Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

ten dac nigdy nie będzie dostępny w Polsce.nie jest to też zupełny ``no name``.

w tej chwili jedynie dac Ps Audio Perfectwave wydaje się być alternatywą-tylko,że jest to wyprzedaż i nie ma co liczyć na uzupełnienie software.nie obsługuje DSD.

jeżeli bawisz się w DIY lub masz kogoś zaufanego,kto ci potrafi poskładać http://www.audiodesignguide.com/DAC32/

moim zdaniem jest to b.ciekawy project

Niestety sam się nie pcham w DIY, ale mam jednego gościa który robił mi kondycjoner może on by się podjoł zobaczymy?

Niestety wszystkie DACi które ja przerobiłem są albo słabe, albo kosmicznie drogie (te które grają na poziomie 280cd.

Wrażenia po przesłuchaniu kilkudziesieciu utworów są pozytywne ,a miannowicie;

Bas jak dla mnie idealny.Wcześniej był o wiele szczuplejszy i winiłem za to zamknięte obudowy głośników.Teraż jest potęga połączona z b.dobrą kontrolą i swobodą.

Wysokie są bardzo detaliczne i doskonale obnażają niedoskonałości nagrań niestety.

Wrażenia przestrzenne też są dla mnie zaskoczeniem.Scena wyszła za głośniki ,pojawiła sie doskonała jak mysle lokalizacja.....

Dzwięk ogólnie jest bardzo zależny od jakości nagrań samych płyt.Nie ma mowy o wygładzeniu ,osłodzeniu....jest mega neutralnie.Jedno co mi się nie podoba to że dzwięk prawej ręki fortepianu tudzież czasem wokal popada w swojego rodzaju ostrośc ( coś jakby dzwonienie, przydzwięk) .Muszę zweryfikować co jest tego przyczyną ,kolumny czy sprzęt,a może da się to zniwelować okablowaniem.Sprawdzę też polaryzację gniazdek.

Może macie koledzy jakieś sugestie?

daj sobie czas. ustawianie systemu to nie jest takie hop siup.

jak daleko od ścian masz ustawione kolumny? pytam bo dziwię się że scena wyszła za głośniki - co masz na myśli? na boki czy w przód?

Sprawdze jak jest u mnie.A czym objawiało się u Was odwrotne podłączenie polaryzacji?

U mnie przy złej polaryzacji dźwięk jest bardziej rozbiegany i nerwowy.

Edytowane przez borrrys

Chodziło mi o scenę za głośnikami z tyłu,a tak jest właśnie.Polaryzację mam niby ok ... z prawej strony w gniazdku jest napiecie ale nie wiem czemu gniazda we wzmaku i Cd mam zamontowane odwrotnie...

I właśnie o to chodziło... bo zdziwiłbym się gdyby scena została "wypchnięta".

Jak dasz odpowiednio dużo miejsca z tyłu będzie git tak ze 2m od tylnej ściany. A jak gra Depeche? Jak Violek?

Daj znać chociażby na priv bo kumpel być może też weźmie taki zestaw tylko nie ma (jeszcze) przekonania że usłyszy różnicę w stosunku do budżetowych klocków :)

Daj znać chociażby na priv bo kumpel być może też weźmie taki zestaw tylko nie ma (jeszcze) przekonania że usłyszy różnicę w stosunku do budżetowych klocków :)

Różice??Różnica jest kolosalna.Kiedyś znajomi ,a i ja sam zdziwiony byłom możliwościami Coplanda csa 8 na basie .Po przesiadce na 400xi mogę powiedzieć że teraz tak naprawdę jest bas i kontrola.Centra głośników mam około 80cm od ściany i 1 m po bokach.Jak Włączyłem Delta Machine to cewki uderzyły mi o dno magnesów...;)

Chodziło mi o scenę za głośnikami z tyłu,a tak jest właśnie.Polaryzację mam niby ok ... z prawej strony w gniazdku jest napiecie ale nie wiem czemu gniazda we wzmaku i Cd mam zamontowane odwrotnie...

polaryzację sprawdż na wtyku iec sieciówki,jeżeli masz podwójne gniazdko to polaryzacja drugiego jest odwrócona.

ilość basu to jest nic,sposób w jaki ten wzmacniacz trzyma w ryzach głośniki-uderzenie pojawia się i znika.definicja detali.

Do pewnych wniosków dochodzi się z czasem, po osłuchaniu i przejsciu na gorsze komponenty. Wtedy pewne niuanse stają się oczywiste. Pograj z miesiąc na 400xi i zejdź do coplanda. Zaboli...

Różice??Różnica jest kolosalna.Kiedyś znajomi ,a i ja sam zdziwiony byłom możliwościami Coplanda csa 8 na basie .Po przesiadce na 400xi mogę powiedzieć że teraz tak naprawdę jest bas i kontrola.Centra głośników mam około 80cm od ściany i 1 m po bokach.Jak Włączyłem Delta Machine to cewki uderzyły mi o dno magnesów...;)

Adaptacja akustyczna pomieszczenia i okablowanie to będą Twoje problemy z 400xi ja miałem nieco mniejsze problemy z KAV 300i.

Nie zrażaj się tylko pobaw się z ustawieniem kolumny jak najdalej możesz os ściany jeśli to możliwe ( u mnie niestety tylko 1m) proponuję od 1- 2m od ściany. Dobrze dobrane okablowanie to jak wszyscy na tym forum piszą podstawa! Ważne są sieciówki właśnie dla uspokojenia tych niepożądanych wysokich tonów i dźwięczących ozdobników.

Powodzenia.

Wydaje się że znalazłem powód pojawiajacej się ostrości.Moim zdaniem jest to szeregowa cewka głośnika nisko -średnio.....W oryginale jest 0.9 mH drut 1.2 fi,a ja sobie wstawiłem wielką taśmową cewkę o szerokosci taśmy 75mm. Ów cewka zaaplikowana akurat w tym miejscu znacząco wpływa właśnie na średnie tony.Zamienie i opiszę.Oczywiście owe wyostrzenie ma miejsce tylko przy niektórych nagraniach.

Adaptacja akustyczna pomieszczenia i okablowanie to będą Twoje problemy z 400xi ja miałem nieco mniejsze problemy z KAV 300i.

Nie zrażaj się tylko pobaw się z ustawieniem kolumny jak najdalej możesz os ściany jeśli to możliwe ( u mnie niestety tylko 1m) proponuję od 1- 2m od ściany. Dobrze dobrane okablowanie to jak wszyscy na tym forum piszą podstawa! Ważne są sieciówki właśnie dla uspokojenia tych niepożądanych wysokich tonów i dźwięczących ozdobników.

Powodzenia.

Pomieszczenie jest zaadoptowane akustycznie ,z małym ale.....Kolumny stoja na dłuzszej ścianie około 80 cm od niej i 1 metr od bocznych. Kolumny to konstrukcja zamknięta.Bas teraz jest szybki ,konturowy,jak trzeba ,zwiewny .Schodzi zaskakujaco nisko.W porównaniu do tego co słyszałem wcześniej u mnie i nie tylko to Hi-End bez dwóch zdań

Wydaje się że znalazłem powód pojawiajacej się ostrości.Moim zdaniem jest to szeregowa cewka głośnika nisko -średnio.....W oryginale jest 0.9 mH drut 1.2 fi,a ja sobie wstawiłem wielką taśmową cewkę o szerokosci taśmy 75mm. Ów cewka zaaplikowana akurat w tym miejscu znacząco wpływa właśnie na średnie tony.Zamienie i opiszę.Oczywiście owe wyostrzenie ma miejsce tylko przy niektórych nagraniach.

Pomieszczenie jest zaadoptowane akustycznie ,z małym ale.....Kolumny stoja na dłuzszej ścianie około 80 cm od niej i 1 metr od bocznych. Kolumny to konstrukcja zamknięta.Bas teraz jest szybki ,konturowy,jak trzeba ,zwiewny .Schodzi zaskakujaco nisko.W porównaniu do tego co słyszałem wcześniej u mnie i nie tylko to Hi-End bez dwóch zdań

Daj sobie trochę czasu osłuchaj się i spokojnie wprowadzaj zmiany. 400xi obnaża bardzo nagrania! Dla tego ja wybrałem łatwiejszą 300i mimo że uważam ze 400xi gra lepiej. Jeśli dobrze to ustawisz, a z tego co piszesz masz takie możliwości to będzie to co najmniej przedsionek HI-end cokolwiek to znaczy. Moja przyjaźń z Krellem spowodowała że pewne ulubione płyty niestety rzadko słucham ,ale otworzyłem się na wile nowych gatunków i nowe wyśmienite realizacje. To efekt bezlitosnego obnażania nagrań lub inaczej wyśmienitego przekazu nagranych utworów.

I tak opuścił cenę, na początku chciał 15kPLN za zestaw :) Edytowane przez borrrys

I tak opuścił cenę, na początku chciał 15kPLN za zestaw :)

Czasem , jesli zródło pewne a sprzęt igła warto dać tysiaka więcej niż go zaoszczędzić kupując od byle kogo lub od bóg wie kogo. Gość pisze ze ostatnie lata produkcji, pierwszy własciciel itd . Faktem jest , że i tak chce sporo , ale kto wie może to czas że 400xi w super stanie taniec już nie bedzie?

Niedawno mój znajomy sprzedał 300i w idealnym stanie własnie za 5000 bez paru groszy . Mimo tego ze nie był pierwszym włąscicielem. I kupujący zbytnio się nie targował.Skoro 300i starsza od 400xi o dekadę poszła za 5 tysi to moze i 400xi znajdzie kupca za taka cenę. Moim zdaniem sprzęt jesli w idealnym stanie jest tego wart bo za te pieniadze i tak nic lepszego się nie znajdzie raczej

Popatrz na różnicę w cenach samochodów z jednego rocznika tego samego modelu. Czasami sięga 100% za ten sam rocznik. Kupisz ten tańszy i dołożysz tyle ile zapłaciłeś i będziesz cały czas niezadowolony jaki to szmelc kupiłeś. Tak samo jest z każdym inny towarem i z 400 tak samo jedna jest za 6 i będziesz zadowolony a druga za 4 i będzie co drugi miesiąc w serwisie u p Kałuży i on będzie zadowolony. A tak naprawdę towar jest tyle wart ile kupujący jest skłonny zapłacić.

Niedawno mój znajomy sprzedał 300i w idealnym stanie własnie za 5000 bez paru groszy .

5000 za 300i???

Takie rzeczy to tylko w Erze...

To nie jest warte więcej niż 4000 PLN nawet jakby było nowe w zaklejonym kartonie. Bądźmy choć w tym wątku trochę uczciwi i nie kreujmy chorych cen.

400xi w super stanie to max. 5000 PLN a z polskiej dystrybucji to max. 6000 PLN jak komuś bardzo zależy na kartonie oklejonym taśmą audioklanu.

Dolar pnie się w górę to ludziska chcą teraz sprzedać swoje Krelle z super ceną... na hifi.pl jakiś wysyp ogłoszeń o 400xi...

Popatrz na różnicę w cenach samochodów z jednego rocznika tego samego modelu. Czasami sięga 100% za ten sam rocznik. Kupisz ten tańszy i dołożysz tyle ile zapłaciłeś i będziesz cały czas niezadowolony jaki to szmelc kupiłeś. Tak samo jest z każdym inny towarem i z 400 tak samo jedna jest za 6 i będziesz zadowolony a druga za 4 i będzie co drugi miesiąc w serwisie u p Kałuży i on będzie zadowolony.

Wyższa cena nie zawsze oznacza że się kupuje coś dobrego w super stanie. Często specjalnie podaje się wyższą cenę aby nabywca wierzył, że to co ma kupić jest w lepszym stanie od tańszej konkurencji.

Kluczowe znaczenie ma to od kogo kupujesz. Inteligentna osoba po rozmowie ze sprzedającym pozna czy ma do czynienia z handlarzem czy z audiofilem dbającym o swoje zabawki. Niestety są też audiofile cwaniaczki, którzy są znani w środowisku i często zabierają głos na różnych forach a potem próbują młodszym kolegom sprzedać niby okazyjnie grzebane graty...odsłuch więc zawsze jest obowiązkowy, jak i zajrzenie w bebechy wzmaka czy CD.

Życie jest pełne zasadzek i umiejętne nabywanie produktów z drugiej ręki to spora sztuka.

I tak opuścił cenę, na początku chciał 15kPLN za zestaw :)

Człowiek chce wcisnąć w pakiecie słynny przypadek totanej porażki Krella czyli odtwarzacz SACD... doskonale wie, że nie sprzeda samego Krella SACD nawet za 5000 PLN... więc chce upchnąć zdrowe jabłko z potencjalną miną.

W Audioklanie kilka lat temu jak się interesowałem tym SACD w wersji III to każdy ze sprzedawców mówił aby tego nie tykać bo psuje się nim wyjdzie ze sklepu. NIe chciałem uwierzyć i zmusiłem ich raz aby podłączyli jedną sztukę w salonie na Nowogrodzkiej w Warszawie. Dopiero co wróciła z naprawy. I na moich oczach znów się zepsuła.

Ten SACD był w srebrnym kolorze. Na ulicy Andersa mieli czarnego i też im się psuł. Dlatego dla mnie pisanie, że to egzemplarz z Audioklanu to antyrekomendacja

Za 8 tysi jak dobrze poszukasz to znajdziesz już 500i

Niedawno w promocji w Top HIFI oferowali sklepowe s550i za 12-13 tyś PLN z pełną gwarancją...

Powiem Ci moreno, że nawet nie wiem jaka była wyjściowa cena S550i. Nowe Krelle w ogóle mnie nie interesują. Szkoda, bo kiedyś myślałem, że to marka na zawsze.

Cena wyjściowa to było z 24 tyś PLN.

Marka niestety faktycznie zdycha... a przykład wyprzedażowej ceny i mały na nią odzew tylko to pokazuje. 550 potrafi się zagotować z wymagającymi kolumnami....i wyłączyć... coś co nie było raczej typowe dla Krelli sprzed 10 lat;-)

To wszystko powoduje, że Krelle z dawnych czasów będą trzymać swoje ceny. Niektórzy zapewne będą chcieli nawet trochę na nich pospekulować;-)...

... na hifi.pl jakiś wysyp ogłoszeń o 400xi...

no właśnie, a jak ja szukałem 400 to przez pół roku nie było żadnego, no jeden się pokazał ale z wyglądem jakby wypadł z 1 piętra

S550i to model juz wycofany z produkcji. Stad promocje,

Widać za często się wyłączał nie tylko w Warszawie;-)... kiedyś Audioklan przez długi czas sprzedawał Krelle ex-demo dawno już wycofane z produkcji i żadnych promocji nie robił...

no właśnie, a jak ja szukałem 400 to przez pół roku nie było żadnego, no jeden się pokazał ale z wyglądem jakby wypadł z 1 piętra

Waluty drogie to nie opłaca się z zagranicy ściągać...

Ludziska poczuli, że mogą sprzedać 400xi z zyskiem to się i ogłoszenia pojawiły...

ten dac nigdy nie będzie dostępny w Polsce.nie jest to też zupełny ``no name``.

w tej chwili jedynie dac Ps Audio Perfectwave wydaje się być alternatywą-tylko,że jest to wyprzedaż i nie ma co liczyć na uzupełnienie software.nie obsługuje DSD.

jeżeli bawisz się w DIY lub masz kogoś zaufanego,kto ci potrafi poskładać http://www.audiodesignguide.com/DAC32/

moim zdaniem jest to b.ciekawy project

Mam jeszcze jedno pytanie czy znasz DACi AGD NFB-4.32 lub Master 7 wiele osłu ostatnio wychwala te DACi?Czy to gra w ogóle w charakterze 280cd? Zdjęcia środka wyglądają zachęcająco.

Widać za często się wyłączał nie tylko w Warszawie;-)... kiedyś Audioklan przez długi czas sprzedawał Krelle ex-demo dawno już wycofane z produkcji i żadnych promocji nie robił...

Waluty drogie to nie opłaca się z zagranicy ściągać...

Ludziska poczuli, że mogą sprzedać 400xi z zyskiem to się i ogłoszenia pojawiły...

Znajomy kupił ostatnio KAV300i w idealnym stanie od pierwszego właściciela za 800Euro i powiem po moich doświadczeniach raczej tez nie szukał bym Krella w Polsce.

po moich doświadczeniach raczej tez nie szukał bym Krella w Polsce.

Nie ma co demonizować. Ja kupuję tylko w Polsce bo zawsze kupuję z odbiorem osobistym.

Ja kupiłem swoje Krelle w Polsce, trochę poszukałem, trochę poczekałem na odpowiednie sztuki ale w końcu się trafiły... wiele lat użytkowania bez problemów. Zero awarii, zero wyłączania się podczas grania czy jakiegokolwiek grymaszenia.

Po prostu trzeba kupować ze spokojną głową.

Mam jeszcze jedno pytanie czy znasz DACi AGD NFB-4.32 lub Master 7

słyszałem jeden dac Audio -gd na Sabre-nie zachwycił mnie.Zrobiony był b.dobrze-widać ,że nie płaci się za powietrze.

Jeżeli rozmawiamy o plikach jako nośniku danych,gdbym był pół roku temu bogatszy o obecne doświadczenia to w ogóle nie kupiłbym dac-a.Kupiłbym coś w rodzaju J.Feng hdm-03 lub uds-3.

Szukałbym Krell KPS-28-był czas,że można go było kupić za umiarkowane pieniądze.

Ale po co kombinować z firmami z Chin? Same komponenty nie zagrają. Jakby ich przetworniki były takie super to już kilka lat temu by wykosili konkurencję bo ceny mają śmieszne w porównaniu do słynnych firm high-endowych.

Jesli znajdzie się klient za 6 tys to za taką kase się sprzeda , jak znajdzie się chetny kupic cos takiego za 8 to tez sie sprzeda. Piszecie ze za 300i to najwyżej 4 tys. Widać jednak , że nie bo klient nawet się zbytnio nie targował i z 5 zrobiło sie 4800 czyli 200 na paliwo za dojazd. Ja osobiscie jesli by mi zależało na kupnie to dałbym i 1000 więcej byle byłby w idealnym stanie od peirwszego włąsciciela.No chyba ze ktos kupuje z ta myslą ze sprzet pogra pół roku i do żyda.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.