Skocz do zawartości
IGNORED

HD 600 - uszkodzony kabelek

Jedrek_23

Rekomendowane odpowiedzi

Co można zrobić gdy nastapi uszkodzenie kabelka w słuchawkach Seenheisera. Wszystkie styki sa dociśnięte i wygląda na to, że kabelek jest uszkodzony tuż przy kontakcie znajdującym się przy muszli słuchawki.

Miałem kiedys podobna sytuacje z modelem HD 535. Wtedy zdemontowałem całość, poprzecinałem kable i przylutowałem wprost do styków słuchawek. Wtedy poskutkowało.

Czy Waszym zdaniem jest sens zamawiać kabelek i sprowadzac go czy lepiej samemu poradzić sobie z tym problemem domowym sposobem. Dodam, że dośc trudno lutuje się kabelki z tych słuchawek, bo sa one cyś powleczone.

https://www.audiostereo.pl/topic/3981-hd-600-uszkodzony-kabelek/

Nie ma sensu kupować nowego kabelka - to nic nie pomoże, najczęściej psuje się gniazdko. ( Korciło Cie pewnie i wyjąłes kabel ? :-)) niestety to połączenie jest prawie jednorazowe.

Co do podlutowania kabla na "sztywno - to dobry pomysł, Musisz jedynie pamiętac o dobrym odizolowaniu kabelka, który pokryty jest lakierem .

Metoda na to jest , sądze jedna - wziąc żyletkę i delikatnie oskrobac powierzchnie z każdej strony, Po podlutowaniu trzeba jeszcze wszystko sprawdzic omomierzem.

Na odizolowanie tych kabelków jest jeszcze jeden patent. Roztop trochę cyny najlepiej na jakiejś płytce drukowanej (starej oczywiście) i w tą gorącą cynę (cały czas podgrzewaną lutownicą) włóż przewód pokryty lakierem. Lakier pod wpływem temperatury odejdzie i będziesz miał pobieloną końcówkę przewodu. Musisz zrobić do dość szybko od momentu roztopienia cyny, aby nie przegrzać jej (wtedy będzie matowa). Nie żałuj cyny niech to będzie duża 'kulka-kropla' cyny, i nie zapomnij o kalafonii.

W zeszlym tygodniu zepsul mi sie kabelke w HD-580. U mnie na 100% zepsuty jest kabel jakies 2 cm od muszli (zamienialme kable stronami i dlatego jestem pewnien). Mysle, ze jest to trudne d naprawienia, zby wygladalo estetycznie i bylo praktyczne wiec ja chyba kupie nowy kabelek, koszt to cos koo 125 zl.

Lakier z kabla:

W czasach mojej młodości ;-) pan instruktor na zajęciach z radiotechniki pokazał metodę lutowania licy w.cz. Taka lica to wiązka bardzo cienkich drucików miedzianych, każdy lakierowany, zaizolowana razem podwójnym oplotem z jedwabiu lub bawełny. Nie ma sposobu na mechaniczne zdjęcie lakieru bez pourywania drucików.

Metoda: użyć aspiryny, tak, jak pisał wyżej kolega. Czystej, w tabletce. Przycisnąć kabelek lutownicą do pastylki i chwilę tak potrzymać. Poczuje się kwaśny zapach. Potem kalafonia i dużo cyny, przez chwilę pocierać, żeby usunąć drobiny lakieru.

Podgrzana aspiryna wydziela kwas acetylosalicylowy oraz jakieś produkty jego rozpadu, które to składniki żrą lakier oraz oczyszczają powierzchnię miedzi.

Pewnie masz kota w domu ... "kota nie ma, myszy .... "

Mialem jedna co chorowala na "chorobe wscieklych myszy" zamykala mi programy, kasowala ikony, wlanczala inne, zmiejszala wielkosci okien, wylanczala kompa - atakowala z zaskoczenia - tak samo jak sluchawki za 1000 zl robia akcje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.