Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  256 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, baksiu napisał:

opinię sobie wyrobiłem na podstawie informacji od Ciebie i z netu o przegrzewaniu się tych naleśników i w związku z tym przyspieszonym zużyciem, trudno się też naprawia elementy smd na płycie, więc jest ryzyko zepsucia na amen, nie chcę takich sprzętów, producent potanił produkcję, ale wyszła z tego jednorazówka. Fajne parametry, fajne brzmienie, ale coś za coś. Za RB-1090 8kzł bym nie dał, w tej cenie faktycznie są inne alternatywy. Myślałem kiedyś o integrze z serii KAV, jednak mi bezpowrotnie przeszło, wole większe obudowy i montaż przewlekany, to gwarantuje serwisowalność i dłuższą bezawaryjną pracę

No właśnie, a co ja pisałem? Że seria KAV to "budżetówka" Krella, co nie znaczy, że nie może z powodzeniem stawać w szranki z flagowymi Rotelami, choć owszem, mi akurat odtwarzacze i preampy z serii KAV nie przypadły do gustu brzmieniowo (flagowe Rotele RHCD-10 i RCD-991AE też nie), ale np. już Reduktor Szumu wychwalał brzmienie KAV-300cd. KAV-2250 i KAV-250 mają elementy w standardowym montażu przewlekanym (Evolution 2250e chyba pół na pół z SMD) i nie jest to tak wszystko upchane w "kanapkę" jak w integrach KAV-400xi/300iL/300i, więc ich trwałość jest znacznie większa. Czepiłeś się "chińskości" KAV-2250 o którego zapytał kolega @blackromek, a teraz nagle piszesz o integracch, że chińskie, że jednorazówka itp. - nie wiem, o co Ci teraz chodzi? Zresztą sam jestem posiadaczem KAV-300i i jeśli używa go się z głową, to bardzo się nie przegrzewa, w odróżnieniu od KAV-400xi (i bliźniaczego KAV-300iL), którego najlepiej to wstawić to racka z wymuszonym obiegiem powietrza lub na podstawce do laptopa z wentylatorami i broń boże coś na nim stawiać, jeśli się chce go używać z ciężkimi do napędzenia kolumnami.

Edytowane przez mol01

czyli wypada, że tą końcówkę można wytestować, bo nie jest chińska i ma standardowe przewlekane elementy, no i to jest myślę ważna informacja dla kupującego. Nadal nie jest tanio, ale jest szansa na trwałość i jakość.

18 minut temu, baksiu napisał:

czyli wypada, że tą końcówkę można wytestować, bo nie jest chińska i ma standardowe przewlekane elementy, no i to jest myślę ważna informacja dla kupującego. Nadal nie jest tanio, ale jest szansa na trwałość i jakość.

No ja bym wolał kupić KAV-2250 od jego starszego brata KAV-250a, któremu remont się zapewne już kłania, mimo większej wolnej przestrzeni między płytkami poszczególnych kanałów niż w KAV-2250, ze względu na wiek, ale i tak nie będzie to tak kosztowny remont, jak końcówki z serii KSA, gdzie będzie do wymiany co najmniej setka nie tanich elementów...

Edytowane przez mol01

Ogólnie w Krellu nikt nigdy się nie martwił stratami cieplnymi w funkcji wyciągania wyśrubowanych osiągów układu, więc czy kupujesz budżetowego Krella, czy flagowe monobloki sprzed kilkudziesięciu lat, dobrze jest zlecić przegląd, bo te urządzenia potrafią się naprawdę mocno nagrzewać i nawet najlepsze komponenty w końcu się "ugotują".

• 1 miesiąc później...
W dniu 26.12.2024 o 19:44, szczypior88 napisał:

Witam klubowiczów 🙂

Ma ktoś do sprzedania Kav300i w rozsądnych pieniądzach ?

A rozsądne pieniądze to ile Twoim zdaniem?

W dniu 26.12.2024 o 19:44, szczypior88 napisał:

Witam klubowiczów 🙂

Ma ktoś do sprzedania Kav300i w rozsądnych pieniądzach ?

to zbyt rozreklamowany klocek, by ceny były "rozsądne". No i trzeba wiedzieć, że bez ra-capu ani rusz, kondy są kiepskiej jakości i mają ciężkie warunki pracy, a sprzęt jest leciwy...

35 minut temu, mol01 napisał:

Nooo, a mój jest po recapie...

znając ciebie, to nie odwaliłeś maniany, ani nie czarowałeś rzeczywistości, że kondy są "prawie" jak nowe. Zawsze można kupić padło za granicą i wymienić prawie wszystkie kondy, ale za tajle i robotę wyjdzie drugie tyle. Tak to bywa z "okazjami" i "uczciwą ceną" 🙂 

A od kiedy Twój jest na sprzedaż? Pierwsze słyszę! Chyba że Classe cię urzekł?!

17 godzin temu, baksiu napisał:

A od kiedy Twój jest na sprzedaż? Pierwsze słyszę! Chyba że Classe cię urzekł?!

Niby nie jest, ale jak bym dostał "rozsądne pieniądze" mógłbym rozważyć sprzedaż 😉

Niemniej kolega @szczypior88 chciał chyba tylko pobudzić dyskusję w klubie, bo nie odzywa...

12 godzin temu, mol01 napisał:

Widzisz @baksiu, a Ty tak źle oceniasz Musical Fidelity...

może ten Krell był w opłakanym stanie, jak większość? A dzielonka to fajna rzecz ogólnie, sam w tym kierunku poszedłem, tylko nie MF 🙂

• 4 tygodnie później...
W dniu 20.11.2024 o 10:29, mol01 napisał:

No właśnie, a co ja pisałem? Że seria KAV to "budżetówka" Krella, co nie znaczy, że nie może z powodzeniem stawać w szranki z flagowymi Rotelami, choć owszem, mi akurat odtwarzacze i preampy z serii KAV nie przypadły do gustu brzmieniowo (flagowe Rotele RHCD-10 i RCD-991AE też nie), ale np. już Reduktor Szumu wychwalał brzmienie KAV-300cd. KAV-2250 i KAV-250 mają elementy w standardowym montażu przewlekanym (Evolution 2250e chyba pół na pół z SMD) i nie jest to tak wszystko upchane w "kanapkę" jak w integrach KAV-400xi/300iL/300i, więc ich trwałość jest znacznie większa. Czepiłeś się "chińskości" KAV-2250 o którego zapytał kolega @blackromek, a teraz nagle piszesz o integracch, że chińskie, że jednorazówka itp. - nie wiem, o co Ci teraz chodzi? Zresztą sam jestem posiadaczem KAV-300i i jeśli używa go się z głową, to bardzo się nie przegrzewa, w odróżnieniu od KAV-400xi (i bliźniaczego KAV-300iL), którego najlepiej to wstawić to racka z wymuszonym obiegiem powietrza lub na podstawce do laptopa z wentylatorami i broń boże coś na nim stawiać, jeśli się chce go używać z ciężkimi do napędzenia kolumnami.

Teraz, moreno1973 napisał:

Ja miałem wiele lat 400xi ustawione na półce w stoliku audio za sprzętem i wcale tak mocno się nie nagrzewał. Ale z każdej strony miał on wolną przestrzeń. Ważne to trafić na zadbaną sztukę co nie jest łatwe. Jest sporo szrotu na rynku po rożnych naprawach robionych byle jak. Mój egzemplarz 400xi nigdy mnie nie zawiódł użytkowo.

10 godzin temu, moreno1973 napisał:

Ja miałem wiele lat 400xi ustawione na półce w stoliku audio za sprzętem i wcale tak mocno się nie nagrzewał. Ale z każdej strony miał on wolną przestrzeń. Ważne to trafić na zadbaną sztukę co nie jest łatwe. Jest sporo szrotu na rynku po rożnych naprawach robionych byle jak. Mój egzemplarz 400xi nigdy mnie nie zawiódł użytkowo.

fajnie, tylko zaprojektowany jest bez dbałości o wentylację i trwałość, a to, że twój nie wybuchł w spektakularny sposób niewiele zmienia. Tak Krell traktuje swoją podstawową serię...

Dzień dobry, rozglądam się za Krell 250a  może ktoś chce sprzedac oczywiscie sprawny technicznie nie grzebany musi być, ewentualnie 2250, jak coś w temacie to proszę o info na priv.

W dniu 1.02.2025 o 09:23, bene napisał:

Dzień dobry, rozglądam się za Krell 250a  może ktoś chce sprzedac oczywiscie sprawny technicznie nie grzebany musi być, ewentualnie 2250, jak coś w temacie to proszę o info na priv.

ten wzmak, jeśli będzie niegrzebany, to wiesz, że będzie do grubego remontu? tam szły najtańsze kondy, a sprzęt grzeje się niesamowicie, nie będzie co zbierać, chyba że kupisz okaz nieużywany?! Zdecydowanie polecam egzemplarze sensownie odremontowane, jeśli już się upierasz na budżetówkę Krella... Jak by tam włożyć kondy klasę lepsze i przede wszystkim zaprojektowane do pracy przy wyższej temperaturze, to będzie spokój na kilkanaście lat, a może i ze dwadzieścia.

• 1 miesiąc później...

Witam,

Posiadam CD 280 który czyta większość płyt bez problemu ale jest kilka które próbuje uruchomic i jest problem, nie uruchamia ich tylko pokazuje ---------- lub błąd 7.

Czy kończy się laser czy jakas inna przyczyna, ktoś wie?

• 2 tygodnie później...
7 godzin temu, baksiu napisał:

powiedzieli co mu było?

CD przeleżał ponad pół roku w kartonie nie odpalany.

Smarowanie i profilaktyczne czyszczenie lasera załatwiło sprawę.

13 minut temu, kiermarzab napisał:

CD przeleżał ponad pół roku w kartonie nie odpalany.

Smarowanie i profilaktyczne czyszczenie lasera załatwiło sprawę.

laserek zawsze warto wyczyścić IPĄ i mikrofibrą np, taką jak do okularów zanim pójdziesz do serwisu

• 2 tygodnie później...

Cześć i czołem 🙂 Chciałbym kupić Krella KAV-300i, najlepiej po serwisie. Może któryś z kolegów ma takiego do sprzedania? 🙂 Oferty ze znanych portali ogłoszeniowych znam.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.