Skocz do zawartości
IGNORED

Dead Can Dance w SACD

jacekm

Rekomendowane odpowiedzi

w HIGH Fidelity 18 sierpnia ma się pojawić recenzja nowych wydań DCD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

matee, 25 Lip 2008, 23:10

>Zostałem porażony. Przestrzeń, płynność, przygniatający bas i sugestywność. Wydawało mi się, że znam tę płytę na wylot ... nie znałem jej wcale.

>Aż boję się włączać kolejne płyty...

Matee, odwagi! Cala Polska czeka w napieciu! Co tam Polska, caly swiat!!

pzdrw

soso

no to soso ... czas na odwagę ;o)

pierwsze płyty z dyskografii brzmią mimo masteringu beznadziejnie, czyli tak jak brzmiały, i niech tak pozostanie. nie ma to dla mnie znaczenia.

dla mnie przede wszystkim jest muzyka dcd, która nawet na ogólnie krytykowanych wydaniach sonica, powalała mnie na kolana.

box kupiłem ze względów kolekcjonerskich (śliczne wydanie), a że przy okazji spodobała mi się, na pierwszy rzut ucha przynajmniej, realizacja to się ucieszyłem.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• 1 miesiąc później...

Witam.

Czy numer matrycy (ten pod spodem płyty przy otworze)i numer katalogowy np. Within The Realm... jest u Was taki sam ? Bo u mnie na wierzchu dysku jest WPCB-10073/SAD 2708 a pod spodem mam WPCB-10057 CD oraz WPCB-10057 HD. Z doświadczenia wiem, że powinien być identyczny. Czy może to ktoś jeszcze sprawdzić ?

• 1 miesiąc później...

dzisiaj ukazują się remasterowane płyty CD DCD, niestety w naszym dziwnym kraju cisza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

Jakiś czas temu udało mi się kupić 5 z 9 tych dwuwarstwowych zremasterowanych DCD. Słucham tylko warstwy CD, nie jestem zwolennikiem SACD, choć nie skreślam tego formatu, kto wie, może w przyszłości się zdecyduję. Otóż im starsza płyta, tym większe różnice na korzyść remastera. Nie mam wprawdzie 1 i maxi singla i nie zamierzam ich kupować (wystarcza mi wydanie 4AD), bo ich jakości nie da się już chyba niczym poprawić. Różnice są niemalże namacalne. Trochę głośniej "szumią" te nowe wydania, ale ogólnie przestrzeń, dynamika, szczegółowość są o wiele lepsze niż na starych, poczciwych wydaniach 4AD. Zawsze zastanawialem się, jakby to brzmialo, gdyby zostało nagrane jeszcze raz w dzisiejszych czasach. Trochę się obawialem tego remastera, że gdzieś zniknie ten stary klimat DCD, ale myliłem się - gra naprawdę świetnie. Pczątek Persefony na Within brzmi rewelacyjnie...

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

->warkot, 18 Wrz 2008, 01:44

>Czy numer matrycy (ten pod spodem płyty przy otworze)i numer katalogowy np. Within The Realm... jest

>u Was taki sam ? Bo u mnie na wierzchu dysku jest WPCB-10073/SAD 2708 a pod spodem mam WPCB-10057 CD

>oraz WPCB-10057 HD

-----------

Zastanawiam się nad DCD w wersji MoFi ale mam pytanie do posiadających. Otóż ciekawy jestem gdzie te płyty zostały wytłoczone. Uprzedzam, że info na okładkach może się nie zgadzać ze stanem faktycznym.

Jedynym w pełni wiarygodnym oznaczeniem miejsca tłoczenia jest kod maszyny tłoczącej. Można go znaleźć na dysku blisko środka płyty. Są to zazwyczaj bardzo małym drukiem naniesione symbole zaczynające się od IFPI. To tzw. SID CODE (Source Identification Code).

Powinny być dwa kody zaczynające się od IFPI - jeden identyfikuje maszynę jaka wykonała master* (LBR Code), drugi natomiast identyfikuje maszynę replikującą (Mould Code).

Tak więc byłbym wdzięczny za info o kodach.

-------------

* tutaj 'master' oznacza dysk gotowy do powielenia

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Kod maszyny tłoczącej wskazuje na tłocznię SONY Japan - Mould Code: IFPI 45**

Identycznie kod maszyny przygotowującej master wskazuje na SONY Japan - LBR Code/Mastering Code: IFPI L271 - do IFPI L278

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Czy ktoś z przedmówców może potwierdzić,że te SACD nie są multichannel 5.1? Ja kupując byłem tak pewny, że gdy włączyłem i okazało się stereo to się zaniepokoiłem ale i tak grają fajnie.

>TomekL3

Zacznij od 'within the realm...', potem 'serpents egg' lub 'aion', 'into the labirinth' i koniecznie 'toward within' - koncertowy wymiatacz ;)

...no a potem 'serpents...' lub 'aion' (zależy co wybierzesz na pierwszy rzut), 'spleen...', 'spiritchaser' i 'dead can dance'. Może dorwiesz gdzieś koncertówki z ostatniej trasy w 2005 - amerykańskie koncerty lepsze ;)

Były we Wrocławiu w Saturnie jako niesprzedane spady z Empiku po 60 zł za sztukę. Ostatnio dokupiłem koncert i brakuje mi już tylko Into The Labirynth do szczęścia, pierwszej i maxi singla nie chcę, wystarczą mi oryginały 4AD.

Pozdrawiam

Ja na razie kupiłem trzy remastery cd - within, aion i serpents... brzmią super, znaczące zmiany w jakości zwłaszcza na pierwszej z nich. I chyba nie widzę sensu sacd bez odpowiedniego odtwarzacza...

a coś wiesz więcyj? wznawiane będą oryginały czy wydane będą remastery na winylach?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Remaster, ale ponoć przygotowany na wersję winylową.

Info z amazon-u:

Product Description

Originally issued in 1988 Serpent's Egg was a move forward for Dead Can Dance as they took ancient or various musics from around the world as primary sources, with Lisa Gerrard singing glossolalia, giving the duo a very distinctive style. As a result, their later albums sound quite different from the first three. Critics have labeled these as neoclassical, ethereal, or dark world music. Remastered from the original analogue tapes specially for this vinyl edition and pressed on 180g VINYL, this is a LIMITED EDITION of 5000 copies, with heavyweight board jacket and newly designed inner bag.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.