Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Stare CD to złom? Czy też klaski ?

Karol_Szymanowski

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie nad ewentualnym zakupem Marantza CD73 bąć CD72 bąć starego lampowego luxmana Cd oczywiście czy takie stare cedeki jest sens kupować czy to będę tylko meble z biegiem czasu ? Czy jest jakaś granica bądź zasada że któreś klasyki wart a inne wręcz należy z daleka omijać ?

chyba i jedno i drugie. owszem transport ma solidny ( z tego co sie orientuje odlew aluminiowy), ale cała reszta...cóż. poza tym jakby nie patrzeć to wiele jest elementów ruchomych (i to od jakis dwudziestukilku lat). nie wiem czy to sie nadaje do słuchania muzyki, ale pewnie jakieś niezłe diy by sie dało z tego zrobić...

Wazne (dla mnie) aby czytal dobrze CD, rowniez nagrywane, wazna takze cena, bo jak cos wysiadzie to ciezko to naprawic, np wymienic/dostac laser.

Duzo teraz na Allegro naprawde ciekawych CD, i to za psie pieniadze,

Ryszard1, 12 Lut 2008, 19:42

>Wazne (dla mnie) aby czytal dobrze CD, rowniez nagrywane, wazna takze cena...

Byle badziewiak za dwie stówy z hipermarketu czyta wszystko co tylko wymyślił człowiek i jest nowe na gwarancji, a w środku ma dokładnie to samo co większość błyszczących ultra hajendowych mega wypasów... no, ale mają też jedną poważną wadę... nikt im tutaj nie zakłada Klubów Miłośników, bo zarobić na tym za dużo się nie da niestety...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

No nie wiem, miałem do porównania dvd trak bodajże , no i mam luxmana dz-92 czy choćby onkyo 7111, więc tu nie trzeba mieć chyba bardzo wyczulonego słuchu by od pierwszych dźwięków słyszeć że wszystko czytające formaty coś za "200zł" to tragedia , ale jak kto lubi, dla jednego kabel zagra a dla innego np "coś za 200zł" osobiście podoba mi się dźwięk tego starego luxmana, nie tylko mi z resztą, a co najważniejsze czyta cd-r no i dumna tabliczka 1984 r.

jeśli chodzi o trwałość to mam CD73 Marantza który czyta wszystko jak leci bez zająknięcia i pewnie pochodzi spokojnie kolejne 25lat czego bym nie powiedział o nowych CD

W trakcie usuwania konta.

dokładnie róznie z tm bywał wiele zalezy jak klocek był uzytkowany jeden ma swoje lata a wiecej stał jak grał i po wymianie paska do szuflady chodzi jak złoto inny stał w knajpie w bawari i jest w trupa zajechany..trudno wyczuc spotkałem denony co m iały nawet 7 lat a w rekach sie rozsypywały bo były uzytkowane w pizzerii w nieludzkich warunkach...została mi ponich dosłownie GARŚĆ ŚRUBEK...tylko to nie uległo rozkładowi..cyna na drukach była tak wygrzana, że mozna było elementy z niej wyjmowac bez lutownicy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czyli jednak stare dziadki nadal pracują i mają się świetnie. Ten pierwszy filmik jest od mojego znajomego który dosłownie kilka tygodni temu zakupił na allegro takiego dziadka i go ożywił :) Sam mam dwa egzemplarze CDP-101 - każdy z nich doskonale czyta praktycznie każdą płytę włącznie z CD-R i zabezpieczonymi CD-DA. Sam się więc zastanawiam czy KSS-100A i CDM0 są w ogóle do zajechania ??

Pozdrawiam. . .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile może kosztować naprawa uszkodzonego mechanizmu w starym cd Marantza CD 73 może ktoś sie orientuje choć trochę ? i gdzie to można zlecić taką naprawę i z kąd części kupić

tak mysle, ze obecnie wiekszych awarii w starszym sprzecie sie nie oplaca naprawiac. Za niewielkie pieniadze na Allegro dostaniemy sprawny zamiennik. Ale sa rozne okolicznosci/przypadki, wiec napewno nie jest to zawsze prawda, tyle ze trzeba zawsze patrzec "ekonomicznie",

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.