tony.

Ponadto najlepszymi cechami końcówek mocy z serii M8s pozostaje szybkość dźwięku oraz siła niskich tonów wyrażająca się w zdolności absolutnego kontrolowania niskotonowych wooferów w dowolnej kolumnie. Z M8s-500s/M8s-700m nigdy nie poczujesz ograniczeń."

Musical Fidelity M8s-500s

Kolega z forum @muzofan już to wie 🙂

Edytowane przez DLL

Uważam że faktycznie elementy serii M8 są fajnie skalkulowane. 2 końcówki M8s500s bardzo zacnie sterują ATC 😉

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

Ja to chyba z ciekawości wyciągnę swojego MF A1 z kartonu i z łezką w oku posłucham plus wspomnę NU-VISTA 600 bo bojowej za 22k EUR nie kupię chyba że nerkendrozej sprzedam .
Jakkolwiek jeśli ktoś ... Coś ... To wiecie gdzie mnie znaleźć i ściągnę wam wszystko co najnowsze i najlepsze.

Godzinę temu, Ronaldo9 napisał:

W latach 2023 i 2024 do gamy Nu-Vista dołączy więcej modeli czyli jest szansa na ocieplone brzmienie  za około 10 koła Euro bez PSU 😊

Edytowane przez DLL
9 hours ago, DLL said:

W latach 2023 i 2024 do gamy Nu-Vista dołączy więcej modeli czyli jest szansa na ocieplone brzmienie  za około 10 koła Euro bez PSU 😊

Jak dla mnie  brzmienie nu Vista jest wystarczająco ocieplone.

22 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Ja to chyba z ciekawości wyciągnę swojego MF A1 z kartonu i z łezką w oku posłucham

Ja mam w kartonie w fabrycznym stanie X-A1 i zastanawiam się czy sprzedać. Od lat nie mam warunków na kolumny głośnikowe i używam X-Can v3 po moddingu. Przed X-A1 miałem A1 z Tannoyami 609.

Witam Panowie. Mam pytanko do posiadaczy Musical Fidelity M5si , jestem przekonany w 90% do zakupu, ale od paru dni czytam opinie i dzwonie po salonach i podobno dosyć często się psuję, jak jest u Was? czy to konkurencja piszę takie opinie czy to jest fakt. 

Drugie pytanie szukam odtwarzacza sieciowego pod M5si i w oko wpadła mi yamaha cd-nt670D , czy ewentualnie macie inne propozycje w niskim budżecie ?

dzięki za pomoc

50 minut temu, Patryk89_896 napisał:

Witam Panowie. Mam pytanko do posiadaczy Musical Fidelity M5si , jestem przekonany w 90% do zakupu, ale od paru dni czytam opinie i dzwonie po salonach i podobno dosyć często się psuję, jak jest u Was? czy to konkurencja piszę takie opinie czy to jest fakt. 

Drugie pytanie szukam odtwarzacza sieciowego pod M5si i w oko wpadła mi yamaha cd-nt670D , czy ewentualnie macie inne propozycje w niskim budżecie ?

dzięki za pomoc

Witam,

mam M5si podobnie jak moich dwóch znajomych.

Nie spotkałem się z żadnymi awariami tego modelu.

Mam do niego podpięty bluesound node.

Podsumowując polecam.

Pozdrawiam 

Ps. jedna uwaga: podłączenie node- MF przez USB powoduje u mnie okresowe delikatne cykanie (jak pracuje przetwornik we wzmacniaczu). Po RCA działa super i brzmi również super.

Edytowane przez sul76
 W latach 2023 i 2024 do gamy Nu-Vista dołączy więcej modeli czyli jest szansa na ocieplone brzmienie  za około 10 koła Euro bez PSU 

Fajnie jakby przystępne cenowo CD zrobili na nuvistorach to @Ronaldo9 kupi w przed sprzedaży a i nie wiem czy ja nie pękne
Witam,
mam M5si podobnie jak moich dwóch znajomych.
Nie spotkałem się z żadnymi awariami tego modelu.
Mam do niego podpięty bluesound node.
Podsumowując polecam.
Pozdrawiam 
Ps. jedna uwaga: podłączenie node- MF przez USB powoduje u mnie okresowe delikatne cykanie (jak pracuje przetwornik we wzmacniaczu). Po RCA działa super i brzmi również super.

Hej podpisuje się pod powyższa opinia i rekomendacja. Patryk jak nowy to ... Ogarniemy

@sul76 jakiego masz BSN ? 2i czy nowszy ... Aaaa pewnie nowy bo po USB łączysz ale czytałem że te cykania to powoduje Node ??
Masz zasilanie liniowe do niego ? Polecam znaczna poprawa jakości

1 minute ago, Marcin Wielgus said:

Fajnie jakby przystępne cenowo CD zrobili na nuvistorach to @Ronaldo9 kupi w przed sprzedaży emoji1.png a i nie wiem czy ja nie pękne

Ronaldo po raz pierwszy od lat rozważa  streaming.od paru dni testuje qobuz  ale niestety  tylko na słuchawkach .powoli spoglądam na jakiś transport typu ifi ,bs czy ostatnio  promowany S angel. 

10 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Fajnie jakby przystępne cenowo CD zrobili na nuvistorach to @Ronaldo9 kupi w przed sprzedaży emoji1.png a i nie wiem czy ja nie pękne
Hej podpisuje się pod powyższa opinia i rekomendacja. Patryk jak nowy to ... Ogarniemy

@sul76 jakiego masz BSN ? 2i czy nowszy ... Aaaa pewnie nowy bo po USB łączysz ale czytałem że te cykania to powoduje Node ??
Masz zasilanie liniowe do niego ? Polecam znaczna poprawa jakości

Mam najnowszy n130.

Korespondowałem z support bluesound, sprawdzili i stwierdzili, że u nich wszystko ok, po czym odesłali mnie do MF.

Zostawiłem temat, bo dac w bluesound mnie satysfakcjonuje.

Pyknięcia po USB są ledwo słyszalne, ale są co kilkanaście sekund, czasami co kilka minut.

Nie ma w tym prawidłowości.

Pozdrawiam 

12 minut temu, sul76 napisał:

Pyknięcia po USB są ledwo słyszalne, ale są co kilkanaście sekund, czasami co kilka minut.

Dokup izolator USB Topping HS01.

Pyknięcia znikną. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dzięki wasza opinia mnie uspokoiła .

A co powiecie o Magnat MMS 730 i Yamaha MusicCast WXC-50 mieliście styczność?

Szukam czegoś w troszkę mniejszym budżecie, co mogę podłączyć pod m5si

Edytowane przez Patryk89_896
1 godzinę temu, Piopio napisał:

Pyknięcia znikną. 

Tylko czy DAC w MF jest lepszy od DAC w node żeby warto było "kombinować"?

1 godzinę temu, sul76 napisał:

Tylko czy DAC w MF jest lepszy od DAC w node żeby warto było "kombinować"?

Oba dość słabe. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piszą o tym tak, iż konkurencja będzie droższa od Musical bo ma inne podejście do budowy klocków. Fajnie to jest wyjaśnione na przykładzie Dzielonego M8sPRE + M8s700m / M8s-500s 

Prawdopodobnie najlepszy stosunek jakości do ceny
"Tym samym seria M8s oferuje najprawdopodobniej najlepszy stosunek kombinacji mocy i jakości dźwięku w stosunku do swojej ceny.
Przy czym, jak zauważa prezes i założyciel Musical Fidelity, Antony Michaelson: jeśli ktoś poszukuje produktu z designerską obudową, wykonanego z egzotycznych materiałów, których nazwy pozwolą nam nauczyc się nowego słownictwa, do tego z niepowtarzalnym frontem, który będzie stanowił formę męskiej biżuterii to seria M8s nie spełni jego wymagań.
Z kolei, jeśli ktoś poszukuje maksymalnych osiągów technicznych oraz absolutnie perfekcyjnego dźwięku i maksymalnej mocy bez grama "biżuterii i świecidełek", gdzie cały projekt został poddany funkcjonalności, to seria M8s została stworzona z myślą o właśnie takich osobach.
Monofoniczna końcówka mocy M8s-700m oferuje co najmniej 700W mocy na kanał, ale faktyczne pomiary testowe wychodzą daleko poza tę liczbę i z zapasem przekraczają 900W RMS przy 8 ohmach. Oznacza to, że końcówka mocy M8s-700m wysteruje dowolną kolumnę głośnikową na świecie. Chociaż końcówka M8s-700m cenowo jest zaliczana do hi-endu, to w dalszym ciągu oferuje znakomitą relację ceny do jakości w klasie najlepszych urządzeń na świecie.
M8s-700m charakteryzuje się niezwykłą klarownością i dynamiką dźwięku, ponadto potrafi wygenerować niemal holograficzną scenę dźwiękową co zapewnia niezapomniane przeżycia podczas odtwarzania pełno-skalowych koncertów orkiestrowych. Z M8s-700m nigdy nie poczujesz ograniczeń."
"Chociaż stereofoniczna końcówka M8s-500s cenowo jest zaliczana do hi-endu, to podobnie jak monofoniczna M8s-700m w dalszym ciągu oferuje znakomitą relację ceny do jakości w klasie najlepszych urządzeń na świecie - być może najlepszą ze wszystkich aktualnie produkowanych urządzeń na świecie.
Zarówno M8s-500s jak i M8s-700m charakteryzują się niezwykłą klarownością i dynamiką dźwięku. Obie końcówki potrafią wygenerować niemal holograficzną scenę dźwiękową co zapewnia niezapomniane przeżycia podczas odtwarzania pełno-skalowych koncertów orkiestrowych, a w szczególności sekcji z bogactwem instrumentów grających najniższe tony.
Ponadto najlepszymi cechami końcówek mocy z serii M8s pozostaje szybkość dźwięku oraz siła niskich tonów wyrażająca się w zdolności absolutnego kontrolowania niskotonowych wooferów w dowolnej kolumnie. Z M8s-500s/M8s-700m nigdy nie poczujesz ograniczeń."
Musical Fidelity M8s-500s
Kolega z forum [mention=85175]muzofan[/mention] już to wie

Jedno hasło i jadą do każdego chętnego w super cenie jeśli tylko portfel pozwala

Uważam że faktycznie elementy serii M8 są fajnie skalkulowane. 2 końcówki M8s500s bardzo zacnie sterują ATC

Z którymi ATC u ciebie grają ?

Ronaldo po raz pierwszy od lat rozważa  streaming.od paru dni testuje qobuz  ale niestety  tylko na słuchawkach .powoli spoglądam na jakiś transport typu ifi ,bs czy ostatnio  promowany S angel. 

Przy twojej klasie sprzętu to stawiałbym na aniołka ale on na razie nie ma Tidal direct jeśli to nie problem dla ciebie? Za to ma i2s w standardzie PS Audio .
BSN to nie te progi do twojego ML

7 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Z którymi ATC u ciebie grają ?

Z tymi co w sygnaturce 😉. ATC SCM 150SL

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

Pyknięcia znikną. 

I pewnie trochę też innych zaklucen.
Może gdzieś na test można pożyczyć

Z tymi co w sygnaturce . ATC SCM 150SL

Pisze poprzez TapaTalk i nie widać.
No cóż ... Godni siebie zawodnicy / dobrana para na wysokim poziomie.
Jak kiedyś słuchem atc scm40 ale ginęły u mnie w 39m2 ale to inna liga

23 minutes ago, Marcin Wielgus said:

Przy twojej klasie sprzętu to stawiałbym na aniołka ale on na razie nie ma Tidal direct jeśli to nie problem dla ciebie? Za to ma i2s w standardzie PS Audio .

Ja się w ogóle nie znam na streamerach,całe życie  bazowalem.na cdekach.

Tidal direct- Co to takiego ?.ogólnie mam Spotify  a od paru dni testuje qobuz. 

I2s- czyli?????

Mam takie pytanie

Czy mając dac w integrze powinienem rozważać tylko czysty transport typu (ifi.bs. czy S Angel??w cenie wyższej wymienionych  mogę mieć streamer  typu marantz nd8006,6006.audiolab,Pioneer itd.ktore chyba nie mają problemów jak np ifi?????.posiadam również  kable rca siltech  których  nie chce się pozbywać bo są wspaniałe i chciałbym je jakoś wykorzystać, tylko jak???trzech moich znajomych ma INNOUSA czy jakoś tak i bardzo sobie to chwalą  ale ja lubię się wyróżniać więc wolałbym  wejść  w coś innego. 

10 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Mam takie pytanie

Czy mając dac w integrze powinienem rozważać tylko czysty transport typu (ifi.bs. czy S Angel??w cenie wyższej wymienionych  mogę mieć streamer  typu marantz nd8006,6006.audiolab,Pioneer itd.ktore chyba nie mają problemów jak np ifi?????.

Ileż ja się o tym samym ostatnio naczytałem......jezusicku.🤪

Generalnie jak masz dobry i - jeszcze lepiej - wymienny lub podlegający upgredom DAC w integrze to może śmiało zostać. Dokup jedynie strumieniowiec. Ja tak w końcu zrobiłem.

Ale, sporo dobrych Daców ma też dobry streamer na pokładzie...i sprawa się komplikuje.

Ba....jest też sporo dobrych Daców mających streamer z przymusu i w bardzo szczątkowej postaci...i sprawa się znowu komplikuje.

Chcesz zmieniać? Kupuj osobne urządzenia.

Chcesz na lata zostaw to co we wzmacniaczu i dokup Cichego Anioła z Monachium albo Lumina.

pzdr

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

5 minut temu, Adah napisał:

Fajny system. 🙂 Na ilu metrach słuchasz? 

Dzięki, fajnie gra 😉. 21,5 m2 otwartego częściowo na resztę piętra salonu. W pełni profesjonalnie zaadaptowane akustycznie.

15 minutes ago, Rokownik said:

Ileż ja się o tym samym ostatnio naczytałem......jezusicku.🤪

Generalnie jak masz dobry i - jeszcze lepiej - wymienny lub podlegający upgredom DAC w integrze to może śmiało zostać. Dokup jedynie strumieniowiec. Ja tak w końcu zrobiłem.

Ale, sporo dobrych Daców ma też dobry streamer na pokładzie...i sprawa się komplikuje.

Ba....jest też sporo dobrych Daców mających streamer z przymusu i w bardzo szczątkowej postaci...i sprawa się znowu komplikuje.

Chcesz zmieniać? Kupuj osobne urządzenia.

Chcesz na lata zostaw to co we wzmacniaczu i dokup Cichego Anioła z Monachium albo Lumina.

pzdr

Problem w tym że nie wiem czy dac  jest dobry bo nigdy z niego nie korzystałem. Ale na YouTube facet który testuje  sprzęt twierdzi  że to poziom HUGO TT,PS AUDIO chord dave. W sumie  to  mam TV podłączony  pod niego ale ktoś mi pisał że w takim połączeniu to nadal TV przerabia sygnał a nie dac z integrze czy jakoś tak.w niedzielę podpiąłem  kablem USB laptopa pod integre i chciałem zapuścić quboz  ale muzyczka płynęła  tylko z głośników laptopa  i do dziś nie wiem dlaczego  .kumpel  był ale też rozkladal ręce i nie wie o co chodzi .

Godzinę temu, muzofan napisał:

Dzięki, fajnie gra 😉. 21,5 m2 otwartego częściowo na resztę piętra salonu. W pełni profesjonalnie zaadaptowane akustycznie.

Mój, 20 m2 pokój, też ładnie "gra", choć przystosowany na "ucho". Zastanawiam się, jaki efekt, dała by druga MF m8s500s ? Zmiana miejsca na bliższe w filcharmoni/na koncercie , czy może więcej powietrza w przestrzeni "od najniższych głośności?

Mógłbyś opisać swoje wrażenie...? 150 ATC pewnie by się "udusiły" u mnie, to już spore paczuszki i ładnie kosztują 🙂 . No i bardzo, podoba mi się koncert z Triangli.  🙂  

Edytowane przez Adah
Problem w tym że nie wiem czy dac  jest dobry bo nigdy z niego nie korzystałem. Ale na YouTube facet który testuje  sprzęt twierdzi  że to poziom HUGO TT,PS AUDIO chord dave. W sumie  to  mam TV podłączony  pod niego ale ktoś mi pisał że w takim połączeniu to nadal TV przerabia sygnał a nie dac z integrze czy jakoś tak.w niedzielę podpiąłem  kablem USB laptopa pod integre i chciałem zapuścić quboz  ale muzyczka płynęła  tylko z głośników laptopa  i do dziś nie wiem dlaczego  .kumpel  był ale też rozkladal ręce i nie wie o co chodzi .

Kolego @Rokownik Ronaldo to skromny człowiek i nie napisał że ma super integre od Marka Levinsona więc nic dziwnego że DAC który jest tam osobnym modulem tak wysoko jest oceniany / porównywany

Więc @Ronaldo9 ja bym szukal strumieniowca dobrego np. Angel Munich lub jakiś Lumin i łączył go z twoim DAC a tym że grasz przez tv to się nie chwal bo zaraz tu lincz będzie .
I2s to najlepsze połączenie transportu z DAC ale sądzę że u ciebie nie obecne

Tidal Direct czy Spotify Direct to możliwość oprogramowania transportu która daje ci możliwość grania z oryginalnej appki np. Tidal czy Spotify wprost na twoje urządzenie. Możesz oczywiście bez tego grać z appki firmowej urządzenia bo na pewno obsługuje .

Generalnie @Adah to u mnie dołożenie drugiej końcówki w bi-ampingu sporo poprawiło. ATC ma 3 pary terminali więc finalnie jedna końcówka zasila średnicę, druga wysokie i niskie. Średnica nabrała większej czystości, przy dużym spiętrzeniu dźwięków wszystko jest bardziej rozdzielcze i wyraźne. Dół nabrał natomiast mocy, zwiększyła się dynamika a dalsze plany są lepiej rysowane 😁. Lepsza separacja instrumentów, wiecej powietrza. Jak dla mnie zakup warty swojej ceny.

Lubię słuchać ze średnią około 80 dB więc jest jak usłyszeć zmiany.

ATC to nie ten klub 😉. Moje docelowe kolumny, dam się pokroić za kopułkę średniotonową i zszycie pasm. Po prostu bajka, można słuchać godzinami.

On 1/20/2023 at 3:12 PM, Marcin Wielgus said:

stawiałbym na aniołka 

Hej

Różnica w cenie tych urządzeń to jakieś 300£ .dla czego bsn przegrywa według ciebie  z aniołkiem????

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.