Skocz do zawartości
IGNORED

Zastąpienie switch'y mikrokontrolerem.

wojtekr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ponieważ wpadłem w szał tworzenia obódów do swojego sprzętu postanowiłem również wymienić ją również w tunerze Rotel'a. I mam problem, nie bardzo wiem czym mogę podłączyć standardowe mikro przyciski do uC.

Myślałem o transoptorach ale może ktoś może mi coś doradzić. Generalnie chodzi o coś na wzór przekaźnika ale on sam raczej odpada- przynajmniej te elektromagnetyczne z cewką.

Przy zapewnieniu odpowiedniej polaryzacji wejść rezytorem i ew. użycia kondensatora do tlumienia drgań zestyków, a może i bez niego współparaca z mikrostykami będzie przebiegać poprawnie. Na wyjściu do sterowania większych obciążeń przyda się tranzytor a transoptor tylko jeśli trzeba odizolować galwanicznie jakieś ukałdy. uC sam przekaźznika nie pociągnie.

Może nieprecyzyjnie napisałem chodzi o to, zeby podłączyć coś do uC i to coś pod wpływem uC będzie stykało przewody, które są doprowadzone do switch'a:

uC->"przekaźnik"->switch.

Jak rozumiem mikroprocesorem chcesz sterować element wykonawczy jakim będzie przekaźnik?

Jeżeli tak, to pewnie będzie dobry specjalizowany układ ULN2803 (z rodziny ULN2801-2805).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Scalak jest dostępny i tani.

Ukryta Zawartość

Jeżeli chcesz robić coś innego, (np. włączanie/wyłączanie napięcia, przełączanie wejść) to sprecyzuj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Witam,

założenie jest takie:

mam tuner z przyciskami (strojenie, memory etc) i chcę je zamienić na coś co będzie można sterować (przyciskać) pilotem, generalnie za pomocą uC. nie mogę użyć ULN'a bo on zwiera do masy a moje przyciski nie działają na zasadzie zwarcia do masy tylko jakoś inaczej. Najlepszy był by przekaźnik bo dokładnie izoluje układ ssterowania od wykonawczego ale to obciach stosować coś takiego więc szukam innego rozwiązania.

Na razie wymyśliłem coś takiego i chyba działa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem, że chcesz sterować przekaźnikami które zastąpią mikroswitche.

Według mnie takie dosyć abstrakcyjne traktowanie tematu jest trochę bez sensu.

Dlaczego? Bo możliwych jest kilka wariantów, np mikroswitche mogę włączać napiecie zasilania,

mogą przełączać obwody, mogą sterować innymi układami wykonawczymi typu przekaźnik,

albo np. żarówka. Zamiast kopiować istniejący układ lepiej zastosować najlepsze rozwiązanie

dla każdego wariantu.

Jestem Europejczykiem.

Jaro trochę nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi. Nie chcę sterowac przekaźnikami bo to rozwiązanie mało eleganckie- równie dobrze mógłbym zastosować jakies mechaniczne dźwigienki, które by wciskały te switche. Ale chcę zastąpić je jakimś adekwatnym rozwiązaniem. Układ z powyższego rysunku działa tylko zamiast 4n35 dałem taki z układem Darlingtona 4N32 i jest ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.