Skocz do zawartości
IGNORED

jakość polskiego HD...:(??

Procz

Rekomendowane odpowiedzi

Od nie dawna jestem posiadaczem tv plazmy samsung 42c91H. Po podłączeniu do tunera cyfrowego a zarazem cyfry+ obraz jaki uzyskałem jest co najmniej ...żenujący...Nie tak dawno miałem możliwośc zobaczenia na podobnym tv cyfry z kanałami HD tj canal+HD. ...obraz miał tylko trochę więcej ostrości ...a ogólnie ..kupa nie HD. Dla porównania moj stary trinitron sonacza daje fullHD ale 4000x2000p. innymi słowy nie da się patrzeć na tak kiepski obraz. Przymierzałem się do zakupu tunera HD lecz nie ma to chyba największego sensu!

na n-ce tylko jeden kanał nadaje HD dicovery i to głównie programy przyrodnicze ..to jest HD az miło patrzeć ..a reszta...odbiór jak z kasety VHS

pytanie brzmi czym to jest podyktowane?

az tak kiepski nadawaniem??

lub co trzeba kupic by mieć zbliżony obraz do starego CRT a o jakośc HD nie wspomne..?

dzięki za opinie ...

https://www.audiostereo.pl/topic/39958-jako%C5%9B%C4%87-polskiego-hd/

Aby mieć jakość zbliżoną do starego CRT musisz kupić jakiś wyświetlacz z małym ekranem i rozmywający detale ... dodatkowo nie skalujący czyli ... CRT.

Dzisiejsze TV plazma/LCD są dokładniejsze niż CRT przez co widać każdą wpadkę kiepskiego sygnału. Przy wysokiej jakości HD ta dokładność daje detaliczność i ostrość ... a przy SD żenadę.

Niestety w Polsce sygnał jest kiepskiej jakości i przez to nie można się cieszyć dobrym wyświetlaczem.

>>pytanie brzmi czym to jest podyktowane?

Biznesem. Za miejsce na satelicie i za transmisję bajtów trzeba płacić.

Po co płacić więcej za szersze pasmo, jak 90% gawiedzi w Polsce i tak nie zauważy różnicy.

Dlatego też gdy plazma ma służyć jako telewizor a pokój nie jest za duży, sensowniejszy wydaje się zakup 37 cali.

Na totalnym badziewnym SD z Syfry+ przez Scarta mam obraz lepszy niż widziałem u ludzi na Sky Digital. Ale oni mieli 42 lub więcej cali w małych pokoikach, do tego jeszcze LCD... masakra! :(

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Nie wiem kolego skąd masz te rewelacje apropos N-ki, sam mam telewizor fullhd i gwarantuje ci że różnica między HD a SD jest olbrzymia, poze tym na dzień dziesiejszy na N-ce w hd nadawanych jest w całości 4 programy: MGM,Discovery HD,Nonstop kino HD, oraz N sport ,oraz TVN hd ale nie wszystkie programy i w niemieckim jezyku Astra HD Promo, ANIXE hd, oraz Pro 7 i Sat1, może kupiłes kiepski telewizor? albo Cyfra + to słaby nadawca HD?

skalmen, zgadzam się ze w n-ce HD ma bardzo wyraźnie wyższą jakoś od SD. Ale tvn HD (pogram 13) nigdy nic nie nadaje. Jeszcze nie trafiłem ani razu na to aby nadawał. Może tzreba to wykupic?

I jeszcze jedno. Na jakich programach są te: Astra HD Promo, ANIXE hd, oraz Pro 7 i Sat1?

Konrado, 9 Lut 2008, 11:08

>skalmen, zgadzam się ze w n-ce HD ma bardzo wyraźnie wyższą jakoś od SD. Ale tvn HD (pogram 13)

>nigdy nic nie nadaje. Jeszcze nie trafiłem ani razu na to aby nadawał. Może tzreba to wykupic?

Nadaje non stop. Masz źle ustwioną antenę!

>I jeszcze jedno. Na jakich programach są te: Astra HD Promo, ANIXE hd, oraz Pro 7 i Sat1?

Od 500 w górę. Przy czym trzeba mieć podwójny konwerter zbierający również z astry.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Tak, dzwoniłem i powiedzieli mi że to kanał testowy i nie musi u mnie działać. Jak nie działa znaczy że ma nie działać. Więc nie możemy go jeszcze liczyć jako dostępnego kanału w HD bo np. ja go mieć nie mogę.

panowie

posiadam LCD Philipsa 42PFL7862 Full HD + tuner ferguson 8900HD i odbieram na nim kanały HD Cyfry+

Uważam ze obraz HD jest idealny, oczywiście czasem puszczają marny upscal ale gdy puszczą rasowe HD to oczy wypala (NG HD)

Samo SD też nie wygląda źle, upscaler w fergusonie działa wyśmienicie i to nie tylko moja opinia

sprzęt testowałem na kablu HDMI i na kablu component w obu przypadkach obraz bajka

a z marnego SD nawet Salomon nie naleje

pozdrawiam

....ja testowałem to na tv plazma philipsa nie pamiętam modelu. Tv podłączony kablem HDMI b. dobrej jakości do tunera N-ki i componentem do tunera philips HD z cyfry. Obraz HD canal+film HD, sport HD wyglądał kiepsko, n-ka na "kanałach HD" równie beznadziejnie za wyjątkiem discovery HD. Tu obraz był IGŁA!!!

wniosek taki ze tv jest bardzo dobry

a cyfra i jej tuner to poprostu badziew!

darek 53.. czy miałes możliwość porównania swojego tv z cyfra na tunerze z philipsa?

Cyfra + film HD to jakaś lipa, kiedy przeskakuję ze zwykłego C+ film na wersje hd, często nie widzę róznicy. To chyba kwestia materiału źródłowego. Zupełnie inaczej jest z c+ sport i jego odpowiednikiem hd. Pobieranie za to dodatkowej kasy to skandal.

Procz, 4 Lut 2008, 23:03

1. Zainstaluj sobie dekoder "n"-ki.

2. Kup dobry kabel HDMI.

3. O nic już się nie martw :)

5. Siądź wygodnie i podziwiaj jakość obrazu nadawanego w HD na kilku stacjach ;)

(Nie zapomnij przedtem o podparciu żuchwy :)

* * *

BTW: inne programy ten dekoder też skaluje wzorcowo.

zadowolony z "n"-ki użytkownik

Mam tylko 42" LCD. Mimo to świetnie sobie radzi nawet z analogowym obrazem z kablówki. Nie czuję to - jak to w niektórych LCD-kach, zubożenia tonacji (ilości) barw - zwłaszcza na obrazie HD.

Oglądam z 5m i obraz jest super. Nie mam się do czego przyczepić (chociaż lubię ;)

Powinienem chyba jeszcze wspomnieć, że mam niewielki /ale jednak / astygmayzm. Do tego LCD czyli kontrastowy obraz i widzę/odbieram go jako super.

Jak nałożę okulary, obraz jest żyleta :))) Na programach przyrodniczych HD Discovery czasem wręcz próbuję się dopatrzeć obrazu 3D ;)

Tv ma regulację skali czerni(do wyboru przez użytkownika). Model niezbyt drogi ale chyba - teraz oceniam - trafił mi się rozsądny wybór i dobry tv.

Minusem jest tylko 1 wejście HDMI (wiedziałem o tym od początku) i fonia która mimo funkcji poprawiania jej jakości - oczekiwałbym - jako audiofil - lepszej. Ale to nie jest duży problem, bo i tak dźwięk leci ciągle u mnie przez ampli, w systemie 5,0.

Tv LCD SHARP 42" SA 1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kabel hdmi mam bardzo dobry

tv tez ( testowany na sygnale HD, idelanie)

......ale abonament mam z cyfry bo tu oferta programowa jest bezkonkurencyjna w stosunku do polskich nadawców.

łudzę się tylko czy fergunson 8800HD cos zmieni.

......

Ja mam n, czekam z utęskniem na więcej kanałów w HD, do oglądania używam projektora Epson TW 700, różnica między SD a HD jest kosmiczna. Czasami nawet oglądam kanał sportowy, bo jestem zafascynowany obrazem, czego nie robiłem nigdy wcześniej, bo sport przed telewizorem mnie nudził w trybie ekspresowym.

Jako ciekawostkę podam sytuację odwrotną - u mnie w domu nagrywają jeden z seriali w HD, natomiast emisja jest w SD. Obraz na monitorach Full HD jest rewelacyjny, a potem jak oglądam to samo w telewizji, to zwykły obraz. Może za kilka lat puszczą powtórki w Full HD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.