Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Gratki Wojtas75 z zakupu. Moim zdaniem dobra decyzja a do muzy którą grasz (bo chyba się znamy z forum dM) idealny wybór.

Martwi mnie tylko wybór źródła i kabli. Triode dobrze doradza bo jeżeli coś z Albedo to Blue nie jest dobrym wyborem a właśnie Gold. Miałem taki i rzeczywiście jest stosunkowo gładki - byłby dobry a w używkach spokojnie go wyrwiesz w dobrej cenie. Natomiast podsuwam Ci inne rozwiązanie.... Spróbuj się skontaktować z p. Gierszewskim z Albedo i dowiedzieć czy nie ma czasem na stanie jakiś używanych kabli robionych na zamówienie. Czasami są takie perełki (sygnowane Personal) i jak dasz mu znać do czego to jest szansa że trafisz na kabel o dobranej sygnaturze pod Krella. Warto sprawdzić ten trop.

Zwróć też uwagę że sam zakup 400xi to jedynie krok w dobrą stronę bo OPPO nie jest dla niego idealnym partnerem.Ten wątek jasno wskazuje że 280tka to naturalny kierunek a z takim zestawem można już spokojnie słuchać.

Gratki Wojtas75 z zakupu. Moim zdaniem dobra decyzja a do muzy którą grasz (bo chyba się znamy z forum dM) idealny wybór.

Martwi mnie tylko wybór źródła i kabli. Triode dobrze doradza bo jeżeli coś z Albedo to Blue nie jest dobrym wyborem a właśnie Gold. Miałem taki i rzeczywiście jest stosunkowo gładki - byłby dobry a w używkach spokojnie go wyrwiesz w dobrej cenie. Natomiast podsuwam Ci inne rozwiązanie.... Spróbuj się skontaktować z p. Gierszewskim z Albedo i dowiedzieć czy nie ma czasem na stanie jakiś używanych kabli robionych na zamówienie. Czasami są takie perełki (sygnowane Personal) i jak dasz mu znać do czego to jest szansa że trafisz na kabel o dobranej sygnaturze pod Krella. Warto sprawdzić ten trop.

Zwróć też uwagę że sam zakup 400xi to jedynie krok w dobrą stronę bo OPPO nie jest dla niego idealnym partnerem.Ten wątek jasno wskazuje że 280tka to naturalny kierunek a z takim zestawem można już spokojnie słuchać.

Tak znamy się z forum DM ;) .Co do kabli to na pewno XLR -y.Co do zródła to nie wiem jeszcze . Oppo będę słuchał z ciekawości....zobaczymy.280 tka jest jak najbardziej ok ,ale myślałem o czymś co odtwarza tez 24/196 .Faktem jest ze mam sporo płyt CD i kolekcja stale rośnie ,ale z chętnie posłychał bym troszkę gęstszego zapisu ;).

Tak znamy się z forum DM ;) .Co do kabli to na pewno XLR -y.Co do zródła to nie wiem jeszcze . Oppo będę słuchał z ciekawości....zobaczymy.280 tka jest jak najbardziej ok ,ale myślałem o czymś co odtwarza tez 24/196 .Faktem jest ze mam sporo płyt CD i kolekcja stale rośnie ,ale z chętnie posłychał bym troszkę gęstszego zapisu ;).

Aby jakiś plik zagrał na 400xi lepiej od płyty odtwarzanej z 280 (połączenie tylko XLR!) musisz wydać przynajmniej z 20 tyś PLN na transport plikowy i DACa. A potem kolejne kilka tysięcy na przewody do nich potrzebne (2 zasilające, XLR, USB). 280 kupisz poniżej 5 tyś PLN. Do tego porządne kable XLR za 3000-3500 PLN i masz jakość dźwięku o jakiej pliki w tych pieniądzach mogą pomarzyć.

Słyszałem też że CEC TL 51Z dobrze pasuje ko 400xi,bo nie sądzę że akurat 280tka tylko ;)

Witam!

Słuchałem 400xi porównując C.E.C. 51XR z 280cd Krella. Grało to bardzo dobrze w obu przypadkach. 280cd zagrała obiektywnie lepiej o ile lubisz przejrzystą dynamiczną średnicę dla niektórych może być za ostro, tu duże znaczenie ma dobranie okablowania. C.E.C dużo cieplej na średnicy ale góra nie grała tak jak w 280, na dole niewielka różnica.

Spróbuj C.E.C. - TL51Z MkII, duuuuuużo lepszy niż 51XR. Z Krellem KAV-500i tworzyły po XLRach znakomity duet.

280-kę miałem kiedyś na testach i mnie nie powaliła.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

........rzecz w tym,że przypomnę kolega chciał wejście cyfrowe

współczesnych urządzeń firmy CEC nie znam.

z cd-eków za w miarę rozsądne pieniądze w grę wchodzą niektóre modele Ayon oraz wymieniony prze ze mnie Krell s-350.

poza tym dac-i -- i tutaj jest największy wybór.

jeżeli wybierzesz dac-moim zdaniem unikaj tanich prztworników na ES9018

do przetwornika i tak będziesz musiał kupić transport,chyba,że lubisz katować się komputerem.

O DAC-u też rozmyślam,ale chcę żeby klasą brzmienia dorównywał 280-tce Krella.W sprawie jakości brzmienia nowych DAC-ów jestem zielony.

Żaden zestaw w stylu laptop, kabel USB za 10 PLN + DAC ze sklepu za 5000 PLN nie dorówna jakości dźwięku jakie zaoferuje odtwarzanie płyt CD na 280 + 400xi połączonymi dobrze dobranymi do preferencji kablami XLR...

FBI za 25 tys... dość sensacyjna oferta. Swego rodzaju okazja, toutes proportions gardees.

Swoją drogą ciekawe dlaczego Krell produkował ten model tak krótko. Sensowność wielu posunięć tej firmy jest dość dyskusyjna.

A za ile ma go wystawić?

Ma co najmniej 6 lat czyli nowy już nie jest i jak chce go sprzedać a nie sprzedawać to taka cenę zaproponował.

Dlaczego FBI przestał produkować Krell z prostej przyczyny strzelił sobie tym wzmacniaczem w kolano ludzie przestali kupować

dzielone wzmacniacze bo woleli tego.

Wzmacniacz ma już co najmniej 6 lat.

I dobre pytanie czy z nim wszystko OK.

Ja używałem przez 4 lata Krella mającego z 8 lat i ani razu nie było z nim problemu. Obecnie używam CD Krella mające na pewno z 10 lat i ani razu nie było z nim problemu. Te urządzenia się po prostu nie psują jeśli nikt w nich nie grzebał albo nie ,,usprawniał".

Jeśli pochodzenie sprzętu jest ok, a właściciel to audiofil to ja bym się potargował i brał go za 24 tyś PLN nawet jutro. Tylko kto by mi wniósł do BYDLE do pokoju;-) Pudzian?

A na serio to piękny kawał sprzętu z najlepszych lat Krella. Taki zintegorwany Krell już nie powstanie;-(

Wiem że się nie psuje. Sam mam Krella i wszystko działa super. Bardziej chodziło mi o to że ma już trochę lat. Podam taki przykład z innej dziedziny. W mojej miejscowości sprzedają domy ustalili cenę i tak sprzedają już 3 lata. Można sprzedawać i można sprzedać tak że ja nie dziwie się tej cenie, może można jeszcze coś urwać i brać. Oby tylko wszystko działało.

Jak u niego z poborem prądu?

Wiem że się nie psuje. Sam mam Krella i wszystko działa super. Bardziej chodziło mi o to że ma już trochę lat. Podam taki przykład z innej dziedziny. W mojej miejscowości sprzedają domy ustalili cenę i tak sprzedają już 3 lata. Można sprzedawać i można sprzedać tak że ja nie dziwie się tej cenie, może można jeszcze coś urwać i brać. Oby tylko wszystko działało.

Cena koło 25 tyś jest ok IMO. FBI rzadko się trafiają do zakupu a szczególnie w Polsce. Nic tylko brać. Jeśli nie ma ukrytych wad oczywiście. Ten wzmak nie będzie już raczej tracił na wartości. Zadbany i sprawny Krell z pierwszego dziesięciolecia XXI wieku to jeden z lepszych zakupów na rynku sh jaki można dziś zrobić. (poza nieszczęsnymi Krellami SACD, które są często bombami z opóźnionym zapłonem). Sądzę, że za 3-4 lata tego FBI sprzeda się za podobne pieniądze co się wydało na zakup. Znam kilka takich Krelli kupionych z drugiej ręki, na których po kilku latach użytkowania ich kolejni właściciele jeszcze zarobili kilka złotych przy ich odsprzedaży...

Adekwatny od oferowanej mocy...a poza tym...dżentelmeni o takich sprawach nie rozmawiają;-)

Jeśli to monstrum kupi ktoś poważny, to zamiast wnikać czy ma 6 czy 8 lat, co przy normalnej eksploatacji nie jest jakimś szczególnym problemem, po prostu sprawdzi stan techniczny u specjalisty, co w W-wie akurat nie stanowi problemu, czy nie powinno stanowić przy odrobinie wysiłku.

FBI, a niedługo potem całą seria dzielonych wzmacniaczy serii EVO zostały wycofane przez Krella mimo relatywnie krótkiego okresu produkcji oraz świetnych opinii, czego sytuacja na rynku wtórnym jest ewidentnym dowodem. Zarżnięcie kur znoszących złote jajka? Podejrzewam, że tłem tych niezrozumiałych dla nabywców decyzji mogły być sprawy patentów i praw autorskich. Jak wiadomo, założyciel firmy Dan D'Agostino został z niej usunięty, podobnie jak b. żona i kilku bliskich współpracowników, przez sprytnych mniejszościowych udziałowców finansowych, a seria EVO została opracowana jeszcze za jego czasów.

Ci sprytni udziałowcy okazali sie idiotami, którzy obecnie wykańczają Krella ochydnymi blaszanymi urządzeniami z wiatraczkami. Sprytni byli jak pozbyć sie Dana ale on zrobił im psikusa zakładając firmę ktora została doceniona i znalazła sobie nisze a oni rozmieniają legendę na drobne. Jak tak dalej pójdzie to za kolka lat Dań wykupi upadającego Krella za grosze...

IMHO cena jest ok, w sumie aż mnie zdziwiła, że taka niska

gdybym miał wolne (ukryte przed żoną) 25 k pln to bym się nie zastanawiał i brał na odsłuch

A dałbyś radę podnieść?

47 kg to w końcu nie jest tak wiele :) dałoby się radę ale w 2 osoby (wygoda).....pamiętam jak walczyliśmy z moim makiem a waży przecież tylko 44 kg :)

fajna maszyna ale pewnie posiadane sonusy by zapłakały jakby dostały 600W :)

A co sądzicie o cenie http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/02/181534.php ?

a może warto? http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/47/177750.php

Edytowane przez wojtas75

niech zejdzie do 4,5 kzł i można brać :)

kiedyś miałem ten cd przez chwilę....przyjechał z wawy przez allegro.....i nie zadziałał...porażka....było to ze cztery może 5 lat temu.....kosztował mnie 5 kzł...ale wszystko skończyło sie dobrze

Edytowane przez mztv

Ostatnio (pażdz-list 2014) 280 wisiał na hifi.pl za 3800 przez ponad 2 miesiące i nikt nie brał.

Tylko tradycyjnie - nie wiadomo jaki stan.

A dałbyś radę podnieść?

jakos bym sobie poradził :)

ciąg dalszy niewątpliwych okazji :)

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/03/181945.php

tym razem kogoś poniosło z ceną

Nie poniosło tylko po prostu przepłacił w Audioklanie ;-) Ciężko jest teraz podejść do tematu zdroworozsądkowo i urealnić ceny.

Są jednak ludzie bojący się Krelli spoza dystrybucji Audioklanu i może na takie strachliwego człowieka liczy?

Ja tam SACD Krella z Audioklanu bym nie kupił i za 3000 PLN. Na moich oczach zepsuł się w salonie na Nowogrodzkiej. Sprzedawca powiedział, że dopiero co wrócił z serwisu...trzeci raz i zepsuł się zaraz po podłączeniu...czyli jechał do serwisu po raz czwarty;-)...co się potem działo to już wolałem się nie dowiadywać...

Ostatnio (pażdz-list 2014) 280 wisiał na hifi.pl za 3800 przez ponad 2 miesiące i nikt nie brał.

Tylko tradycyjnie - nie wiadomo jaki stan.

To był zdaje się jakiś poobijany egzemplarz. Z 280 trzeba uważać bo dużo jest grzebanych na rynku i mocno przechodzonych. Ja ponad pół roku szukałem dobrej sztuki pod względem technicznym i wizualnym. Trafiłem na taką po przeglądzie u Kałuży i do dziś gra wspaniale.

280 w idealnym stanie wizualnym i technicznym powinna kosztować nie mniej niż 4500 PLN. Wszystko poniżej to już super okazja.

47 kg to w końcu nie jest tak wiele :) dałoby się radę ale w 2 osoby (wygoda).....pamiętam jak walczyliśmy z moim makiem a waży przecież tylko 44 kg :)

fajna maszyna ale pewnie posiadane sonusy by zapłakały jakby dostały 600W :)

Nie wiem co masz za Sonusy ale ja na swoich monitorach dawałem im po 400W na kanał i brały tą moc jak się patrzy...Sonusy kochają dużo prądu;-)

Nie wiem co masz za Sonusy ale ja na swoich monitorach dawałem im po 400W na kanał i brały tą moc jak się patrzy...Sonusy kochają dużo prądu;-)

a dokładnie te wychwalane przez ciebie :)....monitory cremona auditor m....co do prądu to święta prawda....ja swojego maka nie podkręciłem na więcej niż godzinę 11....a ma tylko 250 W :)

Znowu namawiacie mnie na Krella! Jutro zadzwonie i spytam za ile go mi odstąpi ;) To jest ten sam człowiek od którego kupiłem 400xi (stan ,,kartonowy'')Mam w końcu ze 300 CD-ków W,a kolekcja rośnie więc czemu nie.....;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.