Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

SMSL SU-9

Hej . Zaryzykuję stwierdzenie że przedwzmacniacz w M6si jest dużo wyższej klasy (jest zrealizowany w klasie A) niż ten w DAC. Oczywiście do posłuchania i porównania ale tak uważam. Pamiętam wpisy użytkownikow w klubie którzy wyjątkowo sobie cenili tego PRE co w wokalach jest niesłychanie ważne.

Daj znać jak ci zagrało. Jak potrzebujesz pomocy / porady - pisz

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
2 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Hej . Zaryzykuję stwierdzenie że przedwzmacniacz w M6si jest dużo wyższej klasy (jest zrealizowany w klasie A) niż ten w DAC.

Nawet nie trzeba ryzykować 😉 Po prostu jest dużo wyższej klasy. PRE w SMSL SU-9 to tylko "zabawka". Raczej nie powinno się korzystać. Choć sam DAC bardzo cenię. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wprawdzie wypowiedzialem się o M6si pre ktore świetnie znam ale autor zamówił M5si . Pomimo to nadal obstaje że będzie lepiej niż w tym DAC.

Edytowane przez Marcin Wielgus
  • 2 tygodnie później...

Musical Fidelity MX-DAC znalazł się w naszym filmie wśród innych przetworników do pięciu tysięcy złotych. Co o nim uważacie? 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Uważamy że wymaga liftingi.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Witam  serdecznie   posiadaczy tej marki , oby radości  wiele sprzęt dostarczał. Jak  jest z awaryjnością  tegoż? Czy  może  grać  przez  naście lat  bezusterkowo?

Jak MF 5i  zgrywa się  z KEF R500? Daje radę takie połączenie? Sam za parę dni  poznam odpowiedź  i podzielę się wrażeniami, o ile ktoś będzie  zainteresowany  moimi  impresjami.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Witam  serdecznie   posiadaczy tej marki , oby radości  wiele sprzęt dostarczał. Jak  jest z awaryjnością  tegoż? Czy  może  grać  przez  naście lat  bezusterkowo?
Jak MF 5i  zgrywa się  z KEF R500? Daje radę takie połączenie? Sam za parę dni  poznam odpowiedź  i podzielę się wrażeniami, o ile ktoś będzie  zainteresowany  moimi  impresjami.

Hej witamy w klubie.
Co do niezawodności to gra przez wiele lat możesz być spokojny. Mam np historyczny model A1 w którym nic nie było naprawiane a ma ci on blisko 30 lat? I nadal pięknie w klasie A gra.

Oczywiście tam gdzie są części mechaniczne jak no w CD, to wszystko zależy od intensywnosci użytkowanie.

Czekamy na ralacje z gry z KEF ale jeśli kupiłeś nowego M5si to daj mu się wygrzać z 60-80 godzin. Nie oceniaj po wyciągnięciu z pudełka .

Pozdrawiam Marcin

Do kupna nie dojdzie, albowiem posiadam wzmacniacz Audio GD Precision 2 budowy dual mono, co waży 23 kg, gra bardzo neutralnie, jest przezroczysty, nic od siebie nie dodaje, to właściwie mój pierwszy wzmacniacz. I zepsuł się po prawie ośmiu latach. Tydzień wytrzymałem bez muzyki, ale potem zaczęło mnie nosić i zacząłem wypożyczać ze sklepów różne modele.
Miałem model Hegel h120. Szybko w sklepie chcieli go z powrotem, więc po czterech dniach go oddałem. Powiem tylko, że po pierwszym dniu żadnej różnicy pomiędzy wzmacniaczami nie słyszałem. Dopiero po dwóch, trzech dniach różnice mi się wykrystalizowały. Hegel pomimo swej neutralności swój charakter, który mnie zirytował, bo przypominał prymusa grzecznego, pilnego i gładkiego, a ja w swoim DNA mam wpisany bunt i niezgodę na kur...two ludzi, świata, durnych przepisów, polityków idiotów i ich wyborców, więc z radością go oddałem.
W innym sklepie zaproponowano mi właśnie MF, dlatego tu trafiłem. W poniedziałek będzie u mnie.
Co do recenzji w sieci. Ogólnie nie da się ich czytać, więcej jest nic nie wartych rozważań z tyłka, niż konkretów. Najlepiej opisują sprzęt na audio. com.pl Krótko, treściwie i na temat.
Bardzo przepraszam za długi wpis, dziś nikt niczego nie czyta.
@Marcin Wielgus bardzo serdecznie dziękuję za ciepłe przyjęcie.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Jedna tylko uwaga - jeśli sklep ci da wygrzaną sztukę tzw demo to ok ale jeśli nowy z kartonu to musisz mu dać pograć przynajmniej z 50-60 godzin żeby był sobą. Na początku może być "szorstki" ale to z godzin na godzinę się zmienia .
Z ciekawości Audio GD nie da się naprawić?

Da się naprawić, ale bezpośrednio u producenta, czyli w Chinach. Nie wiem, ile czasu to potrwa. Na szczęście cena naprawy jest znośna - niewiele ponad tysiąc złotych. Kurde, jakie szaleństwo, tyle kasy to właściwie dużo, bo na chama niektórzy przez miesiąc tyle wydają na życie, ale straszono mnie, że koszt naprawy może przekroczyć wartość urządzenia, więc jest tanio.
Co do wygrzewania, to znam to zjawisko, wiem, że sprzęt musi pograć .
Spec od naprawy narodowości polskiej zbladł, jak zobaczył środek, zażądał schematu lutowania, dlatego Chińczycy ustalili, że wolą samodzielnie go naprawić

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Da się naprawić, ale bezpośrednio u producenta, czyli w Chinach. Nie wiem, ile czasu to potrwa. Na szczęście cena naprawy jest znośna - niewiele ponad tysiąc złotych. Kurde, jakie szaleństwo, tyle kasy to właściwie dużo, bo na chama niektórzy przez miesiąc tyle wydają na życie, ale straszono mnie, że koszt naprawy może przekroczyć wartość urządzenia, więc jest tanio.
Co do wygrzewania, to znam to zjawisko, wiem, że sprzęt musi pograć .
Spec od naprawy narodowości polskiej zbladł, jak zobaczył środek, zażądał schematu lutowania, dlatego Chińczycy ustalili, że wolą samodzielnie go naprawić

I to się nazywa zarządzić oczekiwaniami klienta że mu się 1000 wydaje tanio a za tyle to już Chińczyka w klasie D można mieć , ale wiem o czym mówisz .

Mam w domu MF msi5. Szczerze? Lepiej nic nie napiszę, bo się wszyscy obrażą...
Powiedziano mi, że to model wygrzany, nie chce mi się w to wierzyć, by 9 tysięcy złotych tak grało. Jedno mnie tylko zszokowało. Uważam siebie za lekko przygłuchego, to już nie to, co za młodu, ale jest tak doskonale różnicuje nagrania, że plików MP3 nie da się słuchać. Jest ogromna przepaść pomiędzy grubym, ciężkim FLAC, a MP3. Mój wzmacniacz tego nie pokazuje.
Albo uszy muszą się przyzwyczaić, albo wzmacniacz wygrzać. Czekamy. Cdn.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Moje zdanie znasz. Tj zdecydowanie polecam M6si co nie znaczy że tobie się spodoba wiadomo każdy ma inne oczekiwania.

Co do MP3 to nie oceniam bo tak z 8-10 lat conajmniej nie słuchałem. Ripy CD mam do FLAC i Wave a streaming Tidal to jednak nie MP3 stąd szczerze nie wiem jak są grane ale wierzę że tak może być jak napisałeś.

Jestem zbyt w gorącej wodzie kąpany. Wzmacniacz musiał się rozgrzać, teraz, po kilku godzinach gra lepiej. Najbardziej miarodajne opinie wydam po kilku dniach.
Wzmacniacz jest podpięty pod KEF r500 i Cambridge Audio CXN. Kable też niby lepsze. Zasilające to Furutech, a głośnikowy to nie wiem, właśnie zamówiłem Chord Clearway X z metra cięty. Czy ktoś w związku z tym pokazałby na zdjęciu, jak te druciki pozbawić osłony tak, by korzystać bez wtyków?

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

1 godzinę temu, jarrro napisał:

Jestem zbyt w gorącej wodzie kąpany. Wzmacniacz musiał się rozgrzać, teraz, po kilku godzinach gra lepiej. Najbardziej miarodajne opinie wydam po kilku dniach.
Wzmacniacz jest podpięty pod KEF r500 i Cambridge Audio CXN. Kable też niby lepsze. Zasilające to Furutech, a głośnikowy to nie wiem, właśnie zamówiłem Chord Clearway X z metra cięty. Czy ktoś w związku z tym pokazałby na zdjęciu, jak te druciki pozbawić osłony tak, by korzystać bez wtyków?

MF m5si ma mieć najcieplejszą barwę w wśród wzmacniaczy tranzystorowych MF jak odnajdziesz na forum film wg. branży. Sporo jest testów w sieci, które dają wyobrażenie jakiego dźwięku należy oczekiwać przed zakupem, mam wrażenie że na forum pytający nie zawsze są zainteresowani tą cenną wiedzą, tak jakby nie miało dla nich większego znaczenia z jaką marką wiążą zakup. Pozdrawiam

ps. z doświadczenia: zawsze lepiej zagra kabel z obrobioną cyną końcówką np. wtyki bananowe, to zawsze większa powierzchnia styku jak skrętka druciana. 

Edytowane przez DLL

Chodzi o to, że według mnie branża zajmująca się recenzjami, raczej tworzy reklamę, nie ma wiele wspólnego z prawdą. Podobnie z samochodami, czytam recenzje, oglądam filmy, z jazdy autem, potem idę wypożyczyć auto i okazuje się, że jest potwornie głośny przy szybkiej jeździe, bardzo nisko się siedzi, co przy moim wzroście 186 cm jest kłopotliwe, albo jak w mazdzie 3 po podniesieniu siedzenia dotyka się głową sufitu.
O wzmacniaczu nic na razie nie napiszę, bo chcę bardziej przemyślanymi wnioskami się podzielić. Niezbyt rozumiem określenie "ciepły" w stosunku do dźwięku.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

17 minut temu, jarrro napisał:

Chodzi o to, że według mnie branża zajmująca się recenzjami, raczej tworzy reklamę, nie ma wiele wspólnego z prawdą. Podobnie z samochodami, czytam recenzje, oglądam filmy, z jazdy autem, potem idę wypożyczyć auto i okazuje się, że jest potwornie głośny przy szybkiej jeździe, bardzo nisko się siedzi, co przy moim wzroście 186 cm jest kłopotliwe, albo jak w mazdzie 3 po podniesieniu siedzenia dotyka się głową sufitu.
O wzmacniaczu nic na razie nie napiszę, bo chcę bardziej przemyślanymi wnioskami się podzielić. Niezbyt rozumiem określenie "ciepły" w stosunku do dźwięku.

znak obecnych i przyszłych czasów "informacja jest towarem" i mamy to dobrodziejstwo nadprodukcji treści, trochę trzeba poczytać aby wyrobić sobie zdanie, umiejętność segregowania informacji to przydatna cecha, nie znajdziemy złotego środka. Uważam, że bez własnego rozpoznania tematu w sieci nie ma co zabierać się za weryfikację w realu, tak samo nie odrzucam treści ludzi, którzy zajmują się tym zawodowo, jak wszędzie są pasjonaci i ludzie uczciwy w sowim fachu i do nich się uśmiecham po odrzuceniu plew. Analiza wsteczna zawsze skuteczna 😉 

33 minuty temu, jarrro napisał:

@DLL masz rację. Doszkalam się właśnie w kwestii podstawowej terminologii stosowanej w recenzjach.

@Marcin Wielgus jest aktywny na tym forum i ja korzystałem z jego wsparcia gdy już byłem zdecydowany na serię 6 MF, wcześniej jednak sporo czytałem i tak doszedłem do wyboru tej marki starając się uzyskać maksimum za wydane pieniądze zaczynając od serii 2.

Edytowane przez DLL
7 godzin temu, jarrro napisał:

@jarrro... Niezbyt rozumiem określenie "ciepły" w stosunku do dźwięku.

Terminologia do opisu subiektywnej oceny brzmienia

Najbardziej podstawowe określenia to ciepły i jasny. Dźwięk ciepły ma podniesiony poziom niskich składowych. Dźwięk jasny ma z kolei podniesiony poziom składowych wysokich. Podstawowe zastosowanie tych słów dotyczy ogólnej równowagi brzmienia w całym paśmie. Ale chętnie stosuje się te dwa słowa także w znaczeniu węższym. Przykładowo weźmy głos sopranistki czy brzmienie skrzypiec. W tych dwóch przypadkach nie mamy składowych basowych. Mimo wszystko też możemy zastosować określenia ciepły czy jasny zależnie od tego jak postrzegamy równowagę niższych i wyższych składowych wokalu czy brzmienia skrzypiec. Koniecznie trzeba też zwrócić uwagę na powiązania pomiędzy pomiarami, a opisem wrażeń subiektywnych. Załóżmy, że w jednym przypadku mamy podniesioną charakterystykę powyżej 10kHz, a w drugim wzgórek na charakterystyce w zakresie 2kHz-5kHz. Wbrew temu co mogłoby się wydawać, to raczej w tym drugim przypadku słuchacze powiedzą, że dźwięk jest jaśniejszy. Żeby uzyskać ciepłe brzmienie też nie trzeba koniecznie podnosić poziomu głośności najniższego basu (co w ogóle jest trudne do osiągnięcia bez bardzo dużych kolumn), ale wystarczy zgłośnić średni bas by uzyskać taki efekt. Jak widać na subiektywną ocenę równowagi bardziej wpływają dźwięki z zakresu gdzie ucho jest bardziej czułe, a nie dźwięki ze skrajów pasma.

Spis artykułów poradniczych

Artykuły w dziale Poradnik nie są datowane. Dokładamy jednak starań aby publikowane tu treści były aktualne. Artykuły są na bieżąco aktualizowane bez dodatkowej sygnalizacji. Większość tekstów w Poradniku była korygowana i uzupełniana, a niektóre artykuły były kilkukrotnie przeredagowane. 

@DLL
Podziwiam szczerze. W środku nocy między 2 a 4 tłumaczyć podstawy laikowi...
Co do MF m5si. Brzmienia nie można nazwać neutralnym, bo gra ciepło, jedynie strona Audio. Com. pisze o gęstości brzmienia i analogowości. Bas jest lekko rozlazły, tonacja ocieplona, co we mnie wywołuje zniechęcenie. Inne mam wyobrażenie o neutralności. Ciepłe brzmienie nie jest neutralne. Prawdą jest, że świetnie różnicuje nagrania, ale nadmiar rozlazłego basu uniemożliwia słuchanie nagrań z dużą ilością niskich tonów. To zaciemnia obraz. Fortepian brzmi nienaturalnie. Jako tako brzmią nagrania jazzu z lat 60. Podobnie rock z lat 70. Ale reszta ...
Na szczęście wczorajsze moje negatywne odczucia były spowodowane tym, że wzmacniacz nie był rozgrzany. Potrzebował 6-7 godzin grania, by ukazać dźwięk w miarę normalny.
Nadmienię, że moje odczucia nie są odosobnione, przyjaciel mój przy m6si i audiovectorach ma zbliżone odczucia.
W końcu kupił Yamahę s2100 i jest zadowolony.
Moje uszy nie są przyzwyczajone do tak ciepłego grania. Muszę się przyzwyczaić. Na pewno lepiej różnicuje nagrania od Audio GD Precision 2, różnice pomiędzy MP3 a lepszymi formatami są dobrze słyszalne

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

39 minut temu, jarrro napisał:

@DLL
Podziwiam szczerze. W środku nocy między 2 a 4 tłumaczyć podstawy laikowi...
Co do MF m5si. Brzmienia nie można nazwać neutralnym, bo gra ciepło, jedynie strona Audio. Com. pisze o gęstości brzmienia i analogowości. Bas jest lekko rozlazły, tonacja ocieplona, co we mnie wywołuje zniechęcenie. Inne mam wyobrażenie o neutralności. Ciepłe brzmienie nie jest neutralne. Prawdą jest, że świetnie różnicuje nagrania, ale nadmiar rozlazłego basu uniemożliwia słuchanie nagrań z dużą ilością niskich tonów. To zaciemnia obraz. Fortepian brzmi nienaturalnie. Jako tako brzmią nagrania jazzu z lat 60. Podobnie rock z lat 70. Ale reszta ...
Na szczęście wczorajsze moje negatywne odczucia były spowodowane tym, że wzmacniacz nie był rozgrzany. Potrzebował 6-7 godzin grania, by ukazać dźwięk w miarę normalny.
Nadmienię, że moje odczucia nie są odosobnione, przyjaciel mój przy m6si i audiovectorach ma zbliżone odczucia.
W końcu kupił Yamahę s2100 i jest zadowolony.
Moje uszy nie są przyzwyczajone do tak ciepłego grania. Muszę się przyzwyczaić. Na pewno lepiej różnicuje nagrania od Audio GD Precision 2, różnice pomiędzy MP3 a lepszymi formatami są dobrze słyszalne

przypomniała mi się ta strona to wysłałem jak na nocnika przystało typ sowy, pora wygaszania aktywności. Optymalna sytuacja jeśli można porównać u przyjaciela m6si. Tak jak Marcin sugerował M6si to już jest półka hi end, a tu wszyscy dążą do neutralności a M6si dodaje wykończenie z nutką łagodności, nie dąży do klinicznej precyzji, czystości jak u Hegla. To jest fajny test porównawczy M6si do HEGELa i LECTORa. MUSICAL FIDELITY M6scd + M6si

Edytowane przez DLL

Słucham ciągle. Są nagrania akustyczne, na przykład genialnego muzyka , co gra na oud, Adnana Joubrana, wschodnie klimaty, muzułmańskie, natchnione duchowością niepłytką i inne brzmią genialnie. Ale czasem inne taką suchością średnicy zalecą, to twarz wykrzywia z niesmaku.
Z kolei w nagraniach free jazzu , gdzie basu jest dużo, tworzy się gęsty muł z nadmiaru basu, przejrzystość na tym traci.
Ale wzmacniacz z dnia na dzień gra coraz lepiej. Kto wie, może za kilka dni przeżywać będę nirwanę muzyczną .
Zawsze włączam naszą rodzimą kapelę z podwórka free jazzu, co się Hera nazywa, a płyta nagrana z Hamidem Drake'iem.
Tam jest naprawdę gęsto od dźwięków.
I jest lepiej niż wczoraj, bas mniej bardziej zwarty. Nie brzmi to źle.
Ale gitarzysta jazzowy głównego nurtu, co przynudza smętnymi i kiepskimi melodiami, Julian Lage - płyta bardzo dobrze nagrana - źle brzmi, a powodem jest nadmiar ciepła.
Co do mego kolegi, co miał m6si, to nie ma takiej możliwości, bym posłuchał, gdyż mieszka 200 km dalej, a wzmacniacz jak ja wypożyczył. I to on stwierdził, że tam jest bas rozlazły. To złe określenie "rozlazły". Jest co za dużo, i jest taki miękki. A średnica jest sucha, a to odpycha.
Czy ktoś w ogóle mnie czyta?
Ok, przestaję snuć dźwiękowe rozważania.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

36 minut temu, jarrro napisał:

Słucham ciągle. Są nagrania akustyczne, na przykład genialnego muzyka , co gra na oud, Adnana Joubrana, wschodnie klimaty, muzułmańskie, natchnione duchowością niepłytką i inne brzmią genialnie. Ale czasem inne taką suchością średnicy zalecą, to twarz wykrzywia z niesmaku.
Z kolei w nagraniach free jazzu , gdzie basu jest dużo, tworzy się gęsty muł z nadmiaru basu, przejrzystość na tym traci.
Ale wzmacniacz z dnia na dzień gra coraz lepiej. Kto wie, może za kilka dni przeżywać będę nirwanę muzyczną .
Zawsze włączam naszą rodzimą kapelę z podwórka free jazzu, co się Hera nazywa, a płyta nagrana z Hamidem Drake'iem.
Tam jest naprawdę gęsto od dźwięków.
I jest lepiej niż wczoraj, bas mniej bardziej zwarty. Nie brzmi to źle.
Ale gitarzysta jazzowy głównego nurtu, co przynudza smętnymi i kiepskimi melodiami, Julian Lage - płyta bardzo dobrze nagrana - źle brzmi, a powodem jest nadmiar ciepła.
Co do mego kolegi, co miał m6si, to nie ma takiej możliwości, bym posłuchał, gdyż mieszka 200 km dalej, a wzmacniacz jak ja wypożyczył. I to on stwierdził, że tam jest bas rozlazły. To złe określenie "rozlazły". Jest co za dużo, i jest taki miękki. A średnica jest sucha, a to odpycha.
Czy ktoś w ogóle mnie czyta?
Ok, przestaję snuć dźwiękowe rozważania.

przeczytałem 😉, tylko Nuvista łączy topologię brzmienia wzmacniaczy lampowych i tranzystorowych i są na forum koledzy co maja to ograne na co dzień to Ci zadowoleni co czytają jak to innym czegoś brakuje 😉 i tam kończą wszyscy co ich stać.

Edytowane przez DLL
7 godzin temu, DLL napisał:

Tak jak Marcin sugerował M6si to już jest półka hi end,

Bez przesady ! Daleko mu do High-End. Ewentualnie seria M8X może zahaczać już o High-End.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, Piopio napisał:

Bez przesady ! Daleko mu do High-End. Ewentualnie seria M8X może zahaczać już o High-End.

Hi-end

Hi-end, od ang. high-end – pojęcie to oznacza ogólnie towary luksusowe, wyróżniające się (wyglądem, parametrami, sposobem wykonania, zastosowanymi materiałami) spośród innych produktów oferowanych do sprzedaży rynkowej. Stosowane najczęściej w odniesieniu do sprzętu elektroakustycznego, ale również np. telefonów komórkowych, kart graficznych. Hi-end jest przeciwieństwem oferty low-end.

Segment rynku urządzeń elektroakustycznych hi-end nie został zdefiniowany lub unormowany, w odróżnieniu od segmentu Hi-fi, Przykładowo, czasopisma zajmujące się tematyką hi-end klasyfikują, opisują, porównują testowane urządzenia w dowolny sposób, w tym na podstawie indywidualnych wrażeń odsłuchowych.

Krytyka

Badania naukowe, za pomocą tzw. "ślepych testów", wykazały brak różnic między urządzeniami w zakresie właściwości elektroakustycznych[1][2], a deklaracje audiofilskie w tym zakresie określiły mianem iluzorycznych[3] i bezzasadnych[4][5][6], więc wygórowane ceny sprzętu hi-end mogą budzić wątpliwości.

Przypisy

1.   ↑ Tom Nousaine: Wishful Thinking. [dostęp 2011-03-21]. (ang.).

2.   ↑ Ian G. Masters. Do All Amplifiers Sound the Same?. „Stereo Review”, s. 78-84, Jan 1987. Ziff-Davis.

3.   ↑ Mark Perlman. Golden Ears and Meter Readers: The Contest for Epistemic Authority in Audiophilia. „Social Studies of Science”. 34, s. 783, 2004. SAGE Publications.

4.   ↑ Nousaine, Thomas A.: AES E-Library, Can You Trust Your Ears?. [dostęp 2011-03-21]. (ang.).

5.   ↑ Toole, Floyd E.: AES E-Library, Listening Tests: Turning Opinion into Fact. [dostęp 2011-03-21]. (ang.).

6.   ↑ Reba, Christopher H.: AES E-Library, Sound Quality Education: Pedagogical Issues, Concepts and Practices. [dostęp 2011-03-21]. (ang.).

Hi-Fi

DIN 45500 to opublikowany w 1966 roku dokument niemieckiego instytutu normalizacyjnego (Deutsches Institut für Normung, czyli DIN) określający jakie minimalne warunki techniczne powinna spełniać aparatura elektroakustyczna, by otrzymała oznaczenie wysokiej jakości (Hi-Fi).

Norm DIN 45500 bywa krytykowana za stosunkowo mało restrykcyjne podejście do parametrów niektórych urządzeń, zwłaszcza wzmacniaczy. Trzeba jednak powiedzieć, że nawet wiele współczesnych konstrukcji (zwłaszcza "audiofilskich") nie spełnia i tych mało restrykcyjnych wymagań.

W 1996 norma DIN 45500 została zastąpiona normą DIN EN 61305.

Musical Fidelity M6si

W Musical Fidelity myślimy o M6si jako o produkcie docelowym. M6si oferuje tak znakomite osiągi, udogodnienia i moc, że o ile nie szukacie najbardziej egzotycznej jakości dźwięku high-end, nigdy nie będziecie potrzebować innego wzmacniacza. Wierzymy, że jest tak dobry.

M6si ma 220Wpc. Ma bardzo niskie zniekształcenia, znakomity współczynnik szumów i niezwykle płaskie pasmo przenoszenia

W użytkowaniu trudno usłyszeć jakąkolwiek praktyczną różnicę pomiędzy M6si a innymi, znacznie droższymi wzmacniaczami. W prawdziwych porównaniach odsłuchowych w ciemno, M6si wypada niewiarygodnie dobrze. Jeśli brzmimy dość entuzjastycznie, to dlatego, że tak jest.

M6si w skrócie

Doskonałe osiągi techniczne

§   THD (+ szum): <0,007 % typowe 20 Hz - 20 kHz   /   dla Hi Fi Zniekształcenie nieliniowe maks 1%

§   Stosunek sygnału do szumu: >107dB   /   dla Hi Fi  Stosunek sygnału do szumu min. 50 dB

§   Doskonała, solidna jakość wykonania

„Hi-end pojęcie to oznacza ogólnie towary luksusowe, wyróżniające się (wyglądem, parametrami, sposobem wykonania, zastosowanymi materiałami) spośród innych produktów oferowanych do sprzedaży rynkowej.”

Edytowane przez DLL
15 godzin temu, jarrro napisał:

Na których audiovektorach gra Twój przyjaciel?

@zbigr7
Gra na sr3 signature.
@DLL mam małą uwagę, tylko nie obrażaj się na mnie. Rezygnacja z interpunkcji powoduje zaciemnienie przekazu, innymi słowy nie za bardzo Ciebie rozumiem, gdy piszesz bez przecinków i kropek.
Recenzja M6si na audio. com znakomita i właściwie potwierdza moje spostrzeżenia. Pojawiło się w niej słowo klucz, opisujące brzmienie MF. To miękkość dźwięku. Ciepła jest zapewne więcej w M5SI, jednak, by być szczerym, to coś czuję, że MF m5si gra bardziej audiofilsko od Audio GD Precision 2 z racji lepszego różnicowania nagrań. Czyli bardziej wymagająco wobec nagrań. Pink Floyd każdy zna. Dark Side od The Moon. Bas w pierwszym utworze zachwyca przy pliku tr24 ważącym ok 1 GB, ale drugi utwór nie do słuchania, bo pojawia się sucha i odpychająca średnica.
Biorę inny plik tego nagrania, co waży już 2 GB. Efekt suchości średnicy znika.
Przez kilka dni już nie podzielę się wrażeniami, bo podłączyłem nowe kable głośnikowe, muszą się wygrzać, bo na razie jest bardzo słabo. Kupiłem Chord Clearway X. Podobno naturalnie i dobrze. Moje stare były za krótkie, od ciągnięcia nie zawsze łapią te banany. Tym razem łysy kabel bez bananów.
Udanego radosnego dnia życzę kolegom

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

@DLL

Ale o co Ci chodzi ?

Widzę teoretyzujesz. 

Posłuchaj jakiegoś High-End to zrozumiesz. High-End różni się od Hi-Fi niuansami. Jednak mającymi olbrzymi wpływ na końcowe zadowolenie ze słuchania muzyki. Ekonomicznie różnica w cenie nie jest uzasadniona. 

38 minut temu, Piopio napisał:

Ekonomicznie różnica w cenie nie jest uzasadniona. 

Czyli to co drogie jest hi endem.  Tylko że "drogie" to pojęcie względne. Jak kupię kiedyś Moona 888 to to będzie prawdziwy Hi end a reszta w moim mniemaniu zwykłe g.......no

46 minut temu, jarrro napisał:

Gra na sr3 signature.

szkoda bo myślałem że podzielimy się wrażeniami ja mam kolumny audiovektor r3 signature właśnie z M6si.

Z tego co słyszałem sr3 grają zupełnie inaczej niż moje

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.