Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade Musicala i spółki !!! Pomocy!!!

Jasion1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów. Dysponuje bardzo skromnym sprzętem składającym się z:

• Wzmacniacz- Musical Fidelity A3

• Kolumny - ProAc studio 130

• DAC - Musical Fidelity A3.24

• CD - Rotel RCD-971

• Tunet – Musical Fidelity A3

Kable:

• zasilający do wzmacniacza - Neel N14E Gold

• interconnect (dac– wzmacniacz) - Straight Wire encore II

• głośnikowe - dnm Reson single

• kabel cyfrowy - Wireworld Ultraviolet 5

• interconnect dnm Reson single

A teraz moje pytanie: Co mogę zrobić, dokupić/wymienić żeby sprzęt grał mi bardziej szczegółowo . Na pewno chce wymienić kable głośnikowe. Słucham zróżnicowanej muzyki (rock, jazz, klasyka, opera, pop/rock) jednym słowem słucham wszystkiego prócz hip-hop, rap i gatunki im pokrewne. Chciałbym się zmieścić w przedziale 1000-2000zł Z góry dziękuje za pomoc.

Chyba jaj sobie robisz :) skromny sprzęt.

Nic nie napisałeś o pomieszczeniu i jak to jest ustawione, może tu leży problem.

U mnie MFA3 gra szczególowo (zawsze mozna lepiej).

Stawiam na wymianę CD.

1000-2000 zł to chyba tylko na kable jesli bez wymiany elektroniki, czy też kolumn.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ja stawiam na akustykę pokoju i złe ustawienie.

Prowokuję oczywiście autora do kolejnego wpisu :)

xniwax, 12 Lut 2008, 21:52

>Iceman

>

>Mało obiektywny jestem ale niekoniecznie wzmacniacz.

:-) Widzę że masz m.in. w zabawkach audionemesis DC-1. Zdecydowania wydaje mi się że raczej dążysz do czegoś innego niż autor wątku, dążysz w drugą stronę bo Tobie wydaje się dźwięk wręcz za jasny, a autor wątku widzi w nim za mało szczegółów.

Sory za off, ale napisz własne spostrzeżenia na temat tego DACa bo sam nad nim myślę.

:-)

Mój pokój ma ok 20 m2 (4,7 x 4,2) i 3,40 h, jest tak zaaranżowany że kolumny stoją na 1/2 dłuższej ściany. Te 1-2k to budżet kablowy. Pewnie że wszystko mozna zmieniać, ale zastanawiam sie czy dużo uzyskam zmieniając okablowanie np do kolumn, czy np lepszy kabel zasilający do DAC-a

Wszystko już było napisane :).

U mnie własnie po zastosowaniu AN pojawiła sie masa szczegółów (nie wyostrzeń - bo tak to niektórzy interpretują), poprawiła sie lokalizacja, przestrzeń kontrola w całym pasmie (basie też !!!), zmiany in plus były duże (uwaga - długi czas na dojście do max. nowego urządzenia 1,5-3 tygodnie). Po zastosowaniu Genesis Digital Lens - zyski były olbrzymie.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Moze ktoś zapytać, dlaczego chce zmienić wzmaka skoro jest dobrze. Dlatego, ze może byc jeszcze lepiej ;). Jeszcze raz napisze - szczegółów to mi nie brakuje.

Gdyby MF zamulał, to na Zollerach odrazu byłoby to słychać.

Porównanie wzmaków to dobry pomysł ale kable przy okazji też mozna "posłuchać".

Obiecałem sobie ze następnym wzmacniaczem jaki podłączę do mojego stereo będzie Mak Ma6900. Ale wydaje mi się że na jakiś czas zamiana kabli powinna wprowadzić choćby częściowo zmiany w szczegółowości. Macie jakieś propozycje okablowania do 2K?

To drugie, killer jitter (w skrócie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuje bardzo. Na koniec wieczorne zdjątko. ;) I jeszcze jedno: Polecasz jakieś kable głośnikowe??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moze poszokaj wzmaka A300 - to wg mnie wyrazny postepco do a3

wiadomo ze zawsze wydatki - ale jesli Ci pasi sposob prezentacji MF - to moze wlasnie wyzej isc????

ja mam A 300 z ELAC 209 JET - i wg mnie jest harmonia - muzykalnosc ze szczegolowoscia...

ale inwestycja w kolumny jest znacznie bardziej "kasozerna"

i trzeba przesluhcac sterty sprzetu...

w dodatku czesto niewygrzanego...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Dzięki za tą możliwość wypożyczenia, mieszkam jakieś 100km od Ciebie więc jak będę potrzebujący to wpadnę. Jeśli chodzi o grę tego sprzętu to jest świetna, ale jak xniwax powiedział nie chodzi o to że źle gra tylko o to że może grać lepiej. Czym się różni A3 od A300 – bo jeśli chodzi o wygląd to niedużo. Jaką moc ma A300?? Czy to integraf??

Jesli chcesz rozjasnić to polecam Nordosta minimum Blue Heaven. Miałem go u siebie i efekt chyba by ci sie spodobał.

A300 Vs A3 wiecej dynamiki, basu (lepszy) ale moim zdaniem srednica i góra na tym samym poziomie trochę lepsza przestrzeń. To już lepiej wstrzymać sie i poczekać na Maca.

a300 to wg wiekszosci sluchaczy taki liniowy postep w stos do A3

wiec jesli Ci sie podoba A3 to A300 bedzie tym bardziej a bedzie bardziej szczegolowa i wogle...

jednak jesli chcesz kategorycznej poprawy szczegolow - to skromnie proponuje monobloki Audiolaba -

jednakowoz bedzie to odejscie od miekkosci MF... - cos za cos...

ja po 15 latach "nerwozy audioholiki" - na razie wstrzymuje sie przed nowymi zakupami...

raczej kategorycznei slucham muzyczki - choc wiem po tych latach ze "poszukiwania" sa bardzo fascynujace :)))

- dreszczyk niepewnosci na temat nowosci -

to jest meska adrenalina oswojona przez muzyke

- dlatego chyba mam 3 systemy :))) (trza sobie urozmaicic (zeby zycie mialo wymiar - raz bruneta raz blondyna:)))

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Ostoję masz prawie taka jak ja, moja czarna. Małe voodoo :) Musical nie lubi szkła pod sobą - sprawdzone. Lepszy granit lub nawet ładnie oklejony blat (jak do kuchni) grubosci 3-4cm.

Pytam się z ciekawości. Nie zamierzam wprowadzać małych zmian sprzętowych. Wymienię pierw kable głośnikowe a potem czas pokarze. Może wkońcu mażenie się spełni...

Nie znam brzmienia dac'a ale reszta uchodzaca za niekoniecznie mistrzow szczegolowosci tj pro ac, a3 i dnm reson. od razu zmien te kable - to juz naukowo stwierdzono,ze ten model przycina gore i pewnikiem m i in stad masz wrazenie braku szczegolu. polecany nordost blue heaven powinien troche poprawic - uzywalem go i ja kiedys z proac 125 ale i tak ciagle bylo za misiowato. daej albo wymiana proacow albo pieca, ja zmienilbym kolumny - zobacz ile xniwax sie meczy aby czyms sensownym zamienic a3. mc intosh - w zadnym wypadku do pro ac !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.