Skocz do zawartości
IGNORED

Czy mozna magazynować KINO w temp. minus

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie czy amplituner i reszte sprzetu 5.1 wraz z zubwooferem mozna umiescic w pomieszczeniu nie ogrzewanym.

W nocy w zime to mysle ,ze moze byc z -5 do -10 stopni C

Pomieszczenie bedzie ogrzane tylko w momencie ogladania przeze mnie filmów. Grzejnikiem olejnym.

-> KOpyt25

Jak miałoby to wyglądać? Wchodzisz (-10 stopni), włączasz ogrzewanie, za godzinkę (22 stopnie) odpalasz film, po skończeniu wyłączasz piecyk i wychodzisz, a temperatura spada?

W sumie brzmi to bardzo źle. Nie dosyć, że w takim przypadku po nagrzaniu pomieszczenia w sprzęcie skropli się woda, to na dodatek ciągłe zmiany temperatury mogą "zabić" elementy elektroniczne, a nawet spowodować popękanie lutów, ścieżek czy płytek PCB.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Pomieszczenie około 25m2.

Ogrzane z jednej strony boku styropianem (zewnątrz). Z drugiej ciagną sie jeszcze inne pomieszczenia rowniez nie ogrzewane.

Az tak zimno to nie jest. Mysle ,ze 2-3 godziny grzania wystarczą zeby czuc sie swobodnie.

Sprzet jest ciezki i okablowany wiec nie mam go gdzie magazynować i nie mam czasu zeby go tak nosic w kółko. Teraz sie przeprowadziłem dlatego stad te moje problemy.

A w pokoju gdzie mieszkam nie ma warunków na projektor i kino 5.1

Projektor bede zabierał jesli bedzie na dworze ponizej minus. Ale jeszcze rozwazam ten problem projektora.

Najgorzej bedzie z amplitunerem. Rowniez sie boje o subwoofer w sumie na gwarancji ale kosztował powyzej tysiaka.

Wewnątrz pomieszczenia chce jeszcze jakos to wygłuszyc aby pozbyć sie pogłosu. Wata mineralna moze korek - jeszcze sie nad tym zastanawiam.

Żeby woda skropiła się na sprzęcie, wcale nie trzeba ujemnych temperatur. Wystarczy, że będzie kilka stopni ciepła, a Ty piecykiem podgrzejesz powietrze do komfortu termicznego. Za 1-2 godziny woda może nie zdążyć odparować.

To niestety jest chybiony pomysł...

Jesteś pewien, że tam w ogóle będzie mróz?

Temperatury przechowywania i działania podane są na każdym sprzęcie.

Pewnie wahania nie będą służyły, ale w jakim stopniu zmniejszą żywotność sprzętu? Oto jest dobre pytanie.

Zamontuj ogrzewanie w tym pomieszczeniu i problem z głowy...

Nie ma nic gorszego jak katowanie sprzętu dużymi amplitudami temperatur.

Ja np w listopadzie raz wywietrzyłem sobie porządnie pomieszczenie (a na dworze nie było za ciepło) i telewizor plazmowy dostał "po dupie"... Na szczęście po 2 miesiącach wszystko wróciło do normy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.