Skocz do zawartości
IGNORED

POMOCY !!! problem z glosnikami

rafex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow!

Mam problem ze swoim sprzetem,w jednej kolumnie (lewej) glosnik basowy wychyla sie mocniej niz w drugiej (prawej), z kolei zamieniajac kanaly we wzmacniaczu prawy glosnik zaczyna sie mocniej wychylac.

Wykluczam uszkodzenie glosnikow.poniewaz sa one nowe to accutony ,wczesniej mialem glosniki podszus gorlich i zostaly one uszkodzone wlasnie przez ten brak kontroli w lewym glosniku,z poczatku myslalem,ze to nadmierne wychylanie sie lewego glosnika to wina jego uszkodzenia,ale gdy zamontowalem nowe glosniki trzepotanie membrany sie powtarza.

Sygnal basowy puszczam z plyty testowej jest to syg. 50hz.

Kolumny sa z aktywna zwrotnica i byc moze to ona jest uszkodzona bo,kolega mi powiedzial,zebym zamienil kanaly na chinczu,po koleji najpierw cd pozniej przed-wzmacniacza a na koncu zwrotnicy aktywnej,mialem obserwowac przy ktorym urzadzeniu nastapi zmiana trzepotania membrany,wyszlo tak ze przy cd lewa "standardowo" wychylala sie mocniej niz prawa,przy przed.wzm. rowniez lewa trzepotala mocniej niz prawa i dopiero przy zmianie kanalow na chiczu w zwrotnicy spowodowalo obrocenie trzepotania z lewego glosnika na prawy.

Jestem zdegustowany bo nie mam zamiaro 2 raz uszkodzic glosnikow,a ponad to ogranicza mi to dynamike i psuje precyzje basu.

Prosze o pomoc kogos kto sie na tym zna.DZIEKUJE !!!!!!!!

Pozdrawiam.Rafal.

https://www.audiostereo.pl/topic/40327-pomocy-problem-z-glosnikami/

Nie znając budowy Twojego wzmacniacza ani aktywnej zwrotnicy nikt nie może Ci pomóc. Za dużo możliwości wchodzi w grę.

Prosimy o więcej szczegółów, jakieś schematy itp.

moze wytlumacze to dokladniej,cala przypadlosc dotyczy basu(chociaz mam wrazenie przesuniecia bazy stereo w lewa strone,powyzej do 180hz gra 1 glosnik manger).....

w poprzednich glosnikach basowych podszus gorlich mialem sytuacje tego typu,ze podczas sluchania lewy glosnik wydawal z siebie odglos pukniecia,bylo to spowodowane wyraznym wiekszym w stosunku do prawego glosnika wychyleniem membrany(prawy glosnik b.malo sie wychylal,podczas gdy lewy mocno i wtedy wydawal z siebie owe pukniecie).

Myslalem,ze mam uszkodzony glosnik,bo kupilem te glosniki uzywane.

Irytowalo mnie podczas sluchania,ze robiac glosniej (nie bardzo glosno) lewy glosnik zaczynal pod wplywem duzego wychylenia membrany stukac, prawy wychylal sie o wiele mniej.

Ograniczalo mi to dynamike i tym samym moznosc glosniejszego sluchania.

Postanowilem wiec ,myslac ze mam zepsute glosniki zmienic je na glosniki accuton (oczywiscie stosownie do tego przebudowujac skrzynie).

Po wymianie na nowe glosniki,bylem w szoku,ze bas zyskal przynajmniej 2 klasy,jest b.b.szybki,sprezysty i niski....

Po kilku dniach obserwujac jak pracuja membrany,zauwazylem,ze w lewym glosniku nadal membrana wychyla sie mocniej niz w prawym (przy czym lewy glosnik nie stuka jak poprzedni).

Postanowilem upewnic sie ze tak jest napewno (bo wiadomo,ze w nagraniach stereo moze przewazac jakis sygnal basowy np.w lewym kanale) i zrobilem test z plyta na ktorej nagrany jest bas jednakowo dla L i P kanalu,to plyta testowa,ustawilem sciezke z 50hz i rozpoczelem test.

Okazalo sie faktem,ze lewy glosnik wychyla sie o wiele mocniej niz prawy,zamieniajac kanaly ,prawy zaczynal wychylac sie o wiele mocniej od lewego....

Witam.Najlepiej to pożycz od kogoś jakiś wzmacniacz i zobacz,czy problem nie zniknie.Jesli tak sie stanie ,to oddaj swój wzmacniacz do naprawy,bo stracisz drugie głośniki.Powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.