Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, krzysztof.filipak napisał:

Na zwartym wejściu i na pełnej głośności? Jaka masz sprawność kolumn?

M6si ma s/n 107dB, to super wynik. 

Niby 90 dB. Nie wiem skąd wynika szum. A czułość mojego ampli do m6si ma do tego coś ?

3 godziny temu, vitaltas napisał:

Nie wiem, ale u mnie nic nie szumi. MF M6si + Triangle Borea BR09. 

Kompletnie nic z wysokotonowego? A możesz spróbować na przełączniku z HT?

5 minut temu, Patryk89_896 napisał:

Niby 90 dB. Nie wiem skąd wynika szum. A czułość mojego ampli do m6si ma do tego coś ?

Kompletnie nic z wysokotonowego? A możesz spróbować na przełączniku z HT?

Wejście w trybie HT daje max sygnał. Omija regulacje głośności. 

19 godzin temu, Patryk89_896 napisał:

U mnie tak z półtora metra słychać 

A jaki masz kabel zasilający? Czy masz jakiś filtr sieciowy? Szum z głośników, zanikał u mnie wraz z poprawą toru zasilającego. Już po wymianie kabla "pudełkowego" we wzmacniaczu, na ciut lepszy, była słyszalna poprawa (niższy szum z głośników)...

5 godzin temu, Adah napisał:

A jaki masz kabel zasilający? Czy masz jakiś filtr sieciowy? Szum z głośników, zanikał u mnie wraz z poprawą toru zasilającego. Już po wymianie kabla "pudełkowego" we wzmacniaczu, na ciut lepszy, była słyszalna poprawa (niższy szum z głośników)...

Zasilający mam wmiarendobry Furutech Alpha Nano OFC FP-S022N 

W dniu 13.05.2023 o 23:42, krzysztof.filipak napisał:

Wejście w trybie HT daje max sygnał. Omija regulacje głośności. 

To że daje max sygnał to w teori faktycznie może szumieć . Bo nawet każdy inny wzmacniacz jak podglosnie na max to szumy słychać. Ale skoro u jednych szumi a u drugich nie to nie wiem już.

To że daje max sygnał to w teori faktycznie może szumieć . Bo nawet każdy inny wzmacniacz jak podglosnie na max to szumy słychać. Ale skoro u jednych szumi a u drugich nie to nie wiem już.

W trybie HT działa jak końcówka mocy a sterowanie odbywa się z aplitunera KD którego podłączyłes . Tak mi do głowy przyszło :
1. Sprawdzanie czy Amp KD nie daje na wejsciu jakiegoś szumu
2. Koledzy już napisali ale się też "podpisze" - sprawdzenie zaklucen w sieci zasilającej . U mnie np strasznie sieje zmywarka dając duża składowa stałą w sieci 230v co powoduje brum trafo w końcówce. Są inne niechciane zaklucenia a ich ilość / natężenie zależy od twojej sieci, urządzeń domowych, fotowoltaiki na dachu u ciebie jak i u pobliskiego sąsiada
3. Mam również kolumny z czułością 92dB i inny znacznie droższy Wzmak plus pre lampowe i też coś tam delikatnie szumi ale nie słyszalne w miejscu odsłuchu . Traktuję to jako "normę"

Jeśli szum tj jego natężenie jest na tyle wysokie że slyszysz w miejscu osluchu to tak nie powinno być

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
26 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

W trybie HT działa jak końcówka mocy a sterowanie odbywa się z aplitunera KD którego podłączyłes . Tak mi do głowy przyszło :
1. Sprawdzanie czy Amp KD nie daje na wejsciu jakiegoś szumu
2. Koledzy już napisali ale się też "podpisze" - sprawdzenie zaklucen w sieci zasilającej . U mnie np strasznie sieje zmywarka dając duża składowa stałą w sieci 230v co powoduje brum trafo w końcówce. Są inne niechciane zaklucenia a ich ilość / natężenie zależy od twojej sieci, urządzeń domowych, fotowoltaiki na dachu u ciebie jak i u pobliskiego sąsiada
3. Mam również kolumny z czułością 92dB i inny znacznie droższy Wzmak plus pre lampowe i też coś tam delikatnie szumi ale nie słyszalne w miejscu odsłuchu . Traktuję to jako "normę"

Jeśli szum tj jego natężenie jest na tyle wysokie że slyszysz w miejscu osluchu to tak nie powinno być

instalacja jest nowa więc wykluczam, listwy testowałem , Tylko że umnie tylko na HT takie coś słychać. a podepnę samą koncówkę emotivy to jest cisza.

W dniu 11.05.2023 o 21:26, Patryk89_896 napisał:

Panowie jak z awaryjnoscia m6si? I czy po podłączeniu do amplitunera kina na opcji HT słychać jakieś buczenia czy szelesty? Miałem m5si i tam tak było. Ale zastanawiam się nad m6si kurcze 

U mnie dwa m6 500i oraz m6 si 500. Na obu przy podłączeniu przez pre in HT, słychać szum z głośników wysokotonowych. Na jednym amplitunerze mniej  na drugim bardziej słyszalny. Wyciągnij wszystkie kable rca, xlr z wzmacniacza ,zostaw sam kabel na wejściu HT.  Zobacz czy są dalej szumy. 

Edytowane przez tom0987

Stare A1 wraca do produkcji w starej brzydkiej formie plus pilot . 1600€.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Stare A1 wraca do produkcji w starej brzydkiej formie plus pilot . 1600€.

Oooo znalazłeś gdzies w necie info ?
Wiesz coś więcej ?

Monachium 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

On 5/21/2023 at 9:07 PM, Marcin Wielgus said:

Oooo znalazłeś gdzies w necie info ?
Wiesz coś więcej ?

https://www.whathifi.com/news/i-had-a-first-listen-to-the-resurrected-musical-fidelity-a1-integrated-amplifier

No no ciekawe jak to zagra ? 2x20 Wat raczej dla kolumn o czułości powyżej 90dB i łagodnym przebiegu impedancji ale mam oryginał A1 i z Tannoy Berkeley pieknie gra. Polecam

20 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

No no ciekawe jak to zagra ? 2x20 Wat raczej dla kolumn o czułości powyżej 90dB i łagodnym przebiegu impedancji ale mam oryginał A1 i z Tannoy Berkeley pieknie gra. Polecam

Moc wyjściowa wzmacniacza jest zasadniczo niezmieniona i wynosi deklarowane 28 watów na kanał, więc warto zadbać o dopasowanie głośników. Nasza demonstracja została wykonana przy użyciu nowego projektu LS3/5A inspirowanego BBC przez Musical Fidelity. Impedancja nominalna tego głośnika wynosząca 15 omów oznacza, że nie wymaga on dużego prądu, a to idealnie pasuje do nowego A1.

Nie ukrywam że mnie zaskoczyli.
I popatrzcie na technologię montażu - przewlekany solidny nie powierzchniowe "drobiazgi"
No no

Wygląda ładnie. Nawet kondesatory dali na 105c szkoda tylko że jamicon, mogli choć Nichicon. Ciekawe czy w konstrukcji coś zmieniło się no i jak gra

8 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Wygląda ładnie. Nawet kondesatory dali na 105c szkoda tylko że jamicon, mogli choć Nichicon. Ciekawe czy w konstrukcji coś zmieniło się no i jak gra

W wywiadzie dla Info Audio na Audio Show 2022 były informacje, że zastosowano lepszej jakości rezystory i kondensatory. Zasadniczych zamian w stosunku do 800 nie poczyniono w układach.

W tak wybitnej konstrukcji w portfolio nie można robić zbyt dużych zmian, bo wąska grupa klienta nie przyjdzie na zakupy.

• 3 tygodnie później...

Widać że chyba spory hajs poszedł na marketing. Na wszystkich forach o tematyce audio pojawiają się posty o wskrzeszaniu. Jaki ma to związek z MF? 🙄

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

6 godzin temu, muzofan napisał:

Widać że chyba spory hajs poszedł na marketing. Na wszystkich forach o tematyce audio pojawiają się posty o wskrzeszaniu. Jaki ma to związek z MF? 🙄

Taki sam jak twój wpis.

No to mamy niedrogą nowość M3xDAC . 1300€ na mojej ulubionej kości BB1795.

2_m3xdac-silver-front.png

musical-fidelity-m3x-2.jpg

2 godziny temu, marek-1969 napisał:

No to mamy niedrogą nowość M3xDAC . 1300€ na mojej ulubionej kości BB1795.

2_m3xdac-silver-front.png

musical-fidelity-m3x-2.jpg

wygląda zachęcająco. 

MF napisało o nim "Affordable entry into high-end DACs". 

fajne liniowe zasilanie - to dobrze wróży. ciekawe jak wypadnie w porównaniu z linią M6?

jedyne czego nie widzę to dekodowania MQA no i testują na Roon.

duży plus to wyjscie XLR jesli nie jest symetryzowane z RCA, to wręcz super  

kość PCM1795 moze zagrać bardziej analogowo od Sabre - tak sadzę, choć to wszytsko od aplikacji zalezy.  

14 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

wygląda zachęcająco. 

MF napisało o nim "Affordable entry into high-end DACs". 

fajne liniowe zasilanie - to dobrze wróży. ciekawe jak wypadnie w porównaniu z linią M6?

jedyne czego nie widzę to dekodowania MQA no i testują na Roon.

duży plus to wyjscie XLR jesli nie jest symetryzowane z RCA, to wręcz super  

kość PCM1795 moze zagrać bardziej analogowo od Sabre - tak sadzę, choć to wszytsko od aplikacji zalezy.  

Powoli przychodzi "opamiętanie" u producentów, że nie tylko częstotliwością próbkowania człowiek żyje. Sekcja zasilania identyczna jak w M6x, część cyfrowa i oddzielne sekcje symetrycznego napięcia dla prawego i lewego kanału.

Usunięto regulację głośności i wzmacniacz słuchawkowy. Cena w Polsce pewnie w okolicy 6500PLN. Jeśli zagra bardziej analogowo i bez podgrzewania średnicy jak M6x to będzie bardzo atrakcyjnym DACiem.

1 godzinę temu, krzysztof.filipak napisał:

Powoli przychodzi "opamiętanie" u producentów, że nie tylko częstotliwością próbkowania człowiek żyje. Sekcja zasilania identyczna jak w M6x, część cyfrowa i oddzielne sekcje symetrycznego napięcia dla prawego i lewego kanału.

Usunięto regulację głośności i wzmacniacz słuchawkowy. Cena w Polsce pewnie w okolicy 6500PLN. Jeśli zagra bardziej analogowo i bez podgrzewania średnicy jak M6x to będzie bardzo atrakcyjnym DACiem.

dokładnie tak jak napisałeś czyli jest to budowa symetryczna. to bardzo dobrze. I opamietanie też bym widział w tym ze nie tylko w kategorii cenowe 20k+ PLN (czy jeszcze lepiej EUR) cos wypuszczają na rynek. jak wiecie z ceną zawsze coś mogę pomoć tylko dajcie hasło, ale ciekawe jak to zagra.

jak znajdziecie jakis test to dajcie znać lub jesli ktoś posiądzie w swoim systemie. 

38 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

dokładnie tak jak napisałeś czyli jest to budowa symetryczna. to bardzo dobrze.

Nie wiem czy tor sygnału analogowego jest symetryczny. Odnosiłem się do symetrycznego zasilania +15V 0 -15V, bo na zdjęciach w necie płytka zasilania ze stabilizatorami jest identyczna jak w M6x.

https://hxosplus.gr/hxos/musical-fidelity-m3x-dac/

Edytowane przez krzysztof.filipak

Czyli teraz czekamy na transport CD !?

M3xt

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.