Skocz do zawartości
IGNORED

Budżet 15 tys euro...

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

No to ja wymienie moj obecny system, ktory jak mniemnam bedzie niedlugo gral na odpowiednim poziomie i cenowo spokojnie sie miesci.

Phast pre i koncowka, niedawno forumowy kolega sprzedawal za 5k, rewelacja za ta kwote. Przymusowa wymiana lamp doliczyc z 1.5k

Dali Grand, mysle, ze za 6k sie kupi, niemniej niekoniecznie z tym wzmacniaczem, jak moj amp zacznie odpowiednio grac to sie okaze na 100 procent jak bedzie z kontrola basu, niemniej to swietne glosniki czy HiEndowe, hmm kiedys byly ale mysle, ze mozna je tak nazwac.

DAC Hegel HD10 3k uzywany

Razem w sumie 15.5

Do tego transport zeby przyzwoity byl to nie sa drogie sprawy i kabelki SH, mysle, ze spokojnie mozna sie zamknac w 20k

Mozna pojsc w sprzet DYI lub starszy jeszcze i jeszcze taniej zlozyc.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

No tak ale DIY to nie Hi-End z całym szacunkiem dla Diy-owców,chociaż widziałem już kolumny zrobione przez DiY-owca,które można śmiało tak nazwać ale puki co to wyjątek.Znane są przecież trudności w wykonaniu obudów.

Wydaje mi się,że nie na składaniu sprzętu w domu czy garażu polega Hi-End i to nie tylko dźwięk.Myślę,ze to coś takiego jak dla ludzi ceniących motocykle-Harley Dawidson.

"Zestawu marzeń" to bym na pewno za taką kasę nie kupił, pewnie na starcie zabrakło by kasy na samą końcówkę mocy :) (Naim NAP500 + NAC552 + Naim CDS3, do zestawu proponowane są kolumny również Naima - SL2, lecz ciekaw jestem jak by wypadło coś takiego z Focalami JMlab Grande Utopia'mi). Resumując: CD 30kzł + Preamp 75kzł + Amp 77kzł + SL2 33kzł / Grande Utopie 300kzł = 215 000zł / 482 000 zł :) Taki zestaw określam już mianem na prawdę uczciwego hi-endu.

Co do zestawu do 50k to nigdy się nie zastanawiałem (marzenia), ale wiem, że zapewne w torze końcowym wylądowały by Tannoy'e Glenair 15 :)

P.S. Gdzieś kiedyś czytałem, że przy zakupie całego systemu Naima - dorzucają firmową szafkę za free :D

A te Naimy uciagna Grande Utopia? I czy wogole pasuje to do siebie?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

wlasnie slucham glenairow, troche przedluza mi sie kupno nowego lokum, ale nawet w tych skromnych warunkach jest przyjemnosc duza, tannoy to jest to, nie wyobrazam sobie w tej chwili innych glosnikow, moze jeszcze jbl, dobre w tannoyu jest to , ze one buduja spektakl nawet w slabych warunkach odsluchowych, sa na to mniej wrazliwe nic burczybasy klasyczne ...jazz, soul,funk ludzie jak to potrafi zagrac, slucham trzecia plyte isley brothers za koleja, jak ktos ma pieniadze to polecam tannoye, chcialbym jeszcze posluchac kiedys wyzszych jbl-i , ale chyba skoncze na westminsterach....mozna podlaczyc mocniejsza lampe jak ja mam, mozna nawet 9 watt i gra pieknie...z moich wzmacniaczy mam bardzo gladki dzwiek i dynamike potezna, ale w tej chwili w tych warunkach nie moge z tego skorzystac, male pomieszczenie, blok, szukam domu gdzie bede mial ze 35-40 m pomieszczenie...tannoye rozwina skrzydla...zycie jest za krotkie na kiepskie hi-fi , nie zaluje ani zlotowki wydanej na te kolumny chociaz wczesniej nie gralem na zlych kolumnach....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

A te Naimy uciagna Grande Utopia? I czy wogole pasuje to do siebie?

Sądząc po różnych recenzjach - powinny się nieźle zgrać, choć sam bym chciał z miłą chęcią posłuchać tego mega zestawienia :) Co do mocy - nie powinno być najmniejszych problemów. NAP500 to spore zaplecze dynamiczne i 2x140W mocy :)

Jeśli urządzenia mają być nowe to mam link do gotowych propozycji ze sklepu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

KOLUMNY:Paradigm Reference Signature S6-18999zł

ODTWARZACZ CD:Primare CD31-9390zł

PRZEDWZMACNIACZ:Primare PRE30-7999zł

KOŃCÓWKA MOCY:Primare A32-16250zł

KABLE:BI-WIRE XLO U12BW-10-3499zł

Calość z małym rabatem 55tys:-)

• 4 miesiące później...

Wracam do wątku po górą dwóch latach... Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Ciekawe kto mnie posłuchał i zainwestował wówczas 15 tys jurków w złoto... Wiecie, ile dziś by człowiek miał z takiej inwestycji? Psiakość... :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A sprzęt niestety może tylko stracić na wartości, nie to co złoto .

Ale złoto oprócz tego,że się błyszczy nie dostarczy tyle radochy co dobry sprzęt a to się w końcu w życiu liczy.

"Piniądze" to nie wszystko ! :-)

Masz 100% racji!

Muzyka wzbogaca nas dużo bardziej, niż wszystkie $$$$$$$$$$$ tego świata! :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No dobra, ale po dwóch latach i trzech stronach można już chyba co nieco rozjaśnic o co konkretnie chodziło?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość rochu

(Konto usunięte)

No dobra, ale po dwóch latach i trzech stronach można już chyba co nieco rozjaśnic o co konkretnie chodziło?

O to, że ktoś się rozmarzył, iż ma do wydania na sprzęt audio 15k EU.

Ale on tylko marzył i nic ponad to.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 8 Czerwca 2011 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 8 Czerwca 2011 - nie na temat

O to, że ktoś się rozmarzył, iż ma do wydania na sprzęt audio 15k EU.

Ale on tylko marzył i nic ponad to.

Gdybym miał 15k EU.....to zaraz bym se pierdzielnął tego legendarnego Dartzeela-od tego nie mniej legendarnego forumowicza!!

A może on zostaje sprzedawany-

bo z nim nie ma tej Nirvany??

Dopiero teraz trafiłem na ten wątek :-)

Jedna z propozycji:

źródło - AMR CD-777

wzmacniacz - AMR AM-777

kolumny - B&W 804 Diamond

kable - wg uznania, np. Harmonix ;-D

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Hmmm :) Sony lata 80`te :) Plus Tascam :)

Gramofon: PS-X9

CD: CDP-R1/DAS-R1

Nagrywarka: Tascam 32

Pre: TA-E86B

Końcówka: TA-N86B

Kolumny: SS-G9

Kable? Nie muszę :D

Na koniec z 50 szpul Ampex 456 :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 8 Czerwca 2011 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 8 Czerwca 2011 - nie na temat

SA, jaki Ty nudny jesteś, monotematyczny i jałowy....

Już nawet nie było-pozdrawiam Stempur......czuję więc wielki pęd do czegoś!!

widzę,że Dartzeel ma swoich kolegów....może to i dobrze,tylko uważajcie ,bo kto z kim przystaje......jak mówi mądre przysłowie-już skończyłem.

• 2 tygodnie później...

Już uprzejmie wyjaśniam, o co chodziło... faktycznie po tylu latach wyjaśnienie się należy.

1/ 15 tys € to zaiste bardzo niewiele jak na zestaw Hi-End, więc zadanie nie było łatwe

2/ ostatnio posłuchałem zestawu za ponad 20 tys € i... zero nirwany, choć było nader przyzwoicie.

3/ więc nie tędy droga

4/ O co chodziło? Otóż zadanie nie było łatwe i bardzo dziękuję wszystkim, którzy udzielili konkretnej odpowiedzi. Ale popatrzcie ile w wątku niepotrzebnych dygresji i dywagacji, zamiast konkretów.

5/ o to chodziło, zdeby odpowiadać jasno i klarownie

6/ A co powiecie o takim "tanim hi-hend" jaki sobie ostatnio wydumałem:

- źródło Lektor CDP7: ok 2000 € ex-demo z pełną gwarancją

- Integra: Sugden Masterclass nowy za 6000 €

- kolumny: SF Electa Amator używane za ok 1000-1500 € (tylko gdzie je kupić?)

No i zostaje kupa kasy na kabelki....

- kolumny: SF Electa Amator używane za ok 1000-1500 € (tylko gdzie je kupić?)

Dobre pytanie. Na jedną sztukę jeszcze by starczyło, tylko trochę słabe stereo by było...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Widziałem kiedyś na ibeju za 1500 euro ale teraz mogły pójść w górę, Sonus oszalał z cenami a i nowa produkcja to już nie to co dawniej. Więc ludzie rzucili się na stare.

Za 2500 tys funtów to widziałem kiedyś Extremy więc nie przesadzajmy.

Kiedyś to było kiedyś, a dzisiaj wystarczy dwa dobre słowa na forumie napisac i byle grzmot urasta nagle do ranki odkrycia stulecia.

Nie twierdzę absolutnie, że Fabery można zaliczyc do kategorii takich grzmotów, ale wiele klocków, głównie za sprawą audiostereo.pl

albo kosztuje jakieś absurdalne pieniądze (w stosunku do "kiedyś") albo nie ma ich wcale, bo nikt nie chce sprzedawac.

Oczywiście cały czas jest mowa o PL, bo w cywilizowanym świecie takie szopki raczej nie przejdą, chociaż powoli już się od nas uczą ;)

Masz rację, uczą się, uczą...

Poszła wieść gminna (i hiba słuszna) że Fabery się skiepściły i że Franco pożegnał się z firmą nie mogąc znieść kompromisów jakościowych (IMO poszło o kaskę ;) ), do tego Sonus zaszalał z nowymi cenami i efekt jest taki, że o Sonusach w przyzwoitej cenie na rynku wtórnym możemy zapomnieć. A jeszcze rok temu... :(

Co nie przeszkadza mi wierzyć, że gdzieś tam Electa Amator wychuchana i wypieszczona czeka na mnie (prawa i lewa, ofkoooz! :) ).

Dodam swoje trzy grosze do tematu , a mianowicie osobiście mam wszystko , cały sprzęt z drugiej ręki ... staram się by był u mnie przed zakupem (oczywiśćie jeśli mam dostęp do konkretnego modelu ) do odsłuchu . Mój typ na dobre granie :) oczywiście dobre dla mnie choć jeszcze teraz czeka mnie pogoń za odtwarzaczem ale to powolutku :)

Wzmacniecz :

- ASR Emitter I HD - zakup na ebay od 1400 do 3000 euro w zależności od wersji używka

Głośniki

-Tannoy Glenair 15 - można spotkać na ebayu lub audio markt za 3600 -4000 euro

i pozostaje nam około 8000 euro na CD playera i kabelki ... zasilanie itp

• 3 tygodnie później...

Planowanie zakupu sprzętu w ramach danego budżetu powinno rozpocząć się od określenie czynników determinujących zakup, a mianowicie:

1. wielkość pokoju, jego akustyka oraz możliwości w zakresie ustawienia kolumn,

2. preferencje w zakresie gatunków muzycznych,

3. preferencje psychoakustyczne osób, które będą użytkownikami systemu.

Dopiero po odpowiedzi na te pytania można zacząć dobierać sprzęt, zaczynając od kolumn, poprzez wzmacniacz, źródło, a kończąc na okablowaniu.

Tak więc jeżeli oczekujemy propozycji, która spełni nasze oczekiwania to dobrze jest zacząć od powyższych kwestii.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Masz rację, uczą się, uczą...

Poszła wieść gminna (i hiba słuszna) że Fabery się skiepściły i że Franco pożegnał się z firmą nie mogąc znieść kompromisów jakościowych (IMO poszło o kaskę ;) ), do tego Sonus zaszalał z nowymi cenami i efekt jest taki, że o Sonusach w przyzwoitej cenie na rynku wtórnym możemy zapomnieć. A jeszcze rok temu... :(

Co nie przeszkadza mi wierzyć, że gdzieś tam Electa Amator wychuchana i wypieszczona czeka na mnie (prawa i lewa, ofkoooz! :) ).

...mowisz masz....

http://cgi.ebay.co.uk/SONUS-FABER-ELECTA-LOUDSPEAKERS-/130543583936?pt=UK_AudioVideoElectronics_HomeAudioHiFi_HiFiSpeakers&hash=item1e650102c0

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.