Skocz do zawartości
IGNORED

XRCD dostępne w Polsce !!!

Robson

Rekomendowane odpowiedzi

Mam przyjemność podzielic sie dobrą wiadomością: otóż wydawane przez JVC płyty XRCD są juz dostępne w Polsce. Umowę dystrybucyjną podpisał Club CD (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Dostałem mailem katalog dostepnych tytułów - poproszę Lukara o umieszczenie go gdzieś na stronie do ściągnięcia.

Druga dobra wiadomość - Club CD zadeklarował wstepnie zniżkę dla forumowiczów 5% na zakup XRCD. Postaram się ustalić szczegóły i dam znać w tym wątku na jakich zasadach można będzie zamawiać ze zniżką.

Jedyne co mąci moją radość to ceny płyt - niestety wysokie - podobnie jak na zachodzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/4008-xrcd-dost%C4%99pne-w-polsce/

Arturro->>>

Gratuluje ! wrescie ktoras hurtownia w ziela sie pozadnie do roboty :-)

Well, wszyscy dilerzy i distrybutorzy placa tyle samo;

$13.95 lub $15.95 zalezy ktora seria XRCD.

Jestem bardzo ciekaw za ile beda w Polsce sprzedawane.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Cieszyłbym się, gdyby ceny były tak niskie. Na stronie "firmowej" www.xrcd.net ceny są ok 30$ za płytę. Do tego dochodzi transport poza USA. Próbowałem namierzyć XRCD także w Europie - ceny dochodziły do 40 Euro. Obawiam się, że na niższe nie mamy co liczyć. Dobre chociaż to, że koszt wysyłki odpada - a to już niemało.

• Redaktorzy

oto plik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra wiadomosc?! Tyle pieniedzy za umierajacy technologicznie produkt - CD! Gdyby JVC uzylo swego procesu w produkcji SACD czy nawet DVD-A wtedy ceny bylyby uzasadnione. Ciekawe czy ci, ktorzy narzekaja na wysokie ceny SACD czyli $15-$20 rzuca sie na XRCD po $30 sztuka.

->Parsec

w XRCD chodzi bardziej o sam mastering związany z tą technologią a nie "nowy standard" - chciałbym żeby więcej DVD-A czy SACD było nagrywanych z taką jakością. Jak dotąd więcej w nowych standardach efekciarstwa niż realnego przekazania aury - ciekawe że remastery dawnych nagrań brzmią na SACD wierniej niż nowości - świadczy to o tym jak Sony podchodzi do reżyserii dźwięku na samym źródle, mikrofonach itd.

->Piotr

Wiem na czym polega XRDC, dlatego napisalem: "Gdyby JVC uzylo swego procesu w produkcji SACD czy nawet DVD-A"

Widocznie sluchamy innch nagran, gdyz nie brak aury tych SACD, ktorych slucham a i nie ma w nich efekciarstwa.

Patrząc na tytuły (a bardziej na numery seryjne) płyt w tym spisie, to w grę wchodzą płyty wydawane nie tylko przez JVC. Widać też np. Tree Blind Mice!

I bardzo dobrze, że tak jest - bo to poszerza ofertę. W takim razie zapytam - dlaczego nie ma nic z FIM, wiem że też robią dobrze nagrane płyty (słuchałem gdzieś kiedyś zdaje się - Audiophile Reference III)?

-> arturro

Oczywiscie, ze nie wszystkie XRCD wydawane sa przez JVC. Wiecej, spotkac CD ktore nie sa oznaczome jako XRCD lecz zastosowano w ich produkcji przetworniki K2 JVC.

Jesli szukasz referencyjnych nagran z FIM to siegnij po ich SACD.

Wypowiedz FIM na temat SACD:

In 2000 the XRCD™ formats were challenged by the DVD-A™ and (especially) by the DSD™ (SACD™) formats. The latter, engineered by Sony/Philips, delivers such exceptional musical nuance, finesse, and “microphone feed/master tape” quality that it has taken the audiophile community by storm. Great engineers (like Paul Stubblebine and Jim Anderson!) and studios all over the world now use DSD™ as their preferred digital standard, and with good reason: it is quite simply the finest and most musical digital standard currently in existence. FIM was invited to be one of the initial labels to pioneer this format. We have produced extraordinary results as critics and reviewers the world over have acknowledged, and will continue to champion DSD™ and the SACD™ format.

>arturrro

Ściągnij płyty FIM bezpośrednio od nich zamawiając na stronie FIM. Bardzo

szybka realizacja, wysyłają jako list więc nie ma żadnych dodatkowych opłat. Mają dobre ceny. Sprawdziłem.

Zgodnie z obietnicą informacja o zamawianiu z rabatem:

Nie będzie kontrolowania legitymacji a przybycia nowych "forumowiczów" nie ma się co bać. Sympatyczny pan z Club CD napisał - cytuję: "kwestia gentelmanskiego zaufania jest podstawą w takim przedsiewzieciu". I o to chodzi.

Żeby uzyskac rabat należy przy zamówieniu przez stronę WWW przy imieniu dopisać "Audio Forum" a przy zamówieniu przez mail - dodać tekst "zamówienie rabatowe - Audio Forum".

>Parsec, Grrreg, Robson

Dziękuję za (p)odpowiedzi. Płyta z FIM już do mnie leci - jak będzie fajna to podzielę się wrażeniami. Ale mam jeszcze jedno pytanko - czy możecie coś szczególnie rekomendować z załączonego spisu lub z poza niego, co byłoby naprawdę wspaniale zrealizowane i co stanowiło by prawdziwą audiofilską ucztę? Z góry dzięki za odpwiedź

Arturro-

Wszystkie-

XRCD z Classical music (BMG catalog) Golden age

XRCD wszystko z Miles Davisem sa nagranne genialnie.

plus #008,21,160,203,217,220,257,1040

XRCD24-61040,24004,610036

TBM-# 23,30,59

Jezeli chodzi o FIM

012-2

020

028

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.