Skocz do zawartości
IGNORED

Lorelei - z jaki kolumnami zagrają?

fitrus

Rekomendowane odpowiedzi

dzieki za info.

Czyli jak narazie cos wiadomo z czym sie nie lubi.. ciekawe czy to kwestia samego wzmacniacza czy akurat zestawiania kolumny/lampy...

jest ktos na forum kto ma taki wzmacniacz i udalo mu sie dobrac odpowiednie kolumny? czy ci co maja zamawiali z ciemno pod swoje kolumny?

>fitrus

.. ciekawe czy to kwestia samego wzmacniacza czy akurat zestawiania kolumny/lampy...

Odpowiedź na tak postawione pytanie nie jest niestety prosta. Zoller i Totem nie są łatwym obciążeniem. Na pewno można pokusić się o zamówienie u Pana Andrzeja lepszego trafa głośnikowego. Co przez to rozumiem? Większe trafa. Kształtki z stopów amorficznych i inny materiał na drut nawojowy przy zachowanej średnicy 0.25 mm. Na przykład Cu OFC LC.

Mam maly pokoj odsluchowy i potrzebuje moniotrkow, ktore zagraja dobrze z ta lapma. Zastanawiam sie nad Audio Note - tylko, ze w moim pokoju 12m2 model AN-K chyba bedzie zbyt duzy, a AX-2 to chyba o wiele slabszy monitorek. Czy ktos je slyszal? Czy ktos moglby doradzic jakies inne kolumienki?

• 2 miesiące później...

zastanawiałem sie gdzie sie włączyć ,czy w post z Pocahontas / tam już są ,,stare wygi"/czy ..tu!

tu mam dwa w jednym.

p.Andrzej Marków , jak większość wie cały czas modernizuje swoje ,,księżniczki"

stąd i odsłuchy na różnych ciekawych /innych/ zestawach.

ale do tego dojdziemy .po pierwsze ,Stachu 7012- jestem szczerze rad /śledząc Twój tok myślowy/iż po ,,kuszeniu" pozostajesz przy Lorelei.to się nazywa dojrzałość decyzji.Lorelei jest tym cudownym zjawiskiem , dzięki któremu nie burząc systemu /jedynie umiejętna i jakże szybka-przy pełnym zabezpieczeniu-wymiana lamp /i można osiągać zdumiewające efekty /zainteresowanych odsyłam do postów guru lampowego Pityszyla /przy okazji pokłony/ .nie będę rozpisywał się o tym czym jest i co potrafi ,,księżniczka", bo to zainteresowani wiedzą , a malkontentom ..i tak nic nie pomoże.tak przy okazji , Panowie M. - jesteście jak uczniowie z oślich ławek , sami nie korzystacie z lekcji i innym burzycie jasność spojżenia.powracając do kolumn . Ja po wielokrotnym odsłuchu pocahontas /jest u mnie do zamiany na Lorelei/i Lorelei na na różnych , różniastych klockach .od kolumnxavian, AP tempoIII, W&B Actor idp../mało brakowało bym Kolumny Zygmunta nie podpioł/ po elektronikę z różnych stron świata./nie wyłączając ,,płaszczki".nie powiem że skończyłem /bo nie daje za wygraną z kablami - a mam niezły mętlik w głowie i na podłodze nie wyłaączając szafy i stojaków na płyty ,tylko że mam NA PEWNO stałe elementy 1. LORELEI - to pod nią wszystko dobieram,a testuje dzieki A.Markówowi i wpisanemu powyżej p.P. ich pomocy i wyrozumiałości. 2.kolumny ACR Eckhorn firmy Art of Sound.- to w tym wątku jest najistotniejsze skuteczność powyżej 100., i to jest to ! w pomieszceniu o którym znajomy z ABC -panele akustyczne- powiedział na moje pytanie-co z nim zrobić , zapytał -szczerze ? mh !.....zmień na inne!.co robią te kolumny ? nie bardzo mam już czas , więc odpowiem krótko .....nie przeszkadzają księżniczce L. grać ! bo Ona dzięki uprzejmości P. Wadii 8 , i DAC-owi Altman bierze to co jej potrzebne i zaczyna ... spektakl . ciiiiii.już się zaczeło pst...

RoJ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16916-100004801 1208516638_thumb.jpg

post-16916-100004802 1208516638_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...dodam jeszce po przerwie kilka zdjęć , i pare słów.

rewelacyjnie dopasowanie kolumn do księżniczki , do tego transport -to dzieki Darkowi Dudek z hifiaudio z Krakowa /dzięki Dareczku- pozdrawiam/ przesympatyczny człowiek ,tylko nie wiem jak na tym wychodzi bo za niewielkie pieniądze , rewelacyjny sprzęt. oczo i ucho pląs!

Wadia 8 i bardzo dobry DAC Altman z wpelni uzasadnioną rekomendacją Pitaszyla , daje olbrzymie możliwości Lorelei , która ma łatwość w poborze i przekazie .innymi słowy , porównując wzmacniacz do płuc-p. Andrzej stworzył takie olbrzymie płuca które nareszcie mogą swobodnie oddychać , niezależnie od wysiłku .

mam prośbę do Stachu 7012.czekam na przewody Albedo ,testowałeś je , opisz proszę wrażenia.

wiem że to podobnie jak Kondo -stare srebro, czyli wspaniała plastyczność kolor i ciepło.dodaj cos nie cos.

jeszcze zdjęcie z..,,Mistrzem i Małgorzatą" oraz ACR -y

RoJ

P.s.spójżcie na płytę którą trzyma p.Andrzej. to japońskie wydanie na K2 Teresy Teng .piosenkarka z głosem wspaniale podkreślającym walory Lorelei.

Ukryta Zawartość

post-16916-100004784 1208524481_thumb.jpg

post-16916-100004785 1208524481_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jak gdzieś już pisałem, próbowałem różnych kabli IC do Pocahontasa. Chyba na próbę wziąłem około 14-15 kabli. I wciąż niepokonany jest w moim guście Albedo Monolith. Niezły był też Albedo Gold. Bardziej barwny, mięsisty od Monolitha. Ale troszkę mniej szczegółowy. Monolitha lubię za przestrzenność, dużo szczegółów ale przede wszystkim za wybrzmiewanie i "płynność dźwięku". W zasadzie to przestałem już szukać innego IC. Monolith zostanie prawdopodobnie "forever". No chyba, że kiedyś ze stajni Albedo spróbuję IC Versusa - wiadomo drogi ale się zobaczy co nowego wniesie. Moim zdaniem, kabel musi się po prostu "lubić" ze wzmakiem. Monolith się lubi z Pocahontasem i basta. Albedo One nie miał tej klasy, Gold jest niezły, ale nie tak szczegółowy (oczywiście to kwestia gustu ile czego kto potrzebuje).

Większość innych kabli miała w porównaniu z Monolithem ograniczoną przestrzeń. Albo taką samą przestrzeń a mniej mięsa i płynności.

W kwestii głośnikowych Albedo to próbowałem Monolitha. Za szczupły w basie i średnicy - jak na Pocahontasa.

Teraz do Pocahontasa podpiąłem lampizowanego przez Fikusa Shanlinga CD300. Ale jazda. Nie wiedziałem, że poczciwy Pocahontas może tyle frajdy jeszcze dać. Oczywiście IC Monolith pozostaje.

to prawda .ma to plusy i minusy.są to dla mnie kolumny docelowe /?/ale mało kto ma , a chciałbym więcej wiedzieć o ich możliwościach , ale i fobiach.

stachu 7012-pocahontas wiele potrafi . nie wiem jakie masz kable prądowe? ja testuje PJ Audio i zdziwiłbyś się !nareszcie kontrola i piękne brzmienie basu!i z opaską na oczach /przy tym zestawie, cd k2 i dobrych lampach/mógłby ,,siostrzyczki" pomylić.

dzięki i pozdrawiam

RoJ

W kwestii zasilania to mam osobne linie ze skrzyneczki do CD i wzmaka oraz kabel Muluc Ansae. No i pokazał Pocahontas co potrafi. Dodatkowo wymieniłem mu gniazdo sieciowe na Furutecha. Ja wiem, że Ludziska na Forum o sieciówkach wypisują, że to bzdura itp. No ale wystarczyło podłączyć Pocahontasa do porządnego zasilania, dać mu na wejściu dwa Brimary ECC82 i jest pięknie. Spróbuj jeszcze trochę pokombinować z Pocahontasem w kwestii tego na czym stoi (czy granit, czy dębowa decha, jakie kolce itp).

ciekawi mnie różnica w poprawie dzwięku między Twoimi kablami a tara labs the one -ten interesuje mnie najbardziej.chciałem kontaktu tele . , z powodu ilości i ważkości pytań.takie mam poddasze jak na foto , mogę wyszykować i mieć takie jak Ty,/drugie pomieszczenie/ tylko czy jest sens.wkład, a efekt.namiary podałem w skrzynce.

pozdrawiam

RoJ

Ukryta Zawartość

post-16916-100004661 1208768116_thumb.jpg

post-16916-100004662 1208768116_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...
  • 2 lata później...

moj znajomek sluchal loreleia z cerwinami vega xls-215 i podobno bylo bosko..dla nie znajacych modelu, xls-215 to 3 drozne podlogowki z dwoma 15 calowymi basami kazda. Efektywnosc podana przez producenta to 97db, w rzeczywistosci cos okolo 93db. Tutaj ciekawe review poprzedniego modelu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.