Skocz do zawartości
IGNORED

1 MILION DOLARÓW DLA SŁYSZĄCEGO KABLE !

marianek

Rekomendowane odpowiedzi

Pan Randi płaci mln USD temu kto w podwujnym ślepym tescie odróżni zwykłe ( monster) kable od przewodów za 7 tys.USD i droższych(transparent opus-43tys.USD).Podobno zgłosił się red.Fremer (stereophile) ze swoją tarą ( zero i omega).Czy ktoś ma jakieś informacje na temat tego sensacyjnego eksperymentu audio-voo-doo?Czy zgłosi sie ktoś z tego forum-bo wielu twierdzi,ze zgaduje 10/10 ?

no fakt kable to czyste 10000% voodoo jak ja czytam posty co niektórych niby powaznych ludzi na naszym forum to serce sie kraje..jakies stereovoxy,nordosty,van den hule...i po 1000zł za metr

>marianek

To ja chcę ten milion i jestem w stanie udowodnić, że kable "grają". Test byłby spektakularny a bazuje na ostatnich moich doświadczeniach. Podłączam jedne kable i włączam na chwilę płytę gdzie są blachy perkusji - blachy przytłumione jakby na nie koc nałożono. Zmieniam tylko kabel głośnikowy i ... słychać metalowe blachy. Tego to tylko głuchy nie usłyszy;).

Jeśli chodzi jedynie o obalenie ogólnej tezy, że kable nie mają wpływu na dźwięk systemu to mam milion;)

marianek,

Czy nie jest to dziwne ze na 29 wpisow jakie masz na tym forum, 21 to zalozone watki w ktorych nigdy nie bierzesz udzialu? Ale jak piszesz, nie masz przeciez internetu ;-)

Tematy założone przez użytkownika marianek:

40028 1 MILION DOLARÓW DLA SŁYSZĄCEGO KABLE ! 2008-02-08 17:31

39083 CZY AUDIOFILIA JEST ULECZALNA ? 2008-01-04 17:20

38628 KTO KUPUJE I WIERZY PRASIE AUDIO ? 2007-12-21 18:23

38627 KTO WYGRZEWA PASSY X-1000 LUB LAMPY 24/h 2007-12-21 17:09

37883 CZY JAPOŃSKIE PŁYTY SĄ NAJLEPSZE ? 2007-11-22 17:43

37538 Audycja-czy pomiary w audio mają sens? 2007-11-09 18:33

36908 CZY WYSOKA WIERNOSC ZABIJA MUZYKE ? 2007-10-16 15:28

36506 Najlepsze polskie role 2007-09-29 20:27

35903 KTO NAJLEPIEJ SIE ZNA NA AUDIO ? 2007-09-03 15:16

35431 Ile kosztuje zrobienie tzw. hi-endu? 2007-08-16 16:44

34944 Jaki ekran najlepiej odbija światło? 2007-07-23 19:49

34070 Jak sie nagrywa "audiofilskie" plyty? 2007-06-10 12:11

33958 Czy stare kable sa lepsze od nowych? 2007-06-04 16:10

32901 Czy da sie zmierzyc jakosc obrazu? 2007-04-15 12:50

32113 Czy audiofile slysza lepiej od muzykow? 2007-03-11 13:53

32032 Czy stare filmy wyjdą na HD 7.1? 2007-03-06 18:54

31687 Kto wierzy reklamie i producentom kabli? 2007-02-18 12:07

31420 Jakie tanie laptopy maja dobre matryce? 2007-02-05 16:10

30865 Dlaczego TV maja format 16:9 ? 2007-01-14 13:14

30774 Kto udowodni wplyw kabli na dzwiek? 2007-01-10 18:01

30771 Jakie TV nie psuja wzroku? 2007-01-10 17:29

>sukces

dowcip polega na tym, że do zamulonego systemu czysto eksperymentalnie wpiąłem kable które były ocieplające (na podstawie dośw. w moim poprzednim sys. oraz ogólnej ich charakterystyki) i bynajmniej "odkrycia zasłony" się nie spodziewałem. Spodziewałem się, że zmulenie będzie na podobnym poziomie lub nawet się pogłębi. Przeżyłem wielką niespodziankę, koce z blach opadły;). Dla mnie to niewytłumaczalne, ale na pewno nie autosugestia;)

sukces i marianek

Ale mielecie by mielić :) - Kable to NIESTETY nie jest żadne voodoo. Psychakustyka i przewodzenie ale i cos tam jeszcze.

Kiedyś byli tacy co gadali, że cyfra to cyfra i szlus.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

>seniortelefono

Nie bo różnica jest wyraźnie słyszalna. Zresztą bez sensu. Spodziewam się po podłączanych kablach jednego (tu może działać autosugestia) a słyszę to, czego wogóle się nie spodziewałem. Gdzie tu miejsce na autosugestię?

Panowie weźcie sobie dwa kable głosnikowe Nordosta Blue Heaven i VDH CS122 jak nie usłyszycie to miejcie tylko pretensje do tego kto wam dowcip ze słuchem zrobił.

clo2

Nic nie sugeruję:-)

Po prostu jak sam sobie zmieniam to niby słyszę jakąś tam różnicę, natomiast podejrzewam że jakbym nie wiedział który kabel jest wpięty to byłby duży problem.

Wielka jest siła sugestii :-)

Niekoniecznie słoń ale...:)

Powaznie to myslę, że sporo ludzi podłącza rózne kable miedziane, srebrne w podobnej cenie (klasie) z róznych firm "kablarskich" a żródło przewodnika może byc to samo. Po drugie i najwazniejsze - przejrzystość wzmacniacza i kolumn odgrywa tutaj niebagatelna rolę. Niestety (dla portfela) czym droższa elektronika i kolumny tym przejrzysciej.

>sukces

aby "usłyszeć" kable:

raz - trzeba dobrze słyszeć i mieć najlepiej przy tym czyste uszy;)

dwa - najlepiej trafić na dwie pary kabli które dają wyraźnie dźwięk o różnym charakterze

trzy - ponoć są sprzęty, którym nawet kable w niczym nie pomogą;)

cztery - starać się sprawdzać na muzyce o bogatej fakturze. Świetnie spisuje się muzyka barokowa z klawesynem i kilkunastoma muzykami. Ja w którymś z przypadków nie słyszałem zbyt wyraźnie różnicy na rockowym materiale. Tu można by mówić o autosugestii. Ale wylądowała płyta z muzyką barokową. Chodziło w tym wypadku o interkonekt. Na XLO klawesyn w basso continuo został tak rozmiękczony, że właściwie przestał brzmieć jak klawesyn. Z kolei na Audiqueście jego dźwięk wrócił do normy.

JAk sprawdzacie kable dobierzcie odpowiednio płyty aby różnice wychwycić, bo nie zawsze różnice między kablami dają takie spektakularne efekty jak ten z blachami o którym wspomniałem powyżej.

A tak wogóle - kiedyś gdyby ktoś mówił mi że kable "grają" dzwoniłbym po pogotowie;). Przekonałem się sam i to zupełnie przypadkiem, bez żadnej autosugestii.

seniorotelefono,

wygląda na to, że sam się przekonujesz do tej sugestii

mówisz, że "WYDAJE mi się że różnicy nie będzie"

zrób sam najpierw ten ślepy test :)

ja mogę powiedzieć jedno - różnice są - raz większe raz mniejsze

czasami może być tak, że ich nie ma - ale czy jak ktoś raz porówna wzmacniacz drogi z tanim i ten drogi nie będzie lepszy, to czy wyciągnie z tego wniosek, że każdy sprzęt gra tak samo?

różnice NIE ZALEŻĄ od ceny

raz słyszałem taką różnicę między kablami, ze usiadłem z wrażenia

wydawało się jakby cały sprzęt wsadzić do pudła i wynieść do drugiego pokoju (i nie był to sznur od bielizny :) )

i ten słabszy kabel był całkiem przyzwoity, a lepszy nie był dużo droższy (zresztą oba były w rozsądnej cenie)

a prześmiewca Senicz wymiękł wtedy i nie dojechał na odsłuch w ogóle - pewnie po to, żeby móc śmiać się na internecie

-> xniwax

"Kiedyś byli tacy co gadali, że cyfra to cyfra i szlus."

A tak nie jest? Podaj mi proszę jakiś przykład, gdzie tak nie jest.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

marianek

ja Ci zrobie lepszy test , zamienie Ci polaryzacje wysokotonówek w BI-wire, raz dwie raz jedna raz z lewej raz z prawej, dasz rade zgadnąć kolejność, jak nie to na ch.....a plusy minusy.

Peter Daniel chyba dobrze wyczaił "zamiary rzeżnika forumowego"

clo2, 8 Lut 2008, 18:26

Widzisz clo cały pic polega na tym że ja też słysze kable ba słysze nawet maskownice! ale w ślepych testach jestem głuchy jak pień a uszy mam rozmiękczone przez stado słoni. Wiesz dlaczego tak często toczą się wojny pomiędzy kablomaniakami a ich przeciwnikami? bo słychać te chol... różnice ale w ślepych testach jej nie ma!!?

rozumiesz, zrób ten ślepy test wreszcie a zrozumiesz :-DDD

nedj

Nie wiesz o co mi chodzi czy masz dobry chumor.

Wszystkie CD zagraja tak samo tak kiedys twierdzono podpierajac się ww poglądem o "cyfrze".

>sukces

Mi nie zależy na przekonywaniu nikogo. Kombinowałem w swoim systemie w którym ostatnio mieszam i jedne kable dają rozmydlenie dołu, linia melodyczna basu prawie wcale nieczytelna, wymiana interkonekt-głośnikowe: bas wyraźny i konturowy aż do samego dołu na ile go przenoszą głośniki.

Cała wojna kablarze-antykablarze jest bez sensu. Kto słyszy to niech sobie kombinuje a kto nie niech nie kombinuje (zostaje wtedy więcej kasy w kieszeni).

-> xniwax

"Wszystkie CD zagraja tak samo"

Ale przecież CD to analog :) Zdanie o cyfrze jest de facto prawdziwe, bo każda karta pamięci, dysk itd. "zagra" tak samo ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>nedj

>Zdanie o cyfrze jest de facto prawdziwe, bo każda karta pamięci, dysk itd. "zagra" tak samo ;)

"karta pamięci, dysk itd." to tylko nośnik danych. Nośnik danych nie gra tylko dostarcza danych które są dopiero potem obrabiane.

Teraz póść muzyke z karty na conajmniej dwa rózne przetworniki zewnętrzne.

-> clo2, xniwax

Przetwornik to już konwersja cyfrowo-analogowa. Czyli nie cyfra.

>nedj

to podaj w takim razie dokładnie co rozumiesz przez pojęcie "grającej cyfry" (wyspecyfikuj cały układ który finalnie wytwarza fale elektroakustyczne) to pomoże nam to uniknąć nieporozumień.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.