Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Ceny u nas jak zwykle byly zabawne, nie ma tu co podziwiac tylko zal.Same maszyny jak tylko wpisza sie w tor to sa swietne.

Coś w tym jest, nie mogłem uwierzyć jak im wyszła taka cena sugerowana i sprawdziłem kurs, pod koniec 1996 dolar był po 3,8 - 3,9PLN.

oho :) - to wychodzi na to ,że sony ma i tak dobre (mocne) te tranzystory.....(bo mój rb990 przy 4ohm - 330w) a tranzystorów ma chyba więcej..... :(

Rotel ma te same tranzystory co 830ES, w Sony 2 pary a w Rotelu 5 par na kanal, Rotel jest w stanie oddac spokojnie 500W z tych tranzystorow pod warunkiem ze zasilacz na to pozwoli, ale sadze ze pozwoli

Podziw dla inżynierów Krella za to co robili

Swoja droga ciekawe gdzie tkwi sekret tego modelu, to bardzo prosta konstrukcja, moim zdaniem opcje sa 3: sekret tkwi w samych tranzystorach mocy, albo patencie ze zwielokrotnieniem pre-drivera albo brakiem sprzezenia zwrotnego, takie wzmacniacze brzmia specyficznie i niektorym to sie podoba

To sporo spadl z ceny przez te lata, niektore piece po 25 latach sa w cenach 50% od wartosci nowego

Spadł do cen światowych jakie są na te urządzenia s/h. Przez wiele lat Audioklan miał bardzo mocno zawyżone ceny na Krella. Ludzie więc sprowadzali sobie je inną drogą. W 2008 roku gdy dolar był za 2 PLN nastąpił szczyt importu. Dlatego wiele jest Krelli w Polsce ale mało z polskiej dystrybucji, a jak coś kupowano w PL to było to najczęściej kupowane z wyprzedaży organizowanej co jakiś czas w w sklepach TOP HIFI.

Od kilku lat modele takie jak 400xi trzymają swoją cenę. Pamiętam za ile go kupiłem a teraz można ten model sprzedać za podobne pieniądze. Na kilku znanych i lubianych Krellach obecnie już się faktycznie nie traci przy odsprzedaży. Pod warunkiem, że kupimy sprzęt zadbany, z pudełkiem i akcesoriami. Ja ze swojej strony jestem bardzo zadowolony z wieloletniego użytkowania 280 i 400xi...trudno coś lepszego kupić w cenie do 5000 PLN za urządzenie.

Sporo ostatnio czytalem o modelu 300i, i natknalem sie na jakies tam opinie ze spora czesc egzemplarzy w obiegu jest po przejsciach, czy wiecie moze o jakiejs wadzie fabrycznej?

Sporo egzemplarzy było importowanych z USA i przerabianych na 230V.

Poza tym wiek bliski pełnoletniości pewnie też robi swoje, radiatory są niewielkie względem mocy i przy nieodpowiedniej wentylacji kondensatory elektrolityczne będą się szybko starzeć.

To DIY, uklad 3.5 drozny aluminiowo-magnezowa kopulka seas 27tbfcg na gorze, stozkowy glosnik sredniotonowy z celulozowa membrana, oraz 2 8 calowe visatony w200s w komorach zamknietych

kolumny moim zdaniem neutralne z lagodnie wznoszaca sie charka ku gorze, roznica ok 2dB pomiedzy 20kHz a 1kHz, obudowa zamknieta a wiec szybki i dynamiczny bas, ale potrafia tez bardzo nisko zejsc.

Podzialy wypadaja bardzo nisko 300/500/2500 z tego co pamietam, sporo mocy traci sie na zwrotnicy wiec mocy nigdy zbyt wiele, i pradu tez potrzeba duzo, impedancja spada do 3.5ohma

Wzmacniacz musi laczyc wszystkie cechy kolumn, czyli dynamika, szybki bas, duza wydajnosc pradowa, klarowna srednica preferowana lekko ocieplona, gora dosc neutralna wtedy ten glosnik odwdzieczy sie dzwiekiem ktory laczy wszystkie dobre cechy tekstylnej i aluminiowej kopulki.

Edytowane przez Bumpalump
Gość aqs

(Konto usunięte)

od człowieka który miał i ma nadal do czynienia z Krellami wiem że s300i jest dużo gorszy od kav300i wie o nich bardzo dużo bo je serwisuje

s-550i na pewno jest lepszy od s300i pod każdym względem

od człowieka który miał i ma nadal do czynienia z Krellami wiem że s300i jest dużo gorszy od kav300i wie o nich bardzo dużo bo je serwisuje

s-550i na pewno jest lepszy od s300i pod każdym względem

Ja zaś wiem, że na pewno s300i jest dużo mniej interesującym wzmakiem niż 400xi. Miałek okazję słuchać s300i na spokojnie w dwóch różnych systemach. To zupełnie inny dźwięk niż 400xi, czy stara 300. Brak pazura, dynamiki tych starych integr. Wszystko złagodniało...brzmienie zrobione pod kolumny o ostrzejszym brzmieniu, jakich teraz zresztą pełno...

550i z tego co wiem potrafiła się wyłączać grając z trudnymi do wysterowania kolumnami...potwierdzili mi to kiedyś pracownicy salonu dystrybutora...i pisał o tym recenzent Audio Video...dla mnie to jakiś SKANDAL...Krell, który nie daje rady;-)

Miałem u siebie s300i i mam teraz kav300i. To są 2 różne brzmienia i nie da się ich porównać, a może właśnie się da bo różnic sporo.

Wysokie: Więcej detali słychać na starej 300, choć nowa niewiele ustępuje,

Średnie: tu największa różnica, w nowym bardzo ciepła, łagodna, miła dla ucha, wokal wychodzi przed szereg, w starym bardziej neutralna, chłodniejsza,

Bass: Tu i tu jest go dużo i jest bardzo dobrej jakości. W s300i jest go więcej, ale jest gorszej jakości niż w kav. Dynamika w obu na wysokim poziomie, ale jednak kav ma lepszą, w mikrodynamice kav wygrywa bezapelacyjnie.

Scenę u mnie tworzyły podobną.

To są wzmacniacze do zupełnie innych systemów. Kumpel ma s300i z kav280cd i AP Virgo 2 i ekstra to u niego gra, ale kiedyś miał kav300i kupionego w salonie, po czym sprzedał żeby kupić s300i bo się naczytał recenzji i też stwierdził, że nowa 300 jest gorsza od starej.

A, i jeszcze jedno. Wg mnie całościowo lepszy jest KAV. Gra tak dojrzale, że może być sercem niejednego bardzo dobrego systemu, natomiast s300i to bardzo bezpieczny wybór i myślę w cenie ok 5,5kzł sh jest obowiązkowym wzmacniaczem do przesłuchania.

Krell KAV300i pogral kilka dni z Jamo Concert 11, początkowo efekciarsko i to mnie przekonało do zmiany Sony TA-F770ES na tego krela, jednak po kilku dniach dźwięk zaczął męczyć, było zbyt klinicznie i sterylnie, wymieniłem go z zyskiem na Sony TA-F870ES i wróciła radość ze słuchania.

Nie.

S-300i powstał dlatego,że firma zmieniła właścicieli i przeniesiono produkcję do Chin.

Obecne urządzenia są adresowane do zupełnie innej grupy odbiorców.

Współczesny Krell nazywa się dAgostino.

Panowie,

Na których modelach kończy sie stary dobry Krell ? Jest gdzieś jakie kompendium zawierając charakterystykę i porównania kolejnych serii ?

----------------------------------------------------

Panowie,

Na których modelach kończy sie stary dobry Krell ? Jest gdzieś jakie kompendium zawierając charakterystykę i porównania kolejnych serii ?

Stary dobry Krell skończył się dość dawno , na modelach KSA 50 i KSA 100.

Krell_KSA-50_inside.jpg

Miałem u siebie s300i i mam teraz kav300i. To są 2 różne brzmienia i nie da się ich porównać, a może właśnie się da bo różnic sporo.

Wysokie: Więcej detali słychać na starej 300, choć nowa niewiele ustępuje,

Średnie: tu największa różnica, w nowym bardzo ciepła, łagodna, miła dla ucha, wokal wychodzi przed szereg, w starym bardziej neutralna, chłodniejsza,

Bass: Tu i tu jest go dużo i jest bardzo dobrej jakości. W s300i jest go więcej, ale jest gorszej jakości niż w kav. Dynamika w obu na wysokim poziomie, ale jednak kav ma lepszą, w mikrodynamice kav wygrywa bezapelacyjnie.

Scenę u mnie tworzyły podobną.

To są wzmacniacze do zupełnie innych systemów. Kumpel ma s300i z kav280cd i AP Virgo 2 i ekstra to u niego gra, ale kiedyś miał kav300i kupionego w salonie, po czym sprzedał żeby kupić s300i bo się naczytał recenzji i też stwierdził, że nowa 300 jest gorsza od starej.

A, i jeszcze jedno. Wg mnie całościowo lepszy jest KAV. Gra tak dojrzale, że może być sercem niejednego bardzo dobrego systemu, natomiast s300i to bardzo bezpieczny wybór i myślę w cenie ok 5,5kzł sh jest obowiązkowym wzmacniaczem do przesłuchania.

Myślę, że to dobre porównanie.

Ja bym dodał dwie rzeczy.

Kav daje znacznie więcej prądu, co przy trudnych głośnikach szybko wychodzi (np. SS Illuminator czy Revelator) - S nie potrafi ich odpowiednio rozruszać, i bas robi się byle jaki. Zresztą przy łatwiejszych głośnikach też jest pora różnica w dole pasma.

S jest zapewne łatwiejszy w dopasowaniu ze względu na ww cgarakter średnicy, ale moim zdaniem lapiej mieć te więcej detali i otwartości z KAV, i dostroić resztą toru, bo finalnie to da wyższej jakości dzwięk.

Edytowane przez tybero
Gość aqs

(Konto usunięte)

tu http://hometheaterreview.com/what-happened-at-krell-and-why-the-dagostino-family-is-out/

historia w skrócie rodzinnej firmy D'agostino Krell

teraz nie produkuje się takiego sprzętu, mooże jeszcze wrócą dobre czasy dla Audio i nie tylko

Hmmm......więc jednym słowem odpuścić sobie kupno S-550i? Znam brzmienie S300i z Dynaudio Contour 3.4. Niestety s300i już nie kupię nówki - brak produkcji. A może zainteresować się sprzętem używanym, osłuchać się Krellem i wtedy podjąć decyzję? Zainteresowałem się marką Krell bo 300-setka którą słuchałem-hmm....miałem wrażenie że fajnie oddaje klimat muzyki której słucham - Heard rock, Rock, Rock progresywny, Jazz, Pop, Blues. A może faktycznie jestem mało osłuchany w sprzętach i źle robię że szukam jednego wzmaka do różnych gatunków muzycznych?

Proszę o śmiałe wskazówki. Jestem otwarty na mądrą krytykę i porady.

Cena nie dla "Kowalskiego"

Źle się wkleiło - cena nie dla Kowalskiego to odpowiedź do "triode" sorki

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.